22.02.11
17:21
Здравейте !
Ученик съм на 16 години и понеже от 1 до 12 клас се учи на едни и същи чинове и столове имам леко изкривяване на гръбначния стълб в областта на кръстта(последните прешлени). Първо училишния лекар го устави, както и на още 22 човека от класът ми от общо 26 :D Аз бях “късметлия” със, ако помня правилно 1/3 изкривяване, но определено със най-слабото изкривяване.Ортопеда също го останови, но ми каза въобще да не спортувам ?!?!
Така стигам до въпросите:
1.Как мога да го оправя изкривяването ? Ясно ми е че трябва да съм изправен, това го правя.
2.Да правя ли упражнения като клекове,тяга,слуингове, които натоварват кръстта. Ако не - как да тренирам дългите гръбначни мускули? Гръбните екстензии ще вършат ли работа?
Темата беше редактирана от Overlord на 22.02.11 17:24.
22.02.11
18:42
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49407 Прочети тук всичко :) Има и клипчета.
Благодаря ти много. Определено има много нужни упражнения, но при мен изкривяването е в областта на кръстта, а упражнения за това, освен екстензиите, не видях
23.02.11
09:30
Аз също имам изкривяване на гръбначния стълб и си спортуваааам на воля.Единственото с което се съобразявам е натоварването.Когато си правя тренировките гледам да не се нахвърлям на тежкото,а постепенно увеличавам тежестта.Както се казва бавно но славно.Е,тренировките не са ми от най-интензивните но е по-добре о нищо.
Това, което се разбира е, че имаш изкривяване между L1 и L5 прешлените. Добре е да качиш снимка, но и без такава може да ти препоръчам няколко упражнения, които не трябва да ги правиш с непосилна за теб тежест и ако има болка, намаляш тежеста, ако и тогава не стане, спираш упражнението.
Може би мъртва тяга ще се помогне в тази област, Гръбно обратно извиване, набирания, извивки в страни с дъмбели, плуване и т.н. Може да разгледаш упражненията за гръб и корем, които натоварват тази област от торса.
Извивките в страни с дъмбел според мен ще са ти доста от полза, защото винаги при изкривяване, от едната страна мускулатурата около изкривеното място е по-слабо развита, по къс е единия мускул, може и по-малка плътност да има. За момента това се сещам.
И най-важното налагай си да седиш и ходиш изправен и да не се изкривяваш. :)
Благодаря ви много за съветите. Снимка дори и да кача надали ще се забележи разликата. Изкривяването е как да го кажа ... ако ме погледнете в гръб, гръбначния стълб не изкривен наляво или надясно ами към вас. т.е. когато ме гледате в гръб, гръбначния стълб е прав. През по-голямата част от гърба ми има една вдлъбнатина от дългия гръбначен мускул, но точно до кръстта тя е заравнена именно заради изкривяването.
Ако искаш погледни тук.
Може да видиш как трябва да е извит гръбнака, по принцип трябва да е S-образен погледнат отстрани и прав, погледнат отзад/отпред. :)
Така като знаеш как е правилно да бъде ще можеш да го коригираш според спецификата на изкривяването ти.
Може да се посъветваш и с лекар. Пробвай и лечебната физкултура, говори се, че е доста подходяща за подобни проблеми.
Мнението беше редактирано от Dimzata на 23.02.11 14:52.
23.02.11
15:16
Overlord, дай некоя снимка да те видим ?