Въпрос за мъртвата тяга !

ПГ

09.03.11
15:06

Здравейте,
искам да попитам следното: защо захвата при мъртвата тяга е такъв, че едната ръка е подхват, а другата надхват. Казвали са ми, че така е по-удобно, други са ми казвали, че така е натоварвал допълнително гърба. Вие как мислите ?

хвата е по-стабилен така... нищо не натоварва повече или по-малко... аз до скоро съм го правил с надхват изцяло но така ако си без фитили при по-сериозни тежести изпускаш а с този хват ( ръка надхват и ръка подхват ) не би трябвало да е така

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.03.11 15:16.

09.03.11
15:18

Гърба се натоварва различно, затова ако ползваш смесен хват - сменяй ръцете. 
Но не е задължително да я правиш така, ползвай си надхват, а ако почнеш да изпускаш - фитили.

09.03.11
15:32

Да, така е по-лесно да не се хлъзга лоста. Аз си редувам ръцете и от много години само така си правя.

Да, съгласен съм, че примерно едната страна на гърба ще се натовари по-различно от другата но сумарното напрежение на гърба не е по-голямо или по-малко

P&

09.03.11
16:14

И бицепса се товари стабилно на тази ръка, която е в подхват. Чувал съм даже, че може да се скъса доста лесно така.

09.03.11
16:50

Петко ако си в състояние да смешян ръцете си един от много-много малкото такива хора :)

Ползвай си фитили. Държи се така, защото иначе лоста се извърта от ръцете ти. А в повеето зали лостовете не са особено прави и това става доста лесно.

09.03.11
16:54

И аз сменям ръцете всяка серия, подхват/надхват. Обаче в единия случай, хвата е по-стабилен от другия.

09.03.11
18:09

Дърпаш с надхват до дето може, после с фитили, това е.

доста важна се оказа тази тема за мене... и аз днеска само като хвана лоста с обратния хват... ( лявата надхват дясната подхват ) и имам чувството, че държа 100кг а не 20кг.. много кофти така... мамка му и си мисля всяка седмица да редувам хватовете като при тежката тяга да я дърпам с удобни хват

09.03.11
18:56

Още един глас за това да си караш с чист надхват. На по-тежки килограми дори ми е ставало кофти на бицепса на къката в подхват. Друг вариант, ако с лост не ти е удобно, са дъмбелите :)

мда може би номера с една ръка - надхват другата ръка - подхват и най-удачен при трибойците които се движат в диапазона 1-6 повторения като тежките серии и по 1 повторение... за 1 повторение трябва да издържи подхват ръката ама 6..
И  един въпрос и аз да задам.. понеже от скоро дърпам тягата от мъртва точка - пода хвата ми е малко извън раменния.. т.е ръцете ми са на набразденото желязо, защото ми трябва повечко място за краката а и на гладкото желязо изпускам.. това грешка ли е ?! ( за по-широкия хват )

Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 09.03.11 19:37.

09.03.11
20:27

Относно “кръстосания хват” аз лично не го практикувам, защото натоварва бицепса и има възможност да се осуча гърба и от там да се контузя.

09.03.11
21:22

Оффтопик: Ако никога не съм сменял ръцете при смесения хват и в момента ми е изключително трудно да редувам ръцете... как да постъпя? Да намаля ли килограмите за да свикна? В момента по-слабата ръка ми е подхват .

09.03.11
22:12

Почвай надхват?Аз така направих.

09.03.11
22:25

Но така ще жертвам килограмите на щангата...

09.03.11
22:29

Забравих да добавя, че правя с фитили.

09.03.11
22:30

Сложи фитили. Аз така направих.

09.03.11
22:42

казано от gips на 09.03.11, 21:22:

Оффтопик: Ако никога не съм сменял ръцете при смесения хват и в момента ми е изключително трудно да редувам ръцете... как да постъпя? Да намаля ли килограмите за да свикна? В момента по-слабата ръка ми е подхват .

То и така е нормално да е, ако искаш да се опиташ да си скъсаш бицепса ги смени, ако не искаш, или вдигаш така или ползваш фитили и надхват.

09.03.11
22:49

Ми то май няма много варианти, както казват колегите:
1. Слагаш фитили;
2. Сваляш кг и редуваш хвата, в един момент просто няма да можеш повече да сменяш и тогава:
- слагаш фитили
или
- спираш да редуваш и оставаш без смяна.

В тоя ред на мисли пак ще стигнеш или до фитили, или до варианта без смяна на хвата, както си в момента.
И аз редувах хвата, но само до едно време. Сега и да искам, не мога.
Но си спомням, че ме приболяваше леко бицепсът при опитите за смяна на хвата.

10.03.11
06:08

Ако досега си дърпал с надхват и това вече ти пречи да прогресираш, не виждам проблем да започнеш със смесен хват.
Ако още в началото, свикнеш да обръщаш хвата в различните серии, не би ти било проблем и да го правиш и в бъдеще.

При изпълнението с фитили, аз лично усещам разлика - натоварването е много по-концентрирано(изолирано) в централната част на гърба. При изпълнението с “голи ръце”, усещам цялостно напрежение в гърба, включително и перките, а може би това ме мобилизира повече. Но пък опитите ми с фитили се броят на пръсти, така че може и да не са ми много правилни заключенията. :)

Мнението беше редактирано от 6th на 10.03.11 06:12.

Във нашата зала големият лост е много тънък, преди като слагаш над 60-70 кила ми беше трудно да си го задържа в ръцете плъзгаше се и го изпусках 1 път даже наистина го изпуснах, от тогава или с фитили или по-малки килограми

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1