20.02.11
16:09
Здравейте,
отскоро съм тук, а в залата от половин година - моля да ме извините за невежеството.
На въпроса: целя покачване на мускулна маса. Знам, че по принцип се постига с 3-4 упр., всяко по 3-4 серии с по-малко повторения и по-голяма тежест. Когато се консултирах с инструктора на тема РАМО в залата, която посещавах, той ми каза, че рамото расте най-вече от пренатоварване, повече повторения - тоест каза ми да правя общо 6 упр. ( по 2 за всяка част на рамото), по 4 серии, всяка по поне 10 повторения.
Въпросът ми е, прав ли е - наистина ли рамото расте така различно от другите мускули и, ако не, дайте съвет - за добра тренировка с видим ефект ?
Благодаря предварително.
Зависи и от упражненията, но като цяло не е добра идея.
Прави тежки раменни преси + разтваряне в страни и нещо за задно рамо и ще имаш перфектни резултати.
20.02.11
16:36
На всеки човек ще действат различни неща. Най-добре не го претоварвай по начина, по който ти е казал инструктора, защото най-вероятно ще го претовариш. Рамото взима участие в много голяма част от упражненията за горната част на тялото. Повечето хора въобще не тренират предното рамо, понеже то се развива само от лежанката, кофичките и др. Виж за средно и задно рамо може да правиш по 2 упражнения, но пак много зависи :)
20.02.11
16:40
6 упражнения са много за рамене поне според мен.Прави 3 упражнения с повечко повторения 8-12.Но колегата горе е прав,че на всеки човек действат различни неща ;) Но като цяло идеята за 6 упражнения не ми се струва добре поне за моите уши. :)
Мисля,че инструктора е прав.Аз правя рамото по4ти секи ден в нас с дъмбели 3 упражнения по 3 серии и отделно си го тренирам 1 път седмично в залата.И ефекта е мн добър
20.02.11
22:03
24 серии за три глави на един мускул? Това предмишниците ти няма да го издържат, а те наред с бицепсите ти са сред най-издръжливите на натоварване групи. Я ни кажи, твоят инструктор на стероиди ли е? А продава ли? Подобни схеми се прилагат при мъже, които се боцкат и пият хапчета за импотентни с всичките им ползи и вреди и имат няколко години стаж.
21.02.11
20:25
ОК. Благодаря за мненията. Но бихте ли могли да препоръчате нещо - упражнения, серии, повторения ?
Ще дам мой примерен вариант, подлежащ на коментар и критика, разбира се :
- 3 серии раменна преса (зад врат) - 30 кг - 6/8 повт.
- 3 серии разтваряне встрани - с 10 кг - 10 повт.
- 3 серии разтваряне встрани от седеж (наведен към коленете, главата напред) - с 7,5/10кг - 10 повт.
За по-добър резултат - да увелича тежестта и намаля повторенията ( те. почти МАКС да правя )
ИЛИ
- да продължа с тези кила и да увелича повторенията в същия брой серии ?
21.02.11
20:34
абе какво е това 10 повторения .... много фиксирано ми се струва някоя тренировка ще можеш 12 на другата 8… по принцип повторенията са ти добре... като стигнеш на раменната преса 11-12 повторения с тази тежест слагаш още малко ( 2,3,5 кг ) и пак почваш от 6 повторения... така и с другите упражнения качиш ли 3-4-5 повторения качваш тежеста
казано от kristiancho на 21.02.11, 20:34:
абе какво е това 10 повторения .... много фиксирано ми се струва някоя тренировка ще можеш 12 на другата 8… по принцип повторенията са ти добре... като стигнеш на раменната преса 11-12 повторения с тази тежест слагаш още малко ( 2,3,5 кг ) и пак почваш от 6 повторения... така и с другите упражнения качиш ли 3-4-5 повторения качваш тежеста
@kristiancho, да не си минал на H.I.T?
@Георги Георгиев, ако си решил да отделиш повече време на рамото си, започни да тренираш ротаторния маншон. Ще имаш повече сила и ще се предпазиш от контузии. Външните глави не се нуждаят от кой знае колко трениране.
казано от Георги Георгиев на 21.02.11, 20:25:
ОК. Благодаря за мненията. Но бихте ли могли да препоръчате нещо - упражнения, серии, повторения ?
Ще дам мой примерен вариант, подлежащ на коментар и критика, разбира се :
- 3 серии раменна преса (зад врат) - 30 кг - 6/8 повт.
- 3 серии разтваряне встрани - с 10 кг - 10 повт.
- 3 серии разтваряне встрани от седеж (наведен към коленете, главата напред) - с 7,5/10кг - 10 повт.За по-добър резултат - да увелича тежестта и намаля повторенията ( те. почти МАКС да правя )
ИЛИ
- да продължа с тези кила и да увелича повторенията в същия брой серии ?
Същата тренировка като мойта,само дето аз правч по 8 повторения и това опражнение—-> http://vbox7.com/play:c03559dd&r=emb
21.02.11
21:20
съвсем нормална стратегия си е това според мен :D
казано от kristiancho на 21.02.11, 21:20:
съвсем нормална стратегия си е това според мен :D
и с нея може да се поекспериментира ;)
27.02.11
20:34
Момчета, колко пъти в седмицата да го тренирам тва рамо - 2 пъти може ли ? Все пак е по-малка група (комбинирам го с други упражнения) ?
27.02.11
22:05
ако ще тренираш рамото два пъти тренирай всеки мускул два пъти ;) ... и точно, защото е малък мускул претренирането му не е сложна задача за това внимавай