Сьомга на скара

10.02.09
09:34

Рибата е скъпичка, но си облизах пръстите. Ето и рецептата:
1. Две дебели 2-3 сантиметрови котлета сьомга;
Марината:
2. Четири скилидни нарязан на ситно чесън, може и да е намачкан;
3. Шест супени лъжици зехтин;
4. Две-три супени лъжици изцеден лимон;
5. Две супени лъжици накълцан на ситно магданоз;
6. Една супена лъжица босилек;
7. 200мл бяло вино.

Рибата преседява около 1 час в маринатата, след което се пече на скарата заедно с подпоравките, които са полепнали по нея. Добър апетит!

Изглежда вкусно,но тези 6 с.л. зехтин са доста дори и за марината.На тази риба не и трябва никаква мазнина,защото тя си пуска достатъчно.Аз сьомгата обикновено я печа само със сол във фурна,в тава с малко по-малко от полувината вода.Става без излишни калории и е вкусно.

Мнението беше редактирано от Денислав Атанасов на 10.02.09 12:37.

MA

10.02.09
13:12

Стоячно - Много е зехтина бре :)
И рибата трябва да се пече докато сама се отлепи от скарата, иначе се разпада ;)

10.02.09
13:39

От скара до скара има разлика. Да, зехтина е повечко, после остава. Може да се сложи и по-малко. Идеята е, че подправките я правят доста вкусна, иначе човек не може да каже, че рибата си струва парите. :) Принципно аз ям повече риба отколкото пиле.

QM

10.02.09
13:59

стоян4о за колко я вземаш сьомгата

10.02.09
14:10

500гр. за 15лв. от Билла. Вчера я видях и малко по-скъпа във Фантастико - 600гр за 20лв май.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 10.02.09 14:11.

QM

10.02.09
15:44

нормално доста е ск1па тази риба но и мн вкусна

Взимаме у дома пъстървова сьомга за около 10-15 лв / кг. Рядко я има, но поне аз не усещам да има разлика с онази излъсканата по рибарските щандове. Почти без кости, ужасно вкусна, а и може да се замрази за известно време. Другата ми любима риба е филе от туна, пак горе-долу в този ценови клас. Заради нея намразих консервираната.

Магазинът беше някъде около женския пазар, но като пусне някой тема за риба в раздела за здравословна храна, ще разпитам подробно. :)

12.02.09
16:42

И аз редовно си правя сьомга само че я предпочитам запечена във фурна. Слагам и малко подправки, 2-3-4 супени лъжици зехтин според количеството риба - след това просто се пече... ужасно вкусна... На скара не ми харесва чак толкова. Вземам я за около 25-30 лева килограма според това дали е филе или котлет.  Друго бих препоръчал - морски костур. Не е като сьомгата, но пак става мн добре на фурна.

И двете риби се гарнират чудесно със запечени/задушени картофи с копър, чесън и евентуално сметана според режима ;)

12.02.09
19:26

@Kao, Стоянчо - и двете рецепти ще пробвам ;)

23.11.10
22:37

Ето и една по-мързелива, но не по-лоша:
1.Същите шайби сьомга
2.В тава се полага оризова хартия за да не залепне, която се намазва със зехтин
3.Готово песто (Philippо Berio от Билла е за предпочитане пред Барилла).
4.3-4 скилидки счукан чесън, омешан с пестото, което по количество е на вкус. Общо взето идеята е да покрие с тънък слой рибата.

Приготовление - загряваме фурната на 200 градуса, слагаме котлетите в намазаната с олиот тава с оризова хартия и печем 10 минути, след това вадим и намазваме с пестото и чесъна и мушваме за още 5 мин във фурната.

24.11.10
07:52

Стоянчо, страхотни идеи! Мисля да ги пробвам с мерлуза, по-изгодно я купувам.

24.11.10
15:37

Само да вметна, че Мерлузата не става !

Мнението беше редактирано от Ivan Boichev на 24.11.10 15:38.

25.11.10
12:59

Мерлузата е по-водниста, да... има възможност да се разпадне. Ще импровизирам :)

03.02.11
23:11

Вале,на фурна с изтискан един лимон,зехтин и риган/Перфектна става

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1