16.12.10
23:17
Здравейте, може ли да ми кажете раменните преси от стоеж или седеж натоварват ли горната част на гърдите и също като цяло какво ви е впечатлението от натоварването върху гърдите от тези упражнения ? :)
Да товарят. С лост повече, с дъмбели - малко по-малко.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 17.12.10 00:53.
17.12.10
09:27
Би трябвало от седеж да ги натоварват повече отколкото от стоеж..
Натоварването в горната част на гърдите зависи от това колко ниско ще спуснеш лоста при негативната част на движението. Изходното положение стоеж или седеж нямат въздействие върху тази част на мускула.
казано от Едуардо на 17.12.10, 10:38:
Зависи до къде пускаш лоста. Аз го пускам по-някога до ключиците.
Аз винаги го пускам до там.
Дали стоеж или седеж все тая.
За да се минимизира участието на гърдите, трябва лактите да са максимално встрани и най-добре да се прави с дъмбели. И горната част на тялото да е максимално вертикална.
казано от Петко К на 17.12.10, 11:19:
Аз винаги го пускам до там.
Дали стоеж или седеж все тая.
За да се минимизира участието на гърдите, трябва лактите да са максимално встрани и най-добре да се прави с дъмбели. И горната част на тялото да е максимално вертикална.
При толкова ниско пускане на щангата при големите килограми не се ли увеличава значително риска от контузия?
Мнението беше редактирано от Stan на 17.12.10 12:55.
Ако пускам до ключиците натоварват ли се горната част на гърдите ? :)
казано от r0ck на 17.12.10, 22:06:
Ако пускам до ключиците натоварват ли се горната част на гърдите ? :)
Аз не усещам да ми се натоварва горната част на гърдите.
18.12.10
17:40
Не виждам смисъла от толкова голям интерес дали раменните преси натоварват горната част на гърдите или не... Раменните преси като базово, многоставно упражнение (особенно от стоеж) натоварва рамена, трицепси, гръб, трапец, та даже и горни гърди... особенно често срещаното изпълнение - вдига се облегалката точно вертикално, но после сядат и така се свличат напред, че направо си правят горни гърди! :D Но перпендикулярното (90-градусово) вдигане на облегалката също не е правилно - трябва да има лек наклон (от порядъка на около 5 градуса), защото иначе щангата ще бие изпълняващия по носа... :)
Но този наклон трябва да е само толкова, колкото да стигне щангата до брадичката безпрепятствено, без да се върти главата настрани - много смешно и често наблюдавано при изпълнения на Смит-машина.
Лично аз не съветвам никого да пуска щанга до гърдите (ключиците), особенно тежка щанга, за мен това е „игра на руска рулетка“ - имам достатъчно опит за да го казвам, но всеки има правото да прави каквото си иска, сам ще си стигне до изводите по лесния или по трудния начин... Само един пример - никой не пуска дъмбелите толкова че дланите да стигнат до ключиците, нали? Най-много да слезнат до брадичката и то в най-добрия случай, така или иначе големи дъмбели ще опрат в рамената и няма как да слязат по-надолу... :)
По-здрави!
Аз от моя гледна точка, ще кажа, че облегалката трябва да е нещо средно м/у абс. вертикална и полулег. Поне така аз усещам натоварване в/у предното рамо, иначе ако я изправя на 90градуса, усещам само и единствено дискомфорт, понякога с болка.
казано от nikolaBULL на 18.12.10, 17:40:
Лично аз не съветвам никого да пуска щанга до гърдите (ключиците), особенно тежка щанга, за мен това е „игра на руска рулетка“ - имам достатъчно опит за да го казвам, но всеки има правото да прави каквото си иска, сам ще си стигне до изводите по лесния или по трудния начин... Само един пример - никой не пуска дъмбелите толкова че дланите да стигнат до ключиците, нали? Най-много да слезнат до брадичката и то в най-добрия случай, така или иначе големи дъмбели ще опрат в рамената и няма как да слязат по-надолу... :)
Аз при арнолд пресите спускам дланите до ключиците, иначе да, дисковете на дъмбелте ме ограничават, но не много. Дъмбелите и без това никога не са ми основно упражнение. Рамото работи най-много в долната част на амплтудата, после трицепсите добутват.
Правя пресите по този начин цял живот и още не съм видял някакви негативи.
Разбира се, това е за хора със здрави раменни стави и нормална гъвкавост. Всякакви контузии и ограничения ще променят начина на изпълнение.
Мнението беше редактирано от Петко К на 19.12.10 11:48.