12.12.10
16:37
Кое според вас е по ефективно? При легнало положение натоварва ли се кръста? От стоеж мога ли да си докарам херния, защото днеска изведнъж ме заболя корема и веднага спря. Има ли някакво алтернативно упражнение на гребането с щанга.
А и ако може да ми кажете първите 1-2 месеца като започна да правя тягата, горе долу с какви килограми да я правя ,доката науча техниката правилно. Правя с 30 килограма 4 серии x10 изобщо не я чувствам , а ако сложа 40 кила и ме заболява кръста.
Мерси предварително!
С какви кила и под какъв наклон, правеше гребането, когато те заболя корема? Какво си тренирал предишния ден и как, както и какви са ти били упражненията преди гребането?
При гребането от лицев лег, на би следвало да има някакво съществено натоварване в кръста, освен ако ти сам не започнеш да си го причиняваш.
Чукчетата ги правих 1-во упражнение с 40 кила около 40-45 градуса наклон. Предишния ден правих крака и предмишница.
Пиша ти, как е при мен: след тренировка за крака, обикновено корема и слабините ми са били натоварени.
При гребането и по-точно при стоеж в полунаведено положение и със значителна тежест, също има напрежение в тази област.
Доста е възможно да не си бил напълно възстановен след тренировката за крака. Не знам, как ги тренираш, но предполагам че си натоварил и коремните си мускули, които са поне стабилизатори в повечето упражнения от стоеж, включително и при гребането.
http://healthylifestyle2u.com/images/healthlife/021-core-muscles.jpg
Ако си допуснал и клатене при изпълнението на гребането, това е допълнителен стрес.
Относно херниите http://typesofhernias.com/images/hernia-types.gif възможно е подобно натоварване да не ти се е отразило добре.
Причините за това, могат да са липса на някои вещества, отслабени коремни стени(със сигурност не уцелвам точната терминология), претоварване или просто предразположеност.
Имай предвид, че ако правенето на тяга с 40кг ти носи болка в кръста, то гребането с 40кг ...може да ти донесе болки на доста други места.
Не се разтягай в корема, докато правиш гребане, не се клати. Дишай правилно и наблегни на техниката.
Същото важи и за тягата, клека, дори и за бицепсовото сгъване, което също може да ти направи доста поразии, ако го изпълняваш недобре.
Естествено, ако чувстваш болки или някакво друго такова неразположение, най-добре е да се консултираш с доктор.