13.04.11
16:10
Мултинационални хранителни компании мамели източната част на ЕС
13.04.2011 13:14
Продуктите на водещи компании се различавали, като тези с по-ниско качество били предназначени за т.нар. “нови страни членки на ЕС”, разкрива изследване
Водещи мултинационални компании за храни и напитки опаковат продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи “Юроактив Словакия”.
Цялата статия можете да прочетете тук
Е, то това си е така от много години. Не си ли си купувала шоколад от някое летище (без София и Варна) за да направиш разликата? Още по времето когато работих на кораби (има-няма 8 години), любими ми станаха шоколадите на Кедбъри. В България едно - трудно се намират, второ - разочарованието е огромно още при първата хапка.
15.04.11
12:13
Притеснява ме малко, че не бяха изложени аргументи. Да, има проверки, но нека видим нагледно резултатите. Колко са чували иначе за “Юроактив Словакия” преди това?
За разликите - май са забележими, макар да не съм върл фен на сладкото и да не мога да сравня на база “богат опит”. Мисля си, дали промяната на вкуса не се дължи на изследвания на културните различия, съответно вкусовите такива.
казано от Margaritka на 15.04.11, 11:58:
Е, то това си е така от много години. Не си ли си купувала шоколад от някое летище (без София и Варна) за да направиш разликата? Още по времето когато работих на кораби (има-няма 8 години), любими ми станаха шоколадите на Кедбъри. В България едно - трудно се намират, второ - разочарованието е огромно още при първата хапка.
Margaritka е много права, често определени продукти се произвеждат за определен пазар със занижено качество с цел понижаване на цената. Дори товарните автомобили на мерцедес произведени за нашя пазар нямат нищо общо с тези произведени за за западните пазари, а това вероято е така при стотици производители. Кафетата на Tchibo също се произвеждат на различни места в зависимост от дестинацията, за която са предназначени.
казано от kozunak на 13.04.11, 16:10:
Водещи мултинационални компании за храни и напитки ОПАКОВАТ продукти с различно качество, но под едно и също наименование, за различните европейски страни, съобщи “Юроактив Словакия”.
Щом човек яде опаковани храни, внос от “водещи хранителни компании”, от това че ще са малко по-зле от другото зле няма смисъл да се правят драми.
Малко по-нискокачествен шоколад, кола, бонбони, консерви, топени сирена, кафе, червен пипер (вносен, на кой по дяволите му е нужно това) .. тия неща не стават за ядене и в по-”елитните” държави, така че освен някой да се хване на тема чест, че го взимат за втора ръка човек, не знам какво друго .. мен лично ми е все тая, каквото искат да дават, който иска да го купува.
15.04.11
13:44
Понеже четох статията и реших и аз да повторя Димитър Михайлов - доста често разликите се дължат и на проучване на пазара и модификации на “рецептите”, за да се приемат по-добре на дадения пазар. Т.е. най-често разликата при нас е продукт и на двете - опит за занижаване на цената (чрез компромис с качеството), както и напасване към регионалните особености.
Например за Кока Кола от години се знае, че рецептата варира доста ... от опит твърдя, че колата в Германия е доста различна от колата в България. Също така се знае и от години за подсладителите използвани в БГ, и че не се използва захароза (както казват в статията).
Даже мисля, че точно преди няколко години българска лаборатория беше изследвала кока кола и кока кола - лайт и точно заради липсата на захароза се беше оказало, че да пиеш лайт в БГ няма много смисъл (не че по принцип има смисъл да пиеш лайт :D) - използваните подсладители били еднакви.
Мисълта ми е просто да не изпадаме веднага в паника, че ни цакат :) Много се дразня като в някоя статия изкарат нещо известно от години като шокираща новост :)