Видовете храни и вредите/ползите, които ни носят!

Прескочи до:

Темата е продължение на дискусията, която се завихри в дневника на един от потребителите ни.

Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 04.04.11 11:56.

01.04.11
19:06

Отново ще изкажа лично мнение, за което нямам претенции да е абсолютно вярно, но не е зле човек да погледне нещата и от тази им страна. Преразгледай това, което ядеш и по-точно отделните продукти. Поинтересувай се за произхода им. Много от продуктите с животински произход са пълни с хормони, които са напълно в състояние да рзаклатят баланса ти (пълни са и също с антибиотици, които пък ти докарват резистентност към лекарства и алергии, но това е една друга тема). Не го казвам от позицията си на противник на животинските хранителни продукти, но това е фактор, който нито един лекар не би отчел, а според мен не е без значение.

01.04.11
22:26

1-во: За хормоните в месото и хората. Като човек, който яде по около килограм месо на ден и дава проби всеки месец ще ти кажа, че това са пълни глупости. Идеята с хормоните “случайно” попаднали в организма от консумация на животински месо се породи от издънени с допинг спортисти. Дори и кръглите кретени в WADA вече не се хващат на това. Не се хващай и ти :) Яж си месо и не се притеснявай!
А и хормоните са активни вещества на белтъчна основа, които при пълно замръзяване и топлинна обработка умират. Разбира се в изкуствените хормони има вещества, които поддържат активитета им, но при некачествените хормони (а тези в животните са такива - няма как да зобиш 2 пъти на ден 100 говеда с инжекция за 10 лв. например), подобрителите в ампулата са доста по-слаби.

До тук говорех за хормони. Но някои от препаратите с химичен, но нехормонен произход, могат да останат в месото доста време. (клембутерол например). В общи линии си купувай месо с печат. Така то е минало през всички видове проверки и почти сигурно е “чисто”. Само при продължителен прием на месо, обработвано с “набухвателни” лекарства може да усетиш негативни ефекти.

2-ро: Хормони взимай САМО с лекарско предписание, доказан произход (независимо от цената) и под лекарско наблюдение. Ако не си сигурна в лекарите и намеренията им, не ги слушай относно хормоните! Това не е добавка или хапче за отслабване. Всеки хормон (независимо от коя жлеза се отделя) се контролира пряко или посредством други жлези, от хипофизата. А хипофизата е свързана с Централната Нервна Система (в частност мозъка). А неправилна употреба може да засили проблема или да породи нов/и. Друга е идеята, че хормоните, които приемаш отвън, спират да се произвеждат вътре в тялото ти. А естрадиола е основният полов хормон при жените. Така, че стимулирането на производството на естрадиол след външно приемане с цел лечение, е може би толкова важно, колкото и самото лечение.
Ако си сигурна в лекарите, послушай ги. Но не прави неща на своя глава.

Извинявай, че във втората част на поста си подлагам на съмнение уменията и знанията на лекарите, с които си общувала. Извинявай и за това, че ти давам съвет така сякаш вече си посегнала към екстра-хормоните без да знам личното ти мнение за тях. Идеята е такава, че около мен има много случаи на прецаквания с хормони (не само за зоб, но и за лечение с лекарско предписание и контрол) и съм малко докачлив на темата. Приеми все пак съвета ми :)

EDIT: След като обичаш спорта и се чувстваш добре, спортувайки, не се обръщай към лекари. Обърни се към диетолог (доказан). Щом си свалила 10тина килограма без лекарска намеса, то можеш спокойно да качиш 5 със същата процедура - диета (правилната за теб, все пак съм на мнение, че “диета” е нещо личностно и индивидуално, останалите работи са “режими” и “начини на хранене”).

Успехи!

Мнението беше редактирано от LDoeN на 01.04.11 22:43.

02.04.11
09:59

казано от Elle ea на 01.04.11, 21:53:

сиренето( не съм яла от 22 март :Д) и засега не чувстам никаква липса

Аз във всяко меню виждам котидж и камембер, така че няма как да усетиш липсата му :D
Относно изказалите се господа - моля, докато не сте дипломирани лекари или нямате цикъл, не коментирайте ВАШИЯ хормонален баланс при кило месо дневно.
Относно моето изказване - както вече отбелязах, аз самата не съм лекар, така че просто споделям гледна точка и не задължавам никого с нищо.

казано от Margaritka на 02.04.11, 09:59:

казано от Elle ea на 01.04.11, 21:53:

сиренето( не съм яла от 22 март :Д) и засега не чувстам никаква липса

Аз във всяко меню виждам котидж и камембер, така че няма как да усетиш липсата му :D
Относно изказалите се господа - моля, докато не сте дипломирани лекари или нямате цикъл, не коментирайте ВАШИЯ хормонален баланс при кило месо дневно.
Относно моето изказване - както вече отбелязах, аз самата не съм лекар, така че просто споделям гледна точка и не задължавам никого с нищо.

Разбрахме, че не ядеш месо, не спря да го изтъкваш на всеки пост :)

02.04.11
12:56

казано от Десо на 02.04.11, 10:20:

Не изтъквам това че аз не ям месо, а негативните последици от него :D :D :D

Мила

02.04.11
14:21

казано от Margaritka на 02.04.11, 12:56:

казано от Десо на 02.04.11, 10:20:

Не изтъквам това че аз не ям месо, а негативните последици от него :D :D :D

Негативните последици не са от месото, а от нещата, с които са натъпкани някои местни продукти. Когато правилно си подбираме, местните продукти, негативни последици няма да има(ако въобще може да има)

fire.is.my.nature

02.04.11
16:05

По-вредни от месото ( “вредно” е силна дума , аз съм на мнение , че просто не се употребява правилно от масата ) са именно млечните продукти , след тях се нареждат глутен-съдържащите храни.Млечните по-скоро биха причинили проблеми в хормоналния баланс.
Но ако човек не може и не иска ( най-важното ! ) да се откаже от месото , то просто е хубаво да не прекалява с него . С този бум на нисковъглехидратните диети хората направо се тъпчат с месо , щото очевидно не се дебелее от него . Но ако човек погледне в миналото , където не е имало нито днешните заболявания , нито дебели хора (с много малки изключения ) , и погледне какво са яли хората 100% няма да види 3-4-5-10 пъти дневно пиле . По кило месо не се е падало на човек дневно, нито дори половин , ами ЗНАЧИТЕЛНО по-малко . Изобщо преяждането е било нещо рядко .

Не задължавам никого с мнението си , но за мен независимо от това дали човек е месояден/вегетарианец и независимо , че в днешно време храната ( и растителна , и животинска , И БИО , И ОТ МАСОВАТА ПРОДУКЦИЯ ) е тъпкана с пестициди , хормони и всякакви други Sh**s , хранене възможно най-близко до “Paleo”-идеята е оптимално. Лично за себе си съм решила да не ям пиле , свинско и т.н. , а само риба . И от изпробваните методики , премахването на млечните и намалянето на хляба се оказа най-работещо .

Мнението беше редактирано от fire.is.my.nature на 02.04.11 17:57.

02.04.11
16:56

Понеже ще стане много дълго и яко спам, ще се изкажа максимално кратко - всеки да спазва такъв режим, с който се чувства добре - универсални рецепти няма - различни сме.

Относно болестите и дебелите хора (дето са яли “палео”):
1) Болести е имало много, но различни от сега, да не говорим, че средната продължителност на живота е била под 40 години ...
2) Дебели не е имало - набавянето на храна и опазването на собствения ГЗ са били доста енергоемка дейност, както и топленето на същия този ГЗ през зимата.

В тази връзка - отдавна вече нямаме гореспоменатия режим, а аз лично смятам, че храненето и тренировките са неразривно свързани. Съответно ако не търча да събирам грудки и не бягам пред тигър по цял ден - мисля да си спестя палео диетата.
Въобще да не отваряме темата за еволюцията - тя не е нещо, което се случва в даден момент и хоп - готово. Храносмилателният ни тракт има доста промени спрямо първобитния човек примерно.

Като заключение - месото е нещо, което ни е съпътствало откакто сме хора (доста сериозно е застъпено в палео диетата и не под формата само на риба).
Днес вече е въпрос на личен избор - човек, който не иска, не можеш да го накараш да яде месо - то просто се усеща. Факт е, че без месо на повечето от нас (средностатистическия човек) би ни било трудно да съществуваме - не невъзможно, но доста по-трудно.  Отново всякакви сравнения с преди 50-60 години дори за безмислени - ежедневието ни е различно, ако съвременен човек кара на хляб и сиренце и месо няколко пъти годишно като дядо ми няма да стане столетник.

Има прекрасни проучвания върху месо и холестерол и хормонален баланс - от “осанна” до “разпни го” - демек нищо не знаем - ето малко повече информация (давам линка не заради холестерола, а заради примера с испанците и яденето на месо):
http://www.livetolift.com/2011/04/01/холестероло-мазнинни-парадокси/

Думата “вредно” е доста трудна за използване - има просто вредни количества - всеки намира сам своя толеранс.

ПП. Искам да ям като мускетар - френски сирена, печени фазани и вино :D
ППП. Не искам да се заяждам, надявам се ясно да съм изразил гледната си точка - всеки организъм е различен и всеки сам усеща толеранса си към дадени продукти чрез експериментиране. Просто не ми допада дръзкото отричане на месото. Аз например съм пробвал да карам без месо няколко месеца - не ми се получи, за себе си установих колко и какво месо ми понася.

fire.is.my.nature

02.04.11
17:19

Нямах предвид хората преди хиляди ходини , а примерно тези преди 150 .

02.04.11
17:29

казано от fire.is.my.nature на 02.04.11, 17:19:

Нямах предвид хората преди хиляди ходини , а примерно тези преди 150 .

Те отдавна не са били на палео диета :) А както казах - и режимът им е бил коренно различен от днешния - дори на тези преди 50-60 години. Просто храненето е свързано и с конкретния метаболизъм и с ежедневието - оттам и затлъстяването, което по никакъв начин не е пряко свързано с приема на месо :)

03.04.11
00:12

Включвам се и аз в дискусията, тъй като имам подобен проблем.
Първо - не смятам, че е нужно да се ходи по безброй доктори, за да ти кажат накрая едно и също относно начина, по който трябва да се лекуваш. А и Elle ea е посетила достатъчно лекари. Не мисля, и че родителите й не са загрижени - но какво може да се направи. В момента тя пие хомеопатични, а при тях е нужно търпение.
Второ- това, че някой хора имат непоносимост към млечни, не ги ядат, подуват се от тях или пък просто така им е втълпявано, не значи, че всички трябва да спрат да ги консумират! Проблемът не смятам, че идва от млечните, тъй като Elle ea предполагам ги е консумирала и преди да се зародят тези дисбаланси. Естествено, че не трябва да се прекалява - то с нищо не трябва, но да се изключат от менюто, мисля че е крайно НЕналожащо.

Истината е /поне според мен/, че трябва да се качат кг, отговарящи на височината. А и разбира се, че тренировките влияят също на нивата на хормоните. На някой повече, ня други- по-малко. Спирането на цикъла е вид защита на организма - нещо не е наред и трябва да бъде поправено. Организмът преминава към режим защита, защото при евентуална бременност, тялото няма как да изхрани плода с тези кг.

10

03.04.11
00:27

Понеже си падам малко тъп по биология, позволете ми да ви запитам 1 ритардед въпрос.
Не може ли да пие хормоните точно преди забременяването или за тая цел е нужен постоянен цикъл ?
И пак извинете за невежеството по темата :).

03.04.11
12:05

казано от Hiya на 02.04.11, 22:20:

Не искам да ме разбираш погрешно,но примерно ако сле 10години стане така,че не можеш да забременееш (не ти го пожелавам в никакъв случай нито на теб нито на който и да било) и трябва да се подложиш на ин витро преди това трябва да те наблъскат яко с хормони,така,че моля те не бъди толкова крайна в изказванията си.
Когато ти опре яйцето до дупето щеш нещеш ще зобаш хормони. Казвам ти го това,защото никога не знаеш какво може да ти се случи.
Намери начин да си резрешиш проблемът,защото 2 години без цикъл не е шега работа,та ти си още дете беее,родителите ти не те ли водят на доктор,ако са моите сън няма да спят само и само да ми разрешат проблема. Не се пускай така безотговорно по течението.
Явно четири доктора не са достатъчни,отивай при друг и така докато някой ти разреши проблема.

С оранжево съм ти подчертала нещата,които трябва да са ти аут от менюто. Забрави за млечните продукти....
Поздрави

казано от Hiya на 02.04.11, 22:20:

Забрави за млечните продукти....

Не искам да влизам в пререкания, просто да вметна - нали знаеш, че никой няма практчески да ти потърси отговорност за такива крайни съвети. Но отговорност се носи. Не съм много съгласна да се дават съвети от НЕлекари, в които се съдържат думи като “спри” и “забрави”. Нищо крайно не е хубаво. И какво като ги спреш - во веки без млечни. А като забременее (примерно), знаеш ли, до какво води лишаването от млечни продукти? И като не трябва да се лишава, а организмът й не ги е преработвал n на брой години? Ясно е, че тук всички искаме да си помагаме, но наистина смятам и че трябва да се внимава с крайните съвети, защото някои хора попиват дословно това, което им се казва тук, а специално в конкретния случай няма начин да сме сигурни дали именно тази крайност е правилният път. Аз консумирам мляко и млечни, в нормалните дози и цикълът ми (да чукна на дърво) е като часовник. И също не смятам, че всички жени, чиито цикли са редовни са спряли мляко, млчени, месо или каквото и да било. Организмът е индивидуален, хормоналните проблеми се причиняват от различни неща. Тук всеки може да каже неговите от какво са причинени, но не и да преценява от какво са причинени чуждите и как да ги излекува. Просто така си мисля, и се чувствам длъжна да кажа.

казано от Dique на 03.04.11, 00:27:

Понеже си падам малко тъп по биология, позволете ми да ви запитам 1 ритардед въпрос.
Не може ли да пие хормоните точно преди забременяването или за тая цел е нужен постоянен цикъл ?
И пак извинете за невежеството по темата :).

Извинен си ;)
Адски дълго е за подробно обяснение, а и не разполагам с набор от точни медицински и биологични термини и пр., за да ти обясня. Достатъчно е да приемеш, че женският организъм е направен да функционира по определен начин, част от това функциониране е месечния цикъл (нали все пак някой трябва да ражда на тая земя), често когато има смущения във функционирането на организма, за да се защити той удря точно тази част от функционирането и месечният цикъл спира, забавя се и т.н. Това значи, че нещо не е наред, което значи, че не може да си съществуваме без цикъл, така ще оставим организма да не е в ред, да не функционира нормално, някъде остава проблем за решаване. И този проблем не се решава току така - хоп наблъскваме се с хормони, идва един сперматозоид, хваща си една яйцеклетка (която е успяла да се произведе вследствие нашето еднократно или много кратно наблъскване  с хормнои по рпедложения от теб начин) и хоп имаме бебе. Не става така. Изводът е, че за да забременее една жена, организмът й трябва да е способен на това, да функционира както трябва, както е създаден да функционира, а за целта ни не нужен месечен цикъл, понеже неговата редовност показва (един вид), че организмът функционира правилно.
За по-подробно обяснение защо всичко това е така - учебника по биология ;)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.04.11 18:28.

03.04.11
13:10

казано от Margaritka на 01.04.11, 19:06:

Отново ще изкажа лично мнение, за което нямам претенции да е абсолютно вярно, но не е зле човек да погледне нещата и от тази им страна. Преразгледай това, което ядеш и по-точно отделните продукти. Поинтересувай се за произхода им. Много от продуктите с животински произход са пълни с хормони, които са напълно в състояние да рзаклатят баланса ти (пълни са и също с антибиотици, които пък ти докарват резистентност към лекарства и алергии, но това е една друга тема). Не го казвам от позицията си на противник на животинските хранителни продукти, но това е фактор, който нито един лекар не би отчел, а според мен не е без значение.

И в това вече се убедих напълно. Може да съм крайна в изказванията си,но знам,че съм права до някъде...

Карфичка с очите си виждам как 4 мои познати се мъчат да забременеят,а не могат.Как няма да съм крайна, като са били на по 15-16-17 години не са си обърнали внимание карали са я на хомеопатични, сега вече са 25+ и търсят решение на проблемът,но той не е от вчера,а от много години.... Защо нараства броят на тези хормонални проблеми?

Вчера гледах едно предаване как ветеринарни служби ходят на проверка и се оказа,че уж в така наречените био ферми блъскат животните с хормони за растеж. Даваха последствията от тях ами то не беше безплодие,ми то не беше гинекомастия,съречно-съдови проблеми и какви ли оше не ,дори и при висока температура някои хормони не умирали...
Защо хората са пълни и бездетни,ами много ясно като ядем само шит храна,нормално е...
Не е ли сам да си го засееш,да си го отгледаш....иначе забрави за качество.....

Мнението беше редактирано от Hiya на 03.04.11 15:14.

03.04.11
14:57

казано от Hiya на 03.04.11, 13:10:

Защо нараства броят на тези хормонални проблеми?

Храната, бе хора!!! И не само месото, ами 90% от продуктите по магазините.

10

03.04.11
15:58

http://www.youtube.com/watch?v=1ZLVlZy2_rY :/

03.04.11
16:07

Нямам думи.Ужасно е.

03.04.11
17:10

И в това вече се убедих напълно. Може да съм крайна в изказванията си,но знам,че съм права до някъде...

Ключът е в ”донякъде”...точно затова не мис е струва редно да съветваш даден човек да ”забрави” нещо, особено когато то е храна :)

Карфичка с очите си виждам как 4 мои познати се мъчат да забременеят,а не могат.Как няма да съм крайна, като са били на по 15-16-17 години не са си обърнали внимание карали са я на хомеопатични, сега вече са 25+ и търсят решение на проблемът,но той не е от вчера,а от много години....

Именно, това, че не се обръща внимание на проблема е проблемът. И решението може да е да се спре определен вид храна, ама може и да не е... Отново казвам, що се отнася до болести (възприемам хормоналните проблеми също като такива), не можеш да изказваш толкова категорично мнение и да даваш толкова категоричен съвет без да си лекар. Точно защото, както казах и в предния си пост, иам хора, които четат и приемат буквално дадените тук съвети и ги прилагат...Ами ако не си права в крайния си съвет? Идеята ми е, че когато даваш категоричен съвет, трябва да помислиш за последиците ако този човек те послуша и когато не си сигурна не на 100%, а на 1000000%, че си права, ама не само да си мислиш, че си права а да имаш обективно доказателство, че си права, да внимаваш с категоричността. Аз например съм от хората, които понякога сляпо се доверяват...и съм си изпатила от това. Разбери ме правилно. Спирането на определени храни трайно е изключително важно решение...според мен.

Със същата сила аз мога да кажа, че имам 4 приятелки, които от раз забременяха, нямат никакви проблеми, ядат си, заниамват си се... Не се търси проблема на правилното място, дълбае се в страничен източник на проблеми. Пак - така мисля аз, и понеже тук с коментираме -  да кажа ;)

Защо нараства броят на тези хормонални проблеми?

Ами причините са толкова много, че ако някой даде истински верен еднозначен отговор, вероятно за светец ще го провъзгласят. И не, не е само храната. И храната, но не само тя. Никога за нищо няма само една причина, причините винаги са комплексни. Твърде лесно би било иначе. Надявам се да разбираш какво имам предвид.

Вчера гледах едно предаване как ветеринарни служби ходят на проверка и се оказа,че уж в така наречените био ферми блъскат животните с хормони за растеж. Даваха последствията от тях ами то не беше безплодие,ми то не беше гинекомастия,съречно-съдови проблеми и какви ли оше не ,дори и при висока температура някои хормони не умирали...

Да, да, ясно е, че е така. Но отново - не е само това.

Защо хората са пълни и бездетни,ами много ясно като ядем само шит храна,нормално е...

Много започнах да се повтарям, но пак - не е само храната, хора. Стрес, алкохол, цигари, начин на живот като цяло, голия кръст на -6 градуса - е, как ще ги правиш тия деца??? Като ми се разхождаш с къса блуска и късо кожено якенце през януари месец...Да, ок, храната...ама не е само тя...

Не е ли сам да си го засееш,да си го отгледаш....иначе забрави за качество.....

За това си напълно права :)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.04.11 00:34.

03.04.11
17:38

Карфичка нае се като служебно балканче по нагорнище... :)Всеки си има своята истина....
И за забравенето на някои храни прост пример: Искам да отслабна забравям за бързите въглехидрати нали така:) но това не ми пречи веднъж седмично да хапна нещо от “забравеното”. Но наистина млечните продукти които консумираме от магазина са помия,а тези от на баба кравата е друго нещо.
Аз за себе си знам,че се чувствам по-добре без млечни,но понякога ям,когато усетя,че имам нужда.
Който приема всяка дума за чиста монета проблемът си е негов,аз изказах мнението си пък който иска да го приема. И да аз не съм лекар,но опитът е много по-важен,отколкото изказването на даден специалист :)

В България е модерно “от студ умри,гъзар бъди” :)

Всеки си знае неговата и авторката си решава дали да намери решение на проблемът си да бъде с цикъла или да си стои без цикъл.
Тялото и главата си нейни и тя е свободна да прави каквото си иска. Ние изказваме мнения,а тя си решава дали да ги приеме :)

03.04.11
19:11

казано от Hiya на 03.04.11, 17:38:

Карфичка нае се като служебно балканче по нагорнище... :)

Какво балканче, какви 5 лева ... имай елементарно уважение към събеседника си, особено като се има предвид, че аргументира тезата си доста по-добре отколкото ти твоята.

И за забравенето на някои храни прост пример:

Примерът ти страда точно от същия проблем като основното ти мнение - генерализация и слагане на всички под общ знаменател и безкрайна увереност в собствената теза. Аз пък твърдя (и имам доказателства и мога да го подкрепя и с научни факти), че и със системен прием на бързи въглехидрати, но в точно определени моменти от хранително-тренировъчния режим можеш да си помогнеш с горенето на мазнини. И отново - това важи повече за едни, отколкото за други.

И да аз не съм лекар,но опитът е много по-важен,отколкото изказването на даден специалист :)

Очаквам с нетърпение момента, в който ще отвориш приемна, за да съветваш всички ни за всякакви здравословни проблеми, сигурен съм, че опитът ти изцяло заменя 6 години основно обучение, 3-4 години специализация и поне още толкова практика.
Опитът ти е валиден за теб, твоя метаболизъм, твоя проблем и тн.

Аз спирам да пиша в темата (поне докато не мога да помогна с нещо), за мен е важно, че авторката на темата получи и мнения различни от твоето, просто за да знае, че има такива. Нищо чудно и твоят съвет с млякото да ѝ помогне, ама е хубаво да се знае, че може и да влоши нещата (примерно).

Идеята ми е, че това е фитнес форум, споделяме си тренировки, хранене, опит, болежки, контузии и тн - няма лошо, но всичко - безкрайно внимателно - особено когато става дума не за спортна травма, а за проблем, който може да е основна линия в живота ти в бъдеще. Изкажи опита си, като твой опит и насърчи човека да търси лекарски мнения, сподели кой е бил твоя лекар, който ти е помогнал и тн - не давай съвети от собствената си глава, защото когато аз рискувам, знам, че си нося последствията САМ ...

Примерно - чака ме операция от 3-4 години насам, не бива да тичам и клякам и тн, но АЗ го правя, дърпам тяга, правя клек и тн, но си го правя АЗ, и АЗ ако не съм прав - АЗ ще ходя с бастунче цял живот.
ВИНАГИ когато се появи някой с подобен проблем във форума споделям всичко, което знам - специалисти, телефони, какво правя аз, защо го правя и насърчавам човека да събере 2-3 мнения от специалисти и му давам контакти - а не му казвам - ПРАВИ СИ КЛЕК И ТЯГА КАТО МЕН - понеже не мога да понеса отговорността.
И понеже дискутираме проблем, който не е просто бастунче, а нещо, което може да промени живота ти изцяло (доколкото виждам, знаеш, че е така) - помисли си добре - ти можеш ли да понесеш отговорността?

ПП. Стискам палци на авторката, нека продължава да събира мнения и ще намери най-доброто за себе си - сигурен съм, че всичко ще бъде наред!

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 03.04.11 19:12.

03.04.11
20:47

Карфичка нае се като служебно балканче по нагорнище... :)

Ако искаш да вникнеш в това, което ти казвам и да разбереш какво казвам, ще го направиш. Иначе подобни отговори изразяват единствено неуважение.

Всеки си има своята истина....

...и понеже е негова...не я налага...опс..това вече го казах...в предния си пост ;)

И за забравенето на някои храни прост пример: Искам да отслабна забравям за бързите въглехидрати нали така:)

Сигурна съм, че ако си достатъчно интелигентно момиче, ще разбереш какво точно имам предвид със забравянето ... Да ми вадиш думите от контекста е изключително излишно и никому не помага.

Но наистина млечните продукти които консумираме от магазина са помия,а тези от на баба кравата е друго нещо.

Ъм...само не разбрах къде казах, че млечните продукти от магазина са суперски?

Аз за себе си знам,че се чувствам по-добре без млечни

Ок, аз не оспорвам, че ТИ се чувстваш по-добре, а ти казвам да не казваш така категорично на хората да ги забравят, понеже на мен пък не ми понася краставицата...сещаш се накъде бия, предполагам.

Който приема всяка дума за чиста монета проблемът си е негов

Аз ти казвам, че според мен е по-добре да бъдеш внимателна с крайните си изказвания и съвети, понеже когато даваш съвет и изказваш мнение стоиш зад него и носиш отговорност за него. Не ти казвам да не си изказваш мнението, и съм сигурна, че добре съзнаваш какво точно ти казвам, но ще ти го кажа пак: Като даваш съвет вземаш предвид последствията от приемането ан съвета - ще ти дам пример от друга сфера на живота - мой приятел живее в чужбина, според мен е по-добре да се прибере тук, преди да му кажа “Прибери се” обмислих много добре отговорността от този съвет, защото нося отговорност за съвета си и ако той ме послуша и животът мус е прецака, аз ще съм тази, която е дала съвета. Може да тис е струва доста далечно, като аналог, но го обмисли...сигурна съм,ч е ще намериш връзката.

В България е модерно “от студ умри,гъзар бъди” :)

Това е модерно не само в България, но сред всички тийнейджърчета, които не мислят, че деца трябва да правят някой ден...И повярвай ми, след консултации с лекари знам, че именно тази чудна мода е една от причините за кистозните яйчници...Така, че явно иам и други причини за трудностите при забременяването ;)

Всеки си знае неговата и авторката си решава дали да намери решение на проблемът си да бъде с цикъла или да си стои без цикъл.
Тялото и главата си нейни и тя е свободна да прави каквото си иска. Ние изказваме мнения,а тя си решава дали да ги приеме :)

Да, и тя е потърсила съвет тук и сама ще вземе решение и решението ще е нейно, но всеки съвет ще е оформил това решение...няма да се повтарям повече...

Отново - ако се опиташ да вникнеш в думите ми, може да намериш резон, ако не...всякакви други полемики са излишни.

На авторката изключително, изключително много се извинявам за спама. Но изключително добронамерно :)

04.04.11
01:05

казано от Margaritka на 01.04.11, 19:06:

Много от продуктите с животински произход са пълни с хормони, които са напълно в състояние да рзаклатят баланса ти (пълни са и също с антибиотици, които пък ти докарват резистентност към лекарства и алергии, но това е една друга тема).

Как мога да си набавя 200-250гр пълноценен протеин дневно, ако не ям месо, яйца, мляко/млечни продукти и т.н? С прахчета? :) Или трябва да гледам прасета и пилета на терасата. И да внимавам с какво точно ги храня. Дори е най-добре да си го произвеждам сам :) Рибата в наши дни също не живее в светена вода (особено тази по японското крайбрежие :) ) Да ядем треви и да си стоим по 50 кила освен :) И каква е гаранцията, че зеленчуците, които ти старателно подбираш, са наистина екологично чисти, след като не си ги гледала сама и няма как да знаеш с какво точно са били пръскани/торени? :) Просто си размишлявам, ако имаш точни отговори ще се радвам да ги прочета :)

p.s. Доста наивно е да се отдава цялата вина за проблемите на момичето на храненето/тренировките й.

Мнението беше редактирано от Станимир на 04.04.11 01:27.

04.04.11
08:33

Ммммм, дискусията се превръща в безмислено надговаряне, само една искам да ти кажа, младо, хубаво момиче. Овулация без цикъл?! това къде го прочете? Цикъл без овулация има, още повече, че тя не е всеки месец, но обратното - не съм чувала. Аз лично не знам как живееш без цикъл - на мен ми се е случвало пет месеца да нямам и щях да се побъркам. Ходех като пияна, толкова ми беше зле на организма, че на края допълзях на четири крака при личната и я помолих да ми набие хормончетата и като ми дойде - леле! какво облекчение!... От целия си личен опит с хормоните, кистите и бременността ми, и все пак 32-те ми години, аз не бих си правила такива експерименти. Но както вече по-горе стана ясно - това важи за мен. Аз съм достатъчно зряла да вземам подобни решения, тъй като вече съм го извървяла тоя път - липса на цикъл, нередовен цикъл, кисти... о, не мерси. Щом нещо не работи като хората, то трябва да се поправи. Ти естрогена идследвала ли си?

А между другото, карфичка, аз не съм най-големият фен на млечните и по време на бременността си почти несъм ги вкусвала. Чудесно си износих детото и родих 4.050кг-мово  здраво бебе.

И още нещо - виж какво всъщност представлява хомеопатията и тогава решавай дали да й се довериш или не. На мен лично това ми изглежда пълна шашмалогия.

Хомеопатията (от гръцки όμοιος, хомиос, означаващо подобен и πάθος, патос, болест) е метод от алтернативната медицина. В основата му е използването на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Хомеопатичните препарати са направени от минимални дози от едно единствено (като правило) вещество, което се разрежда във вода, докато от него не остане и една единствена молекула. Предполагаемите химични свойства на вода, в която в миналото е било разтворено дадено вещество, се приписват на недоказаното явление памет на водата.

Кое пък е това вещество, дето причинява симптомите???? И как по дяволите хомеопатите го разгадаха, а традиционните лекари, дето учат по 7 години за да вземат специалност не успяват?!?

04.04.11
09:35

казано от Станимир на 04.04.11, 01:05:

Как мога да си набавя 200-250гр пълноценен протеин дневно, ако не ям месо, яйца, мляко/млечни продукти и т.н? С прахчета? :) Или трябва да гледам прасета и пилета на терасата. И да внимавам с какво точно ги храня. Дори е най-добре да си го произвеждам сам :) Рибата в наши дни също не живее в светена вода (особено тази по японското крайбрежие :) ) Да ядем треви и да си стоим по 50 кила освен :) И каква е гаранцията, че зеленчуците, които ти старателно подбираш, са наистина екологично чисти, след като не си ги гледала сама и няма как да знаеш с какво точно са били пръскани/торени? :) Просто си размишлявам, ако имаш точни отговори ще се радвам да ги прочета :)

1. Защо мислиш че организма ти има нужда от 250 гр. протеин дневно за здравословното си съществуване?
2. Защо си мислиш че освен месото, яйцата и рибата, всичко останало е “трева”?
3. Не съм споменавала никъде че зеленчуците не се торят/пръскат, въпроса беше за хормони в храната.
4. Някъде из темата писах, че не задължавам никого с ЛИЧНОТО си мнение по въпроса. (sun)

04.04.11
09:50

казано от maxxi на 04.04.11, 08:33:

Ммммм, дискусията се превръща в безмислено надговаряне

Да, защото почти никой не си прави труда да прочете предните изказвания и да вникне в тях.

Аз лично не знам как живееш без цикъл - на мен ми се е случвало пет месеца да нямам и щях да се побъркам.

Както момичето няколко пъти вече спомена, ходи по лекари и търси решение на проблема, да й се задава подобен въпрос е леко излишно. Сигурна съм, че не щастлива от животът без цикъл....ЯВно тя също се побърква и търси решение. Това е очеизвадно от всичките й коментари!

А между другото, карфичка, аз не съм най-големият фен на млечните и по време на бременността си почти несъм ги вкусвала. Чудесно си износих детото и родих 4.050кг-мово  здраво бебе.

Но не си ги яла не защото е трябвало да ги забравиш, а защото твоят организъм не ги е желаел - това ми е идеята, че по време на бременност насилственото лишаване на организма....хайде, сега, възрастни хора сме, мисля, че е съвсем ясно какво казвам. Моята майка пък изкарала почти цялата си бременност на грейпфрути, защото друго не можела да понася...сестра ми се роди прекрасно 2кг същество...ама ние всички сме дребосъчести. Говоря за насилствено лишаване на организма не само от млечни, а от всякакви

И още нещо - виж какво всъщност представлява хомеопатията и тогава решавай дали да й се довериш или не. На мен лично това ми изглежда пълна шашмалогия.

Хомеопатията (от гръцки όμοιος, хомиос, означаващо подобен и πάθος, патос, болест) е метод от алтернативната медицина. В основата му е използването на силно разредена форма на вещество, причиняващо симптомите на съответната болест. Хомеопатичните препарати са направени от минимални дози от едно единствено (като правило) вещество, което се разрежда във вода, докато от него не остане и една единствена молекула. Предполагаемите химични свойства на вода, в която в миналото е било разтворено дадено вещество, се приписват на недоказаното явление памет на водата.

Кое пък е това вещество, дето причинява симптомите???? И как по дяволите хомеопатите го разгадаха, а традиционните лекари, дето учат по 7 години за да вземат специалност не успяват?!?

Тук съм абсолютно безусловно съгласна с теб. И аз ги намирам за шарлатани хомеопатите, но пък не съм опирала до тях и мнението ми не е обективно.

04.04.11
10:13

Браво ....(clap) ....как заплюхте млечните продукти.....ами здрави кости не искате ли да имате...или е въпрос на приоритети?

04.04.11
10:17

казано от valerious на 04.04.11, 10:13:

Браво ....(clap) ....как заплюхте млечните продукти.....ами здрави кости не искате ли да имате...или е въпрос на приоритети?

На мен също ми е интересно как се набавя калций без млечни... @ mаxxi точно това и имах предвид като спопенах какво става като не се консумират по време на бременност ;)

04.04.11
10:27

Дискусията наситина става малко безсмислена, защото всеки се опитва да наложи мнението си. Аз подкрепям постовете на Карфичка, те ми се струват най-добре поднесени и неналагащи на 100% и задължаващи със съвет, а в тях просто е изказано мнение.
Според мен няма нужда да нападате Elle с хиляди въпроси дали ходи на лекар и какво решение на въпроса търси. Очевидно е, че тя и нейните родители се опитват да разрешат проблема по най-добрият за нея/тях начин.
Аз не мога да давам много съвети и насоки, защото от скоро се уча коя храна каква е и как влияе на организма ми,както и тренирам от скоро, но друго искам да споделя. През целият си живот от както имам цикъл, никога не съм имала проблеми, винаги е бил на време, без да пропуска и изчезва. За толкова много години ми е закъснявало 2 пъти с по седмица и то заради стрес от университета, и след това когато се преместих в Англия, но седмица закъснения не мсиля, че е проблем. Никога не съм пила противозачатъчни или каквито и да е други хапчета влияещи на цикъла. Е звучи добре, но от година и половина се опитвам да забременея, но не става. Правенни са ми всички необходими изследвания и процедури и всичко с тялото ми е ОК, няма никакви отклонения никъде ( една скоба и съпруга ми се изследва, и там всичко е ОК). Имам съученичка, която винаги имаше проблеми с цикъла си докато бяхме в гимназията. Идваше и два пъти в годината понякога. С месеци нямаше никакви сигнали и признаци за цикъл и така и не разбра какъв е проблема. Това обаче не и попрече миналата година да стане щастлива майка и то без да го е планувала или мислила. Просто се е случило. Та това,което се опитвам да кажа е, че не винаги нещата са черни и бели. Тялото на всеки  е различно и уникално и му влияят различни, неща положително или отрицателно. Няма нужда от толкова крайни изказвания и препоръки.
Тук всички имаме нужда просто от съвет и споделен опит, но не и налагане на мнения.
И още нещо, без да отричам или защитавам млечните продукти, но тук в Англиа по време на бременност не се препорчват да се консумират. Забелязала съм, че в България и Англия има много противоречия по отношение на храненето по време на бременност, и според мен не можем да кажем кой е прав и кой не, защото и в двете срани се раждат здрави и хубави бебета. Просто различни гледни точки по отношение на храната :)

04.04.11
10:38

ралица: А каква е разликата, в форума, от налагане на мнение и даване на съвет.....аз не знам някой тук да налага мнение, това е невъзможно, защото решенията си ги взима Елле...нали затова е форум - много мнения и накрая се стига до решение или просто човека се успокоява за състоянието си и третия вариант е изобщо да не се вслуша....така че по-спокойно, не превръщайте дискусията в спор. И за млечните продукти.. не само при бременност, но и повечето дами ги избягват (не ми е известно защо)....предложете друг источник на калции? При бременност не се ли увеличава нуждата от калции...все пак нов човек ще се образува :))) да не би да е за сметка на майката? :)

04.04.11
10:43

казано от valerious на 04.04.11, 10:38:

ралица: А каква е разликата, в форума, от налагане на мнение и даване на съвет.....

Разликата е от земята до небето ;) Но вече спамя много в този дневник, тъй като това излиза много извън темата, така, че спирам :)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.04.11 10:44.

04.04.11
10:50

казано от valerious на 04.04.11, 10:38:

ралица: А каква е разликата, в форума, от налагане на мнение и даване на съвет.....аз не знам някой тук да налага мнение, това е невъзможно, защото решенията си ги взима Елле...нали затова е форум - много мнения и накрая се стига до решение или просто човека се успокоява за състоянието си и третия вариант е изобщо да не се вслуша....така че по-спокойно, не превръщайте дискусията в спор. И за млечните продукти.. не само при бременност, но и повечето дами ги избягват (не ми е известно защо)....предложете друг источник на калции? При бременност не се ли увеличава нуждата от калции...все пак нов човек ще се образува :))) да не би да е за сметка на майката? :)

Според мен има разлика между  даване на съвет и налагане на мнение и Карфичка много добре го е обяснила. Няма нужда да я повтарям.
Аз съм много спокойна и не съм искала да споря, противореча или налагам мнение, не ми в природата, когато не разбирам от нещо. Просто споделих мои наблюдения и преживяно.
За млечните, аз специално не ги избягвам, напротив присъстват в ежедневието ми. Може би само прясното мляко съм намалила, но не и да съм го спряла. Но идея си нямам защо тук(Англия) препочръчват намаляване или спиране на млечните продукти по време на бременност, и не знам как си набавят калций и за сметка на какво. Когато ми се наложи да се сблъскам с това, ще разпитам и бих споделила, но сега няма идея.
И пак казвам аз не ги отричам, не съм човек на крайностите, и предпочитам да ям от всичко по- малко. Не мога да си забранявам, защото това ме психясва много.
:)

Мнението беше редактирано от Rali на 04.04.11 10:51.

04.04.11
10:59

Извинявам се за намесата, но май имаше някакво проучване, което доказваше, че няма връзка между киселото мляко и набавянето на калций след консумацията му и доколкото си спомням правилно, беше упоменато, че това е само рекламен трик, целящ крайния потребител да го купува (една лъжа, наслагвана с години в съзнанието накрая става истина). Ще се сетя къде го четох и ще цитирам, за да се обоснова...

04.04.11
11:10

казано от Margaritka на 04.04.11, 09:35:

1. Защо мислиш че организма ти има нужда от 250 гр. протеин дневно за здравословното си съществуване?

Твоят може би няма, но мъжете тук тренираме тежко и се стремим към покачване на мускулна маса :)

2. Защо си мислиш че освен месото, яйцата и рибата, всичко останало е “трева”?

Защото само те са източници на пълноценен протеин с пълен набор от аминокиселини.

3. Не съм споменавала никъде че зеленчуците не се торят/пръскат, въпроса беше за хормони в храната.

Според статия за млякото, пусната наскоро в друга тема, приетитите с храната хормони (а не инжектирани директно в тялото) се разграждат и не се усвояват като такива. Не знам дали е вярно, не съм достатъчно компетентен. Надявам се да е :) Но след толкова месо проблеми с цикъла да чукна на дърво не съм имал :D

Мнението беше редактирано от Станимир на 04.04.11 11:13.

04.04.11
11:29

казано от Absolut Illusion на 04.04.11, 10:59:

Извинявам се за намесата, но май имаше някакво проучване, което доказваше, че няма връзка между киселото мляко и набавянето на калций след консумацията му и доколкото си спомням правилно, беше упоменато, че това е само рекламен трик, целящ крайния потребител да го купува (една лъжа, наслагвана с години в съзнанието накрая става истина). Ще се сетя къде го четох и ще цитирам, за да се обоснова...

Такива проучвания цяла камара....бирата е супер полезна, лекува рак....и т.н.
Значи рекламните кампании нямат нищо общо...дали ще рекламират 30 процента повече “млечен калции” или нещо от сорта. Друг е въпроса ако искаш да кажеш, че няма смисъл въобще от консумация на млечни продукти. Аз ще си ям кисело мляко, прясно мляко, сирене и т.н. пък дали съм излъган/прецакан времето ще покаже :)
Разликата между налагането на мнение и съвета - като искаш да налагаш мнение пишеш 2-3 поста в допълнение и не използваш словосъчетания като “Така мисля” “Според мен” , с които се освобождаващш от отговорност от всичко казано и го превръщаш в подхвърлен съвет. :)

Мнението беше редактирано от Valleri на 04.04.11 11:30.

04.04.11
12:25

Валери, много грешиш за млякото и калция. Това е една голяма спекулация на млечно-вкусовата промишленост. Чела съм го на много места, но ето това намирам в момента:
тук

При пастьоризираното мляко полезният калций вече преминава в неорганична форма, при която не само, че не се усвоява, ами дори може да има по-скоро обратния ефект - да извлича калций от организма и да уврежда кръвоносни съдове и органи. Така, че всички млечни от магазина са боклуци. Ако са домашно произведени, въпросът стои по малко по-различен начин, обаче :)

04.04.11
12:36

Тъй като темата е преместена, не се налага да спамя дневника на момичето. Валка, не съм казала да се спре пиенето на мляко или яденето на производните му продукти - напротив. Спора по-горе беше за полезността на калция за костите. Ако следваме логиката - децата трябва да ядат пастет, защото на него пише, че е детски и с добавен калций за костите (пълна глупост), мюсли еди си коя марка, щото видиш ли била много полезна за спортуващи (защо ли никой трениращ от форума не ги яде), дали някой вярва във “вълшебните” свойства на онова кисело мляко, дето видимо отслабваш за n-брой дни?! etc. примери от този сорт.
Не си налагам мнението на никой, изказвам своето такова и обикновено нося отговорност за думите си. И всичко, което казах е далеч от съветването - всеки избира в какво да вярва.

04.04.11
13:02

Всичко изглежда много просто в случая, защо толкова дискусии, екстравагантни мнения, не знам...
И аз да се поупражня....;)
Момичето е много слабичко, тренира много, яде малко. Бонусът в случая е, че е месоядна, и мн. бързо може да поправи стореното- малко смелост и да започне да яде свинско- примерно 3-4 сандвича с кайма, да понамали малко тренировките- ще качи няколко килограма, ще си реши много голям проблем, свинското ще я балансира, но трябва да забрави коментарите в дневника, че е умопомрачителна сега, и да се притеснява какво ще стане, като наддаде... Ще стане по-секси и още по- харесвана, но трябва доста самочувствие, за да се разбере и приложи това нещо...

04.04.11
13:06

казано от dance_girl на 04.04.11, 12:25:

Валери, много грешиш за млякото и калция. Това е една голяма спекулация на млечно-вкусовата промишленост. Чела съм го на много места, но ето това намирам в момента:
тук

При пастьоризираното мляко полезният калций вече преминава в неорганична форма, при която не само, че не се усвоява, ами дори може да има по-скоро обратния ефект - да извлича калций от организма и да уврежда кръвоносни съдове и органи. Така, че всички млечни от магазина са боклуци. Ако са домашно произведени, въпросът стои по малко по-различен начин, обаче :)

Напълно съм съгласна с това. Майка ми работеше до 2000г като главен лаборант в една фирма и от нея знам,че калцият в млякото е нищожен и въобще няма смисъл от него. Винаги ми е казвала да внимавам с млечните,заради лактозата.... и въобще масовото производство на млечни е отвратително. Само ако знаете във ваните с мляко какви гадини ходят.... огромни плъхове като котки.....

04.04.11
13:21

Добре, тогава някой да каже откъде калций, ако не се консумират млечни продукти? Като, тъй като всички говорите за млякото, под “млечни продукти” разбирам всички млечни продукти.

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.04.11 13:22.

04.04.11
13:27

Паста за зъби :D

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1