21.05.05
17:16
някой знае ли им хранителните стойности на тия животни,имам възможност да си похапвам доста - супер са,не са никак мазни,все пак са само мускул, дори са ми по-вкусни са от пилешкото
21.05.05
18:01
#1
Mollusks, snail, raw
New Search
NDB No: 90560
Proximates
Water g 79.20 0 0
Energy kcal 90 0 0
Energy kj 377 0 0
Protein g 16.10 0 0
Total lipid (fat) g 1.40 0 0
Ash g 1.30 0 0
Carbohydrate, by difference g 2.00 0 0
Fiber, total dietary g 0.0 0 0
Sugars, total g 0.00 0 0
[quote author=“freakster”]някой знае ли им хранителните стойности на тия животни,имам възможност да си похапвам доста - супер са,не са никак мазни,все пак са само мускул, дори са ми по-вкусни са от пилешкото
Да, има хора на които има харесва, и такива на които не. На мен лично вкуса им ми е гаден. И на пръст много често, колкото ида се чистят.
Предполагам, че имат някой доста полезни съставки. Както междувпрочем и МИДИТЕ/които обичам/. Но и за тях и за охлювите, важно е да са ЧИСТИ, защото може да стане лошо иначе.
Освен че съм производител на охлюви и техният хаивер, бих казал също и че са вкусни и белтъчни. Ядливи охлюви са видовете Helix lucorum, Helix pomatia!
Яде се техният крак, който е мускулната част на животното. Имат около (всичко варира) 18,5 грама белтък на 100 грама нето тегло. Лошото е, ако така мога да се изразя, че не стват да се ядат в промишлени количества. Тежичка храна, са ми поне за мен. Но, хайверът им е невероятен. Има висока биологична стойност и високо съсържание на аргинин! Това са данни, лично получини, в резултат на редица безсънни нощи и работа в базите на Природонаучният музей, град Варна! И признати от специалист малаколог, специалист именно по Hellicidae.
Мидите, също като охлювите имат тези параметри, не се различават особено, освен по вкуса - едните имал лек дъх на почва, другите на морско дъно. Трябва да се внимава с мидата, тъй като тя е филтратор на водата и може бая да се е задръстила с боклуци. Иначе белтъкът и е към 17,8 грама на 100 нето тегло. Т.Е. изчистена, а не с черупката. Силно предпоръчвам мидите: Scapharca cornea, Mytillus galloprovincialis, Ostrea sublamelosa i nqkoi widowe po edri na Chlamis - те са ми екзотиката де. Няма да ви викам в ресторанта си, да не звучи като реклама, предвид зоркия модераторски поглед :)
Успехи и хапвайте и именно такива нетрадиционни, поне за повечето от вас, източници на белтък.
благодаря за подробната информация,а тия видове охлюви които си посочил какви са?Аз говоря за обикновените градински охлюви,с кафеникавата черупка.Как точно ги отглеждаш и как им събираш хайвера?И още един въпрос :wink: ,как ги приготвяш,някакви рецепти можеш и да ми кажеш,защото аз ги ям само варени,пържени имариновани
Договорът ми за фирмен тайна, не ми позволява да обсъждам неща, извън това, което написах.
Рецепти - ти сам си ги каза, използвай въображението си. :)
Тия видове охлюви са така, народоному казано градински, макар че в планините, където се срещат също, аз градини не съм виждал :lol:
Но, понякога, народът така преценя, така кръщава. Ти специално си ял видът H. lucorum - масов е, а другият вид, който посочих, е също ядлив и понеже дори става по-голям от “градинския”, е и по-предпочитаният от мен за деликатеси.
Сори за това че спирам дотук, но мисля че ме разбираш :wink:
Успехи и в кухнята
хаха... даа, знам ги аз фермите за охлюви, някой хора въртят сериозен бизнес чрез такова производство. Даже съм виждам, гледат ги под едни... нещо като похлупаци, абе голяма работа... :lol:
И аз въпреки, че не ги ям, съм събирал в планините, ей след дъждове преди 2 години лятото... толкова се уохлювих, че направо не е истина. :D
еее не такова несъм ял! като го гледам какво е слузесто незнам на вкус как ще е!
и кое точно се яде от тея охлюви ?!
[quote author=“aeshna”]
Яде се техният крак, който е мускулната част на животното. от вас,
опитай ако имаш възможност а си набавиш,след второто преваряване слузестото се изчиства и остава чисто месо,много вкусно,като пилешки хапки са :wink:
Леле не знам как го ядете тва ама само като си представа ми се гади,предпо4итам пилешкото :lol:
21.05.05
22:48
#10
freakster винаги ме изненадваш с твойте теми :D
Аз като бях малък с братчеда си ги варехме със зелени джанки,ако това ще ти помогне по някакъв начин : ) 8) :lol: