Херния - Какъв е най-добрият вариянт за напред ?

Прескочи до:

08.04.10
19:22

packata - ако може тренирай без колан, по 2 причини:
- ще се въздържаш от пределни тежести
- няма да ти пречи да дишаш и няма да ти качва допълнително налягането в коремната кухина
Започни да правиш внимателно и по малко коремни преси на всяка тренировка - 2 серии по 20-30броя е добре.

Quinn - лекуващия лекар ще ти отговори, няма начин дистанционно да оценим възстановяването ти.

08.04.10
20:49

казано от mitaka101 на 08.04.10, 19:22:

- няма да ти пречи да дишаш и няма да ти качва допълнително налягането в коремната кухина
Започни да правиш внимателно и по малко коремни преси на всяка тренировка - 2 серии по 20-30броя е добре.

Quinn - лекуващия лекар ще ти отговори, няма начин дистанционно да оценим възстановяването ти.

Благодаря за бързия отговор :)
Казаха ми, че след 2-3 седмици мога да почна с плуване, но исках да попитам и хора, които биха имали опит с възстановяването след подобна операция. За йогата - до колкото знам при различните асани не се повишава вътрекоремното налягане (заради техникатга на дишане) и не би трябвало да е проблемно, но отново, исках да се запозаная с мнението на хора, преминали през това.

Мнението беше редактирано от Quinn на 08.04.10 20:50.

13.04.10
10:28

mitaka , аз вече свикнах с колана , тренирам си ве4е от 2 месеца г/д, даже като има в кащи работа без колана нищо не хващам да дигам..... грешка ли е това? И ако си тренирам с колан защо да е грешка? мерси за отговора

TS

13.04.10
15:11

казано от Quinn на 08.04.10, 20:49:

казано от mitaka101 на 08.04.10, 19:22:

Благодаря за бързия отговор :)
Казаха ми, че след 2-3 седмици мога да почна с плуване, но исках да попитам и хора, които биха имали опит с възстановяването след подобна операция. За йогата - до колкото знам при различните асани не се повишава вътрекоремното налягане (заради техникатга на дишане) и не би трябвало да е проблемно, но отново, исках да се запозаная с мнението на хора, преминали през това.

Плуването си е перфектен спорт за хора с травми. Най-добре послушай съвета на лекаря си и внимавай с килограмите, защото хернията е израз на слабост на коремната стена и в по-общ аспект - съединителната тъкан, т.е. щом веднъж се появи, често рецидивира след това, дори и след пълно възстановяване.

Здравейте!Понеже видях тази тема,реших да използвам направо нея ,за да не създавам нова.Изминаха 3 месеца от операцията ми от ингвинална херния (времето след което лекарите ми казаха ,че мога да тренирам).Смятате ли ,че е уместно да започна леки тренировки в къщи с дъмбели и лицеви опори или това ще окаже напрежение в областа на операцията ?И като цяло ,какво бихте ми препоръчали ?
БЛАГОДАРЯ !

06.03.11
18:21

по-добре изчакай още малко, коремните и лицевите не са добре за начало защото натоварват много корема, а ти трябва да го избягваш, за начало е добре да започнеш с изолиращи движения, например лежанката е по-добре от лицевата опора естествено с малко килограми. Я кажи каде се оперира колко пари ти излезе и как мина операцията.

06.03.11
18:26

3 месеца не е достатъчно. Есе пак операцията не е козметична. Изчакай качествено да зарастнат тъканите поне още толкова и се консултирай с лекар преди да товариш с тежко.

Ами операцията ми беше в Хирургиите на “Пещерско”.Общо взето ми излезна 200лв и то заради поставянето на платно ,останалото се пое от здравната каса . Самата операция беше около 40 мин. и е извърши д-р.Аргиров.След операцията го попитах след колко време мога да тичам,играя футбол и разбира се да тренирам в залата , а той ми каза ,че 3 месеца след операцията мога да правя ,каквото искам,та затова и попитах,но като цяло мисля да постъпя както ме посъветва Стоянчо и да изчакам поне още месец :)
Нека ако може някои от писалите по-рано ,които вече са напълно въстановени , да споделят ,кога са започнали с тренировките и по какъв начин.

По-здрави :)

09.03.11
12:52

благодаря за отговора, а как беше възстановяването след самата операция, след колко време беше дееспособен.

13.04.11
01:50

Хора имам двустрана херния, като от ляво ми е в начален стадии. Предстоят ми две операции та искам да попитам ако си разтягам краката и се опитвам да правя шпагат бих ли усложнил нещтата там доло.... в моментра тренирам само предмишница (домашни условия с гири и ролери) понеже трябва да си пазя корема. Доктора ми каза че мога да ходя на фитнес но ме е страх и няма за сега , също така каза че с херниите мога да седя още 3 4 год стига  да се пазя. Другото което разбрах е че имам разкусвания а чарвата са си намясто но при напан биха излезли и до 6 часа небиват ли варнати започва гниене..

Модерация: Коментирането на проблема в една тема е напълно достатъчно!

Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 13.04.11 06:21.

13.04.11
23:56

оф ари е някои ня ли отговори :@:@:@:@

11.09.12
20:56

след три месеца след втората ми операция се върнах на работа и там дигам стекове по 15 килограма.
а след 4-тия спокойно си изкачвам планини. дори си пия гейнер и си тренирам спокойно у дома .

Хора да ви питам и на мен ми беха казали ,че имам Ингвинална Херния ходих при личната си и тогава не ми се беше подула и тя ми каза ,че нямам и сега като тренирам ми се подува ама не ме боли .. Усещам го да ме напъва леко като правя коремни преси, клекове и тяга .. И не знам личната вика ,че Уш съм нямал пък други ми викат че имам (И ми се подува от както съм роден..) И въпроса ми е кво да правя да си зимам направление и на преглед ли да хода кво да правя не знам ..

10.01.13
11:39

Пиши на ilstrong.

17.09.13
13:29

Здравеите искам да попитам мога ли да ползвам кростренажор.Имам 2 ингвинални хернии и двете оперирани.но първата(от дясно) почва пак да се обажда и лекарите казаха че засега не е необходимо втора операция но да се пазя наболява от време на време при претоварване.

19.05.15
23:03

Здравейте,

прочетох с особено повишен интерес всички мнение в статията (макар и стартирала преди около 6 години). Причина за това са опасенията ми за наличие на херния (вероятно двустранна). Казвам опасения, защото за последните 3 седмици ходих на общо 5 броя хирурзи (кой от кой по-голямо име в гр.Варна). Обобщено резултатът след днешното ми посещение е 3:2 в полза, че нямам херния. В интерес на истината нямам издутини, но неприятното усещане и болка е същата, като изчетеният вече немалко материал. При мен билките се проявяват основно при тичане и футбол. Усещането по време и след това е много неприятно. Но повечето от Вас са наясно с болките.

Бих искал да попитам какво е мнението Ви за:
- операцията като цяло (усещане, възприятие);
- периода на възстановяване, влизане в нормален работен/спортен режим;
- последици (болки, неприятно усещане, неблагоразположение);
- наличие на рецидив;
- съвети, препоръки и мнения

Ще Ви бъда много благодарен.

24.05.15
17:25

Здравейте, занимавам се с физически натоварвания от малък-7 годишен,специално с фитнес от 2-3год, аз съм на 16 и преди няколко дни ми откриха ингвинална херния от ляво,моля ако имате някакви съвети как да продължавам за напред.Хирурга ми каза да пазя коремната кухина от натоварвания и покачване на налягането,но касае ли това лежанка с леки килограми,може би тренировка за ръце предимно в седнало положение без много тежести,естествено.Хернията е малка колкото да мине леко върхът на показалеца още няма нужда от операция,моля ви за съвети относно тренировките ми и също така има ли някакъв шанс да закарнее разкъсването на мускулната стена или не се регенерира? :)

25.05.15
09:55

Здравейте,

в продължение на предходният си пост: Та значи преди няколко дни реших да ползвам услугите на препоръчан кинезотерапевт във Варна. След неговият преглед, консултация и манипулация установявам следното:

- Аз лично нямам херния, макар и симптомите да са подобни. Причина за болките се оказват прищипване на нерви вследствие от продължително седене и леко гръбначно изкривяване. Предписа ми някакви хапчета с цел отпускане на корекмната стена (била прекалено стегната) и някакво мазило. На същият ден усещах освобождаване от болката.
- Много често хирурзите предписват и оперират от херния без такава да е налична само с цел финансова облага (НЗОК + допълнително заплащане от пациента).

Моят съвет към всеки един от Вас е преди да се подложи на операция да се консултира и с други специалист, както и да разчита на мнението само на познати лекари.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1