30.11.10
20:10
Здравейте на всички. Значи въпросът ми е следния:
Искам да попитам кое ще е най-добре да правя, за по-добър спринт.
Клекове със щанга или многократното спринтиране на различни дистанции ?
Ако има и други мнения ще се радвам да чуя.
30.11.10
20:53
Клекането с щанга е много по-ефикасно, но и за спринта съм чул, че пак се правят крака. Колко е вярно - незнам.
казано от achkos на 30.11.10, 20:53:
Клекането с щанга е много по-ефикасно, но и за спринта съм чул, че пак се правят крака. Колко е вярно - незнам.
Човека пита как да е по- добър в спринта, а не как се правят крака. ;) Tова, което аз знам от треньор по лека атлетика е следното - трябва да правиш максимално бързо, движения, които се доближават до самия спринт. Такива упражнения са ситно бягане, високо повдигнато коляно, изнасяне подбедрицата назад, различни експлозивни подскоци и др. Силата е от особено важно значение и затова трябва да включиш не само клекове, но въобще базови упражнения за цялото тяло. Нещата са доста ,а въпроса ти е малко общо зададен, посочи конкретно за какво ти е нужен спринта, за да може да ти се отговори по- добре. :) Успех.
Спринта ми трябва за футбол. И имам още 1 въпрос . Винаги съм се чудил кое е по-правилно от друга гледна точка. Някои казват, че колкото по-малко килограми тежиш толкова трябва да притежаваш по-голяма бързина. Но от друга страна не е ли по-добре да тежиш повече килограми (в нормата) и следователно от това да си по-бърз, защото при повече маса следва повече сила и експлозивност ?
01.12.10
06:37
За спринт си трябват доста мускули (виж спринтьорите). А и виж и топ футболистите. Не само в краката- навсякъде са много здрави.
Най-важното е да имаш здрав гъз, бедра и прасец. За целта пак опираме до клека (нека сега кажат “разбирачите”, че не помага никъде, а само вреди). Трябва да стъпваш на пръсти(ти сигурно го знаеш), като се стараеш крачките да са ти колкото се може по-големи и по-бързо да ги правиш, а ръцете да са плътно до тялото, като се опитаваш да ги махаш в някакъв ритъм, а не както ти падне. Техниката обаче си остава най-важна, колкото и сила да имаш - без нея си нищо. Ситното бягане също помага, но си трябва и мускул, не може само спринтове.
ПП: Малко си противореча в последните 2 изречения, но дано ме разбереш.
01.12.10
09:30
познавам няколко човека, които си тренираха лека атлетика (единия най-късите спринтове). Клякаха много стабилно... не съм сигурен само дали не правеха повече полуклек.
01.12.10
09:33
По-вероятно е да са правили пълен клек, защото така се натоварват повече гъза и задното бедро, които вършат много голяма работа при стартирането в спринта.
Ще си изкажа и моето мнение ...
Ето 2 снимки . Открий 10-те разлики . Първия е спринтъор ( забележи какви крака има ) , другите две мърши са маратонци ( забележи и техните тела .... и все пак те са по-издръжливи от спринтъора .
Хората, трениращи на лостове и успоредки правят крака с клекове ( собствено тегло и каквото друго намерят под ръка ) и със спринтове. Лично аз не спортувам по този начин , но имам доста познати, които го практикуват и честно казано имат добре оформени крака .
И така по темата...клек или спринт, а защо не и двете ? Краката са голяма мускулна група и от една такава комбинация не би следвало да ги претренираш.
Мнението беше редактирано от rdashev на 01.12.10 19:12.
01.12.10
21:49
Интересно ми е защо на спринтьора му е по-релефо тялото, а на тия 2-мата не ?
лично мнение :
1. Спринтъора е цветнокож и му се откроява по-добре;
Всички спринтъори или поне едно90 % от тях са си едри, защото минават кратки разстояния от поряадка ма 100 метра , а за 100 метра няма да ги хване умората
Докато при маратонците говорим за километри ....
2. Поради простата причина, че другите двама нямат какво да им се откроява....виждах ги, че са по 50 кила я има я няма
а и имай впредвид, че спринтъорите тренират с тежести и то цялото тяло ..доста стабилно . Напиши в google ” Ben Johnson” да видиш какво копеле е
Ок. Благодаря много значи клекове задължително на първо време. А да ги комбинирам ли с различни спринтове (различни дължини) ? . И явно ще трябва да кача някое друго килограмче ... Височината ми е около 190 , докато тежа 70 кг. За целта трябва да стана поне 80 - 85, нали ?