06.04.05
00:15
още като бях в училище всеки месец ни караха да правим тоя гаден норматив от който даже и след два скока имаш мускулна треска.въпросът ми е може ли със силова тренировка на краката да се повишат постиженията?аз отскоро почнах да тренирам крака,питането не е за мен,а за един по-млад авер.Иначе преди съм тренирал баскетбол и онзи ден литнах до 2.60,обаче при него положението не е същото
Еее разбира се че може. На мене понеже краката ми вървят като развитие (Колкото и банално да звучи) скачам повече от един познат, дето тежи колкото мене, обаче краката са му на клечки... Мисля че този твой приятел трябва да наблегне на прасеца :lol:
Може да, както казаха ако тренира експлозивност ще увеличи доста постижения. Обаче другото име на трен. за експлозивност е тренировка за контузия. Така че много внимателно.
Аз при такива нормативи,п реди време леко си контузих коляното от разкото клякане и изравяне, голяма простотия беше... :x
28.04.05
20:36
колкото до отскока искам да кажа че прасеца взима сигурно 1/7 от развитието на отскока. Значи най-важни са бедрата(най-вече задно), ама НАЙ и след тех идва глезена. Колкото и тъпо да звучи имате ли стегнати връзки на глезените толкоова повече ще скачате. Тва е като пружинния прнцип, колкото повече натягаш толкова повече скачаш :) И да кажа за тия дето ще ме плюят, че не съм казал че прасеца не важи при отскока а просто, че и без толкова здрави прасци може да скачаш. Аз примерно съм 1.85, с разтег 2.35 и забивам на 3.05 ! Отскока ми е приблизително 90см. , така че ако некой ще ме опровергава да помисли малко с какво , а не просто да каже “А, тоя си говори само...” или некви такива ....
Между другото прасеца ми слабичък, но бедрата са ми доста яки, независимо че не са изчистени напълно, а и че отскотро почнах да клякам.
ПП. Скачам 2.78 от място на дължина :wink:
Съмнявам се ,че някои ще ти противоречи, скачането въобще е функция на цялото тяло не само на прасеца или на един единствен мускул.
Иначе според мен най-добрия начин да си повиши резултататите на тоя норматив е просто да скача, да тренира техниката на скока, така че да използва засилката от рацете и такива неща. Иначе силовите тренировки са добри и ще имат ефект.
П.С. Браво добър отскок вадиш, играеш ли в някои отбор?
29.04.05
22:15
еми играя да :) нема си хабя таланта :lol:
на мен отскока ми е станал мн ама мн по голям откакто тренирам краката преди едва пипах тавана а сега не ми е никав проблем (185см сам)
29.04.05
22:38
[quote author=”^MaD^”]на мен отскока ми е станал мн ама мн по голям откакто тренирам краката преди едва пипах тавана а сега не ми е никав проблем (185см сам)
зависи колко е висок съответния таван, нали :P
И аз смятам бедрата за по-важни от прасеца при отскока. Когато тренирах баскет имах проблеми с отскока, като почнах фитнеса работата се оправи, тъй че да се залавя за работа :wink:
П.П. basketball, добър отскок ... още 30 см и ще стигнеш Негово Величество Летящия!
ее, колко са те 30 см още, я се стягай да ги направиш :wink:
пък на въпроса - определено може да се повишат постиженията, дори и да не тренираш експлозивно...аз за година качих 18 кг, отскока ми се повиши с няколко см (5 ако трябва да сме точни), при това даже не тренирам крака (моя грешка, но така се налага, ама за сметка на това съм танцувал почти 11 години;-))...извода е че мускула като заякне започва да преодолява по-голяма тежест спрямо своята маса. Давай смело, резултат ще има