Спрях да свалям

04.12.10
17:03

Здравейте, попринцип никога не съм вярвала на статии в интернет, телевизии и така нататък, но от няколко време разглеждам вашия форум и смятам, че наистина мога да намеря правилен съвет тук и то от хора, които знаят какво пишат, а не само трупат мнения или заучени фрази..
Ще гледам да ви разкажа по-обобщено за мен, защото е доста.
Момиче, на 14 години съм.От малка имам проблем с килограмите и опитвам да се преборя с тях.Проблема е, че организма ми е супер, изключително бавен и мързелив.
Отслабвала съм доста и винаги съм качвала всичко след това.
Преди 2 години отслабнах доста лятото.Тренирах тенис и пих само фрешове от портокал и грейфрут.Бях 65 кг.Свалих около 10.Започнах училище и отново качих килограмите.Като цяло отново започнах да се храня с доста нездравословни храни (пици, солети, чипс, кексове, шоколад, тестени закуски..), като същевременно се опитвах да ям и уж здравословно (млечна салата, сирене, боб, леща, краставици, домати, банани).Сигурно като четете и си мислите (леле тази какви разбирания има за здравословна храна..).Сега определено не смятам така, но по онова време си мислих, че се храня мн добре и постоянно се чудих ЗАЩО продължавам да дебелея.
Към май месец тази година ми писна.Чувствах се гадно, добих много комплекси и така нататък.Бях станала около 67-70 кг.
Започнах да тичам вкъщи на пътека.Свалих няколко килограми, после спрях, защото не успявах да съумявам спорта и храната с училището и отново спрях да спортувам, пак започнах да ям глупости (много шоколад и желибони) и отново се върнах на 67-70 кг.
Свърших училище и пак започнах да повтарям историята.Бягах вкъщи( не, че мога да го нареча много бягане, досещате се как ще бяга едно 70 килограмово момиче..), но наистина много упорствах, едвам дишах, но се мъчех.Ядох краставици и домати със сирене, сурови ядки, позволявах си понякога малко шоколад и пих по 5-6 шишета от 500 мл студен чай (една подобна марка на Нести), мислейки си, че не е проблем и не са вредни.Позволявах си по някога и активии.Ходих и на сауна, като си мислих, че ми помага, защото се потих много, но нямаше никакъв ефект.Не свалях килограми.
После започнах да карам колело по цял ден - от 9 часа сутринта до 6-7 вечерта и то гледах да е все по нанагорнища.Храната същата.Свалих към 6-7 кг.Станах 60.Постепенно започнах да ям само ананас и да пия студени чай.Но не свалях килограми.
Тръгнах на училище и запознах да се храня само с плодове, за пиене - вода и чай (билков, не студен, със захарин).Но нямах време да спортувам, тъй като съм цял ден на училище.(имам задължителна занималня).И така започнах да свалям сякаш по рязко килограми.Станах към 56-55-54..Започнах да ходя на тенис след училище около 4 дни в седмицата.Тенис не в група, а индивидуално с треньор.
Станах 51 килограма(колкото съм в момента) и от един месец не съм ги мръднала.Предполагам за 51 килограма си ме представяте едва ли не кльоштава вече, но НЕ.Изобщо не съм.По тялото ми още има супер много мазнини, които си личат доста сериозно.Явно това с килограмите наистина е индивидуално.Едно момиче от моя клас е 54 и изглежда почти половината на мен.
Ям само плодове и вода.Киви и ябълки.И круши много по едно време.Сега от 3-4 седмици ги спрях и останаха само кивито и ябълките.Ябълки 3-4 на обяд и киви вечер вкъщи към 6-7-8 часа, защото няма кога инъче.В началото ми беше не много трудно, но напоследък започнах да се прибирам супер изгладняла.Изяждам по 10 кивита и огладнявам още повече.Пропуснах да кажа, че поради тази причина от 2-3 седмици започнах да ям и яйца вечер( само белтъци) или понякога кисело мляко Верея 0,1 процент (знам, че има само боклуци в него, но в момент на зверски глад се надявам да не е така и..2 кофички).Понякога около 1 път в седмицата пак вечер след училище ям варени броколи (абсолютно чисти) на bonduelle или царевица.
Преди 1 седмица някъде Тук прочотех, че това да се ядат само плодове изобщо не е хубаво и не помага за отслабването, а напротив.Съдържат много захар.
Решавам да ги спра и ви моля за съвет каква храна да приемам.Изключително много да държа да е абсолютно изчистена, без консерванти и общо взето аз не се сещам за храна, която бих могла да си купя от хранителен магазин.Предполагам ще ми кажете, че това, което правя е вредно и трябва да ям нещо което наистина се води за ХРАНА  и то в по-големи количества.Това съм го пробвала от 6 годишна до сега и не помага!
Отдавна съм се примирила с организма си и разбирам, че цял живот ще се храня така.Не моментно, докато отслабна или нещо такова.
Чудя се дали краставиците са добра идея?Малко ме е страх от тях, заради периода, в който ядях краставици и домати и не се получаваше.
Пропуснах да кажа и че съм вегитарианка от 4 години.Незнам до колко това ще ви се стори глупост, но не мисля да спирам нещо, което е продължило толкова много време.
Молбата ми към вас ако още не е станало ясно буквално си е да ми препоръчате какви храни са безопасни и мога да ям.Като много моля да се съобразите с това което казах за метаболизма си.Много ви благодаря предварително!

ВН

04.12.10
17:38

Елена, дай ни малко информация. Ръст, тегло, % подкожни мазнини, обиколки на китка, на глезен, ханш, талия, гръдна. Тогава ще коментираме без да налучкваме.

04.12.10
17:41

От всичко знам единстевно килограмите и височината (не точно) - 51 кг, 160-165 см.
Избягвам да знам всички мерки, защото някак не ми влияят много добре психически.

04.12.10
17:48

Дете мило, похвално е, че на твоите години се интересуваш от здравословно хранене, но както сама забелязваш твоето е далеч от здравословно и още по-далеч от хранене. Ако беше пробвала наистина ХРАНА през последните 6 години, сега нямаше да пишеш тук. Ако под храна разбираш фреш и Nestea, в голяма грешка си.Точно на тази възраст организмът ти има нужда от всякакви храни за да расте. Не си навличай здравословни проблеми, които след време ще бъдат фатални. Това, което правиш е глад и мъчение, а и тъпото е, че няма и резултат. Защо продължаваш да се измъчваш?!? Започни да ядеш и резултатите ще дойдат. Метаболзмът ти е невороятно прецакан от изтезанията на които си го подлагала. Добрата новина е , че като почнеш да се храниш нормално нещата ще си дойдат на мястото. Никой няма време по цял ден да мисли само за храна и тренировки, но това не е оправдание. Всеки ходи на работа, училище, има семейство, деца... Винаги може да си носиш нещо в училище - дали ще са варени яйца, ядки, извара, зависи от теб.
И да възможно е да те гледат странно в началото, но кво ти пука? Закусвай,обядвай,вечеряй,движи се. Знаеш сама колко е безсмислено това да караш колело цял ден и същевременно да не ядеш нищо. Краставици, домати, ябълки, ананас - това не е храна. Като си вегетарианка ядеш ли яйца? Аз обожавам месо и ми е трудно ми е е давам съвети за храната, но със сигурност ще се включи някой по-koмпетентен. Трудно е да намериш млечни, които да не са бъкани с боклуци, но яж извара,колкото и да е гадна с подходящите подправки се преживява, ядки (орехи, бадеми, лешници), много плодове и зеленчуци, но не като основа в менюто ти. Ако не можеш да се справиш сама, хващаш майка ти за ръчичка и отивате при специалист.Успех и спри с глупостите.

Доста добре си описала всичко, което си правила и ти се е случвало. За съжаление абсолютно всичко, което си правила(освен тичането и карането на колело) е адски, адски грешно и просто не си имала шанс да свалиш мазнини. Това, което си свалила е мускулна маса, като мазнините са останали, а това е много лошо, защото точно мускулите определят бързината на метаболизма и те горят калориите. Сега нямам достатъчно време, но ще се опитам да ти помогна. До 2-3 дена да ти напиша всичко, от което се нуждаеш (ако до тогава някой не ме превари :D ). Ще ти напиша какво, кога, как и защо и да се надяваме, че ще имаш волята и търпението да го изпълняваш. Чао засега :)

Като за начало прочети тези статии: http://www.bb-team.org/articles/914_kalorien-balans-i-kalorien-optimum#axzz179xTCTV6 , http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz179xTQJce , http://www.bb-team.org/articles/1210_zashto-dietite-ne-davat-zhelanite-rezultati#axzz179xpViNi . :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 04.12.10 17:59.

ВН

04.12.10
17:56

Не виждам нищо притеснително в теглото ти при положение, че си в пубертета и естрогените ти са в своя пик. Най-добре прочети статиите в в раздел Хранене и всичко статии Хранене 101. Поинтересувай се за балансираната диета. Ориентирай се не към отслабване с нея, а към поддържане на тегло с нея.

Поддържането на тегло в комбинация с умерен спорт ще ти даде основа, да си точно толкова красива след няколко години. Просто нещата не стават за 2 седмици с глупавите диети от списания Блясък/Космо и другите бози.

05.12.10
06:53

Още нещо и от мен. Фокусирай се главно върху изграждане на добри хранителни навици и желание за активен живот. Всичко друго само си идва на мястото. Успех!

05.12.10
15:11

Elena, здрасти - хубав, изчерпателен първи пост... Мога да го резюмирам до нещо което звучи така “Отидох на сауна и се изпотих, защо?!”

Това, което си причинила на тялото си -  абсолютно закономерно е дало своето отражение върху него. Така че, можеш да си спокойна - тялото ти реагира както всяко друг организъм при такива обстоятелства, не е чак толкова особено :)

Приятелката ти, дето е по-тежка от теб, а пък изглежда по-слаба - просто има мускули, които тежат, но заемат малко място. А с този плодово-гладен твой режим - ти твоите мускули си ги стопила (както ти написаха по-горе).

Хубавото е, че си на 14 и че всичко ще си дойде на мястото - много е лесно: тренираш и се храниш качествено! По няколко пъти на ден; закуската е важна - не я пропускай! Не гладувай... яж овес, яйца, пълномаслено кисело и прясно мляко, ориз, леща, елда, зеленчуци, сурови ядки, плодове, зеленчуци, мед, риба (ако ядеш, но сигурно вегетарианската ти диета изключва и рибата), извара, маслини...

Отдели време, разгледай препоръчаните вече отдели из бб-тийм, помисли какво искаш - да си здрава, жизнена и силна; или да си отпусната, гладна и слаба.
Животът е толкова хубав особено на 14 :Р Искам и аз пак да съм на толкова :):)
Поздрави! Чакаме да пишеш пак :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1