В боя на улицата влиаят много фактори, но да , най-често каратисчетата по 50-60 кила с 1-2год. стаж летят кат парцали (буквално съм го виждал :D)
anonymous ти май,изобщо не знаеш къде се намираш :D
Мнението беше редактирано от Padre на 20.02.11 16:44.
20.02.11
16:31
казано от Madboy на 20.02.11, 13:17:
Ти сравняваш п... от калса му с тея от клипа ли ? :D
Говоря общо. :Д
20.02.11
18:17
Ето и едно мнение от мен, тъй като съм човек който се занимава с Карате от доста години.Първо тия твойте приятели не знам защот не уважават това с което се занимаваш и те хранат - не типично за хора трениращи Карате, явно са някви лекета, както и да е.Това което са ти казали е почти така да, фитнеса вдървява много и ставаш и тромав, бавен, защото мускула тежи, но това става когато не го разтягаш, аз ходя 5 пъти седмично на лостове тренирам стрийт фитнеес защото той не вдървява така както залата и мога да ти кажа, че не ми пречи на да се бия даже ми помага.В бойтени изкуства удара е много силен, защото се използва цяло тяло, и никой не може да удари така както удря човек занимаващ се с бойни изкусвта поради факта че другите не знаят как се удря, колко и д си силен и як от фитнес удара ти може да е супер слаб и да не можеш да се биеш, но ако ги правиш и двете както аз ефекта е доста голям.
20.02.11
19:26
казано от Bojidar Stefchev на 20.02.11, 18:17:
Ето и едно мнение от мен, тъй като съм човек който се занимава с Карате от доста години.Първо тия твойте приятели не знам защот не уважават това с което се занимаваш и те хранат - не типично за хора трениращи Карате, явно са някви лекета, както и да е.Това което са ти казали е почти така да, фитнеса вдървява много и ставаш и тромав, бавен, защото мускула тежи, но това става когато не го разтягаш, аз ходя 5 пъти седмично на лостове тренирам стрийт фитнеес защото той не вдървява така както залата и мога да ти кажа, че не ми пречи на да се бия даже ми помага.В бойтени изкуства удара е много силен, защото се използва цяло тяло, и никой не може да удари така както удря човек занимаващ се с бойни изкусвта поради факта че другите не знаят как се удря, колко и д си силен и як от фитнес удара ти може да е супер слаб и да не можеш да се биеш, но ако ги правиш и двете както аз ефекта е доста голям.
х2
Фитнесът е философия,каратето също.А смешковците,които прадират,че са каратисти и батките,които парадират,че блъскат в залата и отричат всичко друго са еднакво жалки.
20.02.11
21:58
Точно така, евала, че имаш такова мнение.Малко хора го разбират обаче ;)
20.02.11
22:13
А относно мотивацията пич, да се изкажа и аз по темата хаха.. Един сенсей 8 дан японец беше на семинар в България и го питахме се как се мотивира, защотот е на 65 сега а тренирам от 15г демек 50г. стаж в залата и той каза само: “Никога не забравяй пламъка на началото” всеки път трябва да влизаш в залата се едно ти е първа тренировка ;)
казано от Bojidar Stefchev на 20.02.11, 18:17:
Това което са ти казали е почти така да, фитнеса вдървява много и ставаш и тромав, бавен, защото мускула тежи, но това става когато не го разтягаш, аз ходя 5 пъти седмично на лостове тренирам стрийт фитнеес защото той не вдървява така както залата и мога да ти кажа, че не ми пречи на да се бия даже ми помага.
Още ли има хора, вярващи на тези глупости?
Всичко зависи от начина на тренировка, а не от това дали висиш по лостовете или ходиш в зала.
20.02.11
22:21
вчера нашия инструктор единия направи чувала на сол в залата... учудващо е как един 90 килограмов човек е толкова бърз.. стоях и го гледах просто машина беше
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 20.02.11 22:21.
20.02.11
22:22
Еми, човек залата как вдървява просто не е истина :) ако искаш да не се вдървиш от зала бая трябва да се разтягаш.Изолираното движение квото е в залата вдървява да и то много и трябва бая разтягане.Всички дето тренираме на лостовете сигурно сме 50 човека се събираме, тия които тренират на лостове повече от 3 4 години ходят и на зала от врене на време да качват сила и за някой други специфични упражнения и всички зверски се оплакват от вдървяване.Бая познати имам от залите и са дървени като буратино :)
20.02.11
22:27
казано от kristiancho на 20.02.11, 22:21:
вчера нашия инструктор единия направи чувала на сол в залата... учудващо е как един 90 килограмов човек е толкова бърз.. стоях и го гледах просто машина беше
Принципно няма проблем да е голям да има маса да ходи на зала и да е бърз, но това се постига с специални упражнения за тази цел и страшно много разтягане, упражнения с ластици за скорост и т.н аз също познавам здравеняци с бая мускул и доста бързички :) Но пак такава скорост не могат да извадят като един боскиор лека категория тип Краси Чолаков или Рой Джоунс :) мускула пречи на бойните спортове принципно и прекалено големия мускул да бъда по точен :)
В залата не се правят само “изолирани” движения. И на лостове може да се “вдървиш”.
А колко от вас правят без проблем шпагат? ;)
Ако си мислите, че големите мускули пречат в боя вижте кво ги прай Brock Lesnar в мма ;)
20.02.11
23:14
Бате нормално, че един боксьор лека категория ще е бърз. Той няма на какво друго да разчита освен на скорост, но това не значи, че и един боксьор тежка категория като Майк Тайсън не е бърз нали ?! И надали Тайсан е направил мускулите на лоста за тупане на килими пред входа му :) Навсякъде се тренира с тежести ! Всичките ММА-ци правят силовокондиционни тренировки с тежести! Плюс това от разтягане няма да станеш експлозивен. Ако удряш човала, лапите, спаринг партниора ще ставаш по-бърз в ударите не от висене на лостовете, клякане или правене на шпагат :D
Имаше един тъп виц дето две боксови звезди (тежък и лек) си говорят и тежкия разправя как предната вечер заварил някакъв при жена си и като го почнал, с 2 удара го изхвърлил през джама. Лекия тогава и той вика, абе и на мене ми се случи същото тия дни, прибирам се от работа и един лежи гол до жена ми - и като го почнах, бокс, удари, бой - не знам какво стана с него ама със сигурност съм спечелил по точки.
Та така. Като човек средни кила имам наблюдения как един доста точен с балтията човек, който на няколко пъти е правил сериозни нокдауни на тренировка на момчета колкото него просто не му ги усещам ударите дори при доста точни попадения, просто заради едни 25 кила разлика. За сметка на това 100 килограмовите (с които имаме 15-20 килца в тяхна полза) от най-обикновен джаб понякога ми е доста тежко на главата събота следобяд след тренировката.
За кой колко е дървен - досега всички казват, че с човек с толкова меки рамена не са се борили. 130 на лег си ги бутам, кофи си правя с доволни кила, не е да не ходя на зала. И дърпам 200 тяга и съм на сантиметър от лотос с краката, пък разтягам 6-7 пъти седмично по малко, не е да съм някой йога.
Всичко това е митология.
И аз съм сигурен,че Шърк,Леснар,Оувърийм и ГСП са ги направил тия мускули,след много висене по лостове и огромните часове игра на шах :D:D
Мнението беше редактирано от Padre на 21.02.11 09:16.
21.02.11
09:25
С кухненския нож може да си нарежеш суджучеца или пържолките, но може да кръцнеш и жената :)
На килимче може да се молиш, да ***, да разтягаш, да поспиш, да летиш с него :)
Същото е със залата - може да станеш дървен, може да станеш и по-експлозивен, по-бърз, по-симетричен, по-релефен, по-мускулест...каквото си искаш. Стига да знаеш как.
Колкото до чувала - и на него може да си развалиш техниката или контузиш. Може да свалиш и килограми с него. Но идете в една зала с чувал и вижте колко от хората имат прилична техника. Сигурно под 10%. Останалите имат такава техника на удара, че ще свалят Бас Рутен...от смях. Но пък не е като да не тренират на чувала. Просто и там си има тайминг кога какво да правиш и т.н.
21.02.11
14:39
Кое те прави по-бърз и по-силен - каратето или фитнеса ?! Помисли малко... Каратистите са тея по филмите, а не всяко второ лапе, дето се мисли за нещо. Тея митове, че каратист може да победи някой борец, който е 2 пъти по-тежък от него, са само в филмите на Джеки Чан. И мисля, че ако ходиш на фитнес просто, за да се чувстваш добре и да бъдеш здрав - това няма да те засяга, а даже ще им се смееш. Няма какво да те посъветвам, и мен ме дразнят такива, но се намира решение на проблема с един плесник между очите.
Мнението беше редактирано от picco ' на 21.02.11 14:39.
21.02.11
15:56
Каратистите са прави :) От фитнеса има само хубаво тяло ,примирявай се :) това е истината ,това даже не е спорт :)
21.02.11
16:13
казано от Oranje на 21.02.11, 09:25:
С кухненския нож може да си нарежеш суджучеца или пържолките, но може да кръцнеш и жената :)
На килимче може да се молиш, да ***, да разтягаш, да поспиш, да летиш с него :)
Същото е със залата - може да станеш дървен, може да станеш и по-експлозивен, по-бърз, по-симетричен, по-релефен, по-мускулест...каквото си искаш. Стига да знаеш как.
Колкото до чувала - и на него може да си развалиш техниката или контузиш. Може да свалиш и килограми с него. Но идете в една зала с чувал и вижте колко от хората имат прилична техника. Сигурно под 10%. Останалите имат такава техника на удара, че ще свалят Бас Рутен...от смях. Но пък не е като да не тренират на чувала. Просто и там си има тайминг кога какво да правиш и т.н.
Goede namidag Oranje,
Ik ben akkoord met u.
Всичко може да се постигне с тренировки, а сила и бързина на удара без малко тежести няма как да се постигне. Просто трябва да знаеш как. Разбира се техниката на удряне е много важна за силата на удара, защото силата на удара идва от участието на цялото тяло и от бързината, с която успееш да го ангажираш за това. Аз поне не познавам нито един шампион в България по карате или по кик бокс, през последните 20 години, който да не е ползвал щанги за подготовката си. Разбира се в предсъстезателен период има много спесифика и щангите изчезват в последната седмица изобщо, за да се избяга от надървянето на мускулите, но съвсем без тежести не става.
21.02.11
16:18
казано от Miroslav Lazov на 21.02.11, 15:56:
Каратистите са прави :) От фитнеса има само хубаво тяло ,примирявай се :) това е истината ,това даже не е спорт :)
Ти бил ли си някога каратист? Аз например имам един приятел във Варна - Емил Костов се казва. Бивш световен шампион по киокушинкай. Не знам някой друг българин да е ставал световен шампион в Япония. Ако мислиш, че силовата му тренировка не е минала и през фитнес залата, жестоко се лъжеш. Ако ти трябват друг примери мога да ти дам още :)
казано от nemo nemo на 21.02.11, 16:18:
Ти бил ли си някога каратист? Аз например имам един приятел във Варна - Емил Костов се казва. Бивш световен шампион по киокушинкай. Не знам някой друг българин да е ставал световен шампион в Япония. Ако мислиш, че силовата му тренировка не е минала и през фитнес залата, жестоко се лъжеш. Ако ти трябват друг примери мога да ти дам още :)
Първо питай Жужъл дали има.Ще ти дам жокер Осака 2005 80кг.,той е от Пловдив и се казва.......оствам на теб да го допълниш ;)А относно физическата подготовка в залата няма нищо общо с типичната билдърска тренировка.
Мнението беше редактирано от Judo на 21.02.11 18:39.
21.02.11
18:45
да бе наркомания си е .... разгледай малко в youtube как американски културист ( Флекс Уиуър - не съм сигурен дали така се пише ) как излиза на сцената и прави шпагат и после говори... във фитнеса може да приложиш и похвати като в аеробиката раздвижване и тем подобни щуротии... стига да желаеш няма как да те вдърви фитнеса
21.02.11
18:55
А като не е спорт какво е?Кажи ми кой друг спорт развива толкова бързо и качествено тялото?И не ми казвай плуване,защото имам опит!Плуването само на теория развива всички мускули,на практика....не е точно така...
Мнението беше редактирано от Симеон Михайлов на 21.02.11 18:56.
Приятел, ходи във форума на БМВ и им обясни колко са хубави Мерцедесите! Все едно да тръгна, да ти обяснявам, защо таекуондистите са по-разтегнати от каратистите...
Инак фитнеса вдървява точно толкова, колкото сам си го направиш.... Сиреч, ако правиш упражненията с пълна амплитуда или отделяш по няколко минути на тренировка да разтягаш, ще си в пъти по добре от всеки средностатистически човек.
Мнението беше редактирано от to4ka на 21.02.11 19:13.
21.02.11
21:58
Аз днес реших, вместо да гледам Шоуто на Слави и Кмомиците да прочета мненията на някой хора в тази тема, и мисля, че направих правилния избор, доста се посмях.
Дъвчете си празни приказки...Все едно да съберем няколко тенисисти и футболисти,да спорят по същия въпрос :Д Разни хора,разни идеали,затова има толкова много и различни спортове.Каратето и всички източни бойни изкуства са високо ментални спортове.Наистине съжалявам,че хора трениращи този спорт се изказват по този глупав начин.
Изобщо не е същото, ама вие и не знаете за какво спорите. Опитват се да ви кажат, че с “фитнеса” (ръка за ръка с хранителен режим според целите, разбира се) може да се направи абсолютно всичко с визията и функцията на тялото (изключвам техники от други спортове, това е друго), ама кой да се сети, че не всичко е плажен сплит. То ако беше, съм напълно съгласен с вас, но не е. Проблемът ви е, че или не мислите извън кутията и сте твърде ограничени да се опитате дори да разберете какво ви се говори (и нямам нужда да ви познавам, шепата невежи индивиди в спора, за да го виждам), или мислите толкова далече извън кутията, че забравяте за нея и говорите за нещо съвсем друго. Не знам дали ме разбирате - ако не, ще ви го нарисувам. Тъкмо днес си взех няколко молива и хлебна гума.
Това, че масово се прави едно и също по залите (предимно грешки, глупости) не значи, че е единственото, което може да предложи. Като се слуша чалга в България, няма друга музика ли? Че интернет е 80% фейсбук и юпорн = нищо друго, което да предостави? Схващаш ми мисълта, нали, Луиджи?
Ако си достатъчно информиран, креативен дори - ако обстоятелствата го изискват - и готов да правиш, струваш, далеч няма да ти тежи лойта, която наричате мускули по голяма част от трибойците. Силова издържливост, експлозивност (ако ти е кеф и пъргавина го наречи), цялостна кондиция и GPP, гъвкавост, здраве ако щеш и ред други подобни глупости, които за вашето общество прогледнали се придобива само по вашия начин, могат да се постигнат и с тренировки в зала. Иска се само да преглътнете предубежденията си и да изкривите малко вида на mainstream-a.
Това всичкото го казвам в защита на “фитнес” тренировките, а не за да изключа всичко останало. Просто искам да разберете, че можете да имате много повече, от колкото си мислите, че можете да имате на същата цена с това, което правите в момента. Ако ви е кеф да висите по лостове - висете, не ми пречи. Само не храчете без да знаете по какво храчите. Ако искате оптимална визия и не искате да сте тромави - ами започнете да тренирате тялото си според това кои части за какво са направени - съответно с различните за целта средства. А без да увеличите арсенала си, аз не виждам как ще стане номера с “красивото, хармонично” и добре функциониращо тяло.
Мнението беше редактирано от ~ DN на 21.02.11 22:58.
22.02.11
17:03
казано от gigitas на 21.02.11, 18:38:
казано от nemo nemo на 21.02.11, 16:18:
Първо питай Жужъл дали има.Ще ти дам жокер Осака 2005 80кг.,той е от Пловдив и се казва.......оствам на теб да го допълниш ;)А относно физическата подготовка в залата няма нищо общо с типичната билдърска тренировка.
Този съм го пропуснал, съжалявам. Не живея в България от няколко години. Но така или иначе, предполагам, че и той е минал през фитнеса :), а това беше идеята. Така че предполагам твоя пример цели да допълни казаното от мен.
Не допълва казаното от теб.И той минава през фитнеса от време на време,но тренировката му няма нищо общо с билдърската.А като цяло темата е малко объркана.Сравнението между фитнеса и бойните спортове е немислимо,имат различни цели и съответно различни тренировки.Автора на темата трябва да си отговори какво точно иска.
Аз пък се чудя, от кога фитнес е равно на бодибилдинг? Защо като се спомене фитнес, зала, щанги и т.н., всички почват да ми говорят за бодибилдинг?
23.02.11
13:19
казано от gigitas на 22.02.11, 20:53:
Не допълва казаното от теб.И той минава през фитнеса от време на време,но тренировката му няма нищо общо с билдърската.А като цяло темата е малко объркана.Сравнението между фитнеса и бойните спортове е немислимо,имат различни цели и съответно различни тренировки.Автора на темата трябва да си отговори какво точно иска.
Само карате или друг подобен спорт не могат да ти дадат и да развият всичко от което имаш нужда. А и както казва Петко, тренировката във фитнеса не означава боди бийлдинг. Ако тренировките по бойни спортове се комбинират с фитнес, резултата става по-добър. Разбира се за различните периоди на тренировъчния цикъл има различни видове тренировка и във всеки период се гонят различни цели.
16.03.11
14:05
по скоро това http://vbox7.com/play:d05ec13a
20.06.11
15:20
Е що пак да обиждат фитнеса,големи акъли са тия.
Аз тренирам и карате и фитнес,перфектна комбинация са. :)
казано от Петко К на 22.02.11, 21:09:
Аз пък се чудя, от кога фитнес е равно на бодибилдинг? Защо като се спомене фитнес, зала, щанги и т.н., всички почват да ми говорят за бодибилдинг?
За всеки, който има елементарни познания по английски, бодибилдинг е равно на фитнес, защото под фитнес често разбират залата, а там се билдва бодито :D
Kaкто и да му казвате идеята на фитнеса е просто да подобри цялостния тонус, сила, издръжливост на човека. Това няма нищо общо в подобряване на някви бойни качества. Ако вземем двама човека, единия нищо не прави, а другия ходи на фитнес естествено 2рия ще има предимство, но да се сравнява някой просто блъскащ железа с такъв трениращ боен спорт е смешно. Масово срещани са надутите батки, дет кат качат 15кила и си мислят ..... Имам приятел, 67кг ММА-ец, от който в пряко съревнование във фитнеса съм малко по-як. Тествали сме много пъти приятелски спаринги и то не с мен, щото не ни е толкова голяма разликата в кг, но с приятели по 130кг - трениращи редовно и от много години бодибилдинг и резултата винаги е бил един и същ... Тоя пич ги прави луди и щастливи за макс. минута! Няма на земя, няма на крака. Както беше казал Лазар в една тема, човек се подготвя за дадена ситуация само чрез подобни такива. Колкото и натрениран да е човек, без да се занимава с боен спорт, за има-няма минута адреналина заминава и няма сила да си вдигне ръцете дори... Не бъркайте понятията, колеги. Ся 60кг каратист и 150кг борец е друго, но 70-80кг къв да е професионален боец, срещу ако щете 160кг бодибилдър просто няма шанс, освен някаква уникална случайност да успее да му вкара директен удар в главата в началото...
Еми той и Майк Тайсън е 100 килограмова батка, пък сигурно е тромав, нали?
Борците в тежка категория 90+ и 120+ сигурно също са тромави?
Познавам няколко големи батки, 25-30 години, боксиорчета над 90-100 килограма, пък не знам някой да им скача.
Както казаха по-нагоре, едва ли някой 60 килограмов дрислио, ще скочи на 120 килограмова горила.