Мъртва тяга - техника

12.03.11
10:18

Здравейте. Вчера за 2ри път “правих” тяга, но не мисля че техниката ми е правилна.

Кажете къде греша ?

Темата беше редактирана от mitkoDimitrov на 12.03.11 10:18.

P&

12.03.11
10:27

1. Щангата ти е изключително лека - няма смисъл да правиш по 1000 повторения на това упражнение.
2. Пускай по-надолу, като при изправянето първо изправи горната част на тялото, после прибирай колената.

12.03.11
10:37

също така да добавя,че при по-тежки килограми трябва да е едната ръка в надхват ,а другата в подхват.

12.03.11
11:11

Малко като заяждане,ама думата “трябва” не е правилна.Хвата е по-здрав,но нищо повече.

12.03.11
11:18

хвата,както горе е споменат,едната ръка гледа навънка другата навътре.сложи кг като за 6-8 повторения и гледай да си “заключил” кръста,иначе лошо....

12.03.11
11:26

казано от Biad__ на 12.03.11, 11:11:

Малко като заяждане,ама думата “трябва” не е правилна.Хвата е по-здрав,но нищо повече.

Е мисля ,че за тяга ти трябва здрав хват и затова казах ‘’при повече килограми’‘.

12.03.11
11:27

Какъв е смисъла да сложа повече килограми, като не знам дали ми е правилна техниката ?

еми с 30кг как да стане .... сложи 60-70кг и пусни клип в който дърпаш щангата от земята... такова половин повторение... нищо против аз също съм го правил но така натоварваш в по-голяма част еректорите на гърба и по-малко краката

12.03.11
11:45

Абе що не питаш някой от залата ти ( Дейсив ) а ми питаш тук ? Там и Калин и всичките биха ти обяснили. Па кат искаш ще се чуем, като дойда към Плевен да те видя ;)

12.03.11
11:53

казано от Madboy на 12.03.11, 11:45:

Абе що не питаш някой от залата ти ( Дейсив ) а ми питаш тук ? Там и Калин и всичките биха ти обяснили. Па кат искаш ще се чуем, като дойда към Плевен да те видя ;)

Ами да аз питах единия инструктор и той ми обясни като каза ” в началото да не пускам до долу”, и че така го правя правилно, но реших да проверя информацията от “2 независими източника” :)

казано от m1tak1 Dimitrov на 12.03.11, 11:53:

Ами да аз питах единия инструктор и той ми обясни като каза ” в началото да не пускам до долу”, и че така го правя правилно, но реших да проверя информацията от “2 независими източника” :)

А ако двата източника мислят, че имаш различни очаквания за какво точно да изпълняваш тягата?
Но при всички случаи не прави фрапатната грешка наречена ‘имам нова дрешка’. Т.е. главата при тягата и другите подобни движения не се върти настрани за да се огледаш. Ако се кефиш на дрехите си - оглеждай се след упражнението. Ако те интересува техниката - правиш клип и го гледаш. По време на изпълнението погледът е напред.

12.03.11
11:59

а бе сложи си ти 60 кг и хвани както сме ти казали по горе и тогава се снимай и  прати да те видим...,а и да те питам на колко год. си ?

Мнението беше редактирано от Traiko Mishev на 12.03.11 12:00.

12.03.11
12:11

Като за начинашещ е добре :) не слушай другите: сложи 50, сложи 100кг, като искат да си слагат и 200 няма никакъв смисъл от това. Свикни първо с упражнението, защото като го заучиш правилно ще го правиш и малко и с много килограми. Най-важното е, че това е тяга не е бицепсово сгъвне, за хора, който нямат опит е опасно!

12.03.11
12:12

казано от Oranje на 12.03.11, 11:58:

казано от m1tak1 Dimitrov на 12.03.11, 11:53:

А ако двата източника мислят, че имаш различни очаквания за какво точно да изпълняваш тягата?
Но при всички случаи не прави фрапатната грешка наречена ‘имам нова дрешка’. Т.е. главата при тягата и другите подобни движения не се върти настрани за да се огледаш. Ако се кефиш на дрехите си - оглеждай се след упражнението. Ако те интересува техниката - правиш клип и го гледаш. По време на изпълнението погледът е напред.

Гледах настрани за да видя дали ми е прав гърба, но добре вече ще гледам право напред и малко нагоре :) .
Дргугия път ще сложа повече(или пък не :D ) килограми и ще се снимам пак :)
Колкото до хвата, чел съм че е различен когато се използват повече килограми.

Мнението беше редактирано от mitkoDimitrov на 12.03.11 12:17.

12.03.11
12:25

Добре си направил като не си скочил на големите килограми :).
Техниката като цяло е правилна,при желание може да спускаш и малко по - надолу за да се включат в играта и краката.Дръж кръста или заключен или в неутрално положение,но никога огънат навънка,никога заоблен!

12.03.11
12:26

Хвата е добре, за момента не прави опити да го обръщаш. Като почне да ти изпуска, тогава евентуално. Добре е да спускаш по надолу, защото в момента правиш частична тяга (от коленете). Другия път сложи по-големи дискове и пробвай да вдигнеш лоста от пода.
Важното е - прав кръст, главата напред, погледа също, лоста се движи максимално близо до краката (аз лично си ожулвам подбедриците с лоста, като правя тяга).

мда като сложиш по-големи дискове примерно 20ките движението ще се скъси малко заради големината на дисковете така хем ще я дърпаш от пода хем движението ще е максимално малко ... хитро а.. ако слагаш само 5ци или 10ки движението е по-голямо тъй, че по-добре да има само 2 диска на щангата от колкото 10 малки

BU

12.03.11
12:35

Грешиш в тежестта.Как да ти кажем какво не е наред с техниката ти,като не те виждаме да се напъваш?Сега е добре,добре ли ще бъде с 50 кг отгоре ?

12.03.11
12:52

Как точно се ‘заключва’ кръста, че винаги ми е бил проблемен да го държа изправен

12.03.11
13:51

Изпъчваш си задника назад и стягаш кръста...не мога да го обясня точно!

12.03.11
15:53

ми ако не го “заключиш” лоша работа човек,затова по хубаво свали малко килата и си поупражнявай техниката.петко горе е обяснил стойката и движението,така че виж там.Тягата попринцип е елементарно,но и много коварно упражнение.стига да го знаеш как се прави проблеми няма да имаш.аз лично в моя фитнес съм виждал поне 3ма-4ма да я правят грешно...

Мнението беше редактирано от Traiko Mishev на 12.03.11 15:55.

13.03.11
15:23

http://vbox7.com/play:5a15f00d

14.03.11
13:31

елементарно е ми как...елементарно се сецваш или усукваш и после елементарно стоиш по скрипците цял живот, без да можеш да барнеш свободна тежест...

заключва се, като се бута с гъзо напред...

няма да се научиш да дърпаш, без да има какво да дръпнеш...

научи се да дърпащ с надхват...с прониран се получава една лека доминация на еректора от чиято страна ти е подхвата...факт!!!...пример-Венци Атилова...изкривяваш се много на зле, не че е непоправимо, но ще загубиш ценно време...

така, че докато не почваш да изпускаш лоста за 3-4-то повторение, дръж на надхват...ако ти изпуска хвата, ще ти покажа как се държи щангистки на “ключ”...ако и тогава изпускаш, отиваш 2 месеца на канадска борба:)

14.03.11
16:41

Извинявай, slavko може ли да ми кажеш под прониран хват какво имаш предвид когато едната ръка е подхват, а другата е в надхват ли? Благодаря предварително! :)

Моят съвет е да сложиш малко повечко кила и да се мъчиш да я правиш максимално чиста и бавна както ти покажат другите и за напред сам ще си я увладееш и ще я правиш както на теб ти харесва, все едно на 1 футболист да му кажат да рита със левия крак при положение, че може с десния, всичко си е до усет

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1