04.03.11
22:50
Общо взето сегашното ми положение ми съм го описал и в дневника ми, но все пак....
Стажа ми в залата е почти никакъв. Преди 7-8 години тренирах за по няколко месеца, спирах за няколко, пак тренирах няколко и така съм направил няколко цикъла от по няколко месеца тренировки и почивки между тях. Тренировките естествено бяха точно както си трябва :))) як сплит с по-няколко упражнения за бицепс и трицепс и доста по-малко за гръб, гърди рамо :), крака - веднъж месечно. И след това 7-8 год общо взето нищо, от време на време като ми дойдеше музата повдигам някой дъмбел вкъщи и направя някоя лицева опора и малко коремни преси и толкова. Е от време на време лятото съм имал и тежка физическа работа, имало е моменти когато на ден са ми минавали тонове с чували и какво ли още не през ръцете.
В момента основната ми цел е сваляне на килограми (мазнини) и да стана по-силен. Предполагам с редовни тренировки и тялото ми ще се пооформи добре, особено като изчистя мазнините.
Та сега на програмата която съм си измислил. Решил съм да е разделена на 2. Тренировките ще са през ден, понякога през 2
Тренировка 1:
Мъртва тяга
Гребане с щанга
Повдигане на щанга от лег
Повдигане на дъмбели от наклон
Кофички
Тренировка 2
Клек
Бедрено сгъване на машина
Раменни преси
Разтваряне на ръце встрани с дъмбели
Бицепсово сгъване с щанга
Френско с крив лост за трицепс
Корем повдигане на крака от стена
Ще се радвам на градивни мнения
Темата беше редактирана от NeDD на 04.03.11 22:52.
05.03.11
00:05
Ако сега ще започваш няма ли да е по-добре да разделиш упражненията в 3 основни дни, а не в два, примерно по 2 мускулни групи на ден
05.03.11
09:12
Аз лично не бих включил тяга и клек при положение, че тепърва започваш да тренираш. По-добре ги остави за малко по-натам, след 1-2 месеца непрекъснати тренировки. Ако вкарваш и по 15-20 мин. кардио след тренировка ще е супер. Или 10мин. HIIT. Питам се, във фитнес ли ще тренираш или в домашни условия? Сериите и повторенията бих ги направил съответно 3 и 6-10 за всички упражнения. Ако решиш да тренираш по тези 2 тренировки направи така: Седмица 1 - Тренировка 1, Тренировка 2, Тренировка 1. Седмица 2 - Тренировка 2, Трен. 1, Трен. 2. и продължаваш по този начин. При отслабването най-голямо внимание трябва да се обърне на храненето. В дневника ти виждам, че се храниш доста добре. Все пак ще е хубаво да поизчислиш калориите и твоя калориен баланс, за да не се окаже, че въпреки тренировките оставаш в калориен излишък.
05.03.11
09:23
Tренировка А
Клек
Лег
Сгъване с щанга
Кофички
Тренировка Б
Тяга
Раменна преса
Лег с тесен хват
Разтваряне в страни
ако направиш тренировъчните дни 3 ще е по-лесно да се измисли програма ама... като цяло съм гледам да се редуват дърпащо със бутащо упражнение... отностно храненето Прокс беше достатъчно точен в отговора си
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.03.11 09:24.
Ще тренирам във фитнес. Кардио правя сутрин когато имам възможност или вечер в дните които няма да ходя на фитнес. Относно тягата и клека... да наистина сега започвам, но все пак и не съм 15-16 годишен слаботелесен тинейджър, за тези години горе долу трябва да ми е укрепнала мускулатурата, , пък и натоварването от тези 2 упражнения ми харесва много. Относно редуването на тренировките така ще направя, както си написал. За храната... доволен съм от режима, който спазвам вече почти 2 месеца. Не смятам калории с точност, но си правя груби сметки почти всеки ден, като гледам да не превишавам 2500калории. Дори в повечето ми дни са около 2000-2200. Многоо рядко си позволявам да приме повечко калории, като все пак тотално съм изчистил кофти храните, не ям нищо сладко, никакви бургери, чипсове и т.н. не пия газирано, не ям пържено..
А и кантара показва, че съм на прав път ;) Свалям по около килограм на седмица
Мнението беше редактирано от NeDD на 05.03.11 09:29.
05.03.11
09:31
Щом и тренираш, то можеш да си позволиш да стигаш и до 2700-2800 калории :) Търпение и постоянство му е цаката. Успех ти желая ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.03.11 09:33.
казано от kristiancho на 05.03.11, 09:23:
Tренировка А
Клек
Лег
Сгъване с щанга
Кофички
Тренировка Б
Тяга
Раменна преса
Лег с тесен хват
Разтваряне в страниако направиш тренировъчните дни 3 ще е по-лесно да се измисли програма ама... като цяло съм гледам да се редуват дърпащо със бутащо упражнение... отностно храненето Прокс беше достатъчно точен в отговора си
Ами може и да ги направя ако е удачно. Какво би предложил. Иска ми се, като за начало програмата да е максимално простичка. Виждам, че си махнал гребането, така няма ли да е прекалено малко натоварването за гръб? Хубаво щеше да е да включа и набиране, но съм още доста тежичък и ми е трудно, правя по 2-3 с подхват ама толкова....
05.03.11
09:43
еми съглсен съм, че гребането си е препоръчително но в три дена ще можеш по-добре да разпределиш мускулите :
Тренировка А
Клек
Набиране или скрипец
Лег преси
Гребане с дъмбел
Корем
Тренировка Б
Тяга
Раменни преси
Римска тяга ( защо не само, че с едно на ум преди това си правил тежка тяга и тука гледай да дърпаш наистина със задното бедро не с еректорите )
Разтваряне в страни
Сгъване с щанга
Тренировка С
Лег с щанга
Гребане с щанга
Полулег с дъмбели
Полуовър
Лег с тесен хват
какво ще кажеш :)
Добре изглежда.... Колко време е добре да карам по-подобна програма? Знам, че е индивидуално но все пак на колко време е подходящо да се сменя дадена програма?
Също така ProXxX е написал по 3 серии за упражнение и 6-10 повторения. Това с еднакви килограми ли да се прави. Примерно на лежанка 3 серии по 8 повторения с 60кг или 1х10х50кг 1х8х55кг 1х8х60кг ? Кое е по-подходящо
Мнението беше редактирано от NeDD на 05.03.11 10:28.
05.03.11
10:26
Променя се, когато спре да дава резултати :)
05.03.11
10:28
както каза Прокс различно е но поне 3-4 седмици трябва да изкараш за да видиш реално има ли ефект а тези силовите като тази която искаш с базови упражнения може да си ги караш постоянно :) гледам тука малко разяснение към тарикатлъка на 5х5 и как да вдигнем повече и повече без реално да има застой или ако има застой то е след доста цикала от по 4седмици всеки
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.03.11 10:29.
казано от ProXxX на 05.03.11, 10:26:
Променя се, когато спре да дава резултати :)
А за другото питане, което добавих? Просто все още се лутам и незнам как да подбера правилно килограмите, броя повторения и т.н.
05.03.11
10:43
Ми то малко програмата се разминава с моите виждания за програма за редукция на мазнини, но...дръж сериите към 3-4 и повторенията към 12. Тежестта трябва да е такава, че към 12-тото повторение да ти е трудно, но да знаеш, че можеш да направиш още 1-2 повторения. Първата седмица най-вероятно ще се окаже тестова, а именно да видиш какви тежести са подходящи за всяко упражнение :) Почивките между сериите да бъдат до 60сек., а между упражненията към 90сек.
ПС: И двамата с колегата те съветваме различни неща. За да не се объркваш, следвай неговите съвети ;)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.03.11 11:04.
05.03.11
10:47
ами може да се пробвам да помогна в първата тренировка правиш 3серии от по 5 повторения като не стигаш до отказ работиш на такъв % от макса за да можеш да изпълниш 5 повторения без отказ ....
Хипотетичен цикъл на лег с щанга
1седмица - 3х 5,5,5 повторения ( 60кг )
2седмица - 3х 5,5,4 повторения ( 65кг ) - неможеш да направиш 5 в 3та серия но нищо
3седмица - 3х 5,4,3 повторения ( 70кг ) - и тук неможем ама здраве да е
4седмица - 3х 4,4,4 повторения ( 75кг ) - съвсем не успя тука ама ...
Рестартиране на цикала
1седмица - 3х 5,5,5 повторения ( 60кг ) тука пак без проблем
2седмица - 3х 5,5,5 повторения ( 65кг ) успяхме да направим 3 петици на 65кг !
3седмица - 3х 5,5,4 повторения ( 70кг) не успяваме 3 петици но сме напреднали в сравнение със 70кила на 1 цикъл
4седмица - 3х 5,3,3 повторения ( 75кг ) пак не правим 3 петици но имаме една петица !
Рестарт на цикъла
1седмица - 3х 5,5,5 повторения ( 65кг ) тук почваме направо от 65кг
2седмица - 3х 5,5,5 повторения ( 70кг ) браво на нас прогрес има
3седмица - 3х 5,4,4 повторения ( 75кг ) имаме 5ца продължаваме напред
4седмица - 3х 4,3,2 повторения ( 80кг ) еми щом няма петица почваме пак от 65кг :)
това е линеен цикъл на трениране като тежеста се вдига с 5кг при достигане на дори и една петица в 4тата седмица схемата е подходяща за 5х5 но и на 3х5 не мисля, че е проблем това важи а базовите клек,лег а може и тяга
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 05.03.11 10:47.
Благодаря ви и на двамата. Целите както написах са редуциране на многото мазнини и качване на сила. Предполагам като начинаещ няма да е проблем двете да върват ръка за ръка... а покачването и на малко мускулна маса ще е чудесно :) Ще пиша в дневника редовно как вървят тренировките, макар следващите 2 месеца да ми се очертават много напрегнати от към работа, ще гледам да намирам време....