28.12.10
13:52
Понеже правя от скоро мъртва тяга искам да попитам дали е задължително хвата да е смесен при тягата с изпънати крака - римска.И каква е разликата дали ще е смесен ? Благодаря
28.12.10
14:03
Правиш отскоро мъртва тяга или само римска такава?
Що се отнася до хвата, не мисля, че има задължителен. Според мен смесеният се използва за повече стабилност. Поради чупене на ръка преди доста време си остана да не мога да дърпам по-сериозни килограми без фитили, затова ползвам основно прониран хват. Същото важи и за двата вида тяга.
28.12.10
15:54
И двата вида изобщо от скоро ги правя.Лично на мен ми е по-удобно с нормален хват
Повечето хора, вдигат повече и по-тежко със смесен хват.
Предимство е, че не позволява завъртане на щангата и въобще - по-стабилен е. Недостатък - може да се окаже, че при лошо изпълнение, бицепса на ръката ти в подхват, отнася прекалено много натоварване и да се стигне и до контузия.
Друг недостатък е, че при постоянно трениране със смесен хват, могат да се получат разни дисбаланси, затова ако го ползваш, редувай ръцете под/надхват.
Не виждам причина да използваш смесен хват, докато все още си удържаш щангата. Може би, когато тежестите станат по-сериозни, ще ти се наложи.