15.05.04
18:27
Кое от двете е по-добро?
Някои казват, че мюслите други, че ядките. И не знам вече на кой да вярвам.... Кажете си вашето мнение....
Аз си мисля, че може би мюслите са по-добри, защото нали ги слагат в онези млека Данон Активия с Мюсли. Сигурно имат някаква добра функция ;)
Хаха, ми че то мюслито си е мешаница от ядки (включително и овесени) плюс сушени плодове! Много по-вкусно е мюслито, пък и е балансирано много добре - въглехидрати, белтъци и то качествени и от различни източници!
15.05.04
23:17
Ами и аз така си мислех ;) ама не бях сигурен де... значи следващия път ще си купя мюсли.
16.05.04
00:49
po dobre si vzimai vsi4ko otdelno.po izgodno,slaga6 si kakvoto iska6,a pak i v muslito se 4ustva6 kasmetliq ako otkrie6 nqkoq qdka.vzima6 si ovesenite qdki,sled tova otiva6 na pazara i si nabavq6 qdki(orehi,le6nici),su6eni plodove(stafidi,kaisii).zabarkva6 smesta v edna torba.moje6 da gi barka6 s med,banani,p6eni4en zarodi6,nastargani qbalki.s kiselo ili prqsno mleko.da ti e sladko :wink:
16.05.04
02:48
zdr.pi4ove,tia recepti deto gi davate za ogoiavane na praseta li sa????
ovesenite qatki sa nai-dobrite vuglehidrati,no ako prekalite s tiah 6te stanat na maznini,su6enite plodove imatmnogo energia,no i fruktoza koiato v organizma se prevru6ta vednaga v vid maznini,zatova vsi4ko s miarka,ovesenite qatki sa super za zakuska,no zaedno s proteiniiiiii.
[quote author=“pepe”]ovesenite qatki sa super za zakuska,no zaedno s proteiniiiiii.
Разбира се! След мюслито сутрин си хакам едно кисело мляко и съм ОК :wink: ! Пък ако има и едно шейкче от бавен протеин ще е още по-ОК :D !
Малко трудно овесените ядки ще станат бързо на мазнини :)
Просто те са с изключително нисък гликемичен иднекс и са най-предпочитания въглехидрат от профитата.
Същото се отнася и за сушените плодове, фруктозата пак е по-бавно усвоима друг е въпроса, че в сушените плодове предполагам има по-малко фруктоза и повече захари (говоря като проста захар :))
Така, че с тях не трябва да се прекалява да се ограничат само за закуска и след тренировка с тежести.
Иначе за въпроса мюзли или овесени ядки, в мюзлито има корнфлейкс, който си е умрела работа с 1 дума и има кой знае още какви неща наръгани, така че флуфил е прав зимайте си поотделно нещата.
Tvurdo oveseni yadki. Sushenite plodove imat dosta burzi vuglehidrati i insulina shte sko4i ryazko ot tah a tova ne e preporu4itelno. Slushaite pepe toi e sustezatel i gi razbira neshtata na mnogo visoko nivo. Toi e sravnitelno tejuk i moje da vi obyasni kak se stava golyam. Mejdu drugoto ovesenite yadki ne ponasyat na vseki i mnogo hora se oplakvat ot poduvane. Az li4no ve4e ne gi polzvam i po4ti ne klyopam vuglehidrati ama sum okolo 115 kila taka 4e ne vzimaite primer ot men.
16.05.04
17:16
Основни въглехидрати в плодовете са глюкоза и фруктоза. В повечето видове тяхното количество не надхвърля 5%, но в някои видове плодове, като грозде, сини сливи, круши, праскови и кайсии въглехидратите са в два пъти по-високо количество. Особено богати на въглехидрати са тропическите плодове, поради което те трябва да се консумират предпазливо от лица с нарушена въглехидратна обмяна (диабет) и наднормена тегло. Същото се отнася и за сушените плодове.
Редовната консумация на плодове има благоприятен ефект върху костната система, като предпазва от развитие на остеопороза. Това се дължи най-вероятно на алкализиращия ефект, който имат плодовете, при който се потискат процесите на костна деминерализация.
Дневната препоръчителна доза е поне пет порции плодове и зеленчуци, при което няма толкова голямо значение дали са пресни, замразени, сушени или течни (въпреки, че плодовият сок е препоръчително да се употребява в една порция дневно). Сушените плодове осигуряват енергия под формата на захар за организма.
Ядките (орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кашу и други) са богати източници на важни хранителни вещества, включително и на белтъци. 65 грама от тях доставят толкова белтъчини, колкото 30 грама постно месо. Ядките съдържат също значителни количества витамини като фолиева киселина, ниацин (витамин РР), витамин В6 и Е, както и много минерални вещества - магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий. Ядките не съдържат холестерол. Те са богати на мазнини, но повечето (около 85%) от съдържащите се в тях мастни киселини са ненаситени. Важно е да внимаваме не само за количеството на мазнините, но и за вида на мазнините, който консумираме. Ненаситените мастни киселини, които са полиненаситени и мононенаситени могат да намаляват нивото на “лошия холестерол”, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това мононенаситените мастни киселини, които преобладават в ядките, като намаляват “лошия холестерол”, не понижават нивото на “добрия холестерол”, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.
Ядките съдържат и полезните в борбата със сърдечно-съдовите заболявания омега-3 мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, ядките съдържат и други вещества с антиоксидантно действие - селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина.
Известно е, че вредните за клетките свободни радикали се образуват в организма ни в хода на физиологичните процеси и под въздействие на радиацията, много замърсители на околната среда, лекарства. Сега вредното действие на свободните радикали се свързва с процесите на стареенето, катарактата (перде на окото), с възникването и развитието на сърдечно-съдовите заболявания много видове рак, ревматоидния артрит, Паркинсоновата болест и редица други нервни заболявания, даже СПИН.
Установено е, че хората, които ядат ядки поне 100 грама седмично имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат тези ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване – една шепа (30 грама) доставя между 160 и 190 ккал. Вие винаги ще имате полза, ако консумирате ядки, няма вредни видове. Най-добре е ако ядете смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави
vajnoto e vsi4ko da e s mqrka :wink:
16.05.04
18:27
Много ви благодаря за отговорите. Най-вече на flufil за пълноценния отговор, но в крайна сметка от вашите отговори разбирам, че предпочитате овесените ядки + отделно сушени плодове, пред комбинираните мюсли.
В момента ям така:
5 супени лъжици(с връх)
250мл. вода
след това добавям:
1 супена лъжица сушени стафиди
1 супена лъжица мед.
Ако може да ми кажете дали трябва още нещо да добавя или да махна нещо ?
Ако само това ти е закуската не е на добре - ми то няма никакъв белтък в нея (белтъчини демек)! Сложи ядки някакви - бадеми, лешници, орехи, фъстъци, слънчоглед или каквито ти харесват там! Сложи и някакъв млечен продукт - кисело мляко най-добре! Прясното не е за предпочитане да се смесва с каквато и да било друга храна, защото то самото е достатъчно сложно за разграждане!
Ако се храниш разделно то закуската ти е добра, но след 2-3 часа вкарай едно високо белтъчно хранене!
17.05.04
13:09
Pc_genius:
Моята схема е следната:
07:00->07:30 : бягане - 20-30 минути. Веднага след бягането аминокиселини(1 доза) ; мултивитамин(Mn,Zn,Ca…..)
08:30 - 5 супени лъжици(с връх) овесени ядки с вода
09:00 - една шепа ядки(30гр.) - комбинирани(фъстъци, кашу, леблебия, царевица, лешници, бадеми)
10:30 - 200гр. месо (пилешко или пуешко)
12:00 - ориз + месо + салата от марули и краставици
13:30 - пшеничен зародиш - 3 супени лъжици(с връх) + кисело млеко
15:00->16:00 : тренировка ; след тренировка -> 1 лъжица мед
16:10 - суроватъчен протеин(30гр.)
16:30 - извара(100гр.)
18:30 - 200гр. месо (пилешко или пуешко)
20:30 - салата от марули и краставици
Преди лягане: извара(по моя преценка грамажа) + 200мг. витамин “C”
И между другото овесените ядки много ми харесват като им слагам по 1 лъжица мед. Ама преди да си купя меда тогава наистина беше много зорно яденето на ядките ;)
Ами може да добавя и 2-3 лъжици кисело млеко към ядките да видя какво ще стане...
Е това вече е добре :wink: ! Наистина няма да е лошо да сложиш кисело мляко с ядките - поне за мен киселото мляко е един от най-предпочитаните източници на протеин! Поне може да пробваш да видиш как ще е!
17.05.04
14:54
Ами киселото млеко е добър източник, но мисля, че за моята диета не е от най-добрите. Заради този казеин, който съдържа ;) ами поне от Image съм чувал, че повече от 150гр. кисело или прясно млеко забавят храносмилането. И за това гледам да ям кисело млеко в по-ранните часове на деня, така че сутрин ще е екстра. Ще добавя някоя и друга лъжица кисело млеко към овесените ядки.
Аз точно преди лягане го ям именно по тази причина.Да има от какво да си захранва докато спя.А за обикновеното невярвам да ти стане нещо от една чаша
26.05.04
17:59
Дам киселото млеко бива. И аз го ям вместо нощен протеин заедно със сиренце ;). А пък в овесените ядки повече никога няма да сложа кисело млеко. Става “ПОМИЯ” в пълния смисъл на думата... ;) едвам го притиках. Ще ги ям с прясно млеко. Чел съм, че прясното млеко сутрин на гладно(демек като първо ядене) може да се яде и няма да има никакви проблеми...
Та значи овесени ядки с прясно млеко и една лъжица мед е невероятно вкусно. Днес точно ги ядох така направо супер.
Обаче сега си взех едни “пълнозърнести” овесени ядки, а предишните ми бяха “фини” овесени ядки. Но от тези “пълнозърнестите” съм по-доволен, по-вкусни са, “фините” стават като каша, а тези седят цели. Само кофтито им е, че ги държа двоино повече в микровулновата, но дали ще са 2 минути или 4 няма значение...
05.06.04
21:30
Sajaliavam no v momenta niamam kirilica.
Tova koeto zabeliazah ot dietata ti e che lipsva riba. Zashto?
Az na obiad iam pochti vinagi zadaljitelno riba ton po okolo 200 gr.