27.02.11
19:21
Здравейте,
реших, че след многото неща, които започнах и недовърших, или завърших ама не като хората и други такива, ще уместно да се причистя физически и духовно. Не съм силно религиозен, но вярвам в Бог. Съвсем ясно ми е, че поста без душевно причистване, се превръща просто в една диета и съм готов да дам всичко от себе си. Въпроса ми е, дали някой от вас е постил някога? Как се отразява това на тренировките, как да разменя нещата през периода без месо и в периода без храна с животински произход. Някой кросфитър пробвал ли го е ? Абе като цяло обща тема за постите ...
http://bgkulinar.net/id-1903
да ще постя.смятам да мина на диетата на Мария Никифорова!Збогом зъл свят!! :D
Аз съм постила, но това беше преди 7-8 години. Не е трудно, но поста не е свързан само с храната, а и с духовното. Ако не усещаш наистина необходимост да го правиш няма никакъв смисъл. Аз съм го правила 3 пъти май, но ако трябва сега да го направя не бих се решила, защото не е никак лесно, а и не може да кажеш днес, че ще постиш, а след 10-15 дни да се откажеш.
Кажеш ли го трябва да го направиш и то както трябва. Така че добре помисли преди да вземеш окончателно решение :).
Branch Warren ми звъна преди малко да ме чуе и ми каза ,че той и целият отбор на MuscleTech щели да постят :Д :Д
27.02.11
20:03
Не, Разбира СЕ! :)))))
За какъв пост говорим, без месо само или тотален пост без млечни и яйца ?
П.П И аз няма да постя
27.02.11
21:02
Сега започва великденският пост, от днес (месни заговезни) до следващата неделя ( сирни заговезни) не се яде само месо и от там нататък вече си еба майката ...
27.02.11
21:28
казано от Иван Манолов на 27.02.11, 21:04:
Ринете ми се от главата...постите са пълна простотия :)
защо мислиш така?
Ще постя. Гледай да се храниш с повече соя, гречка, боб, леща, грах и разни други варива за да можеш да си набавяш протеини. В търговската мрежа се продават продукти от соево мляко, които също ще са ти полезни. Аз лично се чувствам по издържлив по време на пости. Като цяло силата ми се запазва и не губя ММ.
27.02.11
22:11
казано от brusakch на 27.02.11, 19:54:
Branch Warren ми звъна преди малко да ме чуе и ми каза ,че той и целият отбор на MuscleTech щели да постят :Д :Д
еми това беше добро ! :D
default - колкото и трева и боб да изядеш нито един грам полезен протеин няма да приемеш
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 27.02.11 22:12.
Ами аз нямам нужда от душевно пречистване (нито от физическо), така че ще пропусна :D
@kristiancho, не бъди толкова сигурен. Резултатите ще ги отразя в дневника. То е ясно, че ще се сваля, но дано да са повечко мазнинките.
Не съм силно религиозен, но вярвам в Бог. Съвсем ясно ми е, че поста без душевно причистване, се превръща просто в една диета и съм готов да дам всичко от себе си.
Съвсем си прав, евала за което. Затова на въпросът от заглавието аз ще кажа НЕ.
Силно религиозен съм и вярвам, че няма бог - атеизмът е моята религия :)
Мнението беше редактирано от G33K на 27.02.11 23:34.
28.02.11
00:29
Няма как да постя...Невъзможно !
Мнението беше редактирано от Камен Никифоров на 28.02.11 00:30.
28.02.11
00:34
Какво дали ще правя???
28.02.11
09:48
Добро утро. И аз да се включа. Аз се стремя да спазвам постите от няколко години. Не се притеснявай за силата или ММ. Нито едното, нито другото ще ти намалеят. Ако не увеличиш приема на храна (защото като си свикнал с вкуса на месото е възможно да изпитваш глад :) ) може да свалиш 1-2 кг мазнини. За останалото не се притеснявай. Дали ще ядеш денатурирани белтъчини (обработеното месо и яйца са точно това :) ) или ще си набавяш белтъчини по друг начин няма значение. Успех и не забравяй, че ако сведеш поста само до една диета, нищо няма да си свършил. Поприказвай си и със свещеник за поста. Според мен ще ти е от полза и ще ти помогне.
1.не съм вярващ,по скоро неутрален т.к. нито е доказано , че няма Бог нито е доказано , че има!
2.човека е еволюирал към всеядно,т.е. сме еволюирали за нищо ако спрем да ядем месо
3.лишаваме се от ценни съставки,особено протеин-а...
28.02.11
10:26
казано от Иван Манолов на 28.02.11, 10:07:
1.не съм вярващ,по скоро неутрален т.к. нито е доказано , че няма Бог нито е доказано , че има!
2.човека е еволюирал към всеядно,т.е. сме еволюирали за нищо ако спрем да ядем месо
3.лишаваме се от ценни съставки,особено протеин-а...
Примерно в едни обикновени фъстъци има 26 г протеини на 100 г тегло. В месото повече от 18 г протеини няма. А за да ги усвоиш пълноценно би следвало да ядеш месото сурово :) - просто тема за размисъл.
ПП. Аз ям месо, не ме разбирайте погрешно, но мога и да не ям. Бил съм и на двата режима. Мит е това, че ако не ядем месо не можем да си набавим незаменими протеини и аминокиселини. Нека хората, които не са пробвали да тренират без да ядат месо, да не се мъчат да обезсърчават другите, които са решили да постят в момента. А и поста има дълбок духовен смисъл, за който както виждам много хора избщо не подозират. Затова не отричайте това, което не познавате и / или не искате да разберете. :)
По-скоро за да ги усвоиш пълноценно е нужно да има топлинна обработка!Това е като яйцата-много по-трудно се усвояват в суров вид!
А за фъстъците...погледни тяхната биологична стойност.По тази логика и соята ще е хубав източник на протеин,но биологичната й стойност е доста ниска,но разбирасе става ако няма друго :)
За да си набавиш ‘’пълноценен’’ протеин от растителни източници,е нужно да смесиш например боб/леща/грах и т.н.
Но тогава въглехидратите на 1 хранене ще станат много,тогава чистенето става трудно ако се сещаш!
Не съм привърженик на нисковъглехидратните диети!Под 120-150 въглехидрати не падам в тренировъчен ден иначе не ми е добре.Предпочитам да тренирвам повече и да ям повече,отколкото да ям по - малко за сметка на по - малко тренировка :).
Но въпреки това,мисля , че ще кача много въглехидратите ако почна да ям растителните храни които изброих преди малко.
Не искам да обиждам някого,просто това е моята гледна точка на нещата от страна на постенето!Лично със спорта не се връзва.
Аз няма да постя.
И все пак хора това е въпрос на избор, не си налагайте мнението. :)
казано от Dimzata на 28.02.11, 10:56:
Аз няма да постя.
И все пак хора това е въпрос на избор, не си налагайте мнението. :)
28.02.11
11:13
За тези, които ще постят, внимавайте да не си прехапите езика по време на постите, че ще прецакате всичко :)
Аз постя всеки ден по 16-20 часа , в които не ям дори и въглехидрати, така че за годината май ми се събират повече пости и от на вярващите ;)
nemo nemo, какво точно ще рече, че в месото и яйцата са денатурирани белтъчините?
default, соята е антимъжка храна. Най-голямата грешка ще е да се наблегне на соята!
28.02.11
11:22
Ами при температура над 42 градуса по целзий, белтъците денатурират. Така че всяка топлинна обработка на белтъчините води до тяхната денатурация, т.е. тяхната пространствена структура се разрушава и те губят основните си свойства (най-вече разтворимостта) . Затова и високата температура при човека е опасна. При 42 градуса протеините в тялото ти се разрушават и човек умира. Така че консумацията на месо след топлинна обработка не означава, че непременно тялото си нябавя необходимите белтъци. Те пак идват от останалата храна, която се консумира. Но човешкото тяло успява да извлече някои аминокиселини от животинската храна, от които да си синтезира това, което му е необходимо. :)
03.03.11
11:51
Пичове , не че нещо , но повечето коментари изкарват тези, които са решили да постят балами.
Това, че искам тялото и духа ми да са в унисон и съм готов да се подложа на това предизквателство в търсене на лична удволетвореност ме поставя редом с онези, за които някои сме чели, а останалите са гледали по History Channel.
Бележка: Не съм имал и 1 хранене в съзнателния си живот, в който да не съм ял месо. За поста ме нахъса един 80 годишен старец, за който стабилната храна не е въпрос на суета и спортна ангажираност, а нещо което може да се окаже критично.
Та идеята ми е, че щом бабичките и старците могат да не ядат месо 40 дена, то какъв съм аз щом не мога ;)
казано от power_hammer на 03.03.11, 11:51:
Та идеята ми е, че щом бабичките и старците могат да не ядат месо 40 дена, то какъв съм аз щом не мога ;)
Ба не можеш ... една причина ако ми кажеш, заради която човек да не може да го направи ... евала.
Има хора, които могат да скачат от високи сгради и да се самоубиват .. споко, и ти го можеш, само не пробвай :D Не че смятам постенето за самоубийство де, но по принцип примера идва да каже, че има хиляди неща, които едни или други хора правят, но не го правят защото могат нещо повече от другите, ами просто защото толкова им е акъла.
Да правиш неща, за които така или иначе нямаш каквито и да било пречки да направиш, с единствената мотивация “да си докажа че мога” не е нещо, което си струва да отбелязва човек - правиш си го щом ще ти донесе удовлетвореност и толкова :) Чак за history channel няма да те сложат заради едната диета, бъди сигурен :D
Похвали се когато положиш усилия и постигнеш резултати в правенето на нещо, което не си можел досега - това вече си е сериозна работа.
Това “да ям това” или “да не ям онова” не са неща, за които има какъвто и да било обективен проблем да се направят => не са особени постижения, даже никакви.
Малко по-образован от тях? С аналитично мислене и собствено мнение и не вярващ в глупостите за църквата и бог? С 60 години по-млад и доста по-активен? :D
03.03.11
13:49
Много дълго ще е да си изразя цялостното мнение, но ето го малко по-сбито - от чисто хранителна гледна точка постът е бил измислен с цел да отпуснеш малко черния дроб и бъбреците след зимния период свързан с якото ядене на прасетата :) (като идеята е, че повечето ядене на мръвка в годината е било събрано точно в период от няколко седмици). Идеята е, че организъм, който не е свикнал на месо и яде предимно месо за няколко седмици се нуждае от малко разтоварване.
НО в днешно време първо консумацията на месо е разпределена доста по-равномерно, да не говорим и за начина и ежедневието, което имаме - то не може да се сравнява с начина, по който са живеели тогава, нито с начина, по който живее въпросния старец. (не искам да кажа, че е леко на нивата, но точно по време на пост няма ни нива, нито много животни за обгрижване - перфектния период да починеш от месото без да те притеснява занижената сила и енергия).
Както казах по-горе - коментирам изцяло хранителната част на поста, не и духовната, знам, че двете са неразделни, но така или иначе повечето хора приемат поста като диета.
Относно моя опит - опитвал съм да постя и не съжалявам, защото знам какво е - аз лично изгубих много сила постейки, концентрацията и енергията бяха на 0. Разбира се всичко е индивидуално - просто явно съм свикнал на доста месо в режима си, но е важно да се каже, че не при всички минава безпроблемно (и да - тъпках се с какви ли не заместители на месото и си набавях необходимите белтъчини от гореописаните продукти).
В заключение - постът е имал своето място в миналото, не мисля, че чисто като хранене е приложим за съвременния човек. Аз лично загубих сила, енергия и концентрация постейки и няма да повторя.
По-здрави!
03.03.11
14:57
казано от Петко К на 03.03.11, 13:08:
Малко по-образован от тях? С аналитично мислене и собствено мнение и не вярващ в глупостите за църквата и бог? С 60 години по-млад и доста по-активен? :D
ДА кажем, че ми наби шамарите ... Евала брат, добър аргумент!
03.03.11
14:58
не,
“Постя” по друго време на годината и моят пост е повече фастинг от изгрев до залез слънеце без вода и храна :) Правя го,за да се науча да се въздържам от изкушения.
07.03.11
13:19
Нийче , това не беше ли мюсюлманският месец на постене ? :)
Август-септември..?
07.03.11
13:20
казано от Петко К на 07.03.11, 13:17:
И каква е ползата да се въздържаш от изкушенията? ;)
Постигане на вътрешен мир . За някои хора това е един от начините . А и се е отвърдило в хилядолетната практика , така че все има някакъв резон. ;)