07.01.11
15:36
Здравейте, може ли да ми кажете фитнес коланите за вдигане на тежести намаляват ли риска от получаване на ингвинална или пъпна херния?
Да, намаляват риска. Някои считат, че не е хубаво да се ползват при леките и умерени тежести, а само при тежките.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 07.01.11 18:57.
казано от Стоянчо на 07.01.11, 18:55:
Да, намаляват риска. Някои считат, че не е хубаво да се ползват при леките и умерени тежести, а само при тежките.
Всъщност, не е така. Коланът повишава вътрешното налягане (т.е. стабилизира ядрото, работа, която по принцип би трябвало да вършат мускулите на ядрото), но не покрива местата, където обикновено се появява хернията. Т.е. ефектът е дори обратен.
07.01.11
20:10
Коланът стабилизира, но не бива да бъде използван постоянно. При работни тежести не мисля, че трябва да се слага. Евентуално, само при максове или тежести близки до максималната. Аз лично не използвам.
11.01.11
06:18
колан = +10 кг клек
11.01.11
07:36
Срещам хора из фитнесите, които държат колан по време на цялата тренировка или пък на упражнения, при които не виждам разумно обяснение защо. Аз преди ползвах колан на всички серии гребания, тяга и клек. Сега само на финалните клек и тяга.
11.01.11
14:53
Наскоро бях чел в T-Nation, че колана има точно обратния ефект - т.е. повече вреди отколко помага. Аргументираха се, с факта, че когато вдигаш без колан “естествения колан” се стяга за да прибере всички органи навътре и да обере натоварването, а когато сложиш колан вместо да стягаш издуваш корема за да уплътниш максимално колана (независимо колко е стегнат).
Предполага се, че това излага тялото на много по-голям риск ако се използва постоянно. Мнението на автора беше колан да се използва само от хора със солиден стаж в залата, и то само за максове или последни серии с близка до максималната тежест.
Аз лично нямам наблюдения - все още съм на твърде леки тежести, за да имам нужда от колан и никога не съм използвал.
Коланът може да бъде полезен на моменти, например за закачане на допълнителна тежест при набирания :D
Когато започнах да правя мъртва тяга слагах колан, мислейки си, че по този начин пазя по принцип слабия си кръст. В последствие носех колана и при гребане и клек. И имах болки и умора в кръста постоянно, въпреки скромните тежести. След като прочетох това-онова, събрах малко опит и подобрих техниката, захвърлих колана. Сега правя тягата с двойна тежест, нямам никакви проблеми с кръста, сдобих се и с по-здрав корем. Смятам, че при липса на сериозни мускулни дисбаланси използването на колан е излишно дори за максове :)
13.01.11
09:44
Напълно съм съглаен със Станимир. Преди време също ползвах колан постоянно - и постоянно изпитвах болки. Откакто спрях да ползвам колан - нямам никакъв дискомфорт, дори когато правя тежък клек или тежка тяга.
Зная, че сравнения с професионални спортисти е неуместна, но все пак с лека ръка отричате коланите, а в същото време примерно Кътлър, а и Колман много рядко можеш да ги видиш без този фитнес аксесоар (особено при тежките серии). Мисълта ми е, че все има някаква полза от тях. Не вярвам да ги носят от суета :)
Някои хора изпитвали дискомфорт докато ползвали колан, ами хубаво...при мен пък бе обратното.
Съвсем неаргументирано изказване, но съм чел че ги носят като превантивна мярка за голяма талия.Не знам дали има истина в това твърдение.
Здравейте,аз също се интересувам от използването на колан,защото се оказа че съм с дискова херния!Не искам да се отказвам от залата,става по-зле като се застоя,така че в моя случай по-добре ли е да да си взема колан и какъв,от кожените или тези като тях,но неопренови?
казано от webdevil на 10.02.11, 14:15:
Здравейте,аз също се интересувам от използването на колан,защото се оказа че съм с дискова херния!Не искам да се отказвам от залата,става по-зле като се застоя,така че в моя случай по-добре ли е да да си взема колан и какъв,от кожените или тези като тях,но неопренови?
Здрасти!
Виж тази статия на Владо Недков, може да ти бъде от полза - клик!
казано от Vic на 10.02.11, 14:58:
казано от webdevil на 10.02.11, 14:15:
Здрасти!
Виж тази статия на Владо Недков, може да ти бъде от полза - клик!
Благодаря,за линка,но вече съвсем се обърках,мислех да ползвам колан отначало, докато се стабилизират малко нещата с дисковата херния,но вече и аз незнам ):