Много обичам да се изказвам компетентно!

Какво наблюдавам:
1. Хора с малко стаж в залата ни съветват, как да тренираме;
2. Хора без медицинско образование, дават смело мнения по здравословни проблеми;
3. Хора с малко или никакъв опит с хранителните режими ни препоръчват, как да се храним.

Нямате ли и вие усещане, че доста хора обичат да се изказват компетентно? Страхувам се само от това, че някой млад и тепърва прохождащ в залата ще получи грешните съвети и ще страда от това!

Ами... наблюденията ти са съвсем правилни (уви). Съвети се дават с широка ръка и наизуст. От друга страна - както се пита, така се и отговаря. Няма как да бъде ограничено, за съжаление. Който има достатъчно багаж в главата - със сигурност отсява стойностното от плявата. До известна степен за това допринася и системата за одобряване на мнения. Стига някой да я гледа де... :)

Колкото до здравословните проблеми - отдавна твърдя, че този раздел е твърде опасен. Последствията от некомпетентните съвети там могат да бъдат доста сериозни. Смятам, че или трябва да бъде премахнат, или в него трябва да имат правомощия да отговарят само и единствено компетентни лица (т.е. всеки да може да пита, но не всеки да може да отговаря). Няма как по обяснение във форум да се постави адекватна диагноза и да се назначи ефективно лечение - абсурдно е...

05.04.11
12:09

Решение ли предлагаш?
Boys will be boys. Всеки знае и може, докато не започне сам да учи и опитва, докато не усвои толкова много материал, че започне да разбира колко малко всъщност знае. Такъв е пътя на всеки. Случва се в офисите на големи целите остъклени сгради, в кафенето, в bb-team… Да кажеш на някой младеж да не бъде толкова нахакан в изказванията си е като да кажеш на малко дете да не яде сладко.

казано от Кольо Пияндето на 05.04.11, 12:07:

както се пита, така се и отговаря.

Nuff said.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 05.04.11 12:10.

05.04.11
12:12

Прав си относно казаното. Когато съветвам някого, в 90% от случаите споделям личен опит, а в останалите 10% - опит на познати или информация, която съм чел. Общо взето се старая винаги да отбелязвам когато нещото, което споделям не е от личен опит, а и като цяло избягвам да го рпавя, ако не е минало през мен. Ща застие не пишат садмо “разбирачи”, а има и истински такива и общо взето истината лъсва измежду постовете.

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.04.11 12:13.

казано от Maynard на 05.04.11, 12:09:

Nuff said.

Греша ли?

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.04.11 12:16.

05.04.11
12:16

Абе те “треньорите” се изказвате некомпетентно по залите ти ми говориш за обществен форум, ако не можеш да отсяваш полезните мнения от плявата си е твой проблем. А и нали се сещаш, че за най-компетентно мнение обикновенно се плаща. Та тук е мястото да се научиш да си подбираш информацията :)

05.04.11
12:43

Съвсем съм съгласна. Аз от няколко дни се опитвам да обясня, че всеки, колкото и да не го съзнава, носи отговорност за изказванията си. Отговорът обаче винаги е: “Аз казвам какво мисля, че трябва да се направи, пък всеки си има глава на раменете и сам решава.” Факт е, че всеки сам решава, но едно решение винаги се обуславя от нещо чуто, видяно, прочетено. Не мога да приема, че хора без медицинско образование, са компетентни да съветват как да се реши определен здравословен проблем, при това компетентният съвет е от краен по-краен. Това не е нормално. И ако всеки сам не разбере, че носи отговорност за изказванията си, че трябва да се  изказва изключително предпазливо и внимателно....не знам докъде ще я докараме. Всеки може да е прав за себе си, но когато съществува възможност изказването му да накара някой друг да вземе решение....е, това вече е друг въпрос. Отговори от типа, който посочих горе са безкрайно безотговорни. А относно това, че всеки трябва да си извърви пътя на пробата и грешката - въпросът е, че понякога грешките могат да са с изключително неприятни последици.

05.04.11
12:52

Всеки има глава на раменете и трябва да осмисля какво му се казва..
Иначе имам чувството, че 1-2 потребителя на форума пишат целодневно, трупат мнения, често спамят офтопик повече от необходимото, с единствената и заветна цел да бъдат интервюирани за сайта. (По активността ще ги познаете - тук са от сутрин до вечер) Та, често от тях идват тия “компетентни” съвети..

казано от karfi4ka на 05.04.11, 12:43:

Аз от няколко дни се опитвам да обясня, че всеки, колкото и да не го съзнава, носи отговорност за изказванията си.

Факт. Нека допълня - много хора смесват понятията ‘форум’ и ‘чат’. Написаното тук остава - съхранява се като база данни, която може след време да бъде използвана като източник на информация, може да бъде полезна за някой, може да спести време на някой и т.н... Затова е хубаво да пишем така, че мненията ни да имат стойност и смисъл дори след време. ОК, това не винаги е възможно (променят се предлаганите на пазара добавки, например), но все пак.

казано от Трениращ на 05.04.11, 12:52:

Всеки има глава на раменете и трябва да осмисля какво му се казва...

Така е... но обикновено питащият се обръща към форума именно защото не му достигат знания по даден въпрос или не може да отсее онова, което има значение за него. Има и тънкост, обаче - колкото по-конкретен въпрос се задава, толкова по-ясен и смислен отговор може да се получи. Проблемите стават от мързел в 95% от случаите.

казано от Трениращ на 05.04.11, 12:52:

Иначе имам чувството, че 1-2 потребителя на форума пишат целодневно, трупат мнения, често спамят офтопик повече от необходимото, с единствената и заветна цел да бъдат интервюирани за сайта. (По активността ще ги познаете - тук са от сутрин до вечер) Та, често от тях идват тия “компетентни” съвети..

Тоо единио е изтипосан те тука... (giggle) ...нали? :D

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.04.11 13:09.

05.04.11
13:25

казано от Кольо Пияндето на 05.04.11, 13:07:

Затова е хубаво да пишем така, че мненията ни да имат стойност и смисъл дори след време.

И аз да допълния - и като се пише, да се пише с презумпцията, че ще бъдеш послушан и ако заявиш нещо с адската категоричност, а то не е така...са възможни неблагоприятни последици :)

Мнението беше редактирано от karfi4ka на 05.04.11 13:31.

05.04.11
13:56

истината е, че трябва да има малко по-строг контрол от страна на модераторите.

05.04.11
14:01

казано от Кольо Пияндето на 05.04.11, 13:07:

Тоо единио е изтипосан те тука... (giggle) ...нали? :D

отне ми известно време да разбера какво имаш предвид с тоя линк.. после ми стана смешно - гузен, негонен бягаш! :) спокоен бъди - ти прилично се държиш :) (пък и вече има интервю с тебе)

Мнението беше редактирано от Трениращ на 05.04.11 14:02.

казано от Madboy на 05.04.11, 12:16:

ако не можеш да отсяваш полезните мнения от плявата си е твой проблем.

Ако теб те интересува даден въпрос и получиш, примерно 5 мнения, опита ти в тренировките и в храненето ще помогне да отсееш правилното. Но обясни на хората, които влизат за първи път в залата, как да познаят полезните мнения. Та те нямат опита, който ти са натрупал и не могат, като теб,  да се ориентират в многообразието от информация. Лесно е един начинаещ да се “подхлъзне ” по грешно мнение. Още по-опасно е дистанционно да поставяме диагнози и да  предписваме лечение. Безотговорно е да кажем, че това е техен проблем. Нали все пак трябва да сме си полезни. За това иде реч!

05.04.11
14:13

казано от gips на 05.04.11, 13:56:

Искаш ли да станеш модератор ?

Аз имам много лесно решение на проблема, само да ми активират бутона BAN (devil)
Ще намалим количеството, но пък ще завишим качеството.

Мнението беше редактирано от emzo на 05.04.11 14:17.

Мила

05.04.11
14:24

И ако сме ги забелязали по-горните неща какво трябва да направим ? Да докладваме ли ? Нищо против автора, но и подобни теми като тази ме дразнят също. :) Ако сметнеш, че някой се изказва некомпетентно, му обясни кое е правилното, вместо това обаче, някои потребители биват обиждани и критикувани за всииичко. А това забеляхте ли го ? Правилно ли е ? Разбирам за глупавити теми като тези за  ‘’кОрави’’  и ‘’мукОли’’ да има някаква критика, но понякога се прекалява. Като не ти се пише по дадена тема, не пиши. Потребителите във форума са достатъчно, ако аз не отговоря, то лицето ‘’Х’’ ще го направи. :)
@ Vladokar - нищо лично към теб ;)

казано от Mon coeur est a vous на 05.04.11, 14:24:

Като не ти се пише по дадена тема, не пиши. Потребителите във форума са достатъчно, ако аз не отговоря, то лицето ‘’Х’’ ще го направи. :)

Честно казано аз от доста време правя точно това - ако нещо не ми харесва, просто не давам мнение в съответната тема. Нещата не са толкова черно-бели, обаче. Много от знаещите го правят. В крайна сметка това може да окаже влияние върху полезността и реномето на форума. Когато даден въпрос бъде отминат от знаещите и получи “компетентни” мнения, дадени наизуст от драскачи, утре някой съвсем правилно ще забележи: “Абе тия в bb-team forum… май и чеп за зеле не става от тях!”, защото ще види стойността на информацията, изложена масово по темите. Не съм такъв песимист, просто има и такава гледна точка. Истината е шарена. :)

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 05.04.11 14:45.

Мила

05.04.11
14:47

Кольо, ок,  не са по-бели. Но нали видя какво става, когато направиш забележка на някой, че това което е казал не е правилно, обвиняват после теб, или мен, или него, за това, че ние(не визирам себе си като ‘’разбирач’‘) не сме разбирали. Смятам, че се навлизат в излишни спорове, които не са свързани с форумната тематика.

Мнението беше редактирано от Мила на 05.04.11 14:48.

05.04.11
14:48

Ако сметнеш, че някой се изказва некомпетентно, му обясни кое е правилното

Според мен въпросът е самият той да мисли за това доколко компетентно е изказването му, доколко крайно е то, какви ще са последиците от премането му, в неговото собствено съзнание да съществува мисъл относно това, че дава съвет с цел да помага и, че целта е наистина да се помогне, че е по-добре да си затрае, ако не е на 1000% сигурен в това, което казва. Зависи и от насочеността на некомпетентното изказване - едно е да се изказва некомпетентно търсещ съвет, друго е да се изказва некомпетентно даващ съвет :)

АН

05.04.11
14:49

казано от emzo на 05.04.11, 14:13:

казано от gips на 05.04.11, 13:56:

Искаш ли да станеш модератор ?

Аз имам много лесно решение на проблема, само да ми активират бутона BAN (devil)
Ще намалим количеството, но пък ще завишим качеството.

thumbs up

Моля ви, не давайте бутона БАН на Емзо, че аз съм първия ! :D

казано от Mon coeur est a vous на 05.04.11, 14:47:

...Но нали видя какво става, когато направиш забележка на някой, че това което е казал не е правилно, обвиняват после теб, или мен, или него...

Така е... аз затова реших егоистично проблема за себе си, като не давам мнение в определени дискусии (знаеш отношението ми към неграмотността, например). В крайна сметка, обаче, на мен ми е приятно да съм полезен според знанията и възможностите ми (колкото - толкова). Регистрирах се тук не само за да използвам полезната информация, но и да допринеса (до колкото мога) за увеличаването й. На никой не му е приятно, когато му се озъбят незаслужено, но... как трябва да гледа на това един спортист? От друга страна и Trash е прав - младежта е наперена и морето й е до колене - винаги е било така.

казано от karfi4ka на 05.04.11, 14:48:

...по-добре да си затрае, ако не е на 1000% сигурен в това, което казва.

Това е изкуство! :)

...Зависи и от насочеността на некомпетентното изказване - едно е да се изказва некомпетентно търсещ съвет, друго е да се изказва некомпетентно даващ съвет :)

Некомпетентно зададеният въпрос често получава некомпетентни отговори и/или спам.
Компетентните потребители лесно игнорират некомпетентните мнения.
Тънкостта е при некомпетентните - те трудно се ориентират в мътната вода.

Като казвам некомпетентен, не влагам дори и капка лоша мисъл - не може всички да имат познания в дадена област, не се раждаме научени на това или онова. Нормално е да има такива.

Нищо против автора, но и подобни теми като тази ме дразнят също.

Здравей, Сърчице!
Реших да видя коя е  дамата, която няма нищо против мен, но пък е леко раздразнена от темата, която повдигам!
Разлистих дневникът ти и бях приятно изненадан! Радвам се да видя жена, която се храни добре и приема достатъчно белтъчини. Жена, която спортува активно и има добра двигателна култура. Натъжи ме само факта за твоето заболяване, но вярвам, че всичко  скоро ще мине и отново ще бъдеш на линия.
Да си призная, не съм наивник, който смята, че темата ще се хареса на всички. Очаквах реакция от “компетентни” съфорумци, но те се спотайват. Въпросите, които поставям са  под формата на лични  констатации и са донякъде риторични. Затова не целя дискусия, а провокирам тема за размисъл. Както се вижда, не съм визирал определени хора и се старая да съм максимално толерантен към всички.  Но не мога да попреча на никой да се разпознае като герой от темата. За жалост, един  от най-големите проблеми на българите е, че разбират от всичко и са готови винаги да дадат професионално мнение.
Съжалявам, че съм те подразнил по някакъв начин  и съм нарушил душевното ти спокойствие!  Но не мога да обещая, че ще толерирам некомпетентността и затова ще продължавам да ползвам правото си да повдигам  “дразнещи “теми!
Изпращам ти като компенсация  част от доброто си настроение и ти пожелавам скорошно оздравяване!

Мнението беше редактирано от Владимир Караиванов на 05.04.11 16:09.

05.04.11
16:11

Хора с малко стаж в залата ни съветват, как да тренираме

Има хора, които с години се опитват да отслабнат и нямат резултат. Има и такива, които едва от няколко месеца ходят на фитнес и са супер нацепени. Ти от кои би поискал съвет?

Хора без медицинско образование, дават смело мнения по здравословни проблеми

Аз съм личен пример за това колко погрешно е човек да се опитва да се самолекува с информация от интернет. Изчетох сумати сайтове, форуми, самоназначих си лечение и познай какво... оказах се в огромна заблуда. Винаги ама винаги трябва да се допитваме до компетентно лице. Ако ми позволите като идея към модераторите на форума, може би е по-добре на мястото на “травми и контузии” периодично да “гостува” някой лекар или ортопед, към който да се обръщаме с предварително зададени въпроси.

Нямате ли и вие усещане, че доста хора обичат да се изказват компетентно? Страхувам се само от това, че някой млад и тепърва прохождащ в залата ще получи грешните съвети и ще страда от това!

Имам, ама какво от това? Какво може да се направи? То и някой културист в залата да попиташ няма гаранция, че ще те посъветва правилно.

HE

05.04.11
16:21

Хайде и аз като “фен” на компетентните мнения да се изкажа :D
Идиоти всякакви, такива които дават идиотски мнения и такива, които ги слушат! Днес например бях свидетел как набъзо препоръчаха “фат бърнър” на 14 годишно лапе, трениращо от скоро. Въпроса е, че не може да се налага цензура на подобни “компетентни” изказвания, БАН тук се отнася изключително трудно. Начинаещите четат селективно - предимно мнения, които ги насърчават. Оказва се, че проблема има две страни и няма решение. Всъщност решението в моите очи е да се включат повече от наистина разбиращите и да оборят мнението, което считат за грешно - в крайна сметка това е цел на форума, да се получи дискусия. Получава се параграф 22, защото, както казах и по-горе - летните и начинаещите четат това, което им изнася, а не каквото трябва.

05.04.11
16:21

казано от Кольо Пияндето на 05.04.11, 15:07:

...Зависи и от насочеността на некомпетентното изказване - едно е да се изказва некомпетентно търсещ съвет, друго е да се изказва некомпетентно даващ съвет :)

Некомпетентно зададеният въпрос често получава некомпетентни отговори и/или спам.
Компетентните потребители лесно игнорират некомпетентните мнения.
Тънкостта е при некомпетентните - те трудно се ориентират в мътната вода.

Като казвам некомпетентен, не влагам дори и капка лоша мисъл - не може всички да имат познания в дадена област, не се раждаме научени на това или онова. Нормално е да има такива.

Имам предвид (аз все за последиците си говоря), че когато един некомпетентен, незнаещ човек дойде да търси помощ и говори с неверните думи, говори некомпетентно, той не дава съвет, а търси такъв и не съществува възможност тази некомпетентност да доведе до неприятни последици за някого. Друго е когато някой некомпетентен човек ...некомпетентно дава некомпетентен съвет....възможността за отрицателни последици е сериозна, особено когато съвет търси един ензнаещ/некомпетентен човек.

Също и аз в “некомпетентен” не влагам никаква лоша мисъл.

05.04.11
16:38

казано от Кольо Пияндето на 05.04.11, 12:16:

казано от Maynard на 05.04.11, 12:09:

Nuff said.

Греша ли?

Точно обратното.

05.04.11
16:52

казано от head_hunter на 05.04.11, 16:21:

Хайде и аз като “фен” на компетентните мнения да се изкажа :D
Идиоти всякакви, такива които дават идиотски мнения и такива, които ги слушат! Днес например бях свидетел как набъзо препоръчаха “фат бърнър” на 14 годишно лапе, трениращо от скоро. Въпроса е, че не може да се налага цензура на подобни “компетентни” изказвания, БАН тук се отнася изключително трудно. Начинаещите четат селективно - предимно мнения, които ги насърчават. Оказва се, че проблема има две страни и няма решение. Всъщност решението в моите очи е да се включат повече от наистина разбиращите и да оборят мнението, което считат за грешно - в крайна сметка това е цел на форума, да се получи дискусия. Получава се параграф 22, защото, както казах и по-горе - летните и начинаещите четат това, което им изнася, а не каквото трябва.

Лошото в случая е,че неразбиращите новаци се влияят от форум-мненията на този,който ги съветва и за тях човек с повече мнения е по-голям капацитет,което в повечето случай не е съвсем вярно.Аз изядох БАН в онзи другият сайт,затова,че си позволих да кажа в очите на г-н сайт-администраторът,че Ecdy-steel е пълен боклук,та в това число може би наистина трябва да бъдат преразгледани условията поне за временен БАН.Дискусиите са добре дошли,но те неминуемо ще доведат до излишни спорове,изтъкване на факти и изследвания,защото винаги монетата има две страни и тогава нищо неразбиращият новак ще бъде напълно объркан и е много вероятно или да се откаже, или да поеме по по-лесния път,който в повечето случаи е и грешният.

05.04.11
16:57

казано от a.k.a. The Boss на 05.04.11, 16:52:

Лошото в случая е,че неразбиращите новаци се влияят от форум-мненията на този,който ги съветва и за тях човек с повече мнения е по-голям капацитет,което в повечето случай не е съвсем вярно.

Мисля, че ако замениш Кранг (май така се казваше :) ) с твоя снимка, надали някой ще пренебрегне мнението ти, пък ако щеш бъди с 2 мнения ;)

Мнението беше редактирано от Стоянчо на 05.04.11 16:57.

05.04.11
17:11

Трудно е сам да се причислиш в категория “наистина разбиращ”, “имащ бегла представа”, “нямащ идея”, за да се самоконтролираш при даване на съвет...първата обикновено е запълнена по подразбиране :D
Иначе, да, форум е, никой никого не може да ангажира с мнението си, но все пак трябва да се внимава със съветите. Някои наистина възприемат нещата твърде буквално и селективно, изваждат изречения от контекста... Да не говорим, че собственият опит често не е в състояние да обясни различното въздействие на нещо си върху някой друг със сходни на нашите параметри...

Иначе и аз мисля като Хед - трябва наистина знаещите да се включват повече и по - активно. Най - малкото ще има по - малко теми за брак...и по - замислени хора.

05.04.11
17:14

казано от default на 05.04.11, 16:11:

Има хора, които с години се опитват да отслабнат и нямат резултат. Има и такива, които едва от няколко месеца ходят на фитнес и са супер нацепени. Ти от кои би поискал съвет?

Нито един от двамата ;)

Мнението беше редактирано от Петко К на 05.04.11 17:14.

05.04.11
17:14

Сложете нещо под аватарите на по -запознатите на теми хранене , трениране и т.н : )

05.04.11
17:22

казано от brusakch на 05.04.11, 17:14:

Сложете нещо под аватарите на по -запознатите на теми хранене , трениране и т.н : )

За съжаление не е много ясно по-какъв критерии би било възможно някой да е причислен към някоя категория.

Май само две неща вършат работа в тази насока:
1) системата за харесване (която за съжаление не показва кой е харесал, или поне аз не виждам). Идеята е, че ако видя, че човек, чийто мнения уважавам много е харесал нечие мнение е по-вероятно да се вслушам. Но за целта вече трябва да имам изградена идея.
2) активни включвания на повече хора - например когато двама трима се изредят да кажат - слушай Х, той разбира ... се създава впечатление дори у новодошлия във форума.

Мнението беше редактирано от Иван Божанов на 05.04.11 17:23.

05.04.11
17:25

казано от brusakch на 05.04.11, 17:14:

Преди време го обсъждахме, но няма обективни критерии и задачата е трудна.

Мила

05.04.11
18:42

Съжалявам, че съм те подразнил по някакъв начин  и съм нарушил душевното ти спокойствие!  Но не мога да обещая, че ще толерирам некомпетентността и затова ще продължавам да ползвам правото си да повдигам  “дразнещи “теми!
Изпращам ти като компенсация  част от доброто си настроение и ти пожелавам скорошно оздравяване!

:) Душевното ми спокойствие е ок ;) Ти не си ме дразнил, аз също не толерирам дечурлигата ‘’компетентни’’ (не твърдя, че аз съм, но поне давам съвети, когато съм сигурна) обаче както казах, това няма смисъл да се коментира, защото всеки, който изразява мнение, си мисли, че е компетентен( иначе не би давал мнение)
Няма проблем, повдигай ‘’дразещи’’ теми ;) , а аз като добър поребител, няма да пиша в тях :P
П.П Мерси за пожеланията и за доброто настроение !

казано от brusakch на 5 Апр 2011 17:14:

А какъв ще бъде критерия ? Как ще се определи кой е по-запознат ? Предполагам не по няколко стотинте мнения, половината от които са направени в темите ‘’есета’’ :)

Мнението беше редактирано от Мила на 05.04.11 18:46.

05.04.11
18:46

Принципно съм съгласен, но честно казано, напоследък темите с назидателен тон”Как да питаш”, “Как да даваш съвет” и “Какво да ти е мнението”, започнаха да ми идват леко в повечко.
За себе си, старая се да не пропускам да спомена факта, че когато давам съвет или мнение по даден въпрос, правя го от гледна точка на  личен опит, изразявам лично мнение или е нещо което съм чел и намирам за логично. Не съм треньор, не съм и състезател,  не претендирам да имам задълбочени научни знания.
Препоръчвам този подход и за най-убедените в знанията си. Ако не друго, то поне ще предразположат и не толкова разбиращите, да зададат някой нагледно тъп въпрос, който може би е твърде важен за да остане без отговор.

05.04.11
19:04

Това е, че едно 90% от начинаещите във форума като им отговориш и не им изнася, ти отвръщат с:”къв си ти та ще ми казваш”,”кой те е питал теб”,”не ми пиши в темата, като не ти харесва” и прочие.Горе-долу това, което Хед каза.

05.04.11
20:24

Пак ли такава тема ве? :D

10.04.11
21:11

На мен ми е любимо, когато мъжете започнат да се изказват компетентно относно липсата на цикъл при някоя съфорумка (bow)
Според мен при даване на мнение, е хубаво да се цитира как сме стигнали до него. Например: аз съм преживял това и това през 2008, еди как си станаха нещата, пих еди какво си. Или: прочетох едно изследване на еди кои си учени, намира се на еди кой си сайт и там пишеше по тази тема следното....Или: приятелката ми имаше подобен проблем, на нея й помогна следното...
И пак стигаме до “отсяване на мнения”, защото колкото хора, толкова организми и при едни Л-карнитинът е добре работещ продукт, а за други е хвърлени на вятъра пари.

За здравословните проблеми е ясно, че трябва да се обръщаме към лекари, а не към форуми.

11.04.11
13:20

Гледах я тая тема, гледах я, пък си рекох “Ами що пък да не я мина и аз отзад”...
Та ето резултата.
Този проблем нито е нов, нито е уникален за bb-team. Аз съм по форумите от края на 90-те, доста преди 99% от съфорумците да са виждали компютър на живо и поне половината да са били родени. Този казус възниква отново и отново веднага, щом един специализиран форум натрупа определена критична маса от потребители и те вече не се познават достатъчно помежду си. За съжаление обаче не знам някой да е открил адекватно решение досега. Пробвани са какви ли не системи за оценяване на мнения и теми, рейтинги, ранкиране и “етикетиране” на потребителите от страна на екипите, звания и титли (”експерт”, “майстор” и т. н. в този дух). Нищо не помага. Желаещи да дават мнение с и без то да им се иска винаги има и много често те нямат дори бегла представа за какво говорят, за сметка на това обаче са заредени здраво с категоричност, която е в състояние да обори дори общата теория на относителността.
В крайна сметка обаче медалът си има две страни. Най-общо казано задаващите въпрос могат да се разделят на три групи:

1. Такива, които ще погледнат критично всеки отговор, в най-добрия случай ще го проверят, а в най-лошия ще се консултират с още някого, на чието мнение могат да разчитат, но няма да вземат нищо за чиста монета, докато не проверят за какво става дума. За тази група страдащите от словесно разстройство капацитети по всичко няма да представляват проблем, а само досада.

2. Такива, които имат затруднения да намерят “й” на клавиатурата си (освен когато им трябва за думата протеин), но за сметка на това прекрасно знаят къде са 4 и 6. Смея да твърдя, че тук възрастта няма никакво значение. Ако си глупаво дете, ВИНАГИ ставаш глупав възрастен. Може би с малко повече горчив опит, заради който се научаваш да духаш горещата супа понякога, но въпреки това глупав. Ясно е, че тези хора не могат да различат добър от лош съвет, нямат достатъчно умствен багаж, за да си направят собствени изводи и достатъчно критичност, за да потърсят потвърждение. Но от друга страна дори и от най-компетентния съвет, попаднал в такава почва, обикновено покълва нещо доста изродено, което едва ли има дори най-далечна прилика с първоначалната идея. Казано по-просто, на такива каквото и да им кажеш, е все едно.

3. Тази е по-особена банда - те вече имат мнение, но задават въпрос, за да потвърдят собственото си убеждение. При тях отговорите като цяло са без значение - винаги се намира кой да се съгласи с това, което те искат и да легитимира дори най-голямата глупост, така че изобщо е излишно човек да си прави труда да им отговаря смислено.

Както виждате, при две от трите групи е без всякакво значение кой какво точно ще отговори. Може да се търси някаква зависимост между отговорите и последвалите действия от страна на питащите само от първата група, но пък точно те са хората с глави на раменете и от тях се очаква да са в състояние да отсеят зърното от плявата.

Ето, логиката възтържествува. Който трябва, ще получи своя отговор. Останалите... Е, естественият подбор не съществува само в учебниците по биология.

Това важи с пълна сила и за отговорите по отношение на здравословни проблеми. Ако си достатъчно ТЪП, за да си мислиш, че можеш да получиш адекватна помощ във форум, пък било то и от светило по темата (каквито тук няма), заслужаваш абсолютно всичко, което после може да ти се случи.

Мнението беше редактирано от Boby_ на 11.04.11 13:22.

11.04.11
21:11

Тип 4.  Такива, които незнайно защо си правят “дневник” и лъжат, че ги интересува другите какво мислят, след известно време лъжат какво ядат, лъжат себе си и другите, на които им е пък през оная работа, но пишат така (и аз не знам защо), че да ти внушат колко живо ги вълнува дали козунака със стафида, който е ял, има по-голям гликемичен индекс от тоя без и общо взето заедно с точка 3 са си партия :D

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1