06.02.11
22:23
Ами искам да ви попитам следния въпрос:
Правя едно упражнение и на последната серия повторенията са около 8 до отказ, след това смъквам малко тежеста да доизтощя мускула. Това стимулира ли разтежа?
Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 07.02.11 07:36.
06.02.11
22:27
мда разбира се .. метод който води до мускула отвъд границата на изтощението му.... но един напълно изтощен мускул се възстановява по-трудно и храненето трябва да е на високо ниво ( правя съпоставка между състоянието на мускула ти след пълно изтощение след намаляне на тежеста и състоянието на мускула ти ако беше спрял на 8то повторение ( тоест няма понижаване на тежеста ) )
Ами имаше още 1 метод. Правиш бицепсов сгъване от полулег до отказ и след това почваш от седеж още 2 / 3 повторения защото имаш повече сили. Какво мислите за този метод?
07.02.11
00:07
По този начин ти ‘’изцеждаш’’ мускула.Да,усещаш голямо напомпване,но не го прави във всяка тренировка на всяко упражнение.Няма да имаш никакво възстановяване съответно и растеж.Позволявай си го ,но по рядко. :)
П.П. Ако това може да ти помогне с нещо...на мен са ми препоръчвали 1 месечно да си правя супер серии.
Относно частичните повторения - някои така изпълняват последните си серии - сгъваш докато можеш да помръднеш лоста. Ако обаче ще правиш частичните повторения в отделна серия, то нека тя бъде с голяма тежест.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.02.11 00:13.
07.02.11
00:18
Колко ти беше стажа?
Все ги мислите едни - суперсерии, дропсерии, 5 дневни сплитове, частични, негативни, тромбоидни ... А си нямате понятие от най-елемантарни принцип за техника, напредналост, подбор на упражнения.
За какво са ти тези дропсерии?
07.02.11
07:20
казано от the_ace на 06.02.11, 22:23:
Ами искам да ви попитам следния въпрос:
Правя едно упражнение и на последната серия повторенията са около 8 до отказ, след това смъквам малко тежеста да доизтощя мускула. Това стимулира ли разтежа?
Принципно подпомага растежа, но след това трябва да отдадеш необходимото внимание и на възстановяването. Колегите също са прави, че това си е техника за малко по-напреднали, затова премисли нещата отново. Умението на тялото да се възстановява бързо се изгражда с времето, а ако си прекалено начинаещ то няма да може да се възстанови адекватно...освен ако не взимаш и сериозни добавки :)
07.02.11
07:35
Единственият метод, който би ти помогнал е заклинание, превръщащо храната в стомаха ти в повече и с по-голямо съдържание на незаменимите аминокиселини.
Всички културистични методи са създадени за да стимулират мускула за растеж, но като няма достатъчно градивен материал каква е файдата? Все едно да викнеш Кольо Фичето и още 30 видни майстори да ти строят къщата, но да им дадеш по-кратък срок, отколкото е възможно, по-ниско заплащане и, най-важното, по-малко строителен материал, отколкото е нужно. Каквато и стимулация да им правиш - от концерт с пайнерки до заплахи от танк с насочено дуло срещу тях - къщата ти няма да бъде построена така, както искаш...
Значи веднъж месечно за мускулна група за да постресна мускулите и да не е еднообразно и да не се пренатоваря
казано от default на 07.02.11, 16:38:
До какъв отказ стигаш? Технически или физически?
Техниката се старая винаги да ми е правилна и без резки движения. Отказа ми би следвало да е физически. Мисля на седмица по 1 мускулна група да правя дроп серия. Така няма да съвпадат на 1 седмица и възстановяването няма да е толкова напрегнато цялостно
Мнението беше редактирано от Никола Д на 07.02.11 21:03.
Ако отказа ти е физически не се налага да правиш повече повторения или серии. След като си “отказал” мускула напълно той вече е достатъчно стимулиран да расте.
Ако отказа ти е технически можеш да опиташ дроп серия от време на време. Обикновенно при техническия отказ някой от малките мускули във веригата отказва и се налага или чийт за да довършиш повторението или можеш само частични повторения. Тогава следва физическият отказ.
Като правиш дроп серията гледай да е само една, останалите трябва да са ти загрявка. При тренирането до отказ повече от една работна серия не се налага.
Мнението беше редактирано от default на 07.02.11 22:08.
Технически отказ съм забелязал, че се случва единствено при раменните преси. Те са ми голям проблем. Значи до колкото прочетох, мога да сложа дроп серия за рамо, за да го изтощя физически, и това веднъж на месец, така ли ?
казано от the_ace на 07.02.11, 22:14:
Технически отказ съм забелязал, че се случва единствено при раменните преси. Те са ми голям проблем. Значи до колкото прочетох, мога да сложа дроп серия за рамо, за да го изтощя физически, и това веднъж на месец, така ли ?
Да, можеш да го “доизтощиш” с дроп серия, но може и с частични повторения. Пробвай и двете и прецени кое ти носи по-добри резултати. Сега дали да е веднъж на месеца зависи от много неща - хранене, възстановяване, тренировъчна програма и тн. За да си сигурен че няма да претренираш прави следващите две тренировки с по-малка интензивност.
Междудругото само стимул за растеж не е достатъчно. Вкарай малко соя, соеви продукти и елда в менюто.
Мнението беше редактирано от default на 07.02.11 22:33.