15.05.11
18:29
Здравеите , Искам да ви питам кое е по добре за мен Crossfit или Fittnes , Висок съм около 156-157 , тежа 59-60 и съм на 13 години , Според Вас кое е по добре този Crossfit -
или да ходя на Fittnes ?
Темата беше редактирана от Кольо Пияндето на 15.05.11 19:38.
15.05.11
18:31
Изобщо не е наложително да избираш между двата подхода.
Напротив - търси съчетание между тях.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 15.05.11 18:32.
15.05.11
18:59
Силово-кондиционното трениране не е лоша идея, но се съсредоточи върху чисто силовите тренировки в началото, пред комплексите. Например акцентирай върху няколко базови - военна преса, лежанка, кофи, набирания, гребане с щанга за горна част и мъртва тяга, клекове, напади за долна част. Започни да заучаваш и обръщанията и други експлозивни движения, като силовите набирания, плиометрични лицеви, вертикални скокове. Започни заучаване и на гимнастическите елементи - раменни стойки, раменни опори, кипинг набирания, l-sits, по-нататък и везни. Това ти е реално базата. Изгради техника и сила и тогава започвай с издръжливостта. Аз в началото бих правил 1 комплекс в седмицата, а след това да се насоча максимум на 2. Не ти трябва да правиш WOD-oве всеки ден на този етап, освен ако не се готвиш за състезание или нямаш намерение да увелиш изключително издръжливостта, като силата ще се пренебрегне. За мен най-добре е сила+ издръжливост, с акцент на първото.
15.05.11
19:13
казано от Десо на 15.05.11, 18:59:
Силово-кондиционното трениране не е лоша идея, но се съсредоточи върху чисто силовите тренировки в началото, пред комплексите. Например акцентирай върху няколко базови - военна преса, лежанка, кофи, набирания, гребане с щанга за горна част и мъртва тяга, клекове, напади за долна част. Започни да заучаваш и обръщанията и други експлозивни движения, като силовите набирания, плиометрични лицеви, вертикални скокове. Започни заучаване и на гимнастическите елементи - раменни стойки, раменни опори, кипинг набирания, l-sits, по-нататък и везни. Това ти е реално базата. Изгради техника и сила и тогава започвай с издръжливостта. Аз в началото бих правил 1 комплекс в седмицата, а след това да се насоча максимум на 2. Не ти трябва да правиш WOD-oве всеки ден на този етап, освен ако не се готвиш за състезание или нямаш намерение да увелиш изключително издръжливостта, като силата ще се пренебрегне. За мен най-добре е сила+ издръжливост, с акцент на първото.
абе човек той е на 13 години бе какъв фитнес те гони клекове и прочие нека малко по лостове да ходи да се научи да прави 50 лицеви да се научи да се набира пък тогава на фитнес и ако ми кажеш че тая тренировка не изгражда основа не знам просто кое изгражда.
15.05.11
19:16
Ще почне с лоста и собствено тегло. Възрастта не е проблем стига да не прави с големи тежести. Но двигателните навици трябва да се изучат от самото начало.
15.05.11
19:16
boxing
15.05.11
23:02
казано от Десо на 15.05.11, 19:16:
Ще почне с лоста и собствено тегло. Възрастта не е проблем стига да не прави с големи тежести. Но двигателните навици трябва да се изучат от самото начало.
Няма проблем и да почне след година и половина 2 тогава няма да има нужда да ограничава тежестта ,а тези упражнения ще изградят добра основа на тялото за да може после да поеме по тежко натоварване и ще има експлозивна сила която 8/10 от билдърите нямат и са сковани дървета .Което е глупаво за какво ти е голям и напомпан мускул и като ти потрябва няма нужната издръжливост и само те изморява.А двигателните навици ще ги изгради това не е чак такъв фактор има много хора който дигат и никой не знае как не са се контузили още.Всичко е строго индивидуално.
Абе от къде идва тази заблуда, че упражненията със собствено тегло са по-безопасни и по-ненатоварващи за начинаещите? Ами ако няма достатъчно сила и е с наднормено тегло? В залата на скрипеца може да сложи и 5 и 50 кила, докато на лоста ще виси като парцал, ако не може да се набере със собственото си тегло. В залата може да прави лежанка с 10 кг лост, докато на успоредката ще се пребие, а на лицевите ще забие нос в пода, ако няма достатъчно сила. В залата може по-добре да регулира натоварването, с точност до 1-2 кг. Там също може да си прави (или да се учи да прави) лицеви и набирания (даже е задължително), плюс още други упражнения, които на лостове не може.
А експлозивната сила се изгражда най-добре с тежести, щангистите са от най-експлозивните хора, а повечето от тях почват да тренират от деца.
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.05.11 23:11.
15.05.11
23:47
казано от Петко К на 15.05.11, 23:09:
Абе от къде идва тази заблуда, че упражненията със собствено тегло са по-безопасни и по-ненатоварващи за начинаещите? Ами ако няма достатъчно сила и е с наднормено тегло? В залата на скрипеца може да сложи и 5 и 50 кила, докато на лоста ще виси като парцал, ако не може да се набере със собственото си тегло. В залата може да прави лежанка с 10 кг лост, докато на успоредката ще се пребие, а на лицевите ще забие нос в пода, ако няма достатъчно сила. В залата може по-добре да регулира натоварването, с точност до 1-2 кг. Там също може да си прави (или да се учи да прави) лицеви и набирания (даже е задължително), плюс още други упражнения, които на лостове не може.
А експлозивната сила се изгражда най-добре с тежести, щангистите са от най-експлозивните хора, а повечето от тях почват да тренират от деца.
Ами всъщност заблудата идва от там, че при децата костната структура не е завършена и тренирането с тежести при тях, ако изобщо се налага, се изпълнява по различни методи доста различни от познатите ни.
И този случай е точно такъв, момчето е на 13г и тази година или догодина ще влиза в пубертета т.е. още е дете. Ето защо за сега най-добре е да тренира със собственото си тегло и да бяга, кара колело и т.н. А колко набирания или лицеви опори може да направи не е от значение, днес едно набиране утре две... три... с постоянство към прогреса
Мнението беше редактирано от megabolic x на 15.05.11 23:49.
15.05.11
23:50
Биомеханиката си е биомеханика, независимо дали тренираш с тежести или със собствено тегло. Например кофи, лицеви и набирания може да са също толкова рискови за рамото, както и лежанката и военната преса.
megabolic x, сега остава да обясниш с какво се различава тежестта на щангата от тежестта на собственото му тяло и как мускулите (и костите) правят разликата.
Мнението беше редактирано от Петко К на 15.05.11 23:53.
15.05.11
23:53
казано от Десо на 15.05.11, 23:50:
Биомеханиката си е биомеханика, независимо дали тренираш с тежести или със собствено тегло. Например кофи, лицеви и набирания може да са също толкова рискови за рамото, както и лежанката и военната преса.
Биомеханика?! О.о Ти чул ли си някой да си е извадил рамото с лицеви опори?
@Петко К
Ами ето една разлика: Лицеви опори - не може да се вдигне и просто ляга, а не продължава да се напъва до получаване на контузия, както би било при повдигане на щанга от лег!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 16.05.11 00:03.
16.05.11
00:01
Както и не съм чувал някой да си извади рамото с щанга, хмм до собственото му тегло. Но митове и легенди много.
Всъщност, при лицевите натоварването е под собственото тегло.
казано от megabolic x на 15.05.11, 23:53:
Ами ето една разлика: Лицеви опори - не може да се вдигне и просто ляга, а не продължава да се напъва до получаване на контузия, както би било при повдигане на щанга от лег!
Това, че човека се прави на “мъж” и вдига с непосилни за него тежести и с кофти техника, не значи, че лежанката е по-опасна. И как аз за 15 години не успях да се контузя нито веднъж с тая лежанка? ;)
16.05.11
10:39
Принципно всички забравяте 1 най-хубавите упражнения са тези в който тялото се движи в пространството на те статичните ,затова клека ,тягата,набиранията ,кофичките са едни от най-хубавите упражнения включително и лицевите опори като тялото се движи в пространството е най-добре за изграждане на базова мускулатура и аз лично бих препоръчал на всеки на неговата възраст да не се захваща с фитнес преди 15 години също така съм съгласен напълно с megabolic x.Това че някой не е успял да се контузи от лежанката нищо не значи аз имам наблюдение точно на доста такива младежи който на 14-15 години се хвърлят в залата на тежестите и 2/3ти от тях са с дискови хернии и наранени прешлени ,разтегнати сухожилия и прочие и причината е точно тази липса на базова мускулатура която ако са изградили с повдигане на собственото си тяло ще може да издържи останалото натоварване.
Повтаряте си едно и също като развален грамофон.
Така и не разбрах ЗАЩО собственото тегло е по-безопасно и как точно мускулите и сухожилията правят разлика с какво ги натоварваш? И какво правим в случая, когато за някои собственото им тегло е непосилно натоварване?
16.05.11
11:47
казано от megabolic x на 15.05.11, 23:53:
казано от Десо на 15.05.11, 23:50:
Биомеханика?! О.о Ти чул ли си някой да си е извадил рамото с лицеви опори?
Да си извади рамото - не.
Но да си изкриви стойката перманентно и да получи възпаление на сухожилията около раменната капсула в следствие от кривата техника на изпълнение и на кривата стойка в раменния пояс - такива с лопата мога да ти ги рина :)
Както и хора с болки в кръста в следствие от криви лицеви опори.
До автора на темата - братко, като начало хвани две пудовки, няколко ластика, собствено тегло, земя и лостове, учи техника и давай здраво. Резултатите ще дойдат с постоянството :)
Успех!
16.05.11
15:13
казано от Лазар Радков на 16.05.11, 11:47:
Но да си изкриви стойката перманентно и да получи възпаление на сухожилията около раменната капсула в следствие от кривата техника на изпълнение и на кривата стойка в раменния пояс - такива с лопата мога да ти ги рина :)Както и хора с болки в кръста в следствие от криви лицеви опори.
До автора на темата - братко, като начало хвани две пудовки, няколко ластика, собствено тегло, земя и лостове, учи техника и давай здраво. Резултатите ще дойдат с постоянството :)
Успех!
...такива с лопата мога да ти ги рина. Много ми харесват такива апокалиптични заключения. Ама на практика да се случи подобно нещо май е необходимо години наред изпълнение на “криви” опори с цел възпаление в раменете и гръбначно изкривяване, което си е меко казано абсурдно..
казано от Петко К на 16.05.11, 10:55:
Повтаряте си едно и също като развален грамофон.
Така и не разбрах ЗАЩО собственото тегло е по-безопасно и как точно мускулите и сухожилията правят разлика с какво ги натоварваш? И какво правим в случая, когато за някои собственото им тегло е непосилно натоварване?
Връщам плочата назад и пак ще си споделя скромното мнение, че упражненията със собствено тегло са по-безопасни, защото няма как да се злоупотреби с тежести и грешки от техника са минимални...
Да, разбира се, примерно един 120 кг дебелак, без никаква физическа култура и двигателни навици, изобщо няма как да злоупотреби с тежестта на собственото си, нетренирано тяло?
16.05.11
15:55
казано от Петко К на 16.05.11, 15:34:
Да, разбира се, примерно един 120 кг дебелак, без никаква физическа култура и двигателни навици, изобщо няма как да злоупотреби с тежестта на собственото си, нетренирано тяло?
Добре де съгласи ме... Тогава по-добре да вземе лост и с нулевата си двигателна култура да си избие зъбите :)
16.05.11
15:59
megabolic x, лоша техника може да има и при натоварване със собствено тегло... съответно - и контузии.
16.05.11
21:52
казано от megabolic x на 16.05.11, 15:13:
казано от Лазар Радков на 16.05.11, 11:47:
Но да си изкриви стойката перманентно и да получи възпаление на сухожилията около раменната капсула в следствие от кривата техника на изпълнение и на кривата стойка в раменния пояс - такива с лопата мога да ти ги рина :)Както и хора с болки в кръста в следствие от криви лицеви опори.
Успех!
...такива с лопата мога да ти ги рина. Много ми харесват такива апокалиптични заключения. Ама на практика да се случи подобно нещо май е необходимо години наред изпълнение на “криви” опори с цел възпаление в раменете и гръбначно изкривяване, което си е меко казано абсурдно..
Благодаря за коментара.
Сега наистина сме месец май. Следващия месец е юни и аз ще продължа да работя с хората, които така или иначе се обръщат към мен, при това, без да се налага да ги рина с лопата.
поздрави
В подкрепа на Лазар ще кажа, че подозирам, че леко кривналата ми стойка е за заради лицевите опори и нетренирането на средния и долен дял на трапеца. Раменете ми са леко “слечени” напред. Но, това може и да е от нещо друго, не мога да бъда 100% сигурен :)
16.05.11
22:36
В моя подкрепа мога да кажа, че леко кривналата стойка по скоро е от това, че в училище, когато учителката пита кой ще излезне на дъската много се снишавате по бюрата, а проблема с раменете е най вече от мъкнене на раница... Може да споделиш колко време стоиш на чин в училище, колко време прекарваш пред компютъра и колко време стоиш в поза на лицева опора
Поздрави от мен!
Мнението беше редактирано от megabolic x на 16.05.11 22:38.
17.05.11
13:02
казано от megabolic x на 16.05.11, 15:13:
Връщам плочата назад и пак ще си споделя скромното мнение, че упражненията със собствено тегло са по-безопасни, защото няма как да се злоупотреби с тежести и грешки от техника са минимални...
само че тежестта на собственото тяло е фиксирана(трудно се регулира) и е насочена само в една посока - към центъра на земята.
и аз преди съм чувал теорията че “първо трябва да се овладее движението/упражнението със сообствено тегло и после да се добави външно съпротивление.” много интересно е че Грей Кук, който е голям фен на това хората да се движат правилно и безопасно(но също така да се натоварват и да имат резултати) препоръчва да се натоварват хората с тежести. тук идва голямата разлика.
кое е по-безопасно - да клякаш до пейка с тежест или да правиш пистолети в пълен обем на движение(вероятно и експлозивни в ексцентричната част)? а клякането до пейка без тежест и със тежест като сравним?
за това предполагам да перефразираме теорията:
“изпълнението на едно и също упражнение със собственото тегло(или с отбременяване) е по-безопасно от изпълнението на същото упражнение с добавена тежест, ако всички останали условия са равни.”
Закона за повтарящото се движение:
контузиите са = (големината на съпротивлението * повторенията)/ (обема на движение*почивката)
при равни условия, най-големия проблем с трнеирането със собствено тегло е ограничението на посоката на силата.
П.П. ако правилно съм разбрал разграничението което се ползва, то фитнеса и кросфита са подразделения на “тренирането със съпротивление,” съответно сравнението е като между спринтовите дисциплини и хвърлянето на копие.
темата нещо се измести от въпроса обаче. моя отговор по него е - стига да се тренира разумно и “по правилата,” то единствено има значение кое ти харесва.
Мнението беше редактирано от Цветан Василев на 17.05.11 13:08.
17.05.11
16:36
:) добра тема отворих продалжаваи те :) веече 4 набиранки :D
казано от Росен Чакаров на 15.05.11, 18:29:
Здравеите , Искам да ви питам кое е по добре за мен Crossfit или Fittnes
Опитай и двете за известен период от време. Лесно ще прецениш кое е твоят тип тренировка - което повече те грабне. Нищо не пречи и смесването им.
Мнението беше редактирано от Стоянчо на 17.05.11 17:30.
21.05.11
18:35
Темата наистина е добра ! Или поне дискусията която се води в нея.. Аз лично мисля че е по-добре на фитнес ‘щото може да се регулира тежестта..зависи и от това дали е ектоморф,мезоморф,ендоморф... ако е ектоморф мисля че е по-добре да започне с упражнения с собствено тегло , като началната цел да е правилно изпълнение (не директно да се мята на тренировки с висока интензивност) ! Ендоморфа мисля че собственото му тегло ще дойде в повечко , така че фитнес.. мезоморфа би трябвало да не го бърка xD
Като за автора на темата мисля че ще е най-добре да ходи на фитнес кадето да си прави всичко както му е реда (базови упражнения,концентрични,упражнения с собствена тежест и т.н.) като тренира с лека тежест колкото да може да прави правилно упражненията. И понеже “фитнеса спирал растежа” ;д може да вкара малко баскетбол,волейбол в свобдното време..и хранителен режим ако си направи и го спазва - евритинг ис оукей ..
надявам се да продължи писането по темата,интересни неща се казаха и могат да бъдат казани ^^
21.05.11
23:58
Кросфит не е само тази тренировка , която си намерил на видеото . Има и хиляди други подобни съчетания от лицеви , кофи , набирания , щанги , бягане и т.н. Включва олимпийските движения изхвърляне , изтласване и подобни. Разгледай кросфит раздела във форума . Според мен е по-добре в началото да научиш да изпълняваш базовите упражнения , които бяха споменати , правилно , а след известно време да опиташ и кросфит .