Това го бях чувала на времето за пчелния прашец, даже като дете ми бъркаха с мед. Ще взема да си взема :)))
За храната - и аз няма да коментирам още. Изпробвам нещо в момента и мисля, че съм на прав път. Нещо ми е съмнителна тая теория напоследък - малко ядеш, пък си дебел. Няма такова нещо в продължителен план. Да допуснем, че тялото е натрупало мазнини, за да се предпази, то в един период на недостиг, така или иначе започва да черпи от тези запаси. И примерно, ако един човек тежи 90 кг. и с диета сваля 20 или 30, то какво?! Без грам мускули ли остава? Ей такива мислички ми се въртят в главата... еретични....
10.04.11
18:56
Макси аз като влязох тук в този форум преди около 2 год. и започнах да следвам някакви съвети за повече ядене и за около 7мес. надебелях със седем килограма без да съм търсила такъв ефект, та нещата са много сложни...
казано от Joyplovdiv на 10.04.11, 18:56:
Макси аз като влязох тук в този форум преди около 2 год. и започнах да следвам някакви съвети за повече ядене и за около 7мес. надебелях със седем килограма без да съм търсила такъв ефект, та нещата са много сложни...
И как ги свали? и как се храниш сега? а преди да започнеш да влизаш във форума, как се хранеше?
Според мен нещата не са толкова сложни, колкото индивидуални. Аз за себе си разбрах, че не мога да ям толкова много - тоест - мога, но нито се чувствам добре, нито постигам ефекта, който искам. При мен не действа.
Макси, не постигаш желания ефект, защото хранителният ти режим куца. Не може една седмица да се храниш добре и след това да развалиш нещата и да искаш да постигнеш така желаното намаляне на килограмите. А пък и не е задължително да ядеш 6 пъти на ден. Може да бъдат 4 или 5, но от качествена храна.
И ще ти припомня някои неща, които ти е писал Oranje:
казано от Oranje на 18.02.11, 22:55:
Има чайове и напитки, които спомагат за топене на мазнините. Но да разчиташ само на тях, или само на кардио, без да се храниш както трябва, е все едно да започнеш втора работа на минимална заплата, жена ти да не излиза от молО и да си мислиш, че ще забогатееш. То ясно, че приходите ти ще се увеличат, ама като не смогват на разходите е все тая :)
казано от Oranje на 18.02.11, 23:06:
казано от maxxi на 18.02.11, 22:58:
........Колкото до храненето - не гледай да е прилично и да не е за два-три дни. Може да е много неприлично, важното е да работи за теб. А най-важното е да се превърне като част от деня ти, не просто от време на време да е “правилно” и да се гордееш, че еди-кога си не си си взела бонбон или си устояла на торта...
11.04.11
15:44
Карпи,
това, за което пишеш е идеалният вариант, но за някои хора, като Макси, независима, свободолюбива и артистична, би било доста трудно да прави това нещо всеки ден...Ако е можела, е щяла да го направи досега. Не може да няма и някакъв друг начин- като например- по-малко храна...
Щом един вариант не действа, се прибягва до втори, трети, пети...докато подейства. Няма магическа формула, която прилагаш веднъж и след това цял живот всичко тече като по мед и масло. Всеки е различен не само от останалите, но разлики се появяват в следствие напредване на възрастта, промяна навиците, начина на живот и т.н. фактори. Така че, ако една схема е подействала на 20 годишна възраст, това не означава че ще бъде приложима на 35. Щом си поставила някаква цел, започваш да я преследваш и да търсиш начини да я постигнеш, ако след втория или дори петия опит се откажеш, това не означава че целта ти е недостижима, а просто ти си престанала да полагаш усилия.
Никой, бил той най-добрия диетолог или треньор не може да ти помогне, ако не познаваш себе си добре и ако не положиш усилия да се опознаеш.
казано от Joyplovdiv на 11.04.11, 15:44:
независима, свободолюбива и артистична
Искам само пак (понеже и друг път, в друга тема, съм те питала) по какъв начин тези личностни качества се сблъскват с добрия хранителен режим?
би било доста трудно да прави това нещо всеки ден...
“Нещо” в смисъл да се храни правилно всеки ден ли?
Не може да няма и някакъв друг начин- като например- по-малко храна...
Например да започне да гладува ли?
@maxxi съгласна съм с Margaritka и karpi - пробвай кое работи добре при теб, но за да установиш дали нещо работи или не, трябва много постоянство и адски много упоритост. От личен опит :)
Има ситуации, в които и да искаш, няма как да спазваш какъвто и да е режим. Понеделник и вторник от 10 имам упражнения със студентите. Днес напр. свършихме в 15.00. 5 часа.
Утре ще е още по-зле, защото има и пред-дипломни защити след упражненията. Останалите дни са - хъм, според зависи. Напоследък ангажиментите ми се увеличиха и нямам обедна почивка, както ако работех в офис.
Това, което имах пред вид, по-ногре, не беше, че не трябва да се яде нездравословно. Но като цяло не съм съгласна, че храната ми е некачествена. Напротив - амам прием на всички нутриенти, ям плодове /от които повечето тука се страхуват/, зеленчуци - обед и вечер, месо...
Всъщност ми възникнаха някои съмнения - за това “ям малко, а пък съм дебел”, както и за топенето на мускулите.
В никакъв случай не подкрепям гладуването до припадък.
Разбирането за “малко” и “много” е субективно, знаете... Написано в някакъв форум, едно дневно меню може да изглежда “твърде малко”, а тренировката - “твърде много”. А реално да е точно обратното.
Така че, както се каза по-горе, трябва да се опитват различни варианти, само да не са крайни :)
казано от Margaritka на 11.04.11, 15:59:
Щом един вариант не действа, се прибягва до втори, трети, пети...докато подейства. Няма магическа формула, която прилагаш веднъж и след това цял живот всичко тече като по мед и масло. Всеки е различен не само от останалите, но разлики се появяват в следствие напредване на възрастта, промяна навиците, начина на живот и т.н. фактори. Така че, ако една схема е подействала на 20 годишна възраст, това не означава че ще бъде приложима на 35. Щом си поставила някаква цел, започваш да я преследваш и да търсиш начини да я постигнеш, ако след втория или дори петия опит се откажеш, това не означава че целта ти е недостижима, а просто ти си престанала да полагаш усилия.
Никой, бил той най-добрия диетолог или треньор не може да ти помогне, ако не познаваш себе си добре и ако не положиш усилия да се опознаеш.
Абсолютно. Точно за това и казвам - режима, за който си платих, не е за мен. Аз най-добре си знам как съм си регулирала теглото години на ред. На път съм да разбира и сега.
още съм слаба и не съм се оправила напълно, за това се въздържам от фитнес.
закуска ябълка, банан
втора закуска пилешки бульон
обяд филийка с лютеница
след два домат, 50гр. пилешко на скара, 50гр. свинско на скара
следобедна закуска ябълка, след половин час - половин филийка с шунка
вечеря салата + -ще видим /яйца по панаггюрски или... не знам още, нещо такова/
До сега - 2 литра вода.
не съм свалила повече, но това, което бях свалила предните седмици е задържано.
Мнението беше редактирано от maxxi на 12.04.11 17:25.
Еми, питаш и се чудиш защо не работи това и онова...виж си менютата.
Кое точно от днешното ти хранене е здравословно? Лютеницата ( която дори и да е домашна, не е за предпочитане) или шунката? А ако кажеш че и хлябът ти е бял... :D
ябълката, банана, салатата - мисля, че по принцип са доста здравословни, освен ако не навлизаме пак в онази дискусия за нитрати и пестициди :)))
лютеницата не е най-здравословното нещо, но със сигурност беше най-приемливата опция в академичните условия :))) другите опции са бейкролс, солети, тост сандвичи... и т.н.
Шунката беше максимум 20гр.
Не ми се навлиза в безсмислена дискусия, но това, което си написала е просто оправдание. Не си мисли че здравословно хранещите се хора не работят, а седят по цял ден в кухнята. Аз цяла зима работя почти без почивка, понякога по 12 часа на ден. Имала съм някои периоди на отклоняване от обичайния ми начин на хранене, но това не е било, защото съм “нямала избор”. Изградила съм си навика всяка сутрин да си опаковам кутийките с храна за деня. Може да изглежда малко крайно, но другия ми вариант е да мрънкам и да се чудя защо полагам толкова големи усилия, а нищо не се получава. Да, определено е странно за хората с които работя, но на въпроса им “как успяваш да поддържаш такава форма?” им показвам кутийките с храна, въжето за скачане и GYMBOSS-a…след което ме предлагат за освидетелстване и се примиряват с това че винаги ще изглеждат зле :D :D :D
Не ме разбирай погрешно, казвам ти го не с цел да се заяждам, а с най-добри намерения. Просто, ако не си генетично чудо на природата се налага да полагаш системни усилия за да постигнеш целите си. При мен с течение на годините, тези усилия се превърнаха в начин на живот, състояние на духа, и част от ежедневието ми без която денят ми не е пълноценен. :)
ма аз не съм си и помисляла, че сме тук да се заяждаме. Но просто няма как да си извадя кутийката с месо /било то пиле или пържола, или салата/ пред изгладнелите студенти и професори... ми не става, пък не мога да нося храна за 20 души :)))))
Няма как да се усамотявам /нито къде/ с кутийките... освен в тоалетната, аааааа, не, мерси!
Много съм съгласна за системните усилия, така е :)))
Вадя си кутийки без да ми мигне окото. ;) На който не му харесва...ами не е мой проблем. Ако все пак някой е особено настойчиво досаден с коментарите и въпросите си, си измислям болест или алергия, изискваща специална диета. :D Нямаш си идея колко стават съпричастни хората, ако разберат че си болен...ако си обаче здрав, който се опитва да остане такъв, вече ставаш луд...двойни стандарти навсякъде. ;)
казано от Margaritka на 12.04.11, 19:36:
Вадя си кутийки без да ми мигне окото. ;) На който не му харесва...ами не е мой проблем. Ако все пак някой е особено настойчиво досаден с коментарите и въпросите си, си измислям болест или алергия, изискваща специална диета. :D Нямаш си идея колко стават съпричастни хората, ако разберат че си болен...ако си обаче здрав, който се опитва да остане такъв, вече ставаш луд...двойни стандарти навсякъде. ;)
:)) това е хитро, не съм се сещала. По принцип си права, но хората там събират пари за тази лютеничка... малко по-различни са нещата. Както и да е. А пък като съм с чужденци и по цял ден трябва да превеждам и тях ги храним със сандвичите от кафето, пак не върви... Има си ситуации и ситуации. Хора и хора. На мен лично ми присяда като ям, а другите ме гледат и това би ми донесло повече вреди на нервната система, отколкото здравословни ползи :))
Мнението беше редактирано от maxxi на 12.04.11 19:51.
12.04.11
19:58
И на мен не ми е удобно да ям, докато ме зяпат всички наоколо, но винаги има начин, ако човек си го е решил. Виж в подобна ситуация шепа ядки вършат идеална работа - много по-добре от филийките и др. подобни :)
Макси, по - горе се чудиш дали ако 90 кг. жена свали с глад 20-30 кг., ще остане без мускули. Въпросът не е точно в това, мисля - тя ще бъде с 20 кг. по - лека, но съотношението мазнини - мускули, а по - точно пасивно - активно тегло, ще се променя в полза на пасивното тегло...и пасивното и активното тегло ще намаляват, но активното ще се топи по - бързо. На 70 кг. тази жена вероятно ще бъде с няколко пласта кожа + мазнини по корема, поувиснал трицепс, паласчици, желирани краченца и така....доста по - различно се сваля с режим на хранене, особено в комбинация със силови тренировки, които да пазят мускулите. Същата тази жена на 70 кг. ще изглежда по - лека за килограмите си и - моя любим израз - “стегната”.
В дългосрочен план наистина няма такова нещо - Освиенцим, Бухенвалд. Но е за сметка на влошеното качество на живот.
Иначе спор няма - за да сваляш, трябва да присъства чувството на глад....все пак си в калориен дефицит.
А за кутиите - и аз не бих носила навсякъде, със сигурност не и при студенти и преподаватели в университет, още по - малко при посещения на чужденци. Или пък да се крия някъде.....няма начин. То и не нося, де, макар че аз пък имам възможности в това отношение....Една филийка с лютеница никого не е съборила, но е малко като за обяд. Че няма протеин - няма. И закуската ти е така. Поне малко го увеличи - някое парче сирене, някое яйце, кисело мляко - ей такива неща.
След, като кутиите отпадат, като вариант, какво пречи да си носиш сандвич с пилешко и 1 или 2 филии пълнозърнест хляб или пък малко сурови ядки. Овесената питка също е вариант :). Никой няма да разбере дали си ги носиш от вас или пък си си ги купила от лавката на университета. Варианти много. Всичко е въпрос на желание :).
Мнението беше редактирано от T-X на 12.04.11 21:38.
казано от karpi на 12.04.11, 21:37:
След, като кутиите отпадат, като вариант, какво пречи да си носиш сандвич с пилешко и 1 или 2 филии пълнозърнест хляб или пък малко сурови ядки. Овесената питка също е вариант :). Никой няма да разбере дали си ги носиш от вас или пък си си ги купила от лавката на университета. Варианти много. Всичко е въпрос на желание :).
истината е, че изобщо не очаквах днес специално, че ще имам време да ям каквото и да било и за това и не се подготвих.
Както кзах - денят беше много натоварен до 3 часа, но варианти, разбира се има. Просто трябва да се планира предварително - както каза денсгърл - ядки, или твоето предложение, така е :))
казано от Ausser Haus на 12.04.11, 21:30:
В дългосрочен план наистина няма такова нещо - Освиенцим, Бухенвалд. Но е за сметка на влошеното качество на живот.
Иначе спор няма - за да сваляш, трябва да присъства чувството на глад....все пак си в калориен дефицит.Това имах пред вид - не да припадаш от глад, а да си леко гладен или по-точно леко не доял.
Съгласна съм за влошеното качество на живот, със сигурност е така и аз като го написах нямах пред вид крайности, пак казвам.А за кутиите - и аз не бих носила навсякъде, със сигурност не и при студенти и преподаватели в университет, още по - малко при посещения на чужденци. Или пък да се крия някъде.....няма начин. То и не нося, де, макар че аз пък имам възможности в това отношение....Една филийка с лютеница никого не е съборила, но е малко като за обяд. Че няма протеин - няма. И закуската ти е така. Поне малко го увеличи - някое парче сирене, някое яйце, кисело мляко - ей такива неща.
Малко е филийката, но тя не ми бе същинският обяд, той бе след два часа - месо със салата. Закуската наистина е малко, но ако знаеш как добре се чувстам с тази закуска! Не съм гладна, а ми е толкова лекичко на стомаха, но все пак в момента не тренирам. Не знам как ще е като пак тръгна в залата, но съм сигурна, че тогава няма да мина само с ябълка и банан :)))))
Днес -
9.00 - ябълка, банан
11.00 - банан
12.00 - 100гр. свинска вратна на скара, един домат с много магданоз
15.30 - капучино
18.00 - две лъжици ориз, 50гр. пиле с кисели краставички, кисело мляко, чесън
Днес
8.30 - препечена филийка с кашкавал, пуешко филе
13.00 - домат с магданоз, свинска вратна на скара
16.00 - ябълка
19.00 - салата с още не знам....., тъй като днес имаме годишнина и сигурно ще поръчаме нещо готово......
Днес
8.30 - парче пица, кафе
11.30 - ябълка
13.30 - 100гр. пиле, 100гр. кисело мляко Верея 2%, 2 супени лъжици ориз, краставица
17.30 - ябълка
19.30 - домати и краставици, пиле на скара
Мнението беше редактирано от maxxi на 15.04.11 20:22.
Днес -
8.30 - половин филийка с шунка
11.30 - ябълка
13.00 - пиле на скара, краставица
17.00 - ябълка
за вечеря - салата, домати, краставици....
казано от maxxi на 16.04.11, 13:16:
Днес -
8.30 - половин филийка с шунка
11.30 - ябълка
13.00 - пиле на скара, краставица
17.00 - ябълка
за вечеря - салата, домати, краставици....
Е това е вече наистина малко храна...Що така?
вечерята ще я дописвам - ще има пиле на скара :))
Така ми е по-леко и тези дни не тренирам, енергоразходът ми е много малък, а и най-накрая започнах да свалям, явно това работи при мен. Не се чувствам гладна, напротив, екстра ми е :))))
Днес
Най-накрая стъпих в залата и май това й беше за последно. Страхотно се подразних. Новите собственици са набили двойни цени - не само на тренировките. Кафето е три пъти завишено, а голяма бутилка минерална вода е 1.80. Не че нещо, но когато вдигаш цените, трябва да предложиш нещо в замяна, а освен че са светнали всички лампи и сега те ти бият в очите и имаш чувството, че си на дискотека, други “подобрения” няма. А, да, две пейки и една табуретка, които не знам каква работа ми вършат...
Та, така или иначе, съм си направила проучването за района на Студентски град и съм си харесала две други зали, които ще изпрабвам. Едната още утре.
Та за тренировката -
реших да го карам по лекичка и правих само кардио на гладно, но само 30мин. След двете седмици боледуване още не съм напълно добре.
18.04.11
22:16
Макси, защо не пробваш Фитнес 33 в Студентски град. Залата е оборудвана с всичко необходимо и е непрентенциозна.
Месечна карта за дами е само 15 лв.
мда, това е втората ми опция ;) чух, обаче, че кардио уредите им са много раздранкани?! Ти там ли ходиш?
18.04.11
23:07
Да Макси, там ходя. Ако търсиш “лъскав ” фитнес, значи Фитнес 33 не е за теб. Уредите не са първа младост, но все ще се намери нещо читаво, което да ти свърши работа. Има 4 пътеки, 6 кростренажора и 10 велоергометъра. А вечер можеш да ползваш безплатно съветите на фитнес инструктор.
казано от vladokar на 18.04.11, 23:07:
Да Макси, там ходя. Ако търсиш “лъскав ” фитнес, значи Фитнес 33 не е за теб. Уредите не са първа младост, но все ще се намери нещо читаво, което да ти свърши работа. Има 4 пътеки, 6 кростренажора и 10 велоергометъра. А вечер можеш да ползваш безплатно съветите на фитнес инструктор.
Не, не търся “лъскав” фитнес. Търся фитнес, в който да се чувстам добре и да не печелят от кафето от мен. Щото човек във фитнеса не ходи да пие кафе, а да тренира. Аз просто си бях свикнала, щото сутрин нямам време вкъщи да пия кафе...
Както и да е, първият ми избор е новият фитнес срещу прпинтинг център Мания, а вторият 33-ката. Ще видим къде ще се спря...
19.04.11
10:46
Предполагам, че говориш за Спорт сити на ул. др. Йордан Йосифов 20
Наистина този фитнес комплекс е нов. Има отделни зони за силова, кардио и аеробика. Чистичко и приятно е. Не знам само, кой идиот е сложил паркет в зала с тежести. Цена за една тренировка е 8 лв., а карта с неограничени посещения е 98 лв. Не ми хареса само това, че всички си бяха облекли марковите анцузи и гледаха много важно.
казано от vladokar на 19.04.11, 10:46:
Предполагам, че говориш за Спорт сити на ул. др. Йордан Йосифов 20
Наистина този фитнес комплекс е нов. Има отделни зони за силова, кардио и аеробика. Чистичко и приятно е. Не знам само, кой идиот е сложил паркет в зала с тежести. Цена за една тренировка е 8 лв., а карта с неограничени посещения е 98 лв. Не ми хареса само това, че всички си бяха облекли марковите анцузи и гледаха много важно.
не, не е този. Този е на втория етаж на една нова сграда - като търговски център. Нещо D& и как беше точно не знам. Картата за неограничен достъп там е 30 лева за жени. И уредите си ги бива, аз ходих да го гледам и утре ще го прабвам.
Днес
8.30 - препечен пълнозърнест хляб с шунка и кашкавал
9.30 - тренировка - гърди и гръб
нещо кардиото днес не ми вървеше, нещо тегава работа
Така - днес пробвах тази зала, която беше №1 в списъка ми за нови зали и впечатленията ми са следните:
- момчето на рецепцията е симпатично, посрещна ме добре и е инструктор /за разлика от онези аматьори/;
- залата е доста по-малка от старата, по-специално таваните са ниски, но с това с свиква, иначе е слънчева и топла,
- с крос тренажора не се разбрахме - нещо е много неудобен, но пътечката става, въпреки, че малко е разбита и създава усещане за нестабилност;
- другите уреди стават, само дето - много странно - нямат гиричка от 6кг, нито дъмбел с тази тежест, както и лост от 15 кг.;
Емиии, това е. Залата е чистичка, уредите стават - имат всичко необходимо. Остава да свикна с посетителите и с уредите. Един от посетителите вече успя да ми обясни, че няма гирички от 6 кг., защото “дамските, които са с дунапрен отгоре, са до 4 кг.”
Бенг пресите също ги правих с лост от 20кг., щото нямат такъв от 15, но не ми беше тежко, добре ми беше. Еми.... това е за сега...
Да си боядисате яйцата и мнооого да се чукате по Великден ;)))) с яйца, де :)))))
Това, че в новата зала няма уреди и тежести, които е имало в старата според мен не е проблем. Дори е добре, защото ще те извади от обичайните ти тренировки и ще те провокира да тренираш със нови тежести, нови упражнения, нов вид стрес за тялото. Може би дори е добра идея да си поговориш с новият инструктор и да го помолиш за съвети и препоръки към старата ти програма, или пък направо нова :)
Когато миналата година смених залата, от много голяма и пълна с уреди зала се преместих в доста малка, в която има само кардио уреди, свободни тежести и един скрипец. В началото ми беше трудно да се ориентирам, но с помощта на супер готин треньор, а и персонала като цяло е готин, много бързо свикнах и за нищо не бих сменила залата си сега. Според мен малакта зала има предимство, че хората се познават, може да разчиташ на повече внимание от инструктор/и, ако има такива, както и на тези които посещават залата. Обикновено в големите зали потока от хора е голям, и аз поне се чувствах самотна сред навалицата.
Мда и из си го мислех същото за програмата, но ще видим. Абе, не е много добре, че нямат гиричка от 6кг. С 5 ми е леко, а със 7.5 ми е тежко.
Аз в страта зала си се чувствах супер, инструкторът ми беше приятел, познавах всички, които ходеха и никак не ми беше самотно, а даже супер! Нооо, нещата се променят - новите собственици нищо не разбират от фитнес, вдигнаха двойно цените, а предлаганите услуги са същите. Как изведнъж тази зала стана няква чужда, не мойта си...
Както и да е, всичко е въпрос на навик и понякага промяната е за добро!
казано от maxxi на 21.04.11, 11:19:
Бенг пресите също ги правих с лост от 20кг., щото нямат такъв от 15, но не ми беше тежко, добре ми беше. Еми.... това е за сега...
E това е истината, Макси :) От немай къде качваш с 33,3% от раз!
Просто трябва да се пробва, иначе откъде ще знаеш можеш или не : )
Нали?! :))) и то след месец не ходене в залата!
Мнението беше редактирано от maxxi на 21.04.11 13:53.