15.01.11
23:14
Като начало исакм да кажа, че от доста време тренирам, но от скоро започвам да се замислям колко сериозен е изобра на програма и упражнения за покачването на мускулна маса.Имам 8 месеца стаж във фитнеса.Въпроса ми към вас е какво мислите за тази програма.
1 ДЕН - гърди,бицепс
Гърди
1.Лег - 4х10 (последните 2 се старая с максимални килограми максимален брой повторения)
2.Полу-лег - 4х10
3.Повдигане на дъмбели от полулег - 3х10 (последната се старая с максимални килограми максимален брой повторения)
4.пек-дек - 3х 10
Бицепс (тук нещо не е както трябва, защото не винаги имам мускулна треска за разлика от останалите мускулни групи)
1.Суперсерий - (скот (със дъмбел), Повдигане на дъмбели от седеж) 3х10
2.Повдигане на лост 3х10
3.Концентрично сгъване 3х10
2 ДЕН - гръб,трицепс
Гръб(Имам слаб кръст затова не правя стандартните за покачване на маса упражнения)
1.Придърпване на хоризонтален скрипец 3х10
2.Набирания 4х(максимален брой - обикновенно 10-15)
3.Придърпване на горен скрипец пред глава 3х10
4.Придърпване на горен скрипец зад глава 3х10
Трицепс
1.Френско разгъване 3х10
2.Трицепсово разгъване на горен скрипец със прав лост 3х10
3.Дъмбел зад врат 3х10
4.Трицепсово разгъване на горен скрипец със въжета 3х10 (това го правя с малко килограми)
3 ДЕН - рамо,крака,трапец,предмишница
Рамо
1.Раменни преси зад врат 3х10
2.разтваряне встрани с дъмбели 3х10
3.пек дек (за задно рамо) 3х10
4.Повдигане на лост до брадата (хеликоптер) 3х10
Крака (не се старая особенно)
1.бедренно разгъване 3х10
2.Кауфмашина за прасци 3х10 (суперсерий със повдигане на 1 крак)
3.Мисля да включа от тази седмица и клекове 3х10
Трапец
1.Повдигане на дъмбели за прасец 3х10
Предмишница
1.Суперсерий 3х10 (повдигане на дъмбел и 1 упражнение, което не знам точно как се казва (повдига се лост отзад)
Това ми е програмата като при почти всички упражнения се старая да направя последната серия с максимални килограми максимален брой повторения.На 16 години съм 1.72 , 70 килограма мисля, че съм мезоморфен тип тяло. От една седмица пия гейнър - Scinetic Nurion Jumbo 4,5 kg. Освен това искам да попитам и добре ли е след сяка тренировка да имам мускулна треска?
П.С: Сигурен съм, че допускам грешки, но поне имам смелост да попитам докато много хора в залите не го правят и продължават да тренират грешно така че бъдете милостиви. :D
Темата беше редактирана от Northern Lights на 15.01.11 23:56.
15.01.11
23:36
Много са упражненията! За гърди ги остави 3 упр (10 серии общо),за гръб 3-4 упр (12-13 серии),за крака 4 упр (14 серии),за рамо и трицепс 3 упр (макс 8 серии) и за бицепс 2 упр. (5-6 серии).Яж като за маса,тренирай като за маса и почивай като за маса :) И да добре е да имаш мускулна треска,а ако се задържи повече от 3 дена или оправяй храната или свали работните серии,поне аз така разбирам как и какво иска тялото :) Нека и другите колеги си кажат думата,не те ангажирам с моето мнение.
Мнението беше редактирано от Denis22 на 15.01.11 23:36.
15.01.11
23:57
Мерси, и аз мисля,че трябва малко да се намалят упражненията защото напоследък нямам голяма възможност да се храня правилно и мускулните трески минават по-бавно.
Маса се пави на маса... 1во храна, 2ро тренировки, чак тогава може добавки./аз още не съм си оправил храната и затова съм в това положение/
Това което е казал Denis22 за упражненията и сериите го подкрепям, искам само да добавя, че това трябва да са ти работните серии.
Помисли си и да намалиш повторенията, щом 10 не ти действат, пробвай 4-6.
10.02.11
15:47
Здравейте! Малко съм неграмотен и не можах да намеря как се прави тема и с извинение що напиша една програма за покачване на мускулна маса в тази тема , защото искам мнения на хора със стаж, да ми кажете дали програмата е добра и ако трябва да се коригира да кажете. Ето я и нея :
ПРОГРАМА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА МУСКУЛНАТА МАСА
Четиридневен сплит за повишаване на мускулната маса
Ден 1 (понеделник) – гърди и трицепс
1. Кофички – 4 серии по 10 повторения
2. Повдигане на щанга от лег – 3 серии по 7-8 повторения
3. Повдигане на щанга от горен наколон – 3 серии по 7-8 повторения
4. Флайс– 3 серии по 10-12 повторения
5. Френско сгъване – 3 серии по 10 повторения
6. Бутане на щанга от лег с тесен хват – 3 серии по 10 повторения
7. Разгъване с въже на скрипец – 3 серии по 10 повторения
Ден 2 (Вторник) – гръб и бицепс
1. Набирания с тесен хват – 3 серии по 8-10 повторения (ако не можете да изпълнявате все още всички серии и упражнения правете колкото можете, а останалото изпълнявайте на машина)
2. “Мечка” – 3 серии по 10-12 повторения
3. Дърпане на скрипец зад врат с широк хват – 3 серии по 9-10 повторения
4. Дърпане на скрипец с широк хват пред гърди – 3 серии по 8-10 повторения
5. Сгъване на щанга от стоеж с подхват (бицепс) – 5 серии по 9-10 повторения
6. Скотово сгъване с EZ-лост – 5 серии по 7-8 повторения
Ден 3 (Четвъртък) – крака и корем
1. Клек преса – 3 серии по 12-15 повторения
2. Бедрено разгъване – 3 серии по 12 повоторения
3. Бедрено сгъване – 3 серии по 8-10 повторения
4. Повдигане на пръсти с дъмбели (или на машина) – 3 серии по 15-20 повторения
5. Коремни преси – 3 серии по 20 повторения
6. Повдигане на долната част на тялото от вис – 1-2 серии по 15-20 повторения
7. Коремни преси – 2 серии по 15 повторения
Ден 4 (Петък) – рамо и трапец
1. Раменна преса с щанга – 3 серии по 10 повторения
2. Раменна преса с дъмбели – 2 серии по 8-10 повторения
3. Изнасяне на дъмбели встрани от стоеж – 3 серии по 10 повторения
4. Раменно повдигане на дъмбели напред – 3 серии по 8-10 повторения
5. “Хеликоптер” – 3 серии по 10 повторения
6. Повдигане на рамената за трапец с щанга – 2 серии по 8-10 повторения и максимална тежест
7. Повдигане на рамена за трапец с дъмбели – 3 серии по 20-30 повторения със 70% натоварване.
Радко Кръстанов