28.01.11
20:37
Привет на всички спортуващи.Пиша тук за първи път,защото искам да взема правилното решение,но не съм много компетентен точно по темата за фитнеса.Занимавал съм се с баскетбол много време,но от 2 години спрях да спортувам активно и сега съм решил отново да започна да се занимавам със спорт интензивно.Финансово не бих могъл да си позволявам да ходя на фитнес редовно и продължително + средства за добавки и т.н.Именно затова се нуждая от съвет дали ще има смисъл да си направя фитнес вкъщи,като си закупя необходимите уреди и да ги използвам с години.Имам на разположение около 600 лв.за уреди и 100 лв.първоначално за добавки.След това ще мога да отделям около 50 лв. за тренировки.Бих бил много благодарен ако някой ме ориентира за тези пари какви уреди да си взема,от къде(освен интернет),какви добавки да си взема първоначално и т.н. .Между другото на 20г.съм,висок съм 181 см.,тежа 81 кг. и мисля,че тялото ми е нещо средно между ендоморф и мезоморф.Каква тренировъчна програма и какъв хранителен режим да избера, за да кача мускулна маса и това,че съм спортувал преди има ли някакво значение в момента? Благодаря предварително на всеки отделил от времето си да ми помогне :)
28.01.11
20:54
Здравей,моя съвет е- с всичките 700лв.,които имаш да закупиш само тежести! Взимаш един прав и един крив лост,две ръкохватки за дъмбели и повечко тежести(все пак с времето ще качиш сила)! Ако имаш място и лежанка. Това е! Заеби тия добавки сега! От каде? Ами примерно Спорт Депо.
Подкрепям мнението на колегата трябва ти за сега само прав и крив лост дъмбели и тежести за да може с времето да качваш все повече и повече сила а за добавки още не ти трябват след като си направиш “заличката” тогава виж ТУК упражнения за всеки мускул с твоите уреди но най главно ти трябва 1во Прав Лост и тежести към него, Дъмбели, Лежанка и тка нататък но Правия лост задължително защото с него ще може да правиш Бицепс, Трицепс, Гърди, Гръб, Крака, Рамо, Трапец всяка мускулна група да се тренира с този лост и си набави необходими тежести за него а с останалите пари вече измисли какво още ти трябва.. След това разгледай темите във форума и си направи хранителен режим или поне гледаи да намалиш хляба и сладкото и да наблегнеш на Месо , Риба , Ориз , Картофи, Царевица, вечер преди лягане може извара да си вземаш ако неможе да ядеш от сирене си вземаи кашкавалена много приятна на вкус. Моето мнение е в следващата 1 година да не даваш пари за добавки а в това да си набавяш още тежести и уреди..
Мнението беше редактирано от Bocko на 28.01.11 22:10.
бих те посъветвал да не инвестираш засега в домашен фитнес. прежали пари за карта и изкарай 1-2 месеца в залата за да видиш дали това е “твоя” спорт. винаги можеш да затвориш парите си в железа ;)
ако има лостове някъде наблизо, можеш да потренираш там и после да решиш дали ще ходиш в зала или ще си караш на street.
изобщо не бързай с добавките!
Да, намери си фитнес зала на сносна цена с месечен абонамент. Може да не е супер лукс или най-модерната, но ще ти върши работа. Недей да се нахвърляш сега на собсвен фитнес, не се знае колко трайни ще са увлеченията ти. Освен това мотивацията, когато си в залата е съвсем различна. Добавки пък съвсем не ти трябват.
Братле всъщост като се замисля ти имаш 700 лв да приемем че в твоя град картата за фитнеса е 25 лв на месец ще може да ходиш около 2 години и половина..
Ако ще се обзавеждаш за вкъщи:
Лост и дъмбелни лостчета - 100-130лева.
Тежести ~ 3.50 на килограм - 350лева за стотина кила(гледай да не си накупиш 5 двай’ски), в последствие ще са ти нужни още.
Остават ти 250 лева за някакъв уред - регулируема лежанка или “висилка”.
За добавките не бързай.
Използвай търсачката и ще намериш още подобни теми с подробна информация, линкове към онлайн магазини, съответно и на “истински” магазини.
Ако предпочетеш залата, тогава разходите ще са по-малки, но пък удобството от не-ходенето на зала е безценно, поне за мен.
Аз съм пазарувал от:
http://www.sportdepot.bg/products/fitness/run/lejanki
http://flexcom-bg.com/
Мнението беше редактирано от 6th на 29.01.11 11:44.
Купувай тежести и лостове втора употреба. Тук в раздела продавам има много.... Една пейка вземи с промяна на наклона и някой майстор да ти завари рак стойка и си готов
29.01.11
20:48
Благодаря Ви за съветите (bow).Поразгледах алтернативите и засега мисля,че следният вариант ще е най-удачен-отивам в Спорт Депо и си взимам: 1.Лежанка със скрипец и бицепс плот + възможност за трениране на крака за 329 лв. http://www.sportdepot.bg/products/fitness-uredi-i-aksesoari/fitnes-uredi/lejanki/29386-lejanka-sus-skripec 2.Крив лост (не олимпийски) за 52 лв. http://www.sportdepot.bg/products/fitness-uredi-i-aksesoari/tejesti/lostove/21802-lost-s-obrazen 3. 2 лоста за дъмбел за 40 лв. http://www.sportdepot.bg/products/fitness-uredi-i-aksesoari/tejesti/lostove/970-lost-kus 4.Тежести (3,40лв./кг.) 4x1,25кг , 4x2,5кг. ,4x5kг. , 2x10 кг. , 2x20 кг. за 323 лв.Цялото удоволствие ще ми струва 744лв.Мисля,че ще успея сам да си направя и пейка за коремни преси.Надявам се,че тези уреди ще са ми достатъчни и единствено след време ще е необходимо да си докупувам тежести евентуално,но това ми се струва,че няма да е скоро.Сега чакам вашето одобрение,за да съм напълно сигурен ;)
Съветвам те, за да спестиш пари, да си вземеш най-простата, но качествена лежанка. Кривият лост е ок, както и дъмбелите. Ако имаш къде да монтираш лост за набиране, ще е супер.
Според мен изобщо не трябва да се замисляш, страхотно е, когато имаш условия да тренираш у вас.
29.01.11
21:05
Вариантът с домашния фитнес поне на мен не ми се нрави.
Избери си една добре оборудвана, нелъскава, чиста и спретната зала. Трябват ти 12-16 тренировки месечно. Намери подходяща зала където картата за въпросния брой тренировки е в порядъка на 35лв. Парите, с които разполагаш, инвестирай в качествена и обилна храна. Добавки на този етап не са ти нужни.
Защо съм против домашния фитнес.
1. Затваряш пари в нещо, с което след година може да не се занимаваш.
2. Упражненията които можеш да правиш у дома са ограничени.
3. В залата може да се запознаеш с хора, от чиито опит можеш да почерпиш (ест, от мненията на някои разбирачи е най-добре да не черпиш нищо).
УСПЕХ!