06.02.11
00:20
Преди известно време реших да започна НВД и известно време го проучвах. Активно съм на НВД от вчера. Пред мен обаче все още има много неизвестни :( Например толкова ли е важно да смятаме всичко до последния грам. За мен най-важно е да пресмятам въглехидратите, всичко останало просто го ограничавам. Ето едно примерно меню и очаквам да кажете как ви се струва :)
Закуска: кисел плод
Врора закуска: 50 гр овесени ядки с чаша прясно или кисело мляко
Обяд: 100-200 гр печено месо + домат
Следобедна закуска: кисело мляко с подлсадител
Вечеря: месо + салата
Закуска: кисел плод (портокал, мандарина, зелена ябълка и др)
Втора закуска:яйце+ 50 гр сирене/кашкавал + 50 гр ръжен или пълнозърнест хляб
Обяд: месо + зеленчук
Следобедна закуска 50 гр ядки или зеленчук
Вечеря: месо + салата
Месото е всякакво, като избягвам свинско, освен ако не е кайма. Млечните продукти са пълномаслени или със среден процент масленост. Аз тренирам следобяд. Тренировките ми са предимно кардио, напромер 30-40 мин. пътека или кростренажор + коремни преси и някои упражнения за крака.
И все пак да кажа какви са моите цели:
-57 кг, имам за цел да ги намаля на 53
-основната ми цел е премахването на мастните депа по краката и малкото по корема. Моят проблем е , че съм нисичка и краката са проблемна зона :(
Моля давайте съвети за менюто и начини за разнообразяването му! :) Ще съм мноооого благодарна.
Темата беше редактирана от kalid на 07.02.11 19:08.
казано от kalinkooo ooo на 06.02.11, 00:20:
-основната ми цел е премахването на масните депа по краката и малкото по корема. Моят проблем е , че съм нисичка и краката са проблемна зона :(
Успех с дневника, само да те предупредя че мастни депа не се “премахват”, освен хирургически. Можеш да намалиш обема им, но ще си останат точно там, където са ;)
06.02.11
08:39
казано от Margaritka на 06.02.11, 06:32:
казано от kalinkooo ooo на 06.02.11, 00:20:
-основната ми цел е премахването на масните депа по краката и малкото по корема. Моят проблем е , че съм нисичка и краката са проблемна зона :(
Успех с дневника, само да те предупредя че мастни депа не се “премахват”, освен хирургически. Можеш да намалиш обема им, но ще си останат точно там, където са ;)
Абе не е точно така, защото и мастните клетки умират. Умират трудно , но все пак умират.
Дори правилната дума да е “намаля”, няма значение :) какво ще кажете за менюто? :P
Закуската днес : 1) портокал + половин чаша кисело мляко 3,6 %
2) 2 лъжици овесени ядки с чаша прясно мляко и това в микровълновата
За обяд ще ям пилешки кюфтета и кебапчета (200-250 гр) + салата
Как е според вас? Ще съм доволна на повечко псотове (sun)
Обядът беше: пилешко кебапче с пилешко кюфте (общо 150 гр) + салата от настъргани моркови и настъргани краставици + 30 гр кашкавал :))) За следобедна закуска мисля 50 гр сурови бадеми, а за вечеря пилешка пържола + задушени гъби. Предстои ми и тренировка след около час. (flex) :)
06.02.11
14:13
Когато се будиш сутрин... един плод достатъчен ли ти е за първо ядене? На твое място бих разменил двете закуски. Мернах подсладител... какъв е той? Сигурна ли си, че тези калории са ти достатъчно?
Един плод по възможност кисел, за да стимулирам процеса на храносмилане, 20-30 мин след това е втората, по-обилна закуска. А за калориите не съм сигурна, даже мисля, че са малко, но пък преяждам с всичкото това ядене :( Някакви съвети?
Вечерята не беше каквато планирах по-рано, но не беше и много различна
200 гр пилешка пържола + голяма зелена салата и яйце
За съжаление си пиша сама тук и не намирам помощта, от която се нуждая... :(
Е, а каква помощ точно не намери? Дали са ти добри съвети, възползвай се. Аз заставам зад мнението на Кольо да размениш двете закуски. Какъв ти е проблемът с храносмилането, че ще го стимулираш?
На мен храната ми се вижда добра, но някак малко. Ако искаш да си по - прецизна, изчисли си КБ и ОКБ и нагласи калориите спрямо това.
Не е толкова важно да изчисляваш храната до последния грам...когато, обаче, си го правил известно време, после знаеш и без да смяташ как си се хранила. Аз без да се замислям много, гледам да държа едни и същи калории и успявам, без да пиша и смятам. Но имам и доста стаж в изчисляването им :D
Описвай си и тренировките най - добре...
Успех.
казано от inis9 на 06.02.11, 20:17:
Е, а каква помощ точно не намери? Дали са ти добри съвети, възползвай се. Аз заставам зад мнението на Кольо да размениш двете закуски. Какъв ти е проблемът с храносмилането, че ще го стимулираш?
На мен храната ми се вижда добра, но някак малко. Ако искаш да си по - прецизна, изчисли си КБ и ОКБ и нагласи калориите спрямо това.
Не е толкова важно да изчисляваш храната до последния грам...когато, обаче, си го правил известно време, после знаеш и без да смяташ как си се хранила. Аз без да се замислям много, гледам да държа едни и същи калории и успявам, без да пиша и смятам. Но имам и доста стаж в изчисляването им :D
Описвай си и тренировките най - добре...
Успех.
Изчислила съм КБ и ОКБ, трудното за мен е да напасна всичко към дневната си нужда от калории.
Откакто съм на режима, тренировките ми са предимно кардио (пътека 30-40 мин) и коремни преси. Включвам и някои от уредите за крака, но от тях мускулите ми адски се подуват и това ми създава дискомфорт. Тренирам минимум 3 пъти седмично. Благодаря за съвета за закуската, а плода го ям просто, за да не натоваря стомаха с много храна изведнъж. Какво от нещата в менюто да увелича според вас?
Ами след като си ги изчислила, трябва да видиш дали менютата ти влизат в тези сметки.
Ако калориите са под необходимите, ще трябва да добавиш още неща за ядене. Аз бих сложила и маслини, и сирене, и кашкавал....
Аз лично съм резервирана към тренировки само с кардио. Все пак, пий достатъчно вода, включително по време на тренировка.
казано от inis9 на 06.02.11, 21:05:
Ами след като си ги изчислила, трябва да видиш дали менютата ти влизат в тези сметки.
Ако калориите са под необходимите, ще трябва да добавиш още неща за ядене. Аз бих сложила и маслини, и сирене, и кашкавал....
Аз лично съм резервирана към тренировки само с кардио. Все пак, пий достатъчно вода, включително по време на тренировка.
Пия около литър повреме на тренировка и 1,5-2 през останалата част на деня. Мога ли да приемам мазнини след тренировка и по някой друг плод?
След тренировката имаш нужда от бърз въглехидрат и протеин. Плодът е добре в този смисъл. Някои хора пропускат въглехидрата в период на сваляне.
А след около час - хапване с мазнини е ОК. Но не и мазнини непосредствено след тренировка.
А по принцип - избягвай плодовете вечер, иначе си хапвай смело.
казано от inis9 на 06.02.11, 21:34:
След тренировката имаш нужда от бърз въглехидрат и протеин. Плодът е добре в този смисъл. Някои хора пропускат въглехидрата в период на сваляне.
А след около час - хапване с мазнини е ОК. Но не и мазнини непосредствено след тренировка.А по принцип - избягвай плодовете вечер, иначе си хапвай смело.
Благодаря за съветите! :)
Ти какво си хапваш ако те налегне глад след вечеря. Това ми е проблем по това време някъде към 22:00h ...
За нищо : ))))) Не мисля, че съм ти казала нещо, което не знаеш вече : ))))
Аз какво хапвам....не съм подходящият човек, тъй като от доста време не спазвам никакъв режим.
Когато бях на НВД, обаче, извара + малко кисело мляко + ситно нарязана краставица ми беше обичайно преди лягане - защото и аз като теб огладнявах доста... комбинацията извара + сметана и евентуално малко кисело мляко е идеална - протеин + мазнини. Зеленчуците пък не се броят.
Ако обичаш сладки неща, може би е удачен вариант да си вземеш стевия за подсладител, нея можеш да я използваш по всяко време без притеснение.
Това + накълцан плод пък ми беше обичайният десерт за обяд по едно време. Не е правилно да ядеш плодове за десерт, но аз никога не съм била супер стриктна с режима. Успокоявах се, че е по обяд все пак. Не ми пречеше.
Мнението беше редактирано от Инис на 06.02.11 22:59.
Оооо да, това със сладкото ме измъчва :D Аз обожавам да си правя кисело мляко със сметана, подсладител и ситно нарязани портокал и киви....мога в огромни количества да го ям :D Това със изварата много добре ми звучи и мисля да си набавя утре, за да пробвам :P Чудя се обаче, дали е подходящо сутрешната доза въглехидрати да си я набавям от 30-50гр филия ръжен хляб?
Мнението беше редактирано от kalid на 06.02.11 23:11.
Мнооого тежко събуждане тази сутрин, дано и седмицата да не е като поденелнишката сутрешна мъка... Нямам търпение да изгрее слънцето и да замирише на пролет. :)
Последвах съветите ви да разменя закуските и тези на някои да ям повече белтъчини сутрин и честно казано преядоооох хаха.
Ето какво закусвах: 1 яйце+сирене и кашкавал и овесени ядки с прясно мляко и подсладител. Към 10-11 мисля да хапна ябълка, а обедните въглехидрати мисля да набавя от малко моркови. Това е за сега, успешен ден и успешна седмица на всички! :P
07.02.11
07:04
казано от kalinkooo ooo на 07.02.11, 06:14:
Мнооого тежко събуждане тази сутрин, дано и седмицата да не е като поденелнишката сутрешна мъка... Нямам търпение да изгрее слънцето и да замирише на пролет. :)
Последвах съветите ви да разменя закуските и тези на някои да ям повече белтъчини сутрин и честно казано преядоооох хаха.
Ето какво закусвах: 1 яйце+сирене и кашкавал и овесени ядки с прясно мляко и подсладител. Към 10-11 мисля да хапна ябълка, а обедните въглехидрати мисля да набавя от малко моркови. Това е за сега, успешен ден и успешна седмица на всички! :P
Хубав дневник започваш. Усеща се желанието за промяна :) Колегите са ти дали най-важните съвети за момента...относно последната ти закуска...защо вместо да смесваш яйце + сирене + кашкавал, не увеличиш броя на яйцата на 3-4 примерно и да махнеш сиренето и кашкавала...така хем ще е малко по-лесно на храносмилателната ти система, пък и няма да се издуваш така. Мисля, че калориите са ти прекалено малко. Не си написала в какъв грамаж са ти храните, но имам усещането, че се ограничаваш прекалено много. Засега добре се справяш с въглехидратите, и по-точно с техния грамаж. За сметка на това пък не си набавяш никакъв протеин...и мазнините са ти малко (полезните) :) След като си на НВД си яж спокойно мазничко (полезно)...храни като сметаната и свинското не са проблем, нищо, че голяма част от мазнините са наситени, стига да държиш въглехидратите в минимум. Относно тренировките - недей да страниш от силовите упражнения. Те дори ще ти помогнат повече от кардио-то. Избери си някоя лека кръгова програма и започвай да градиш мускул. Все пак точно мускулите “горят” калории...та вдигай си тежести, противно на информацията на повечето хора, жените също трябва да вдигат тежко, за да е ефективна тренировката ;) Това е за сега...айде и умната :)
казано от ProXxX на 07.02.11, 07:04:
казано от kalinkooo ooo на 07.02.11, 06:14:
Ето какво закусвах: 1 яйце+сирене и кашкавал и овесени ядки с прясно мляко и подсладител. Към 10-11 мисля да хапна ябълка, а обедните въглехидрати мисля да набавя от малко моркови. Това е за сега, успешен ден и успешна седмица на всички! :PХубав дневник започваш. Усеща се желанието за промяна :) Колегите са ти дали най-важните съвети за момента...относно последната ти закуска...защо вместо да смесваш яйце + сирене + кашкавал, не увеличиш броя на яйцата на 3-4 примерно и да махнеш сиренето и кашкавала...така хем ще е малко по-лесно на храносмилателната ти система, пък и няма да се издуваш така. Мисля, че калориите са ти прекалено малко. Не си написала в какъв грамаж са ти храните, но имам усещането, че се ограничаваш прекалено много. Засега добре се справяш с въглехидратите, и по-точно с техния грамаж. За сметка на това пък не си набавяш никакъв протеин...и мазнините са ти малко (полезните) :) След като си на НВД си яж спокойно мазничко (полезно)...храни като сметаната и свинското не са проблем, нищо, че голяма част от мазнините са наситени, стига да държиш въглехидратите в минимум. Относно тренировките - недей да страниш от силовите упражнения. Те дори ще ти помогнат повече от кардио-то. Избери си някоя лека кръгова програма и започвай да градиш мускул. Все пак точно мускулите “горят” калории...та вдигай си тежести, противно на информацията на повечето хора, жените също трябва да вдигат тежко, за да е ефективна тренировката ;) Това е за сега...айде и умната :)
Желанието определено го има :) И на теб сърдечно благодаря за прекрасно формулираните съвети! А що се отнася до това колко се ограничавам...напротив аз преяждам и ми е много вкусно, свинско не обичам много там е проблемът. А мазнини...салатите ги подправям със зехтин, когато сутрин хапвам малка филия хляб си я мажа с масло, иначе останалите си набавям от млякото, което е пълномаслено и сиренето и кашкавала. И сметана си хапвам, особено с киселото мляко и така. :) На ден трябва да приемам 1678.68kkal , от които 57 гр въглехидрати и 142 грама белтъчини, което са съответно 228kkal и 568kkal…останалите трудно ги напасвам. :( Дали е възможно отвреме навреме, особено в един доста специфичен за жената период от месеца да си позволявам шоколад за диабетици? (angel)
07.02.11
13:37
Може шоколадче...особено ако облекчава мъките. Само не прекалявай ;)
Шоколада за диабетици обикновено съдържа фруктоза (която не е особено добра идея да се консумира, освен ако не е под формата на плодове или мед) и/или аспартам (който пък въобще не е препоръчителен под никаква форма)
07.02.11
13:54
Така е, но аз мисля, че става въпрос за 1-2-3 блокчета, а не цели шоколади...нали kalinkooo? :D
След не до там изморителната първа част на хубавия ден се добрах до комютър, за да споделя какво обядвах и с какво съгреших :)
200 грама пилешка пържола + салата и доста сиренце, към 100тина грама
Срам или не, много, ама много ми се дояде сладко и си купих 30грамово шоколадче за диабетици и цялото си го изядох :D
казано от ProXxX на 07.02.11, 13:54:
Така е, но аз мисля, че става въпрос за 1-2-3 блокчета, а не цели шоколади...нали kalinkooo? :D
Да разбира сееее, става дума за 30 грама, което са 4 много малки блокчета :D А колко често мога да си позволявам такова шоколадче, защото сладкото ми е голяма слабост. хихи
То ако ще е в минимални количества не виждам смисъл да се предпочита диабетичен шоколад пред обикновен.
А въобще най-добре е да се разчита на био-суров шоколад, какъвто предлагат по повечето магазини за здравословни храни, и не е проблем (поне според мен) да се хапва и по-големи количества при една балансирана диета.
07.02.11
14:00
Има шоколади, които са подсладени само с малтитол /съдържат около 4г въглехидрати на 100г/.
По-добре си взимай от тях, а не от тези с фруктоза.
казано от dance_girl на 07.02.11, 14:00:
Има шоколади, които са подсладени само с малтитол /съдържат около 4г въглехидрати на 100г/.
По-добре си взимай от тях, а не от тези с фруктоза.
Супер, това е добра новина за мен, а знаеш ли марки такива шоколади и в кои магазини мога да ги намеря :)
Според мен за да има някакви резултати, храната трябва да е максимално изчистена. При мен например въобще не вървят “бонбонка тук, малко шоколадче там, нали тренирам”. Махна ли всичко, тогава тръгват нещата към чистене.
07.02.11
14:13
07.02.11
14:46
Помисли и за стевия. Също е вариант... ;)
казано от Кольо Пияндето на 07.02.11, 14:46:
Помисли и за стевия. Също е вариант... ;)
Ще опитам, утре ще вляза в някоя аптека да си купя :)
07.02.11
19:37
казано от Margaritka на 07.02.11, 19:22:
На мен ужасно ми горчи стевията (puke)
И на мен така. Не ми понася нещо, странна е!
Днес си купих натурало какао да си слагам в киселото мляко и с подсладител, мисля че ще става за ядене :P А сега за вечеря ще хапна телешко със зелена салатка (sun)
В края на деня, изводът е, че ядох моооооого :D Все още ми е чудно как с толкова ядене човек се чувства добре и топи :) Мисълта, че идва пролетта и малко по малко дрехите намаляват, а ти се топиш също като снега е хубава хаха :)
07.02.11
21:18
Margaritka, dance_girl, каква стевия употребявате? Аз не съм усетил горчив привкус.
Малко извън темата за стевията да Ви питам, освен с кардио и упражненията за вътрешната и страничната част на бедрата, какво да правя, че мускулите ми да не се подуват толкова много? Те хем се подуват, хем не отслабвам... :( Дали да не ходя да поплувам или нещо подобно? (think)
07.02.11
21:51
казано от Кольо Пияндето на 07.02.11, 21:18:
Margaritka, dance_girl, каква стевия употребявате? Аз не съм усетил горчив привкус.
Аз съм пробвала единствено тази ТУК и никак не ми хареса.