из медиите

13.04.11
16:10

Мултинационални хранителни компании мамели източната част на ЕС
13.04.2011 13:14
Продуктите на водещи компании се различавали, като тези с по-ниско качество били предназначени за т.нар. “нови страни членки на ЕС”, разкрива изследване
Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи “Юроактив Словакия”.

Цялата статия можете да прочетете тук

15.04.11
11:58

Е, то това си е така от много години. Не си ли си купувала шоколад от някое летище (без София и Варна) за да направиш разликата? Още по времето когато работих на кораби (има-няма 8 години), любими ми станаха шоколадите на Кедбъри. В България едно - трудно се намират, второ - разочарованието е огромно още при първата хапка.

Притеснява ме малко, че не бяха изложени аргументи. Да, има проверки, но нека видим нагледно резултатите. Колко са чували иначе за “Юроактив Словакия” преди това?

За разликите - май са забележими, макар да не съм върл фен на сладкото и да не мога да сравня на база “богат опит”. Мисля си, дали промяната на вкуса не се дължи на изследвания на културните различия, съответно вкусовите такива.

15.04.11
12:25

казано от Margaritka на 15.04.11, 11:58:

Е, то това си е така от много години. Не си ли си купувала шоколад от някое летище (без София и Варна) за да направиш разликата? Още по времето когато работих на кораби (има-няма 8 години), любими ми станаха шоколадите на Кедбъри. В България едно - трудно се намират, второ - разочарованието е огромно още при първата хапка.

Margaritka е много права, често определени продукти се произвеждат за определен пазар със занижено качество с цел понижаване на цената. Дори товарните автомобили на мерцедес произведени за нашя пазар нямат нищо общо с тези произведени за за западните пазари, а това вероято е така при стотици производители. Кафетата на Tchibo също се произвеждат на различни места в зависимост от дестинацията, за която са предназначени.

15.04.11
13:42

казано от kozunak на 13.04.11, 16:10:

Водещи мултинационални компании за храни и напитки ОПАКОВАТ продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи “Юроактив Словакия”.

Щом човек яде опаковани храни, внос от “водещи хранителни компании”, от това че ще са малко по-зле от другото зле няма смисъл да се правят драми.
Малко по-нискокачествен шоколад, кола, бонбони, консерви, топени сирена, кафе, червен пипер (вносен, на кой по дяволите му е нужно това) .. тия неща не стават за ядене и в по-”елитните” държави, така че освен някой да се хване на тема чест, че го взимат за втора ръка човек, не знам какво друго .. мен лично ми е все тая, каквото искат да дават, който иска да го купува.

15.04.11
13:44

Понеже четох статията и реших и аз да повторя Димитър Михайлов - доста често разликите се дължат и на проучване на пазара и модификации на “рецептите”, за да се приемат по-добре на дадения пазар. Т.е. най-често разликата при нас е продукт и на двете - опит за занижаване на цената (чрез компромис с качеството), както и напасване към регионалните особености.
Например за Кока Кола от години се знае, че рецептата варира доста ... от опит твърдя, че колата в Германия е доста различна от колата в България. Също така се знае и от години за подсладителите използвани в БГ, и че не се използва захароза (както казват в статията).

Даже мисля, че точно преди няколко години българска лаборатория беше изследвала кока кола и кока кола - лайт и точно заради липсата на захароза се беше оказало, че да пиеш лайт в БГ няма много смисъл (не че по принцип има смисъл да пиеш лайт :D) - използваните подсладители били еднакви.

Мисълта ми е просто да не изпадаме веднага в паника, че ни цакат :) Много се дразня като в някоя статия изкарат нещо известно от години като шокираща новост :)

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1