10.02.11
12:38
Здравейте отново :)
На скоро претърпях операция за дискова херния.
След нея ми казаха че МИНИМУМ 2 месеца не трябва да правя нищо повече от разходка....
Изминаха две седмици а аз изпаднах в изключително дълбока депресия...
Един ден съм отчаян и безразличен към всичко в друг (като днес сутринта) едвам дишам от нерви.
Немога да се концентрирам върху нищо и се чувствам отвратително.
А най-лошото е че постоянно се карам с приятелката си за глупости (по само и единственo моя вина)
Днес ми писна и започнах да правя лицеви и кофички (подпрян на леглото и спускам на доло за трицепс)
И се почувствах невероятно целия яд изчезна и всичо стана “по-розово”
Та молбата ми към вас е да ми кажете (ако може и покажете) всички упражнения които мога да изпълнявам в нас и които не натоварват кръста и гръбнака.
Благодаря ви много отивам да помпя :D
Не успях да разбера точно как ги правиш лицевите, но ако са тези,който са с подпряни крака на леглото ги забрави според мен!! Там кръстта играе доста по-голяма роля от обикновените, тъй като повече стабилизира тялото ти.
След операцията, гръбнака(предполагам на лумбалната област са те оперирали) е страшно уязвим, моят съвет е да имаш търпение тези 2 месеца, защото сега е “най-кризисния” период, ако мога така да се изразя. Препоръчвам ти да си вземеш щипки за предмишница(или гуми), пак е някакъв вид тренировка. Като минат 2та месеца, може да започнеш малко по малко с лицеви,повдигания на краката от легнало положение(страшно упражнение,заздравява цялия пояс) и виж тук малко полезни упражнения,който биха ти помогнали:
http://lubomirivanov.com/1383
Успех и бързо оздравяване! :)
10.02.11
13:08
Лицевите си ги правя съвсем обикновени на земята само за кофичките се подпирам на леглото и спускам към земята
ПП:Хернията ми беше в най-долните прешлени. Незнам как ще изтърпя 2 месеца след като на 2-рата седмица изпаднах под такава депресия...
Мнението беше редактирано от Anatoli Ivanov на 10.02.11 13:10.
Ей това повдигане на краката от лег натоварва кръста.
Обратните коремни, обаче, не. Повдигане на краката от вис и лакътна опора - също не.
Кофичките по правило са ОК, лицевите - не. БГ клек и напади без тежест, също и статични, няма да го натоварят повече от обичайното.
Набиранията са също ОК.
Дай си време, за да се подобри положението, най - добре е да не го натоварваш наистина. Само рехабилитация, както е в линка на edin_tam.
Ще издържиш един - два месеца, внимавай и не рискувай излишно.
10.02.11
13:31
Повдигането на краката се използва като едно от първите упражнения за заздравяване в областта след подобна травма. Както и всички останали - прави се само при условие, че няма болка, и веднага се спира, ако се почувства.
Ако не издържаш - френско с дъмбели от обратен наклон няма да ти товари кръста. Както и бицепсово от лег, където сгъваш ръцете отстрани на лежанката. Лесно се правят и в къщи ;)
Намери си някакво хоби, разхождай се в парка на слънце и въздух, виждай се с приятели. Или някакъв по-пасивен спорт. Или ходи на плуване, но не и там да се силиш много, а лекичко. Плуването според мен ще ти се отрази много добре. :)
Успех и имай търпение.
10.02.11
15:30
Благодарен съм на всички които се опитаха да помогнат :)
Но просто след днешната (ако мога да ог нарека тренировка) всичко се оправи почти напълно излязоха онези лоши чувства.
Така че ще послушам Oranje и ще правя тези упражнения които каза но ще ги правя в нас със ластици ;)
След 2-та месеца ще отида при един много добър силово-кондиционен треньор който ще ми помогне със заздравяването на гърба.
Късмет на всички ;)
Може да правиш доста упражнения, които не оказват вертикално натоварване върху гръбначния стълб, но повечето изискват зала.
Гръб - набиране, скрипец (за тези не съм сигурен как ще се отразят на кръста), гребане на машина хоризонтално, седнал (от тези машини с опора на гърдите), гребане легнал на лежанка.
Гърди - пек-дек, флайс, кофички, лежанка с крака във въздуха.
Рамене - легнал, повдигане на дъмбели встрани и назад (средно и задно рамо), или седнал, леко назад с опора, повдигане встрани и напред (средно и предно рамо).
Крака - разгъване и сгъване на машина, прасец от седеж на машина, адуктор и абдуктор машини.
Ръце - седнал с опора, сгъване с дъмбели, разгъване с дъмбели от лег, или седнал.
Преса - вече казаха, повдигане от вис и обратни коремни преси.
Бих ти препоръчал да си починеш още 1-2 седмици и после да пробваш тези упражнения как ще ти се отразят, естествено, с леки тежести и разбира се, при дискоморт или болка, прекратяваш.
Аз поне така бих постъпил на твое място, ако не мога да изкарам 2 пълни месеца почивка.
Разбира се, пробвай и дадените в горната статия упражнения.
Мнението беше редактирано от Петко К на 10.02.11 16:09.
Какви тренировки 14 дена след операция от д.х.?! Ти нормален ли си? Идея си нямаш какви усложнения можеш да си докараш! И разходките са ти много, повярвай ми.
Слушай лекарите по-добре , а за да не си депресирен ``ядение , пиение и неко сгодна женица ``и ще забравиш за тренировките :D
аз като ги правя тия 3 неща няма как да се депресирам :D
то и заниманията със сгодната женица са сложни в това състояние ;)
почивай поне месец!
11.02.11
16:42
казано от FRANKO1 на 11.02.11, 09:39:
то и заниманията със сгодната женица са сложни в това състояние ;)
почивай поне месец!
тя за това е “сгодна”, а не просто женица ;)
Иначе по темата - аз не бих рискувал с големи тежести или базови упражнения ... не претендирам да разбирам толкова, колкото писалите преди мен, но според мен и при набирания кръста отнася доста натоварване.
Аз бих изчакал още 2 седмици - да стане месец ... и после лека полека - с упражнения за ръце (както са писали по-горе - френско, бицепс) и постепенно малко преди 2рия месец лицеви и обратни коремни за да се заздрави пояса ... Иначе рискуваш да направиш още по-голям проблем.
Бързо възстановяване и не рискувай!
11.02.11
23:41
Благодаря на всички ви за хубавите пожелания.
Надявам се лудницата в Варна малко или много да ми помогне да не мисля за фитнес известно време.
Пожелавам късмет на всички :)