Мнение за фитнес програма и диета

09.03.11
21:53

Здравейте! Нов съм във форума, а и във фитнеса по принцип (тренирам от около 2 месеца) и затова предварително се извинявам, че не говоря на много „фитнес” език и не съм кой знае колко запознат с термините. Накратко искам да обясня какво правя и какво целя и съответно да получа някои полезни съвети от по-опитните.
На 29г. съм, висок 180 см и в момента тежа 70 кг. От около четири и половина месеца съм на високобелтъчна диета (още известна като диета на Дюкан), с която намалих килограмите от 87 до 70. Знам че повечето от вас се стремят към покачване на маса и 87 кг. на 180 ръст не им се струват толкова лошо, но при мен тези килограми бяха тотално неправилно разположени – малко мускули, много тлъстини, особено в корема и паласките, гърдите и задника. Сега нещата се промениха – мазнините силно намаляха и физически се чувствам много по-подвижен, пъргав, здрав и силен. В момента не свалям килограми, а съм в процес при който се храня по-разнообразно (т.е. не само с типичните за такава диета храни – немазно месо – пилешко, телешко, заешко, риба, яйца, нискомаслени млечни продукти, а и с доста зеленчуци, умерено плодове, умерено въглехидрати – по малко пълнозърнест ръжен хляб, 2 пъти седмично боб, леща или ориз, спагети, немазно свинско, филета и т.н.), като целта е тялото постепенно да привикне към новото тегло и да не навакса бързо загубените килограми. Мисля да продължа така до Великден, когато да приключа окончателно с диетата. Междувременно пия по много вода на ден – около 2 литра, не ям избощо сладко, ограничавам силно солта,  всяка сутрин закусвам овесени трици, не пия твърд алкохол, а само по чашка-две червено вино при повод. Този тип хранене не ми тежи изобщо, защото по принцип обичам много месо и винаги наблягам на него и не обичам солта. Чувствам се отлично, нямам никакви здравословни проблеми (да чукна на дърво) и не съм боледувал даже от грип, въпреки че всички около мен ги натръшка по едно време (някои даже по два пъти).

От около 2 месеца ходя на фитнес по 2 пъти седмично. Знам че не е много често, но просто програмата ми е страшно натоварена и за да ходя по-често трябва да се лишавам от сън. Първият месец правех от всичко по малко, за да вляза в ритъм, от началото на февруари съм разделил тренировките така:

Понеделник – гърди, бицепс, корем; Четвъртък – гръб, рамене, трицепс. Краката по принцип са ми доста здрави, а и използвам всяка възможност зимата да карам сноуборд, а лятото да играя тенис, така че умишлено съм избрал да не ги тренирам. 

Фитнес програмата ми е следната:
Понеделник: загрявка – 8-10 мин. на вело
              права лежанка 4х8
              наклонена лежанка 4х8
              избутване на дъмбели от легнало положение 3х8
              флайс ( май така се нарича – разтваряне на леко свити ръце с дъмбели от легнало положение) 3х8
              машина за гърди (гладиатор) 3х8
              бицепс с крива щанга изправен 3х8
              бицепс свиване с дъмбели изправен 3х8
              бицепс свиване с дъмбели седнал (опрял лакът в бедрото и по отделно за всяка ръка) 3х8
              коремни преси от наклон 3х20
              повдигане на крака 2х20
              тичане на пътечка без наклон 30 мин/10 км/ч

Четвъртък:  загрявка – 8-10 мин. на вело
            вертикален скрипец на гърди 3х10
            вертикален скрипец зад врат 3х10
            хоризонтален скрипец тесен хват 2х10
            хоризонтален скрипец раменен хват 2х10
            гребане с дъмбели на пейка 3х10
            повдигане на дъмбели за рамо изправен 3х10
            машина за рамо (гладиатор) 3х10
            щанга за трицепс (легнал с тесен хват) 5х8
            вертикален скрипец за трицепс с въженце 3х8
            още едно упражнение за трицепс на вертикален скрипец, при което с лице обратно на скрипеца и приведено напред тяло се разгъва трицепса над главата 3х8
            тичане на пътечка без наклон 30мин./10км/ч

Целта ми не е да стана бодибилдър като по снимките, а само да повиша мускулната сила и да изградя добре изглеждащо и хармонично тяло. Подходяща ли е поред Вас тази програма за целта и по какъв начин се вписва в диетата ми? Смятате ли че тичането в края на тренировките е много и убива ефекта от самата тренировка? След всяка тренировка имам по 2-3 дена мускулна треска на тренираните мускули. Това означава ли че мускулите растат? Ще се радвам на всякакви съвети и мнения на по-опитните фитнес фенове и хората, които се занимават с това професионално.

09.03.11
22:25

значи при протеиновата диета не трябва да взимаш каквито и да било добавки в момента и да товариш още повече черния дроб и бъбреците.програмата ти обаче не е правилна(според мен).с 2 месеца стаж ти правиш 15+ серии....според мен за голяма мускулна група(гърди гръб крака) тренираш с по 12 серии не повече.раздели ги на 4 упражнения с по 3 серии,а за малка мускулна група (бицепс,трицепс,трапец(включи го към програмата веднага),рамо и корем) прави по 3 упражнения с по 3 серии.мускулната треска е обичайно явление при начинаещите(на мен ми харесваше като имах трески,защото знаех че поне нещо съм направил) и кардио си прави след тренировката да чистиш допълнително.ако при тази диета не се препоръчва фитнес или физическо натоварване,тогава недей,но все пак ти си решаваш ;)

Мнението беше редактирано от Traiko Mishev на 09.03.11 22:26.

09.03.11
23:44

Само един въпрос? Какво ще правиш след Великден? Как ще се храниш?

Първо, поздравления за успеха, който си постигнал. Ще започна с това, че 2л. вода са недостатъчно при високо белтъчна диета (ВБД). Направи ги минимум 3л. Относно програмата - не мисля, че е подходяща за теб. Това си проличава и от мускулната треска, която имаш. И аз имах същия проблем. Мускулната треска трябва да продължава около 24 часа...максимум 72 часа. При теб продължава 2-3 дена, което говори, че или се храниш неправилно и не ти достига протеин, или просто щетите са прекалено големи и тялото ти не съумява да се възстанови. При теб най-вероятно е второто. Тялото ти все още не е готово за такова натоварване. Щом не можеш да тренираш повече от 2 пъти в седмицата, то по-добре се насочи към тренировки за цялото тяло, включително и краката ;)  7-8 базови многоставни упражнения обхващащи цялото ти тяло в 2 до 3 серии всяко, повторения между 8 и 12. Прави ги през два дни...примерно Понеделник и Четвъртък или Вторник и Петък...Сряда и Събота и т.н. Кардиото в края на тренировката е добре дошло. Ще повиши аеробната ти издръжливост, но гледай да не е повече от 20-30мин. Също гледай силовата тренировка да я вместваш в 50-60мин. Това е засега най-основното. Ако имаш въпроси - питай :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 10.03.11 08:31.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1