14.12.10
11:46
След тренировка знам, че е по-добре банан и мед, но става ли някой път вместо банан, да изям шоколадова вафла ? Целта ми е ММ :)
Темата беше редактирана от Ачо на 14.12.10 11:54.
14.12.10
12:03
Банана и меда са приемливи след тренировка, но не са добра идея, за вафлите да не говорим-те са пални с мазнини които ще забавят усвояването на протеина и въглехидратите. Насочи се към някой бърз въглехидрат-глюкоза или бял хляб(ако не изкаш да използваш добавки), а за мен по-приемливия вариант е въглехидратна добавка като витарго или още по изгодното silabg.com/bg/6508-PhD-WAXY-VOL-2кг.html което Аз използвам в момента и съм адски доволен, пък и цената е уникална(като сметнеш дозите илиза по-евтино дори и от бананите и меда :) ) .
Как ли па нЕма да дам 40 лева за прости въглени :D Банана и меда са си вкусни и полезни, ако мислиш, че тея прехвалени прахчета ще направят разликата в изграждането на ММ скачай ; )
14.12.10
12:29
Еми, ако си имаш баба и дедо на село да ти дават медец нЕма да дадеш 40 лв за “прахчета” , самоче проблема при повечето е, че буркан мед струва 8 лв и свършва за мах. една седмица.. сам можеш да си направиш сметка кое е по-изгодно, а въпросното прахче може да си сигурен, че ще те въстанови 100 пати по-добре от меда ;)
казано от Николай Маринов на 14.12.10, 12:29:
въпросното прахче може да си сигурен, че ще те въстанови 100 пати по-добре от меда ;)
как мога да съм сигурен ? опит в лаборатория или да се осланям надумите ти ? :)
14.12.10
12:37
А 1 банан с 1-2 лъжици мед значи ще оправи работата ;) Питах, защото прочетох тук в една тема, че някои ползват и вафли след тренировка, бисквити..и тем подобни сладки изделия.
Мнението беше редактирано от Ачо на 14.12.10 12:42.
14.12.10
12:56
tra^la^la неможеш да си сигурен ... ;) момчето искаше съвет, Аз му казах моята гледна точка, а ти че се правиш на много остроумен е друг въпрос :)
14.12.10
12:58
А мога ли да не съм качвал кг, заради това, че след тренировка не съм ял бързи въглехидрати ?
14.12.10
13:04
Малко вероятно, като се има предвид, че си консумирал средно/бързи въглехидрати.
14.12.10
13:06
Тоест ???
казано от achkos на 14.12.10, 12:58:
А мога ли да не съм качвал кг, заради това, че след тренировка не съм ял бързи въглехидрати ?
Не качваш килограми, защото ядеш малко и/или некачествено.
казано от Николай Маринов на 14.12.10, 12:56:
tra^la^la неможеш да си сигурен ... ;) момчето искаше съвет, Аз му казах моята гледна точка, а ти че се правиш на много остроумен е друг въпрос :)
остроумен съм,но след изказването,че с прахче ще се “въстанови 100 пати по-добре” реших,че трябва да имаш някаква основа за да го направиш :)
сбъркал съм :(
Мнението беше редактирано от tra^la^la на 14.12.10 13:10.
14.12.10
13:20
Много е елементарно бе приятелю не мислих, че има нужда от обяснение все пак не си начинаещ. Въпросното прахче се усвоява в пъти по-бързо от банана и меда и доставя на мускулите почти веднага глюкоген за въстановяване, на банана и меда са им е необходимо време докато организма ги усвои. То по твоя принцип вместо суроватка след тренировка що не си изпечем паржолки да хапваме ? :D
Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 14.12.10 13:21.
14.12.10
13:25
Аз и шоколад ям като ми се яде след тренировка. Направо го вдишвам понякога.
14.12.10
13:26
казано от Николай Маринов на 14.12.10, 13:20:
Въпросното прахче се усвоява в пъти по-бързо от банана и меда...
Аз съм начинаещ, обясни на мен, моля.
Какви са аргументите в подкрепа на това твърдение?
Какво съдържа пчелният мед?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.12.10 13:26.
Когато някой препоръчва на друг какво да си купи, смело се изказва за въглехидрати на прах, но когато иде реч да си купи за себе си протеин, първо гледа темата за най-изгодния такъв :) Какво Витарго, какви 5 евроцента, жулиш мед и щракаш с пръсти! Дори медът да не е истински, то пак ще е глюкозен сироп, който се усвоява бързо.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 14.12.10 13:32.
14.12.10
13:37
xaaxaxxa .... глюкоза и фруктоза. Глюкозата е ок, но е само около 50 % от съдържанието на въглехидрат в меда, другото е фруктоза, която първо черния дроб преработва до глюкоген което го прави въглехидрат с не толкова висок гликемичен индекс от което следва, че не е подходящ за след тренировъчно зареждане на мускулите с глюкоген. От друга страна WAXY-VOL-a съдържа скорбяла от ечемик-този въглехидрат е с по-голямо молекулярно тегло дори и от малтодектсрина(използван до скоро почти във всеки гейнер) от тук следва, че минава по-бързо през организма, усвоява се по-добре и не причинява подуване и дискомфорт в спомаха. Надявам се да си научил нещо ;)
П.П. Даже и меда да не е истински съдържа глюкозо/фруктозен сироп.
Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 14.12.10 13:55.
14.12.10
13:47
Адаш, благодаря за отговора. Имам още много да уча. Искам да те попитам колко пъти по-бързо се усвоява прахчето в сравнение с пчелния мед? Какво е ‘молекулярно ниво’ и какво е значението му за бързината на преминаване през храносмилателния тракт и степента на усвояване?
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.12.10 13:49.
14.12.10
14:09
Молекулярно тегло не ниво извинявам се за грешката, наясно съм само, че колкото по-голямо е то, толкова по-бързо преминава през стомаха и червата могат да усвоят енергията в потока на кръвта. В по-голяма детайлност за сега не съм просветен :).Гликемичен индекс на фруктозата е около 30, а на глюкозата 100 от тука следва, че меда е с ГИ равен на около 65. От иследвания се показва, че ечемичното и царевичното нишесте което се съдържа в продукти като vitargoto и waxy-vola е с 70% по-добро усвояване от глюкозата, която както казах по горе е с ГИ=100 от тук следва, че въпросните прахчета ще се усвояват около 100 % по-добре от меда(не съм смятал точно).
14.12.10
14:21
За молекулярното тегло можем и да не говорим, наистина. Дай да ги видим тия изследвания, които сравняват глюкозата със споменатите добавки. Много на едро говориш за “100% по-добре”, “в пъти по-бързо” и т.н. Сигурен ли си, че ГИ се променя толкова линейно когато се смесват два въглехидрата?
Да, фурктозата не е най-добрия вариант за бърз въглехидрат. Ако някой се е интересувал от формулата и, ще види, че тя е много подобна на захароза, но се усвоява по-бавно от нея. Друг недостатък е, че тези въглехидрати ти вдигат рязко нивото на инсулина, което след кратък период пада под първоначалното си равнище.
Въглехидрати като царевичното и ечемиченото нищесте, както казва Николай Маринов, са с най-високо молекулно тегло. Това води до по-бързото им абсорбиране в стомаха. Нещо повече - това дава тласък и на усвояването на останалите вечества приети с тях. От опит казвам - когато добавя Waxy Maize към креатина и BCAA-то преди/след тренировка се усеща разлика във възстановяването и силата.
НО - медът си е мед, незаменима храна, нещо много повече от източник на въглехидрати(занимавал съм се и с пчеларство). Препоръчвам прием на Waxy Maize/Vol непосредствено след тренировка, а 15тина минути по-късно допълнителни въглехидрати. Няма да сбъркаш с тези продукти, които са супер подценявани тук.
Мнението беше редактирано от NightElf на 14.12.10 15:43.
14.12.10
14:31
Предполагам, не съм сигурен :). В описанието на продукта ясно е казано silabg.com/bg/4281-VITARGO-Vitargo-PURE.html. За други конкретни иследвания не съм ровил, не ми и трябва защото съм пробвал прудикти от този тип и наистина ми подействаха много по-добре от малтодекстрина, който като го изпих и ходех после като бременен :). Знам, че много от вас ще кажат, че това си е обикновенна реклама на продукта, за да се продава но е ясно, че именно този въглехидрат е най-хубавия за момента.
14.12.10
14:50
казано от Николай Маринов на 14.12.10, 14:31:
Предполагам, не съм сигурен :)
Именно... ;)
Не питам случайно за изследванията (сайт на търговец категорично не е гарантирано достоверен и безпристрастен). Много от тях са правени при специфични условия, с определен тип спортисти и натоварване. По тази причина резултатите не трябва да бъдат вадени от контекста, защото това значи погрешна интерпретация. От друга страна, ако в тази тема има линк към нещо такова, ще е полезно за всички, които следят дискусията и особено за тези, които ще я потърсят след време. Освен това нека не забравяме за съотношението между цена и ефективност (цената е фактор за всички, предполагам няма разногласия за това). С всичко това искам да кажа, че при едно добре преценено хранене могат да се спестят разходите за хранителна добавка от рода на Vitargo, без да се прави компромис с ефективността на режима като цяло. Въпрос на цел и лична преценка.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 14.12.10 14:50.
Кольо чудесно е изразил това, което мисля и аз по въпроса. В общия план тренировки-хранене-суплементация точно този детайл има пренебрежимо значение, за да се вторачваме толкова. Нека фокуса на начинаещите е към правилно трениране и хранене и едва когато те са усвоени, да се вгледат в по-дребните детайли.
14.12.10
15:22
Подкрепям напълно. А и аз лично сигурно от почти година насам не приемам никакъв въглехидрат след тренировка и честно казано не съм атрофирал съвсем все още.
14.12.10
16:41
Не казвам, че с храна не може да се постигнат добри резултати, май не виждате коментарите ми, бурканче мед струва 8-9 лв, ако си намерите по-евтино то почти сигорно е с добавен глюкозо/фруктозен сироп. Не казвам, че меда не е полезен, но за палноценно въстановяване след тренировка трябва да излапам поне 3-4 и повече супени лажици мед, като се има в предвид цената му ще ме бие доста през джоба, ако се въстановявам с мед.
14.12.10
16:58
korpusito в този форум пишеш само заради начинаещите ли ? Нещо не разбирам, обикновенно когато някой новак пуска нова тема която в очите на разбиращите тук е смешна му се нахфарлят, сега ми обясняваш, че било сложно и нямало да разберат, еми другите момчета за какво са в този форум нали трябва да се дискутира и нещо различно от това кой pump продукт примерно най-много те pumpiii или как се зарежда с креатин и прочие. Аз така разбирам нещатата, ако съм в грешка ме поправете, тук сме само за да помагаме на по-незнаещите или да градим и лични знания ?
14.12.10
20:29
Благодаря на всички. И на теб Ники, въпреки, че малко се “скара” с някои :) А относно вашия спор с бързия въглехидрат на прах и той има ефект, но аз лично няма да си купувам такива неща и разчитам САМО НА ХРАНАТА.
14.12.10
21:08
Стават бе.. един приятел, дето качва в момента си нагъва по 2-3 пакетчета желирани бонбони.. но отново .. аз си разчитам на доказалия се дом. мед :)
14.12.10
21:28
Аз реших да редувам след тренировка 1 път банан, др. път вафла. Ще си купя и мед, та веднага след трен. да си го намажа на филия (без маргарин).
15.12.10
15:12
казано от Петко К на 14.12.10, 13:09:
казано от achkos на 14.12.10, 12:58:
Не качваш килограми, защото ядеш малко и/или некачествено.
x2
15.12.10
18:01
казано от antov12 на 14.12.10, 23:02:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17997840
Toва определено изчерпва темата (bow)
15.12.10
20:59
казано от achkos на 14.12.10, 21:28:
Аз реших да редувам след тренировка 1 път банан, др. път вафла. Ще си купя и мед, та веднага след трен. да си го намажа на филия (без маргарин).
Щом си преценил, че ще разчиташ само на храната, филииките(трябва да е бял) с мед са право в десетката ! ;)
Мнението беше редактирано от Николай Маринов на 15.12.10 21:00.
antov12, е тва сега не трябваше да го пускаш (devil). Половин паста замина, а в джоба имам и вафла.