08.05.11
23:37
Здравейте,
момче съм на 17 години, 177 см, 67 кг.
Въпросът ми е - претоварващо ли ще е по 6 тренировки в седмица?
Идеята ми е да правя в една седмица двоен цикъл от 3 дни:
1/ гърди, корем, бицепс
2/ гръб, корем, трицепс
3/ крака, корем, рамене
дали ще е прекалено ако си натоварвам мускулните групи по два пъти седмично през 3 или 4 дни? (тук предполагам не)
и по-скоро дали ще е претоварващо за организма ми като цяло почти всеки ден (без петък) да тренирам, като се има в предвид, че гледам всеки хубав ден и да играя футбол? (забелязал съм, че фитнеса съвсем не ми отнема цялата енергия, но пък ми скапва мускулите, докато няколко часа футбол не ми измъчват толкова мускулите на краката, но ме изцеждат до краен предел, малко пресилено казано де :D)
и последното ми запитване - садизъм ли ще е от моя страна всеки ден да “бъхтя” коремните мускули?
08.05.11
23:55
Ще ми обясниш ли поне малко?
1. Недей гледа, че бате Арни и Рони Колман са тренирали 6 пъти в седмицата. Тяхната генетика е много различна. Според мен много ще се претоварваш, а и щом играеш футбол ... просто забрави да направиш хубаво тяло. Вместо мускулите ти да растът ще има обратния ефект, защото няма да имаш време да се възстановяваш.
2. Корема според мен няма смисъл да се тренира всеки ден. По добре през ден или 3-4 пъти седмично.
Дани : )
Първо на някои мои запитвания отговори, за да е по-лесно, на нас отговарящите, да ти отговорим най-оптимално за целите ти, които всъщност ти не си споменал.
От колко време тренираш ?
Как си тренирал до сега ?
Какво целиш с тези тренировки ?
Какви са ти дългосрочните цели, имаш ли такива ?
Кое е по-важно за теб, фитнеса или футбола ?
Как си се хранил до сега ?
Виждам, че имаш голямо желание за тренировки, което е хубаво, стига да впрегнеш усилията си правилно, а не да се пребиваш в залата, визирам големия тренировъчен, седмичен обем, който си избрал, мислейки , че така ще достигнеш заплануваното ниво. Почивката прави шампиона, също храната прави борбата. Обмисли тези 2 фрази, не са случайни, макар и клишета.
Мнението беше редактирано от NRG на 09.05.11 00:15.
09.05.11
09:45
Така има смисъл да тренираш само, ако взимаш едни по-силни субстанции, което на твоята възрасти силно не ти препоръчвам!
09.05.11
09:49
Не е претоварващо 6 пъти, но това вече зависи и как точно тренираш като серии с отказси, процент от макса, базови/изолиращи, колко от тях са без негативна част и т.н.
И да, садизъм за кръста са коремни преси всеки ден. Особено крънчовете, които заради клиповете във вибокс7 ли, що ли, но масово се практикуват...
Ето ти един съвет: дали се претоварваш лесно се разбира - ако си в период за маса и качваш по-малко от две кила на месец (с оглед, че си 177см и 67кг сега), то значи грешиш някъде. Ако храненето е ок, значи се претоварваш. Ако храненето не е ок, то не може да се каже дали тренировките са проблем, тъй като храненето е 90% от успеха. Ключът е в три пъти повторената думичка ;)