29.04.11
00:02
Добра ли е тази комбинация :
Горна лежанка - 5х12,10,8,6,6 (т.е. пирамида)
Хоризонтална лежанка - 3х6,8,10(т.е. обратна пирамида)
След това си продължавам с другите упражнения като кофички, флайс ... и т.н. Но това не е важно.
Важно е следното :
Интересува ме добра ли е тази комбинация където горната лежанка я правя със стандартната пирамида (увеличавам колиграмите и намалям повторенията, всички го знаете това), а след това хоризонталната лежанка я правя с обратна пирамида(започвам с максимални килограми и след това увеличавам повторенията и намалам килограмите) ?????
Питам защото бях чел, че обратната пирамида се използва в периода за чистене на мазнини, а аз тренирам за мускулна маса.
29.04.11
09:26
казано от cchapo на 29.04.11, 00:02:
Питам защото бях чел, че обратната пирамида се използва в периода за чистене на мазнини, а аз тренирам за мускулна маса.
Такова нещо за пръв път чувам. Някаква глупост е според мен. Точно обратното е - пирамидата се изпълява в период за покачване на мускулна маса, като помага за покачването на силата и издръжливостта заедно с масата. Дали е обратна или не, разликата е само в начина на “изцеждане” на мускула и големината на натоварване на мускулните влакна. Ако започнеш 12,10,8,6, за 6 повторения ще имаш малко сила и ще използваш малко тежести, докато ако започнеш от 6,8,10,12 ще имаш повече сила за 6 повторения и ще натовариш добре бързите влакна, но положението ще е различно при 12-те повторения. Въпрос на приоритети според мен. :)
Принципно е добре и няма да има проблеми да започннеш с големите килограми на хоризонталния лег, защото вече си загрял. Това за чистенето на мазнини...не ми е известно да има такава зависимост между обратната пирамида и свалянето.
П.П.: аз съм срещал проблеми с обратната пирамида веднага след полулег и хоризонталната съм я почвал отново от ниските килограми или поне една вработваща серия, но е факт и, че имам стара контузия в едното рамо.