18.03.11
17:17
Здравейте, имам едно питане, а то е следното.
Като клякате ползвате ли дъска ? Тоест да я слагате под петите. Днес за първи път го пробвах и клекнах доста по-ниско от обикновенния клек :)
Какви са ползите и лошите страни на клека с дъска :) ?
18.03.11
17:52
Доколкото знам се слага дъска под петите, когато имаш прекалено дълги тазобедрени кости или нямаш гъвкавост в глезените, ахилеса и прасците. Аз клякам като си слагам дискове под петите. Колко е вредно не съм сигурен, защото се препоръчва да се ползват при гореизложените положения. Измества малко повече натоварването към квадрицепсите ако не се лъжа. Ако можеш да клякаш без дъската е по-добре да не я ползваш :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.03.11 17:53.
18.03.11
17:56
Аз лично и без щанга на врата не мога да пазя равновесие клекнал и стъпил на цяло ходило, така че задължително си поставям дискове под петите. Не мисля, че произтича някакъв проблем от това.
18.03.11
18:37
казано от Martin Tomov на 18.03.11, 17:56:
Аз лично и без щанга на врата не мога да пазя равновесие клекнал и стъпил на цяло ходило, така че задължително си поставям дискове под петите. Не мисля, че произтича някакъв проблем от това.
Аз съм в същото състояние, ще продължа да клякам с дъска, докато не се науча да пазя равновесие :) ..
18.03.11
18:56
Разкрачи се малко и ще станат нещата. Аз дълго време използвах подложки, но се научих.
Дъската - моя враг, бих казал :) Сякаш да обуеш едни високи токчета и да клякаш.... поразтягай малко или веднага почвай без дъска. С дъска все едно клякаш на пръсти...плюс това, по-голямо напрежение на колената. Няма никаква полза...
18.03.11
21:36
И аз знам, че подложките са когато имаш проблеми с гъвкавостта, и когато ги използваш не си разрешаваш проблема, а го заобикаляш/задълбочаваш.
Когато започнах да клякам имах проблеми с клек на цяло стъпало, но като се научих да си изнасям добре задника назад и като се поразтегнах за 1-2 седмици вече си кляках нормално.
И аз ти препоръчвам да се опитваш постепенно да клякаш без подложки (дъска).
ПП. Разбира се, ако проблема ти е някъде другаде, по-добре се консултирай с треньор или качи клипче как клякаш - доста от хората тук са компетентни и ще могат да ти кажат къде е проблема и дали да захвърляш дъската.
Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 18.03.11 21:38.
18.03.11
21:41
казано от Иван Божанов на 18.03.11, 21:36:
И аз знам, че подложките са когато имаш проблеми с гъвкавостта, и когато ги използваш не си разрешаваш проблема, а го заобикаляш/задълбочаваш.
Когато започнах да клякам имах проблеми с клек на цяло стъпало, но като се научих да си изнасям добре задника назад и като се поразтегнах за 1-2 седмици вече си кляках нормално.
И аз ти препоръчвам да се опитваш постепенно да клякаш без подложки (дъска).ПП. Разбира се, ако проблема ти е някъде другаде, по-добре се консултирай с треньор или качи клипче как клякаш - доста от хората тук са компетентни и ще могат да ти кажат къде е проблема и дали да захвърляш дъската.
Ами аз видео съм качил :) - http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51598
И да преди малко пробвах по-разкрачено и наистина се пази равновесие по-лесно .. :)