08.12.10
22:38
Здравейте. Мисля да наблегна стабилно на горните гърди та се чудя дали ще е добре да тренирам само тях в тренировката за гърди ? Как ви се струва ?
В момента тренировката ми се състои от 1. Горна лежанка с дъмбел 2. Хоризонтална лежанка с щанга 3. Хоризонтален флайс 4.Лицеви опори малко..
Ако направя упражненията само за горна част примерно 1. Дъмбели 2. Щанга 3. Флайс (всичките горна лежанка) и 4-то примерно пак малко лицеви опори с вдигнати крака.
Дали ще има файда ? Смисъл ако спра хоризонталната лежанка дали горната част ще получава повече или няма разлика дали ще си правя и хоризонталната ? Някой да е тествал нещо подобно ?
08.12.10
22:44
Според мен няма смисъл да тренираш в една тренировка само горните гърди, съветвам те във тренировката ти за гърди да е:
1.повдигане на щанга от полулег - 4 серии по 8 повторения
2.повдигане на щанга от лег - 4 серии по 8 повторения
3.повдигане на дъмбели от полулег - 4 серии по 8 повторения
4.пек-дек или флайс - 4 серии по 10 повторения
08.12.10
22:51
+ лицеви опори на високо (примерно на стол)
Според мен упражненията за “долни” гърди са едни от най-подценяваните. Все пак основната функцията на гърдите е да затварят ръцете пред тялото, в посока от рамената към корема. Просто опитай да си стегнеш гърдите имитирайки полулег, лег и обратен лег, и сам ще се убедиш кога контракцията е най-силна. Съветът ми е наблягай повече на обратения лег и кофичките и ще имаш по-големи и по-оформени гърди.
Аз съм го правил това, примерно горен лег, после същото с дъмбели и накрая може да направя 2-3 серии кофи, или отново полулег, само че на машина, или флайс от наклон. Нищо не пречи известно време да тренираш само горна част, и без това (за мен) наклонената лежанка е по-добро упражнение от хоризонталната.
Иначе, да с кофи и лег ще имаш големи гърди...и увиснали. Грозно е точно под ключиците да нямаш грам мускул и надолу едни огромни гърди ;)
default, за мен лично обратния лег е безсмислено упражнение. Кофичките са добри, но ако търсиш нещо повече от просто големи гърди, ще трябва да развиваш и горната част. При мен точно заради наблягане на лег и кофи в миналото, сега ми трябват години, за да оправя горе-долу горните гърди и все още имам доста работа.
Добре, ще пробвам няколко тренировки само с горни упражнения и ще споделя как е.
[quote=”Петко К”]Грозно е точно под ключиците да нямаш грам мускул и надолу едни огромни гърди
Дам.. аз не че имам огромни гърди надолу но в отпуснато състояние не се харесвам защото ми се получава нещо такова и не ми харесва.. докато пък когато се напомпя изглеждат добре за мен.. и е явно ми трябва оправяне в горната част.
default, пробвах да се провеся от леглото за обратен лег но основно си чувствам напрежението в долната част за което си е и определено упражнението.. И без това нямам обратен наклон на лежанката така че няма как да тествам с тежест а и долната част за сега ми е добре :>
Ок, мерси за отговорите.
Мнението беше редактирано от Manigga на 09.12.10 17:38.
09.12.10
15:07
Можеш и без обратен наклон на лежанката - просто правиш повдигане на мост.
Meжду другото, ако разгледаш горната част на гърдите какви движения извършва, ще се убедиш, че избраните от теб съвсем не са единствените упражнения за нея.
Иначе личното ми предпочитание е гилотина пресата на Жиронда, но гледам теб не те кефи.
Може известно време да да потренираш с акцент на горна част - примерно месец. Виж как ще ти се отрази и прецени занапред. Друго вариант е да правиш преси от полулег, после хоризонтален лег и накрая флайс отново от полулег.
Oranje, не че не ме кефи “Гилотината на Жиронда” а не знаех че работи за горната част на гърдите :) Прочетох статията и със сигурност ще заменя гилотината с обикновенния наклонен лег с щанга който така или иначе ми е супер неудобен... Мерси
Имам един въпрос само : в коя част на тренировката да сложа това упражнение ? има ли значение ? Струва ми се че ще е добре след дъмбелите ?
Стоянчо, именно ще пробвам няколко тренировки как ще се отрази пък после ще го видим после :>
казано от Петко К на 09.12.10, 10:10:
Аз съм го правил това, примерно горен лег, после същото с дъмбели и накрая може да направя 2-3 серии кофи, или отново полулег, само че на машина, или флайс от наклон. Нищо не пречи известно време да тренираш само горна част, и без това (за мен) наклонената лежанка е по-добро упражнение от хоризонталната.
Иначе, да с кофи и лег ще имаш големи гърди...и увиснали. Грозно е точно под ключиците да нямаш грам мускул и надолу едни огромни гърди ;)
default, за мен лично обратния лег е безсмислено упражнение. Кофичките са добри, но ако търсиш нещо повече от просто големи гърди, ще трябва да развиваш и горната част. При мен точно заради наблягане на лег и кофи в миналото, сега ми трябват години, за да оправя горе-долу горните гърди и все още имам доста работа.
Просто ги смятам за най-добри за маса, особено кофичките. Иначе и за мен полулега е по-качествено упражнение от хоризонтална лежанка. Какво има да им оправяш, я виж как си се налял в гърдите :)
Мнението беше редактирано от default на 09.12.10 19:55.
За коя част на гърдите е гилотина пресата на Жиронда?
Виждам,че Oranje я препоръчва за горна но в статията четох средна,долна!
Ами, направи 1-2 пробни серии и сам ще усетиш кои мускули работят. Така или иначе няма как да изолираш да работи само една част на гърдите.
28.02.11
23:12
За горна част на гърдите има едно много готино упражнение ще ти дам линк с видео да го видиш наистина върши работа на мене горната част яко ми куца но от както почнах да го правя се по оправи малко :) http://www.bodybuilding.com/fun/video-anatomy-of-the-chest.htm
01.03.11
07:16
казано от Филип Буцев на 28.02.11, 23:12:
За горна част на гърдите има едно много готино упражнение ще ти дам линк с видео да го видиш наистина върши работа на мене горната част яко ми куца но от както почнах да го правя се по оправи малко :) http://www.bodybuilding.com/fun/video-anatomy-of-the-chest.htm
Не мога да кажа дали и колко е ефективно упражнението, което предлагаш, но мисля, че е адски опасно и неудобно движение. Трябва да се внимава, че ако се изпусне лоста, отива централно in your face :D
01.03.11
09:54
Да прави си трябва винаги да има спотър ако правиш това упражнение но ако си видял клипчето в него обясняват как покачва активността на горните мускулни влакна с 30% а полулега я покачва само с 5% :) ,аз лично започнах да го използвам защото много ми куца горната част но след като започнах да го правя се оправи :)