Мюсли или овесени ядки ?

BA

15.05.04
18:27

Кое от двете е по-добро?
Някои казват, че мюслите други, че ядките. И не знам вече на кой да вярвам.... Кажете си вашето мнение....
Аз си мисля, че може би мюслите са по-добри, защото нали ги слагат в онези млека Данон Активия с Мюсли. Сигурно имат някаква добра функция ;)

15.05.04
23:03

Хаха, ми че то мюслито си е мешаница от ядки (включително и овесени) плюс сушени плодове! Много по-вкусно е мюслито, пък и е балансирано много добре - въглехидрати, белтъци и то качествени и от различни източници!

BA

15.05.04
23:17

Ами и аз така си мислех ;) ама не бях сигурен де... значи следващия път ще си купя мюсли.

FL

16.05.04
00:49

po dobre si vzimai vsi4ko otdelno.po izgodno,slaga6 si kakvoto iska6,a pak i v muslito se 4ustva6 kasmetliq ako otkrie6 nqkoq qdka.vzima6 si ovesenite qdki,sled tova otiva6 na pazara i si nabavq6 qdki(orehi,le6nici),su6eni plodove(stafidi,kaisii).zabarkva6 smesta v edna torba.moje6 da gi barka6 s med,banani,p6eni4en zarodi6,nastargani qbalki.s kiselo ili prqsno mleko.da ti e sladko :wink:

PE

16.05.04
02:48

zdr.pi4ove,tia recepti deto gi davate za ogoiavane na praseta li sa????
ovesenite qatki sa nai-dobrite vuglehidrati,no ako prekalite s tiah 6te stanat na maznini,su6enite plodove imatmnogo energia,no i fruktoza koiato v organizma se prevru6ta vednaga v vid maznini,zatova vsi4ko s miarka,ovesenite qatki sa super za zakuska,no zaedno s proteiniiiiii.

16.05.04
09:18

[quote author=“pepe”]ovesenite qatki sa super za zakuska,no zaedno s proteiniiiiii.

Разбира се! След мюслито сутрин си хакам едно кисело мляко и съм ОК :wink: ! Пък ако има и едно шейкче от бавен протеин ще е още по-ОК :D !

16.05.04
11:23

Малко трудно овесените ядки ще станат бързо на мазнини :)
Просто те са с изключително нисък гликемичен иднекс и са най-предпочитания въглехидрат от профитата.
Същото се отнася и за сушените плодове, фруктозата пак е по-бавно усвоима друг е въпроса, че в сушените плодове предполагам има по-малко фруктоза и повече захари (говоря като проста захар :))
Така, че с тях не трябва да се прекалява да се ограничат само за закуска и след тренировка с тежести.
Иначе за въпроса мюзли или овесени ядки, в мюзлито има корнфлейкс, който си е умрела работа с 1 дума и има кой знае още какви неща наръгани, така че флуфил е прав зимайте си поотделно нещата.

16.05.04
15:00

Tvurdo oveseni yadki. Sushenite plodove imat dosta burzi vuglehidrati i insulina shte sko4i ryazko ot tah a tova ne e preporu4itelno. Slushaite pepe toi e sustezatel i gi razbira neshtata na mnogo visoko nivo. Toi e sravnitelno tejuk i moje da vi obyasni kak se stava golyam. Mejdu drugoto ovesenite yadki ne ponasyat na vseki i mnogo hora se oplakvat ot poduvane. Az li4no ve4e ne gi polzvam i po4ti ne klyopam vuglehidrati ama sum okolo 115 kila taka 4e ne vzimaite primer ot men.

FL

16.05.04
17:16

Основни въглехидрати в плодовете са глюкоза и фруктоза. В повечето видове тяхното количество не надхвърля 5%, но в някои видове плодове, като грозде, сини сливи, круши, праскови и кайсии въглехидратите са в два пъти по-високо количество. Особено богати на въглехидрати са тропическите плодове, поради което те трябва да се консумират предпазливо от лица с нарушена въглехидратна обмяна (диабет) и наднормена тегло. Същото се отнася и за сушените плодове.
Редовната консумация на плодове има благоприятен ефект върху костната система, като предпазва от развитие на остеопороза. Това се дължи най-вероятно на алкализиращия ефект, който имат плодовете, при който се потискат процесите на костна деминерализация.
Дневната препоръчителна доза е поне пет порции плодове и зеленчуци, при което няма толкова голямо значение дали са пресни, замразени, сушени или течни (въпреки, че плодовият сок е препоръчително да се употребява в една порция дневно). Сушените плодове осигуряват енергия под формата на захар за организма.
Ядките (орехи, фъстъци, лешници, бадеми, кашу и други) са богати източници на важни хранителни вещества, включително и на белтъци. 65 грама от тях доставят толкова белтъчини, колкото 30 грама постно месо. Ядките съдържат също значителни количества витамини като фолиева киселина, ниацин (витамин РР), витамин В6 и Е, както и много минерални вещества - магнезий, мед, цинк, селен, фосфор и калий. Ядките не съдържат холестерол. Те са богати на мазнини, но повечето (около 85%) от съдържащите се в тях мастни киселини са ненаситени. Важно е да внимаваме не само за количеството на мазнините, но и за вида на мазнините, който консумираме. Ненаситените мастни киселини, които са полиненаситени и мононенаситени могат да намаляват нивото на “лошия холестерол”, който увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това мононенаситените мастни киселини, които преобладават в ядките, като намаляват “лошия холестерол”, не понижават нивото на “добрия холестерол”, който помага за извеждането на холестерола от тъканите и намалява натрупването му в стените на кръвоносните съдове.
Ядките съдържат и полезните в борбата със сърдечно-съдовите заболявания омега-3 мастни киселини, които по принцип се срещат най-много в рибата. Освен антиоксидантния витамин Е, ядките съдържат и други вещества с антиоксидантно действие - селен, флавоноиди, фенолни съединения, изофлавони и елагинова киселина.
Известно е, че вредните за клетките свободни радикали се образуват в организма ни в хода на физиологичните процеси и под въздействие на радиацията, много замърсители на околната среда, лекарства. Сега вредното действие на свободните радикали се свързва с процесите на стареенето, катарактата (перде на окото), с възникването и развитието на сърдечно-съдовите заболявания много видове рак, ревматоидния артрит, Паркинсоновата болест и редица други нервни заболявания, даже СПИН.
Установено е, че хората, които ядат ядки поне 100 грама седмично имат с 30% по-ниска заболеваемост от сърдечно-съдови болести в сравнение с тези, които рядко или никога не ядат тези ядки. Малко количество ядки може да се включва и в диетата за отслабване – една шепа (30 грама) доставя между 160 и 190 ккал. Вие винаги ще имате полза, ако консумирате ядки, няма вредни видове. Най-добре е ако ядете смес от различни ядки, тъй като едни са по-богати на витамин Е и селен, други на цинк или мед. Една шепа смес от различни ядки дневно ще ви направи по-здрави
vajnoto e vsi4ko da e s mqrka :wink:

BA

16.05.04
18:27

Много ви благодаря за отговорите. Най-вече на flufil за пълноценния отговор, но в крайна сметка от вашите отговори разбирам, че предпочитате овесените ядки + отделно сушени плодове, пред комбинираните мюсли.
В момента ям така:
5 супени лъжици(с връх)
250мл. вода
след това добавям:
1 супена лъжица сушени стафиди
1 супена лъжица мед.
Ако може да ми кажете дали трябва още нещо да добавя или да махна нещо ?

16.05.04
20:07

Е защо с вода .То каква помия ще стане.Според мен с прЕсното млЕко

17.05.04
12:35

Ако само това ти е закуската не е на добре - ми то няма никакъв белтък в нея (белтъчини демек)! Сложи ядки някакви - бадеми, лешници, орехи, фъстъци, слънчоглед или каквито ти харесват там! Сложи и някакъв млечен продукт - кисело мляко най-добре! Прясното не е за предпочитане да се смесва с каквато и да било друга храна, защото то самото е достатъчно сложно за разграждане!
Ако се храниш разделно то закуската ти е добра, но след 2-3 часа вкарай едно високо белтъчно хранене!

BA

17.05.04
13:09

Pc_genius:
Моята схема е следната:
07:00->07:30 : бягане - 20-30 минути. Веднага след бягането аминокиселини(1 доза) ; мултивитамин(Mn,Zn,Ca…..)
08:30 - 5 супени лъжици(с връх) овесени ядки с вода
09:00 - една шепа ядки(30гр.) - комбинирани(фъстъци, кашу, леблебия, царевица, лешници, бадеми)
10:30 - 200гр. месо (пилешко или пуешко)
12:00 - ориз + месо + салата от марули и краставици
13:30 - пшеничен зародиш - 3 супени лъжици(с връх) + кисело млеко
15:00->16:00 : тренировка ; след тренировка -> 1 лъжица мед
16:10 - суроватъчен протеин(30гр.)
16:30 - извара(100гр.)
18:30 - 200гр. месо (пилешко или пуешко)
20:30 - салата от марули и краставици
Преди лягане: извара(по моя преценка грамажа) + 200мг. витамин “C”

И между другото овесените ядки много ми харесват като им слагам по 1 лъжица мед. Ама преди да си купя меда тогава наистина беше много зорно яденето на ядките ;)
Ами може да добавя и 2-3 лъжици кисело млеко към ядките да видя какво ще стане...

17.05.04
13:46

Е това вече е добре :wink: ! Наистина няма да е лошо да сложиш кисело мляко с ядките - поне за мен киселото мляко е един от най-предпочитаните източници на протеин! Поне може да пробваш да видиш как ще е!

BA

17.05.04
14:54

Ами киселото млеко е добър източник, но мисля, че за моята диета не е от най-добрите. Заради този казеин, който съдържа ;) ами поне от Image съм чувал, че повече от 150гр. кисело или прясно млеко забавят храносмилането. И за това гледам да ям кисело млеко в по-ранните часове на деня, така че сутрин ще е екстра. Ще добавя някоя и друга лъжица кисело млеко към овесените ядки.

19.05.04
21:34

Аз точно преди лягане го ям именно по тази причина.Да има от  какво да си захранва докато спя.А за обикновеното невярвам да ти стане нещо от една чаша

BA

26.05.04
17:59

Дам киселото млеко бива. И аз го ям вместо нощен протеин заедно със сиренце ;). А пък в овесените ядки повече никога няма да сложа кисело млеко. Става “ПОМИЯ” в пълния смисъл на думата... ;) едвам го притиках. Ще ги ям с прясно млеко. Чел съм, че прясното млеко сутрин на гладно(демек като първо ядене) може да се яде и няма да има никакви проблеми...
Та значи овесени ядки с прясно млеко и една лъжица мед е невероятно вкусно. Днес точно ги ядох така направо супер.
Обаче сега си взех едни “пълнозърнести” овесени ядки, а предишните ми бяха “фини” овесени ядки. Но от тези “пълнозърнестите” съм по-доволен, по-вкусни са, “фините” стават като каша, а тези седят цели. Само кофтито им е, че ги държа двоино повече в микровулновата, но дали ще са 2 минути или 4 няма значение...

MA

05.06.04
21:30

Sajaliavam no v momenta niamam kirilica.

Tova koeto zabeliazah ot dietata ti e che lipsva riba. Zashto?
Az na obiad iam pochti vinagi zadaljitelno riba ton po okolo 200 gr.

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1