Каква е разликата в изпълнението на упражненията за релеф и упражненията за маса?

14.02.11
21:52

Има ли разлика в ипълнението  на упражненията за релеф и  упражненията за маса и каква е тя?Един приятел ми каза,че за релеф
се правят серии с повече килограми,но по-малко повторения,а за маса с по-малко килограми,но повече повторения.Вярно ли е това?

Темата беше редактирана от Димитър Михайлов на 04.03.11 11:45.

DE

14.02.11
21:54

Всичко е до храната.И 2-та начина могат да се използват за маса както и за релеф.Всичко е до храната ;)

14.02.11
21:55

Сигурен ли си, че не ти е казал обратното? ;)
Няма никаква разлика в начина на изпълнение.

14.02.11
22:05

Релеф= по-малко килограми, повече повторения||Маса= повече килограми, по-малко повторения. Приятелят ти малко се е объркал или ти не си го разбрал.

Съгласен съм с Vitargo. Но и в двата случая се старай да загрееш добре.

14.02.11
23:05

казано от Vitargo на 14.02.11, 22:05:

Релеф= по-малко килограми, повече повторения||Маса= повече килограми, по-малко повторения. Приятелят ти малко се е объркал или ти не си го разбрал.

Кое те кара да твърдиш, че повечето повторения с по-малки килограми правят релефа? Според мен този тип натоварване се използва в 3 случая:
1. Трениране на издържливост
2. Трениране на бавни мускулни влакна
3. Напомпване на мускула

15.02.11
11:22

Ако удариш три повторения на пържолата и картофите на вечеря - тренираш за маса (и на маса).
Ако удариш едно повторение на марулка и пържолка - чистиш ...

А като опре до тежестите - няма такова разделение на “релеф” / “маса”.
Както е казал народа: “маса се прави на маса” :)

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 15.02.11 11:22.

15.02.11
14:01

‘’Правя за релеф’’ е най-дразнещото нещо на фитнес тематика след спомнаването на стероидите и протеините в едно изречение.

24.02.11
20:42

Кутуристите понякога казват, че по време на орелефяване тренират с по-леки тежести. Ами и те са хора и като орежат въглехидратите и на тях им пада силата и не им се правят максове :)

Чрез правенето на повече повторения се дига издръжливостта и 3-те изброени неща от пича по-горе. Масовата заблуда идва от това, че в тази мускулна група се топят повече мазнини като претренирваш... И аз едно време правех така... секи има право на грешки :D

аз като правя по най-много 12 повторения за даден мускул ( общо приетото е над 15 за ‘’релеф’’ ) защо съм релефен... май-защото повторенията нямат нищо общо със релефа ;)

Разлика няма. Мускулът трябва да е натоварен и през двата периода за да расте/да се запази. Промените са в хранителния режим (и добавките респективно).

04.03.11
16:04

Лично аз съм фен на ниския брой повторения с голяма тежест и по друг начин не мога да си се представя да тренирам в зала, независимо в каква посока искам да виждам стрелката на кантара да върви. И с двата вида тренировки можеш да качваш/сваляш, стига да знаеш какво правиш в кухнята. Сам избираш по кой метод да вдигаш, но това не значи, че са еднакви. Малко повторения с голяма тежест - сила, “много” повторения с не чак толкова голяма тежест - силова издържливост.

Пояснявам за “многото” повторения - става дума за не повече от 7-8-10. Повече вече си е безумие. Аз поне не знам как по друг начин може да се претренира нервната система по-лесно.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 04.03.11 17:19.

04.03.11
17:04

Разлика в двата периода по отношение на тренировките няма и не бива да има. Това леки кг с повторения от 15-20 е безумие, което води до зверско претрениране и смаляване и прочие....
А културистите дето ги гледаме по клипчета (еди колко си week out) правят адски много повторения и серии - огромен обем. Това е с цел да се изразходи на макс гликогена от тялото, за да може после зареждащите дни преди състезанието, изядените въглехидрати да отидат само и единствено за гликоген. По този начин, като са били дълго време без карбс, задържат повече от нормалното, защото тялото е под стрес (както с водата).

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1