04.04.11
14:05
Така като чета ми идва да отида в аптеката и да си купя всички необходими витамини, минерали и фибри под формата на хапчета. След това да отида в магазин за хранителни добавки и да си купя протеин, въглехидрати и много ленено и рибено масло. :D Вярно е, че няма как да сме сигурни в качеството на храната, но все пак има контрол и нещо, което е смъртоносно надали ще бъде пуснато по магазините. Да, евентуално има вещества, които с времето се натрупват и вредят, но не вярвам някой да се разсърди, че е живял до 70, а не 80 години. Преди това ще ни убият цигарите, алкохола и наркотиците. Както и “чистия” градски въздух. Даже има по-голяма вероятност земетресение в комбинация с цунами да заличи страната ни докато чакаме храните да ни убият. :D
казано от ProXxX на 04.04.11, 14:05:
Така като чета ми идва да отида в аптеката и да си купя всички необходими витамини, минерали и фибри под формата на хапчета. След това да отида в магазин за хранителни добавки и да си купя протеин, въглехидрати и много ленено и рибено масло. :D Вярно е, че няма как да сме сигурни в качеството на храната, но все пак има контрол и нещо, което е смъртоносно надали ще бъде пуснато по магазините. Да, евентуално има вещества, които с времето се натрупват и вредят, но не вярвам някой да се разсърди, че е живял до 70, а не 80 години. Преди това ще ни убият цигарите, алкохола и наркотиците. Както и “чистия” градски въздух. Даже има по-голяма вероятност земетресение в комбинация с цунами да заличи страната ни докато чакаме храните да ни убият. :D
Именно това се опитвах да обясня сумати време. Другите фактори са далеч по-силни ;) Като започнеш от стреса. Едно торнадо също е възможен убиец :D
@Станимир - силнооо, ама Лакалут или аквафреш :D
04.04.11
14:21
Още малко ще почнем да гълтаме хапчета (както казва ProXxX) ама в лабораторни условия ... айде малко да се спрем :) то всичко е вредно :) животът е процес на умиране на тялото от една гледна точка :)
И да не подценяваме толкова организмите си ... те се адаптират ... изгражда се имунитет, не случайно най-гледаните деца са най-болнави, а онези - по-дивичките - са най-здрави - защото играят в праха и мръсотията по цял ден и изграждат силна имунна система (знам, че нещата са малко по-сложни - просто посъкратих примера).
04.04.11
14:25
Карфичке,
ти не си ли чувала, че мляко се яде само, докато се суче от майката, т.е. до 3 год. най-много? При толкова много ядене на млечни нямаше да има масово остеопорози, ако калцият от млечните се усвояваше...
казано от karfi4ka на 04.04.11, 10:17:
казано от valerious на 04.04.11, 10:13:
Браво ....(clap) ....как заплюхте млечните продукти.....ами здрави кости не искате ли да имате...или е въпрос на приоритети?
На мен също ми е интересно как се набавя калций без млечни... @ mаxxi точно това и имах предвид като спопенах какво става като не се консумират по време на бременност ;)
ами по време на бременност бебето си набавя вещества от майката, а не от киселото мляко или сиренето, нали никой не си мисли, че като яде сирене бебето също яде?!? аз не съм против млечните, кисело мляко обичам, както и кашкавал, особено гауда и ементал... ама нямам необходимост да ги ям постоянно. Мога два месеца и повече да не ги вкуся.
За ползата от месото - аз съм месоядно, както всички хора и обичам месо. Не съм забелязала то да ми действа зле, което не мога да кажа за пролетните марули, напр., както и за “пресния” лук. Стомахът ми е сравнително здрав, но няколко пъти ми се е случвало да драйфам /без извинение/ от тези два “здравословни” продукта :))))
казано от maxxi на 04.04.11, 14:51:
ами по време на бременност бебето си набавя вещества от майката, а не от киселото мляко или сиренето, нали никой не си мисли, че като яде сирене бебето също яде?!?
ахахахха, нееее, не разбира се, че никой не си мисли това :D Мисълта ми е, че тъй като бебето си набавя калций от майката, тя като не си го набавя .... за да компенсира - какво става? (това е истински въпрос)
казано от maxxi на 04.04.11, 14:51:
аз не съм против млечните, кисело мляко обичам, както и кашкавал, особено гауда и ементал... ама нямам необходимост да ги ям постоянно. Мога два месеца и повече да не ги вкуся.
То цялата тема тръгна от съвсем друго място. Ама вече съм го написала нагоре и не искам да спамя като се повтарям.
казано от karfi4ka на 04.04.11, 13:21:
Добре, тогава някой да каже откъде калций, ако не се консумират млечни продукти?
Мисля че на доста хора вече е ясно, че млечните не само не са най-богатия източник на въпросния микроелемент, а и поетия с тях калций е много трудно усвоим. Веднага давам примери за леснодостъпни източници, калцият от които се усвоява добре от организма: водорасли, сусам, тофу, бадеми, бразилски орехи, зелени листни зеленчуци, зеле, броколи, слунчогледово семе, нахут, боб, леща...да продължавам ли?
Всичко е относително и всичко е според целите... има хора които правят няколко месечни цикли със стероиди, има и такива които не пият и Фервекс, така че всеки преценява сам за себе си.
казано от Joyplovdiv на 04.04.11, 14:25:
Карфичке,
ти не си ли чувала, че мляко се яде само, докато се суче от майката, т.е. до 3 год. най-много? При толкова много ядене на млечни нямаше да има масово остеопорози, ако калцият от млечните се усвояваше...
Не разбирам смисъла на въпроса ти и не разбирам връзката му с нито едно от нещата, които съм казала ;)
Преди това ще ни убият цигарите, алкохола и наркотиците. Както и “чистия” градски въздух. Даже има по-голяма вероятност земетресение в комбинация с цунами да заличи страната ни докато чакаме храните да ни убият. :D
Това значи ли че трябва да седнем и да чакаме въпросните бедствия да ни сполетят, ядейки кебапчета и чипс...примерно ;)
04.04.11
15:09
Ами ти питаш откъде да се набави калций с презумпцията, че ако не от мляко откъде другаде?
04.04.11
15:14
казано от Margaritka на 04.04.11, 15:07:
Преди това ще ни убият цигарите, алкохола и наркотиците. Както и “чистия” градски въздух. Даже има по-голяма вероятност земетресение в комбинация с цунами да заличи страната ни докато чакаме храните да ни убият. :D
Това значи ли че трябва да седнем и да чакаме въпросните бедствия да ни сполетят, ядейки кебапчета и чипс...примерно ;)
Имах в предвид нещо от сорта, че не е необходимо да започнеме да си отглеждаме крави и кокошки пред блоковете, в които живеем. Не оспорвам и знам, че домашно отгледаното винаги е по-добро от това в магазина, но живеем в такова време, че ако не живееш на село трябва да се задоволяваш с продуктите от магазина. :)
казано от Joyplovdiv на 04.04.11, 15:09:
Ами ти питаш откъде да се набави калций с презумпцията, че ако не от мляко откъде другаде?
аха, ами, щом питам, значи търся отговор, а ти ми задаваш въпрос ;) Освен това - специално моите първи коментари по темата с млчените продукти бяха в коренно различен контекст и с друга насоченост. Ти можеш да прочетеш всички коментари, преди да коментираш...за да няма недоразбиране :)
@Margaritka - благодаря за отговора, аз наистина смятах, че млечните продукти са основен източник на калций :)
Мнението беше редактирано от karfi4ka на 04.04.11 15:33.
казано от ProXxX на 04.04.11, 15:14:
казано от Margaritka на 04.04.11, 15:07:
Имах в предвид нещо от сорта, че не е необходимо да започнеме да си отглеждаме крави и кокошки пред блоковете, в които живеем. Не оспорвам и знам, че домашно отгледаното винаги е по-добро от това в магазина, но живеем в такова време, че ако не живееш на село трябва да се задоволяваш с продуктите от магазина. :)
Дори и в магазина можеш да направиш избор между много продукти не само различни като вид, но и в качеството си. :)
04.04.11
17:34
Хора, не знам дали някой от вас гледа днес предаването “На кафе” по Нова тв, но съм изумена какво се установи. Изследваха в една лаборатория два вида домати и маруля: едните купени от пазара, а другите - от био магазин. Оказа се, че био зеленчуците имаха 2 пъти повече нитрати (dull).
Който желае може да изгледа цялото предаване ето тук.
казано от Margaritka на 04.04.11, 15:04:
Мисля че на доста хора вече е ясно, че млечните не само не са най-богатия източник на въпросния микроелемент, а и поетия с тях калций е много трудно усвоим. Веднага давам примери за леснодостъпни източници, калцият от които се усвоява добре от организма: водорасли, сусам, тофу, бадеми, бразилски орехи, зелени листни зеленчуци, зеле, броколи, слунчогледово семе, нахут, боб, леща...да продължавам ли?
Маги, златна си :) Като изключим водорасли и бразилски орехи (заради цената), другите източници са достъпни и вкусни :) Аз съм се настроила анти-млечно също напоследък. Всеки си има своите причини; моите са - пъпки по лицето, задържане на вода (заради солта в сирената вероятно) и манифестиращ се синузит. Не съм крайна де, ако ми се дояде нещо млечно, ще си ям.
П.П. Dance girl, мерси за линка!
Мнението беше редактирано от Atom на 04.04.11 17:48.
Oxalic Acid - Свързва се директно с калция, в някои калции-съдържащи растения и намалява абсорбацията му.
Phytates - Има същия ефект като горния, но в допълнение, ако ядем друга храна съдържаща калции, се свързва и с него.
Тези горните се срещат в растения.
Фибри - също имат малък отрицателен ефект върху абсорбацията
Tannin - в чайовете, свързва се с калция в червата и затруднява абсорбацията
Какво помага за абсорбацията:
Киселинни условия в стомаха - добро количество стомашни киселини, затова хранителна добавка - Калции трябва да се приема с храненето
Малки дози калции (до 500 мг) - повече приеми (през 5-6 часа)
Лактозата
University of Arizona - College of Agriculture and Life Sciences
Мнението беше редактирано от Valleri на 04.04.11 18:12.
@Роси
Не съм гледала предаването, но ще споделя какво знам по въпроса за нитратите:
1. Те се натрупват в листните и зелените зеленчуци, доматите например нямат склонност да ги задържат
2. Съдържанието на нитрати в продуктите не зависи само от начина им на отглеждане - високо съдържание се отчита и в оранжерийни зеленчуци отгледани по всички стандарти за био земеделие, т.е. единствен зеленчуци расли и зрели на слънце биха имали нитратно съдържание в норми
3. Част от нитратното съдържание на листните зеленчуци може да се “изчисти”, като се накиснат за час-два във вода преди консумация
Това съм го чувала от човек работещ в лаборатория, която се занимава точно с това.
@Атом
И аз избягвам млечните заради синузита си, което също не означава че съм толкова крайна - по веднъж месечно ми се случва да хапма нещо млечно :)
04.04.11
18:46
@Маги,
нещата, които си написала, се споменаха и в предаването. Доколкото разбрах при био зеленчуците се получава такова завишаване на стойностите, ако производителите прекалят с торенето /макар и естествено/. Казаха също, че противно на очакванията, зеленчуците, които се отглеждат на село в близост до торове от животни, са с най-високи стойности на нитрати.
Само това за накисването във вода беше опровергано, тъй като освен нитратите, с водата си изчезват и много др. полезни вещества.
Мен ме дразни това, че лееееко се спекулира с това “био”. Най ми е чудно защо основната част от производството на “био” фермите е от оранжерии. То това си е изкуствена работа за мен. Като липсва факторът слънце, растенията не се зареждат с енергията, която им дава природата.
И да добавя още нещо: преди време си бях взела от любопитство една био краставица. Е, по блудкаво, безвкусно и изкуствено нещо не бях яла.
И след всичко това каква е логиката да даваме толкова повече пари, щом не получаваме качеството, което очакваме и би следвало да получим?
Явно просто етикетът “био” не ни гарантира нищо и трябва да сме внимателни с избора си и тук.
С био зеленчуците може би се получава така защото се застояват дълго по рафтовете, заради цените си.
Но си права - трябва да внимаваме в избора си. Има био боклуци и не-био качествени стоки, така че малко повече четене на етикети може да ни е само от полза.
Едно малко включване и от мен! :)
Нека и аз като химик да се изкажа по въпроса, че точно сега правя едни опити за съдържание на някой токсични и канцерогенни вещества в напитки и храни.
Та това за което искам да ви кажа са нитратите!Всяко едно месо на пазара, био, небио, “Стара планина” и квото там още можете да си измислите е бъкано с нитрати.Какво правят нитратите - поддържат хубавия, пресен, розов вид на месото.Само да ви кажа, че една шунка домашно приготвена изглежда кафява!Месото без нитрати на втория ден изглежда зеленикаво...ама нали се сещате, че никой няма да си купи зелено месо, на което всъщност нищо му няма но...Ама да ви кажа няма и какво да направим, в днешно време всеки един колбас, филе, кайма и пр. съдържат нитрати.
Друг пример - марулите..еми те за това растат толкова хубави и зелени :) хубавото при тях е че могат да поберат “само” 200мг/дм3 нитрати ( за пример преди няколко години БДС бе определило максимума да е 50мг/дм3, вече е 200)
Един съвет, който получих от доцента си по Токсикохимия - По-добре не се мъчете с мислите в тази и онази храна колко вредни неща има, защото във всички има...ако се притеснявате или ще умрете от глад или от самото притеснение! :)
Всеки сам си решава какво,колко и кога да консумира :) Въпрос на избор...
Да ви почерпя с моите бъдещи ” полу био доматки”
80 коренчета в момента ги отглеждам на закрито с кварцови лампи 12ч светлина :)
Мнението беше редактирано от Hiya на 04.04.11 23:52.
казано от dance_girl на 04.04.11, 18:46:
зеленчуците, които се отглеждат на село в близост до торове от животни, са с най-високи стойности на нитрати...
Това може да послужи като аргумент против вегетарианството. То бива ли такава гадост, бе?!? Как може да се отглежда храна в животински да не казвам какво?!?
казано от default на 04.04.11, 23:56:
зеленчуците, които се отглеждат на село в близост до торове от животни, са с най-високи стойности на нитрати...
Това може да послужи като аргумент против вегетарианството. То бива ли такава гадост, бе?!? Как може да се отглежда храна в животински да не казвам какво?!?
И как по-точно служи за аргумент?
Имах в предвид нещо от сорта, че не е необходимо да започнеме да си отглеждаме крави и кокошки пред блоковете, в които живеем. Не оспорвам и знам, че домашно отгледаното винаги е по-добро от това в магазина, но живеем в такова време, че ако не живееш на село трябва да се задоволяваш с продуктите от магазина.
Щом си казал, от утре спирам да си набавям храна лично. Друго си е като ти каже някой какво трябва да става ..
За да ми разбереш иронията - дори не е трудно, камо ли невъзможно. И отнема повече време само в началото.
Абе това хубаво, ама я да видим - колкото и трудно усвоим да е калция от млякото, колко по-точно бадема, бразилски ореха или глави зеле трябва да изям, за да усвоя еквивалентно на литър мляко количество калций? В една кофа сусам ме съмнява също да има толкова .. малко става като поредното водорасло, което имало най-най пълно съдържание на аминокиселини, най-хранително, най-много протеин на 100 грама, ама тия 100 грама я ги има, я ги няма в цялото море.
Мнението беше редактирано от G33K на 06.04.11 17:45.
Според таблицата - 100 гр. коприва vs. 1000 мл мляко ;)
http://www.riokoz-vt.com/ost.htm
казано от Margaritka на 06.04.11, 17:14:
И как по-точно служи за аргумент?
Просто изразявам възмущение от начина, по който се “произвеждат” зеленчуци. Не се пали толкова, има и други, които не ядат животински продукти.
Мнението беше редактирано от default на 08.04.11 19:58.
Ами то “да не казвам какво” се използват за торене? Хората хилядолетия използват “да не казвам какво” за да “вкарват” необходими вещества в храната и да добавят повече. Не че нещо но се учи в 3ти клас. Потърси в нета “органични торове”. Цял живот ядеш такава храна :)
13.04.11
09:10
Казаха също, че противно на очакванията, зеленчуците, които се отглеждат на село в близост до торове от животни, са с най-високи стойности на нитрати.
Няма логика в това според моите спомени, ще проверя.
Разбиранията ти за биологично производство са неточни. Оранжерийното производство не изключва непременно биологичното земеделие. Да, в оранжерия био-производството е по-трудно по ред причини, но не е невъзможно.
То бива ли такава гадост, бе?!? Как може да се отглежда храна в животински да не казвам какво?!?
За каква гадост говориш? Нима сега чуваш за приложението на оборския тор в селското стопанство? Ще ти кажа само едничко нещо, съвсем дребничко - този тор е незаменим в земеделието.
казано от Кольо Пияндето на 13.04.11, 09:10:
Логиката, е в това, че в животинската тор се съдържа и урина, а урината има високи нива на амоняк. Азот-Амоняк-Нитрати ;)
13.04.11
09:18
казано от Valdis на 13.04.11, 09:16:
Логиката, е в това, че в животинската тор се съдържа и урина, а урината има високи нива на амоняк. Азот-Амоняк-Нитрати ;)
Ммммможе... ще си погледна букварчетата през уикенда, възможно е аз да съм в грешка тук.
Аз не твърдя, че зарзаватите наторени с животинска тор съдържат повече нитрати, просто давам предположение каква би могла да е причината ако това е така.
13.04.11
09:49
Аз не разбирам какво му е гадното на това, да се наторява почвата със животинска тор. На село е така. Не виждам нищо гнусно в това, земята да се наторява по естествен начин, нали това всеки иска ‘’натурално’‘, а и плода няма контакт с почвата.
13.04.11
09:55
казано от Mon coeur est a vous на 13.04.11, 09:49:
Аз не разбирам какво му е гадното на това, да се наторява почвата със животинска тор. На село е така. Не виждам нищо гнусно в това, земята да се наторява по естествен начин, нали това всеки иска ‘’натурално’‘, а и плода няма контакт с почвата.
Торенето с оборски тор е най-добрият начин за поддържане на почвеното плодородие, а мисля и че е незаменим такъв. Използва се за тази цел още от зората на земеделието, той е в основата не само на био-производството, но и на растениевъдството като цяло. Та... това, че някой го намира за гадно си е негов проблем. Колко земеделски продукти, наторени по този начин, е изял... ;)
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.04.11 09:58.
казано от Кольо Пияндето на 13.04.11, 09:10:
Казаха също, че противно на очакванията, зеленчуците, които се отглеждат на село в близост до торове от животни, са с най-високи стойности на нитрати.
Разбиранията ти за биологично производство са неточни. Оранжерийното производство не изключва непременно биологичното земеделие. Да, в оранжерия био-производството е по-трудно по ред причини, но не е невъзможно.казано от default на 04.04.11, 23:56:
То бива ли такава гадост, бе?!? Как може да се отглежда храна в животински да не казвам какво?!?
За каква гадост говориш? Нима сега чуваш за приложението на оборския тор в селското стопанство? Ще ти кажа само едничко нещо, съвсем дребничко - този тор е незаменим в земеделието.
Мерси, че ми го каза иначе нямаше откъде да го знам.