Етикет в залата?

Прескочи до:

09.05.05
21:51

Днес вдигахме с Йодата в една зала и при тежките серии няма начин да извикаш особено, че на тягата Йода направи макс. Абе в залите от край време големите шампиони са имали кодекс и етикет, но няма нищо общо със статията.
по-здрави

10.05.05
00:06

гледай филмите на Рони Колман и Дориян Йетс и и ще видиш за какво хвърляне и викане става въпрос.

Рони и Дориян са професионалисти, аз говоря за масовите трениращи. Колко човека от този форум могат да се сравняват с тях? Доколкото знам във този форум има само 3-4 които смятат да стават културисти и могат да станат културисти. Ти го изкара че като хвърляш дъмбелите и щангите и мускула хипертрофира повече? И аз вдигам тежко пък не ми необходимо да мятам и викам.

Искам да ти кажа че спорта е за истински мъже,а не за манекенчета.

Спорта е за всеки който иска да го практикува! Кои са тия истински мъже?Какъв е критерия за истински мъж?Или мислиш че този който е с ръка 45+ е по-голям мъж от някой адвокат/бизнесмен/лекар с ръка 35-40?

Васко Ламбов ми е казвал,че не познава добри културисти,които не са се изградили в залите от така наречения тип “мазета”.

Съгласен съм с Васко Ламбов, но повечето културисти са тренирали в мазета просто защото други зали не е имало. Какъв е проблема културист да тренира в скъпа,добре оборудвана и чиста зала?

Търси признаците на интелигенстност на други места,а не в залата
където истинските маниаци дават всичко от себе си и играят на живот
и смърт.

Хм, признака за добър културист е той да е прост ли? Единствения ни много добър културист залага именно на културата в залата и на разума. Хм доста странни виждания. Кои са тия манияци? Каква е тази игра на живот и смърт? Аз ти говоря за обикновен трениращ като теб и мен. Сещам се за една фраза:

“Yo, check me out, I’m so f-ing big & bad I don’t HAVE to wait for my turn on the leg press!”

11.05.05
15:19

Пътувам често в чужбина и съм тренирал в зали в Германия и Унгария. Мога да ви кажа, че ситуацията е много различна от тази у нас. Специално в залта в Берлин, в която бях, нямаше нищо по земята. Всички дъмбели си стояха по местата, когато някой си вземеше дъмбел, го връщаше обратно на стойката веднага след сериите си. Същото ставаше и с всички тежести. Хората не говореха на висок глас, а съвсем тихичко помежду си. На всички уреди, лежанки и пейки имаше специален процеп, в който да се подпъхне хавлиена кърпа, така че да не се цапа уреда и хората го правеха - всеки беше с кърпа. Но това, което ме впечатли най-много, беше, че в единия ъгъл на залата имаше хартиени кърпички и почистващ препарат в пулвелизатор. Когато някой силно запотен оставяше следи по уредите (без значение за силова тренировка или кардио), отиваше, взимаше тия неща и си почистваше след себе си. И това не бяха кльощави тийнеджъри, а едри мъжаги - с пръскалото и салфетката си триеха най-чинно. Такова нещо като викане, като пускане на тежести от високо просто липсваше.
Ние сме друга работа - ясно е, че сме по-темпераметни от немците и в това няма нищо лошо. И все пак най-елементарната култура изисква да се спазват някои основни правила - всеки да връща тежестите по местата им, след като приключи с тях, да се опитва да не оставя петна от телесните си течности по уредите и да не дразни останалите с провикване през цялата зала в опит да си говори с човек, намиращ се на другия и край. Това са само добри пожелания, разбира се, поне засега.  :lol:

19.05.05
17:51

Ми кво да кажа.Който му пречат виковете и хвърлянията,да си се ходи по скъпи зали като Боевски и залата в Кемпински.Има зали и зали.

Специално в залта в Берлин, в която бях, нямаше нищо по земята

В Англия да не би да са по-прости от немците???Доколктото е известно,
правилата за етикет,висшето общество и джентълмените идват от Албиона.Гледайте филма на Дориян.

19.05.05
21:05

Аз лично обичам да ми е подредено в залата (за разлика от в нас  :roll:  ), но определено при правенето на тежки серии с голяма тежест имам навика да викам и псувам по себе си... не знам що така, но като че ли се надъхвам и изпомпвам по-качествено и повече..
Може да стряска някои хора, но в залата мисля, че не сме се събрали да четем и затова да ни е тихо... съгласен съм и за концентрацията, но пъшкането/пуфкането на някой или няколко вика не мисля, че могат да ти разбият концентрацията.... ако си достатъчно добре концентриран може дори да не ги усетиш.... поне при мен така се случва.... не чувам какво се говори около мен, само се чувам как се псувам (и се нервирам! :) )чат-пат.... :)

Калоянчо, хората с които работиш ти, са всичко друго, но не и културисти или трибойци, братле... Показателна е само цената. На културист му трябват тежести и някоя машина; не тренировка за 10 лв. с включена вътре каланетика и занимания с треньор, имащ около 2 пъти по - малко познания по темата от поучавания. Не визирам теб или някой друг, говоря по принцип. Няма какво да се обиждаме; но следващият етап е в Боевски да отворят и сладкарница. Не биха ме учудили и правила като да се ходи с пантофки с кученца и на пръсти... Това е фитнес зала, не зала за културизъм или шанги, при това изгъзарена фитнес зала. Не е еталон за сравнение и наистина не касае поне 90% от посетителите на тоя форум.

20.05.05
02:06

Никой не визира Боевски, говоря по принцип че е много по добре в една зала да има ред и правила, да е чисто да има екстри като сауна и масаж и солариум. Пак казвам не съди за хората по себе си! Това че на теб ти е скъпо си е твой личен проблем. Всеки би избрал да му е чисто и подредено и да тренира в зала където има разнообразие от уреди и тежести. Ами да това е фитнес зала не е зала за културизъм и щанги както и форума тук е за фитнес не за културизъм и щанги. Ти къде тренираш? Зала Ботев или 33? Мислиш ли че в тези зали е приятно да се тренира? Тренирал съм 6 месеца в клуб 33, съгласен съм че е евтино ама и качеството е под всякакво ниво. Абсолютна мизерия! Няма да спорим коя зала е най добра. Придържай се към темата а тя е етикет в залата!
А относно качествата на инструкторите, е със сигурност в зали като Спарта, Боевски, Кемпински, Мария Луиза те са на по високо ниво от тези в кварталните дупки. Тренирал съм на доста места и имам що годе добър поглед. Обикновено в такива зали длъжностите инструктор/барман и чистачка се изпълняват от момчета на 20 години с елементарни познания по ББ които просто могат да ти покажат как се работи на скрипец но не и да ти направят поне нормална тренировъчна програма :)

А и още нещо изказваш мнение относно места където нито си тренирал за да знаеш какви хора ходят там :)
Ти като тренираш в зала от 1 лев, културист ли си? Или имаш по-хубаво тяло от хората трениращи по по-скъпите зали?
Ако искаш се придържай към темата ако не заключваме темата, няма да спорим коя зала е добра и коя скъпа.

20.05.05
12:14

Извън темата: Недейте да се карате за глупости, моля!

По темата: Аз вече казах моето мнение и аз съм за етикета в залата. Но още от както съществува спорта боди билдинг(няма много общо с фитнеса) в залата се подържа строг етикет. И този етикет е различен от това, което четем в статията. Защото за големият спортист се грижат хората и треньорите действително помагат, а не да го оставят сам да подрежда тежести или нещо такова и да се размотават по залата с ръце в джобовете. Много е по-хубаво е залата да е скъпа и да предлага голямо разнообразие. Но за жалост в България няма такива зали! Няма голд джим и всичките там хангари натъпкани с тонове желязо. Нашите зали се доближават на 100 процента със залите в, които са тренирали Арнолд и Франко Колумбо и там никога не е върлува простотата на манекенките с течащият от лицата им фондютен(извинявам се незнам това как се пише просто е странна дума за мен) или простотата на “бизнесмените” в кавички. Специален етикет. “кодекс” налаган в залата, където и двата вида анти бб върлуват е лъжа и манипулация целяща да пресява хората до ниско ниво в бб и до голямо ниво в паричните им средства. Никой дори и американските билдери не биха предпочели залата на Мария Луиза примерно пред залата на Славия спортес или нещо подобно. И те си правят сметката хората и те не дават пари за глупости. Това означава, че ако искате да се занимавате с бодибилдинг, наистина трябва да спазвате етикет и кодекс в залата. За този етикет и кодекс можете да научите и от статията и от книгите на Арнолд и другите билдери.
по-здрави

Не, не тренирам в изброените от теб зали. Моята зала е по - тха и удобна, макар че също е долнопробна, но съм тренирал и в доста луксозни зали, по луксозни от боевски - в Слънчев бряг и Бургас, но честно казано луксът в повечето случаи само пречи и далеч не е в парите проблемът. В Сънито даже известно време си ме пускаха без пари.
Е та кои културисти тренират в твоята зала, Калояне? Там те биха стъпили само като фитнес инструктори. Имате посетители сигурно 5 пъти повече от една стандартна зала; колко там са културисти? В моята са 2-3.
А кой трибойци? Или кои щангисти? Нали залата беше на единия от най - известните щангисти на България? Кой е дошъл там и е провел тренировка по щанги - изтласкване, изхвърляне :)
Не че ми е скъпо, а ми е горе долу като да дам 9 лева за червила за мене си. Не знам дали го разбираш; залата се използва за гъзария, за социален контакт, за хвалба ако щеш, а най - големите дъмбели са 20тина килограма и май нямат възможност за увеличение.
Не искам да осъждам вашите тренировъчни програми, макар че много може да се говори по готовите шаблони - за квалифицирана помощ бих дал и 100 лв, но само като видя тея листчета с картинки считай, че няма да дам и един; точно за етикет ми е думата. Етикетът в боевски е етикет на фитнес зала. Където мацките карат колело и се запознават с пичове, купуват си добавки на невероятни цени и други неща на още по невероятни, отвън има сладкарница, след нея бар, след нея кръчма. Не е зала за силови спортове. Етикетът в туй комерсиално предприятие, където някой ако вика, ще пречи на ядещите пасти отвън и в едно, където става дума за реален спорт, ще е нещо много различно; надявам се го съзнаваш.
Та именно по етикета - не съм, ама въобще съгласен, че тамошният етикет може и трябва да се пробутва навсякъде. Ясно, че той прави да е от добре по - добре за използващите това заведение за комерсиални цели; ама не може всичко да е така.

20.05.05
13:48

Еми аз нямам голям опит... ходя 1 месец на фитнес, но още преди да тръгна прочетох доста от сайта... и етикета беше 1 от нещата, които се опитах да запомня... ходя във “Флайс” в Дружба и е доста приятна атмосферата... сички, които съм виждал там се стараят поне да не дигат шум и тн... но днес 1 направо ме изнерви... правя си аз коремните преси и до мен още 1 пич(стори ми се и той начинаещ) си прави и той пресите(2 дъски за преси има) и става да си почине м/у сериите...и в тоя момент идва някакъф 1.20, гола глава, изпотен мята се на дъската и почва да си прави преси - хубаво, няма нищо лошо да се сменяте м/у сериите, но когато дойде момчето и го попита дали изка да се сменят оня му каза нещо от рода на: “Шо не ходиш на някой др уред еми ме занимаващ...”, при което пича направо незнаеше каде се намира..., изчака ме да свърша и си довърши сериите,но не е там въпроса - такива нахалници леко казано ме дразнят!

Със Здраве!

20.05.05
23:50

Абе дзвер, теб вижданията са ти от поне 20 години назад, евала на Емо за смисления пост. Кои са тия зали в които ти си ходил по морето? Кажи някое име? Че нещо не се сещам? Луксът в залите пречи? Човече в кой свят живееш? Единствения начин да се доближим до голдс джим е да се опитваме да правим по нови и добри зали и да учим хората на някаква култура. Културистите ще ги видиш есента на републиканското, ако ти е мерак за по-рано заповядай по-всяко едно време да се насладиш :) Може и позинг да ти направят, вземи си фотоапарат и после ще ги метнем в нета да видят потребителите :)
Ама кво да споря с теб, тренирай си в ст. град. За всяка жаба да си има гьол:) Ае повече нема да спорим че омазахме хубавата тема :)

To e вярно, че на Емо постът е смислен, съжалявам само, че ти не си го разбрал или си го прочел по диагонал.
Сещам се за един друг лаф за бълхата и показа, но си мълча :) Не искам да идвам на нивото ти, мерси за гьола.
Дам, да не спорим повече. Луксът не пречи, сам по себе си, но и не помага, а привлича хора, които идват не за да тренират. И в крайна сметка се получава, че косвено пречи.

PS Ааааа, залите забравих. Извинявам се.
В Бургас залата се казваше Атлас. Близо до Луск и един спортен комплекс, на който не зная името; залата беше към един доста сносен хотел и мисля, че на Бургазлии е известна; това беше обаче преди години. Още тогава обаче там цената беше колкото във вашата, а в Атланта например входът беше стотинки.
В Съни честно казано не си спомням името на хотела; водехме му се нещо като персонал, макар че нямахме общо с него, а просто магазинът беше на негова територия. С име на планета нещо беше май, ама... Сатурн ли??? Тук има опасност да те излъжа, но не е от малките хотели.

21.05.05
19:18

Не мога да разбера защо не си дигате щангите, ами се карате за глупусти. Живеем в свободна страна и в свободно време, всеки има право да тренира където си поиска. Разни хора, разни идеали, затова има и доста зали. И навсякъде човек малко или много трябва да се съобразява с обстоятелствата, така е и в реалния живот. Не виждам смисъл да спорите и да се карате за нещо, за което всеки е прав, вместо да преследвате целите си. Има доста зали в които вече не бих влязъл и доста хора от тези зали които не биха дошли в моята зала за нищо на света.

21.05.05
19:21

За етикет в залата трудно може да се говори и мненията са дски противоречиви :wink:  Прочетох ви сичките спорове и стигнах до извода , че спорите за максимално тъпи неща :lol: 
:arrow: За викането - искам само да ви питам - щангисти , атлети , каратисти (или представители на който и да е друг боен спорт) по състезания им е забранено да викат :?:  :!:  Отговора на - “защо викат” ще ви оставя сами да си отговорите :wink:
:arrow: Блъскането - ако искате да не ви блъскат на главите - или си правите фитмес (импровизиран) вкъщи , или отивате във фитнеса (като предполагам правите разлика между Фитнес и Билдинг зала) , в Билдинг залите се вика , псува и блъска (аз като правя суперсерия с дъмбели , според вас дали трябва да се съобразявам с някой , че му е шумно и да си развалям честотата , спецялно за да оставям дъмбелите леко на земята :?:  :!:  :wink: )
:arrow:  В залите , че има прости хора - ИМА и тва е така на всякъде. Аз гледам да не се карам много (макарче по природа съм си конфликтен :roll: ) , но веднъж като ми кипнат гемиите , направо полудявам :lol:  Не ви съветвам и вас да постъпвате така , ама както едно момче се оплака , че му заели лежанката при пресите и “тъпото копеле” му отговорило нещо достатъчно тъпо за плоския му интелект - е дори и да не ми се случва на мене , а да видя как някое момче почнало отскоро си пати от такъв индивид - неиздържам и се намесвам :lol:  Нали знаете “Клин - клина избива” :lol:  Кат не става с добро - става с лошо , а лошото винаги е по-ефикасно (затва можем да презкочиме доброто :lol: ) Тука някой ще каже “Е да - ама оня е ноо голем и ше ме наплеска...” Аз само едно ще ви кажа - 90% от едрите момчета в залите са такива комплексирани палячовци , че ако му нацелиш една между очите ще се насере :lol:  И аз съм голям , но не парадирам в залата с това (на това трябва да се научат българските билдъри) , за мен няма значение , дали ще се редувам с някой 70 кила или 120 кила - всеки , който тренира в залата има същите права , както другите , без значение ква физика има , състезател ли е или просто е дошъл да се раздвижва :wink:  :!:

Извинявам се за някои по-силни думи , които казвам , но наистина в залите е малко пародия и заради това голяма част от тези които почват да тренират , се отказват още сле 5-тата тренировка , защото атмосверата е била негативна :wink:  Тук мога да похваля момчетата , които тренираме в наща зала - ние сме си като семейство - тренираме си заедно , помагаме на новите , споделяме опит , излизаме си по приятелски и извън залата :wink:

А и за “Етикета” - малко смях да ви направя :lol:  :arrow:  мене ми се карат само за едно в залата :lol:  че чат пат като съм в настроение си пускам на телевизирите някой чалга канал и надънвам звука на максимум :lol:  Много добре ми действа 8)  :lol:  :lol:

Принципно сте прави; не е забранено викането по състезания(щанги и трибой, не знам защо слагаме бойните спортове вътре), но за другите спорове може би друга е причината.
Ок; ако искате - заключваме темата. Вярно е - етикетът е съвкупност от опита, възпитанието, морала и средата на индивида, макар че според мен в Бг всичко е изкривено - в Америка може и да е друг етикетът, но там да имаш климатик в залата не се изживява като лукс и такива зали не се посещават само от аристократи или дами с мобифончета с розови ушички.

30.05.05
00:17

НЕ се сдържах и няма как да не добавя и тук пост....
1-во... беше ми изключително трудно да прочета всички постове и не за друго а защото на моменти сами не сте си чели псотовете.. какви са тия литературни рабори по изреченич на цитати.....и какви са тия безсмиследни спорове.......
2-ро не мога да не споделя мнението си на момичв..за да кажа и женксата страна на въпроса... :P
Така,наиситна викането и блъскането е признак не само на лоша култура,но и на липса на възпитание.. никой не може да те ограничава да викаш блъскаш ако щещ и да крещиш истерично....но никой не е и длъжен да те търпи..... :roll: България се счита за демократична държава,където всеки има право на глас и мнение и най-вече на възможността да си ги отстоява независимо от пол раса възраст и тн.За това никой не може да ви каже “Ей, тчч не викай..да не си на улицата!!” а и дори и да ви каже вие можете или да приемете забележката или да си продължите по старо му.Но е факт че балканския синдром на непримиромост и липса на възпитание често се прявява и в залите. :cry:
Освен това много важно нещо за етикета в залата  е преди всичко разтоварването на уредите след тяхното използване...или наместване на дъмбелите по местата им..но това пак опира до личното възпитание...От статията имаше нещо наиситна полезно ...използванетоп на кърпа ....ДА ДА ДА .Предполагам на всеки се е случвало да използва лежанката след някой вече добре поизпотил се здравеняк...е ..по-добре би било ако не бе оставял реки след себе си.
И друго много важно според мен..което никой не бива да забравя е отношението към останалите в залата.То има много аспекти ..от това как да се държиш че да не им пречиш до най-малкото да не ги зяпаш ако не оправдават очакванията ти.Тук по-конктретно имам предвид когато видите жена или момиче в залата не е нужно да се правите на интереси или да питате това защо го правиш при положение че много добре знаете целта на упражнението... и да не зяпате неадекватно.Чувставото е неприятно ...това важи не само за жените а също и за начинаещиоте които изглеждат странно в залата ..за прекалено напредналите които също се набиват на очи..ВАЖИ ЗА ВСИЧКИ!!! :)

А относно безсмислените ви спорове за залите.... ако решиш да правиш тяло... можеш да го правиш и в маза ив супер лукс....но ако решиш да го правиш в зала сред хора би било хубаво да се съобразяваш поне малко с тях....
А на кого коя зала повече му харесва мисля че е излишно за коментар..Аз не съм от софия но залаата която посещавам съм обедена че би струвала 3 до 4 пъти повече с сф само защото е сф.....Мисля че коментара е излишен.Бизнеса е печеливш комерсиални зали има въпроса е ние да си направим сметката за какво влизаме в залата....  8)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1