Тренировки три пъти седмични, в три последователни дни

11.03.11
12:43

Здравейте. Преди около половин година ходех редовно на фитнес, но след това спрях. Имам стаж горе-долу година. Сега пак почнах да ходя, с един приятел. Времето ни притиска и двамата, и затова можем да си позволим да ходим само три пъти седмично. Но понякога се налага да трябва, да ходим пон., втр., сря., което за мен не е голям проблем, защото аз успявам да се възтановявам, но той е начинаещ. Главното което ме интересува, а не знам, ако човек успява да се възтановяви при тренировки в три последователни дни, лошо ли е че след това ще има 4 дни почивка до следващата тренировка? Благодаря. :)

По принцип това много много лоша идея да тренираш 3 последователни дни...освен ако не си професионалист и притежаваш аптечка с билдърски лекарства :) 2 последователни дни е по-приемливо. Ти не усещаш умора и си мислиш, че се възстановяваш, защото тялото има невероятни способности да прикрива умората и в критични ситуации да продължава да поема натоварването. Лошото е, че тези способности рано или късно се изчерпват. Отделно, че трудно ще постигнеш целите си с така разпределени тренировки, защото, както казах, мускулите нямат физическата възможност да се възстнановят за 12-18 часа.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.03.11 13:14.

11.03.11
16:25

Нищо им няма на мускулите, те могат и по 3 пъти на ден да бъдат тренирани, пък и предполагам, че той ще прави сплит.
Не е много удачно всичко да е сблъскано в 3 поредни дни после 4 дена нищо да не правиш, но като цяло ще има ефект (вече си зависи от тренировката тука, и другите компоненти).

Аз гледам нещата от ъгъла на възстановяването на тялото и по-специално енергията, с която ще разполага за тренировка. Днес гърди и бицепс, утре мъчно гръб и трицепс, които непряко (антагонисти) са натоварвани вчера, на по-следващия ден крака...мисълта ми е, че не виждам как ще презарежда гликогена. А наистина тренировъчните параметри могат да променят много нещата, но не знам дали той е наясно как да ги нагласи...не знам дори каква му е тренировката :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 11.03.11 16:34.

11.03.11
17:02

Благодаря за отговорите. Тренирам гърди и бицепс, гръб, трапец и трицепс, рамо и крака. Аз вземам 4г БЦАА на ОН преди тренировка и ~30г. суроватъчен протеин на ОН след, това и преди лягане. Но приятелят ми, който е доста по слаб от мен (1.80м - 62кг, а аз 1.80 - 95кг.), не взема нищо, но му казвам да набляга на пилешко, телешко, картофи, ориз и т.н, в по-големи количества. Аз така или иначе искам да се изчистя и мога да намирам време за кардио през тези 4 дни, но мисля че у дома той не трябва повече да натоварва мускулите си, с да каже лицеви опори и др.

Ако съм на мястото на твоя приятел ще тренирам понеделник и сряда в залата и петък или събота у нас. В залата ще наблягам на упражненията, които носят килограми - клек, тяга, военна преса, като сплит ще направя чак при 75кг тегло.
Всичко това е, разбира се, ако той не се подготвя за филм с концлагеристи, където да играе ролята на умиращия. В такъв случай щях да карам на сплит и да наблягам на пек-дек, пек-бек, концентрично, бедрено сгъване и разгъване и т.н. неща на машини.

АЧ

11.03.11
19:39

казано от Oranje на 11.03.11, 17:33:

Ако съм на мястото на твоя приятел ще тренирам понеделник и сряда в залата и петък или събота у нас. В залата ще наблягам на упражненията, които носят килограми - клек, тяга, военна преса, като сплит ще направя чак при 75кг тегло.
Всичко това е, разбира се, ако той не се подготвя за филм с концлагеристи, където да играе ролята на умиращия. В такъв случай щях да карам на сплит и да наблягам на пек-дек, пек-бек, концентрично, бедрено сгъване и разгъване и т.н. неща на машини.

Оранже, знам че основните упражнения във фитнеса, които са най-добри ( както каза ти за кг ) са клек, тяга, лег, военна преса, а за бицепс кое ще е ? Сгъване с щанга ли ? И ако има още такива упражнения би ли ми казал кои са ?

казано от achkos на 11.03.11, 19:39:

Оранже, знам че основните упражнения във фитнеса, които са най-добри ( както каза ти за кг ) са клек, тяга, лег, военна преса, а за бицепс кое ще е ? Сгъване с щанга ли ? И ако има още такива упражнения би ли ми казал кои са ?

В бодибилдинга е сгъването с щанга. В силовите тренировки е щангисткото обръщане. При лостаджиите е набирането в подхват, но при гимнастиката, която също е земя, висилка и успоредка, не е това :)
А когато не расте бицарата Станишев и Костов са ти толкова виновни, колкото и упражненията за бицепс - всичко зависи от яденето, не от тях. Всъщност лесно може да ме разбереш, ако имаш кухненска везна у вас: направи си човек от пластелин и го сложи на везната. След това му лепи с друг цвят пластелин по-големи бицари. Ако успееш без да се увеличи числото, което показва везната, то или тя не е вярна, или може да качиш на бицарата без да вдигнеш телесната си маса. По принцип в 100% от случаите е първият вариант. :)

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 11.03.11 20:02.

BR

11.03.11
20:08

Тренировките за цялото тяло в един ден са много хубаво нещо.Стив Рийвс и при тегло 97 кг не е правил сплит,но върви обяснявай на днешните младежи.Те гледат Маркус Рул да прави 5 упражнения за трицепс и си мислят,че и при тях така ще стане.Замислете се защо тренирате от дълго време, а не се променяте визуално.

АЧ

11.03.11
20:09

Ясно :) Сега влезнах в гугъл и в ютуб, но не видях никъде как изглежда щангисткото обръщане. Би ли ми покзал някъде ?

казано от achkos на 11.03.11, 20:09:

Ясно :) Сега влезнах в гугъл и в ютуб, но не видях никъде как изглежда щангисткото обръщане. Би ли ми покзал някъде ?

Ето:

Не е задължително да е от земя, даже, ако няма да се състезаваш по вдигане на тежести, ти препоръчвам да е от hang позиция. Дори може да правиш и хай-пул вместо обръщане.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 11.03.11 20:13.

АЧ

11.03.11
20:14

Благодаря, а ако добавя към това и изправянето на щангата над главата, като щангистите по състезанията ?

казано от achkos на 11.03.11, 20:14:

Благодаря, а ако добавя към това и изправянето на щангата над главата, като щангистите по състезанията ?

Тогава ще си оттренирал цялото тяло. В този случай бих ти препоръчал 1 обръщане и след него 1-3-5 изтласквания над глава, в зависимост вече от повторенията и програмата ти.
Може да добавиш малко изолиращи движения накрая за изоставащите групи и си направил перфектната тренировка.
Обаче без прилична техника по-добре не опитвай, рискът от контузии е голям.

АЧ

11.03.11
20:23

Аз съм намислил като завърша 12 клас и отида да уча висше да потренирам и фитнес, но само тия упражнения, които изброи по нагоре, другите не ми трябват. В моя град, който живея фитнеса е под всякаква критика. А относно това упражнение разбира се, че първо ще гледам да му свикна на техниката с по-леки тежести. Така и на другите упражнения, с изключение на лег. На него всичко изпълнявам както трябва (поне така мисля и са ми казвали). А как би ми препоръчал, когато дойде това време примерно 1 седмица само лостове, а др седмица само във фитнеса от тия упражнения основните ? Тоест интересува ме подредбата на тия упражнения как да ги направя. Даже се замислям в даскалото да почна да ги изпълнявам, когато имам физическо.

Подредбата вече зависи от много неща. Един от вариантите съм ти го дал, но по принцип щангистките са преди билдерските. И много рядко обратното при конкретни цели, но това е <1% от случаите.

Мнението беше редактирано от Юлиян Тодоров на 11.03.11 20:25.

АЧ

11.03.11
20:29

Незнам, ще го реша когато му дойде времето, както казва Царя хах, а и ще се консултирам с някого. :) Извинявам се на автора, че писах тук за мой неща, но относно тия упражнения са написани тук и за това така. :) По-здрави !

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1