04.05.05
10:21
Правя тази тема за аматьорите като мен, които вече са минали 6 месечния период. На 17 години съм, височина 180см, тегло 80кг (вече), бицепс 38см, гърди 92см, прасец 43см. Правя си сериите от лежанка с 40-50кг и ползвам дъмбели 15кг. Не пуша и не пия много (за пиенето става дума) и гледам да спа по по 8-9 часа. Който е познал себе си тук и мисли, че няма да го домързи да пробва долното, като постигне добри резултати за кратко време, нека чете :)
Реших да се занимавам с фитнес преди почти година, но така и не ми достигаше време за повече от 2-3 тренировки седмично в залата. И понеже Април месец ми беше свободен, успях да се вместя и да експериментирам нещо.
КАКВО ТОЧНО НАПРАВИХ ПРЕЗ ТОЗИ МЕСЕЦ:
ТРЕНИРОВКАТА
Всеки ден правих тренировка (неделите ми бяха почивка) минимум час и половина с не много тежки тежести, но пък тренировката минаваше много интензивно и с много малки почивки. Ето и програмата ми (извинявам се ако допускам грешки в наименованията на упражненията):
6 ДНИ В СЕДМИЦАТА:
Повдигане на дъмбели от лег 10х8 (10 серии по 8 повторения)
Повдигане на дъмбели от полулег 10х8
Повдигане на щанга от лег 10х6
Придърпване на вертикален скрипец 4х16
Разгъване на горен скрипец 8х8
Бицепсово сгъване на щанга 6х8
Бицепсово сгъване с дъмбели 8х8
Раменни преси 6х8
Вдигане на щанга за рамо 10х6
5 ДНИ В СЕДМИЦАТА:
Кардио - обиколки на стадиона 10-15 в не много бързо темпо и почивки на всяка пета обиколка по минута-две.
Коремни преси - 10х15
*Знам, че на начинаещите може да се стори прекалено трудна, а професионалистите да ми се изсмеят, но това не е мой проблем - просто тук ще разкажа какво съм правил и какъв ефект е имало - оттам нататък вие поемате :)
*Тренировките съм ги правил следобед, тогава ми е най-удобно, а кардиото привечер в близкия парк, където има стадион с писта.
ХРАНЕНЕТО:
Закуска: Овесени ядки със какао и кисело мляко
Обяд: каквото намеря :lol: :lol: (все пак съм на училище)
Следобедна закуска: Салата и някакво ястие, стига да е СРАВНИТЕЛНО бедно на мазнини и богато на белтъци. Примерно бъркани яйца, пилешко месо и т.н. Задължителна е и изварата все пак :)
Вечеря: нещо леко, предимно плодове.
*Задължителни са дневните витамини с повишен такъв вит. C, както и пиенето на поне два литра вода на ден. Не ползвам никакви хранителни добавки от типа на протеини, аминокиселини и т.н. - чист съм (поне така каза съдията) :wink: :wink: :wink: хех, шегувам се :)
СЛЕД 30 ДНИ:
Целта ми бе да се пооформя за лятото. Естествено, 1 месец е прекалено малко за нещо голямо, но успях да пооформя гърдите, гръдния кош, качих на бицепс, оформих прасците и бедрата осезаемо, повдигнах раменете и свалих 5 килограма. Естествено, килограмите не ги бях смятал, но и те са добре дошли.
Този режим изисква енергия (имайте предвид, че имате всеки ден тренировка и понеже аз се възстановявам бързо, ако не сте като мен може би този режим не е особено подходящ, няма смисъл да се мъчите при мускулна треска и умора със тежестите), време (минимум 3 часа дневно - за кардиото и залата) и амбицираност (да не зарежете програмата по средата и да я спазвате стриктно). Ефектите поне при мен бяха задоволителни и смятам Август месец, когато съм по-свободен, отново да повторя процеса. Дотогава ще гледам да поддържам с 2-3 нормални тренировки седмично и от време на време кардио.
MORE FITNESS, MORE SHITLESS!
:wink: :wink: :wink:
как разви краката като нямаш никакво уоражнение за крака,само не ми казвай че е от бягането :wink: не ти знам възстановяването,ама тоа чудо всеки ден...малей,не претренираш ли гърдите,и това рамо,раменните преси и щангата е едно и съшо
Извинявам се, забравих да кажа, че карам колело от доста време :) А и баскетбол редовно играя.
Иначе и бягането развива, определено, поне мога да сравня ефекта преди да почна и сега. И аз не знам как се възстановявам толкова бързо, просто ми е генетично може би. А и гледам да спазвам правилно хранене, възможно е и да е от това.
А за гърдите - те ми бяха (и са) :wink: главната цел.
това че са ти главна цел не значи че трябва да ги юрка= толквоа много,не е зле програмата като за начинаещ,препоръчвам ти да вкараш и едно френско за трицепс и лега го прави първи и след това дъмбелите
Основна грешка на начинаещия е да претренира, тука определено проличава този ефект и тази грешка. Гласувах в полза на “Друг отговор (?!?)”.
Ето обяснението:
Както отбеляза freakster, краката трябва да се тренират, независимо от факта, че играеш баскетбол и караш байк.
Час и половина интензивна тренировка 6 пъти седмично? Много ме съмнява да е наистина интензивна и че ще издържиш без да взимаш добавки за възстановяване. 100 % претренираш.
Като започнах да тренирам гърдите ми бяха основна цел (също като теб). Дотолкова се вманиачих да ги помпя, че бързо претренирах, и започнах да се цепя по шевовете. Неприятни истории, получават се диспропорции и не е хубаво.
Обърни внимание на гърба, със сигурност трябва да го развиеш.
Това са в общи линии “грубите” грешки, които не могат да бъдат подминати. Има още много неща за писане, но ги има по форума, трябва да ги прочетеш.
Успех и леко с претренирането.
[quote author=“AcTivE”]Правя тази тема за аматьорите като мен, които вече са минали 6 месечния период. На 17 години съм, височина 180см, тегло 80кг (вече), бицепс 38см, гърди 92см, прасец 43см. Правя си сериите от лежанка с 40-50кг и ползвам дъмбели 15кг.
Отговора ми е: Не. :)
Абсолютно нищо лично брато, но за такова трениране... аз дето не ходя по зали и треренирам един спорт, който ми е чисто кардио по час-2 на ден и съм 1.75 с повече от 10 кила под теб. Имам по-голяма гръдна обиколка, подобен прасец и когато правя, правя сериите си с 60-70кг. Обмисли програмата, но според мен е доста нередна.
Както казваш-баскетбол, убеден съм, че претренирането не ти мърда. Фитнес комбиниран с какъвто и да е друг спорт в по-голямата част се претренира. /освен в професионалните среди, там е съвсем друга бира.:)/
п.п. Замисли се върху трен. за гърди, явно те са ти проблемни.
Поздрави и успех!
Да, разбирам че претренирах, ама то именно това беше експеримента, иначе сега си преминавам към нормална програма :)
Както казах, не вземам добавки за възстановяване - просто такъв ми е организма, храня се добре и както забелязахте, правя с по-малки тежести. За гръб не правя почти нищо, понеже от доста време той не ми е проблем и е добре развит.
Благодаря за съветите отново. От доста време не бях влизал от форума, въпреки, че съм регистриран от не малко време и ще гледам да наваксвам.
Не е важно да си добър, важното е да си маниак
:lol: :lol: :lol: