ОХЛЮВИ

21.05.05
17:16

някой знае ли им хранителните стойности на тия животни,имам възможност да си похапвам доста - супер са,не са никак мазни,все пак са само мускул, дори са ми по-вкусни са от пилешкото

ВН

21.05.05
18:01

Mollusks, snail, raw
New Search
NDB No:    90560
Proximates
Water g 79.20 0 0
Energy kcal 90 0 0
Energy kj 377 0 0
Protein g 16.10 0 0
Total lipid (fat)  g 1.40 0 0
Ash g 1.30 0 0
Carbohydrate, by difference g 2.00 0 0
Fiber, total dietary g 0.0 0 0
Sugars, total g 0.00 0 0

21.05.05
19:20

[quote author=“freakster”]някой знае ли им хранителните стойности на тия животни,имам възможност да си похапвам доста - супер са,не са никак мазни,все пак са само мускул, дори са ми по-вкусни са от пилешкото

Да, има хора на които има харесва, и такива на които не. На мен лично вкуса им ми е гаден. И на пръст много често, колкото ида се чистят.

Предполагам, че имат някой доста полезни съставки. Както междувпрочем и МИДИТЕ/които обичам/. Но и за тях и за охлювите, важно е да са ЧИСТИ, защото може да стане лошо иначе.

21.05.05
20:02

Освен че съм производител на охлюви и техният хаивер, бих казал също и че са вкусни и белтъчни. Ядливи охлюви са видовете Helix lucorum, Helix pomatia!
Яде се техният крак, който е мускулната част на животното. Имат около (всичко варира) 18,5 грама белтък на 100 грама нето тегло. Лошото е, ако така мога да се изразя, че не стват да се ядат в промишлени количества. Тежичка храна, са ми поне за мен. Но, хайверът им е невероятен. Има висока биологична стойност и високо съсържание на аргинин! Това са данни, лично получини, в резултат на редица безсънни нощи и работа в базите на Природонаучният музей, град Варна! И признати от специалист малаколог, специалист именно по Hellicidae.
Мидите, също като охлювите имат тези параметри, не се различават особено, освен по вкуса - едните имал лек дъх на почва, другите на морско дъно. Трябва да се внимава с мидата, тъй като тя е филтратор на водата и може бая да се е задръстила с боклуци. Иначе белтъкът и е към 17,8 грама на 100 нето тегло. Т.Е. изчистена, а не с черупката. Силно предпоръчвам мидите: Scapharca cornea, Mytillus galloprovincialis, Ostrea sublamelosa i nqkoi widowe po edri na Chlamis - те са ми екзотиката де. Няма да ви викам в ресторанта си, да не звучи като реклама, предвид зоркия модераторски поглед  :)
Успехи и хапвайте и именно такива нетрадиционни, поне за повечето от вас, източници на белтък.

21.05.05
20:16

благодаря за подробната информация,а тия видове охлюви които си посочил какви са?Аз говоря за обикновените градински охлюви,с кафеникавата черупка.Как точно ги отглеждаш и как им събираш хайвера?И още един въпрос :wink: ,как ги приготвяш,някакви рецепти можеш и да ми кажеш,защото аз ги ям само варени,пържени  имариновани

21.05.05
21:05

Договорът ми за фирмен тайна, не ми позволява да обсъждам неща, извън това, което написах.
Рецепти - ти сам си ги каза, използвай въображението си.  :)
Тия видове охлюви са така, народоному казано градински, макар че в планините, където се срещат също, аз градини не съм виждал  :lol:
Но, понякога, народът така преценя, така кръщава. Ти специално си ял видът H. lucorum - масов е, а другият вид, който посочих, е също ядлив и понеже дори става по-голям от “градинския”, е и по-предпочитаният от мен за деликатеси.

Сори за това че спирам дотук, но мисля че ме разбираш  :wink:
Успехи и в кухнята

21.05.05
21:29

хаха... даа, знам ги аз фермите за охлюви, някой хора въртят сериозен бизнес чрез такова производство. Даже съм виждам, гледат ги под едни... нещо като похлупаци, абе голяма работа...  :lol:

И аз въпреки, че не ги ям, съм събирал в планините, ей след дъждове преди 2 години лятото... толкова се уохлювих, че направо не е истина.  :D

21.05.05
21:38

еее не такова несъм ял! като го гледам какво е слузесто незнам на вкус как ще е!
и кое точно се яде от тея охлюви ?!

21.05.05
22:12

[quote author=“aeshna”]
Яде се техният крак, който е мускулната част на животното. от вас,

опитай ако имаш възможност а си набавиш,след второто преваряване слузестото се изчиства и остава чисто месо,много вкусно,като пилешки хапки са :wink:

21.05.05
22:32

Леле не знам как го ядете тва ама само като си представа ми се гади,предпо4итам пилешкото :lol:

LA

21.05.05
22:48

freakster винаги ме изненадваш с твойте теми :D
Аз като бях малък с братчеда си ги варехме със зелени джанки,ако това ще ти помогне по някакъв начин : ) 8)  :lol:

back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1