25.05.11
10:52
Здравейте, и поздравления за полезния форум.
Не успях да пусна темата в “Често задавани въпроси” нямам бутонче за това там, затова може би я пускам в не много подходящ раздел.
От известно време чета за да намеря нещичко за мен, въпроса ми е банален и сигурно до болка познат на всички, но има писано много и различни неща и общо взето, това което запомних е - всяко нещо и всеки подход при всеки действа по различен начин.
Дори не успявам сам да си съставя правилния хранителен режим, ясно е, че си има специалисти за това но все не мога да намеря време и да посетя такъв в града в който живея. Реших първо да пробвам с допитване до потребители с повече опит с тези въпроси, пък ако не стане ще му мисля. Ето малко инфо за мен ако на някой който реши да ми помогне със съвет: :)
187см на 89-91кг 31 години, от около 4 години работата ми е такава, че почти нямам движение, освен сутрин 2 км на спринт до автогарата (работя извън града) и вечер обратно но към детската градина да взема малкия и да пообиколя с него докато се наиграе.
Преди това работата ми беше свързана с много движение и не съм имал никакви проблеми с тегло и мазнини, бях 82кг.
Сега като седна и ми се получава 2 пръста неприятна гънка на корема а ръцете ми изтъняха :( .
Тръгвам за работа в 7 сутринта и се връщам в къщи в най-добрия случай 19:00 - 19:30, не ми остава много време ни за фитнес ни за тичане. А основния проблем ми е, че имам дискова херния която ме ограничава до голяма степен при физическите натоварвания.
Иначе, събота и неделя ходим на вилата и там земеделска работа бол, в най добрия случай смъквам до 2 кг само от това.
Успявам да се храня 3 пъти на ден, напоследък почти избягвам хляба (най-много по филийка или половин но само на първите две хранения). Знам, че трябва да се храня по често и по по-малко, но не знам как при положение, че не мога да измисля какво да нося за работа нито имам възможността да отделям много време за приготовление сутрин.
Всичко това може да изглежда малко като “искрено и лично” но ако ще помогне за съвети относно някакъв режим на хранене, упражнения (жената има туист степер и швейцарска топка, аз имам ластици и дъмбели, а скоро ще ми се отвори възможност за няколко седмици тичане вечер по плажа, като заведем малкия при баба му и дядо му), или дори подходящи хранителни добавки за топене на излишни мазнини, ще ме зарадвате много. :)
Основно искам да махна мазнинките по корема и да сложа малко маса на ръцете.
Лек и спорен ден на всички!
25.05.11
12:43
Здрасти!
Винаги има шанс и начин, стига да си се отдал на идеята. През уикенда можеш да правиш бързо спортно ходене през пресечен терен за около 30-40 мин + малко упражнения със собствено тегло. Вечер като сеприбираш късно можеш да правиш и късна тренировка с дъмбелите (само ако се чусваш в кондиция за това).
Храна - избягваш сладкото и изкуствените захари, пърженото, тестеното, големите количества алкохол, газираното. Гледаш да хапваш по често и по малко. В никакъс случай глдуване. Сутрин с кафето задължително закуска - белтък, овесени ядки, плодове. никакво ядене преди лягане, а ако се чустваш гладен... можеш да се натъпчеш с извара. :)
25.05.11
13:56
Благодаря за отговора. :)
За храната, сутрин обикновено закусвам филия с масло и чай, но напоследък почнах да правя овесени ядки с кисело мляко, не знам дали е добре само ядките и да престана с филиите :) На обяд винаги тук се яде в точно определен час 12 до 12:30, обикновено ям супа с 1 филийка или яйца на очи/омлет чат пат ако имам пари и малко пилешко. Вечер, каквото е сготвила жената без хляб и винаги гледам да е преди 8, напоследък ям дамо салати. Лягам късно около 00 и 1 понеже малкия човек не можем да го накараме да легне преди 10, да да остане малко лично време, не е хубаво да се намаля съня но ... ;)
Чудя се какво мога да хапвам ако направя 4-то хранене към 15-16 часа, нещо което лесно да се приготвя и лесно да се носи, дали овесените ядки пак ... ?
Мислих и за някой от тези режими тук http://www.bb-team.org/hranene/hranitelni-rezhimi но не знам дали няма да смъкна и от ръцете още, тогава хептен ще си разваля фигурата :)
Иначе, кафе не пия, алкохол много малко (вино, бира), сладко също малко (да ми се събират 2 вафли на седмица, или 1 шоколад на месеца, дато гледам да е натурален).
За тренировките, точно мястото ни е малко пресечен терен и ще го обикалям повечко през почивните дни. Забравих да спомена, че вечер правя и една 8 минутна програма за корем (освен тях по 100 не до пълно свиване, че ще умра от болки в кръста), от тези дето ги има в ютуб, казват била ефективна, да но едва ли ще ми махне сланинката на корема. :)
Мнението беше редактирано от Ivan Todorov на 25.05.11 13:57.
25.05.11
14:13
Следобен можеш да си носиш от вкъщи варени яица или извара + салатка пакетирани, малко ядки, нискомаслено кисело мляко. Овесени ядки сутрин защото са страшен въглехидрат. :)
25.05.11
14:14
Здравей, Иване!
Номера е там, че ако решиш да отслабваш ще смъкваш от там, където имаш мазнини. Ако ръцете са ти слаби и нямаш мазно по тях, то няма как да отслабнат повече (освен ако не стопиш мускула). Та...първата стъпка е да промениш начина си на хранене. В момента, как да ти кажа...просто не се храниш. Втората стъпка е физическото натоварване. То обикновено върви заедно с първата стъпка, но по-скоро е (много) препоръчително, но не е задължително.
Относно храненето мисля, че ще са ти от полза:
http://www.bb-team.org/articles/1466_mini-gid-za-dietite-pri-novatsi#axzz1KdtPvDM9
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/49744
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/51874
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/52828
http://www.bb-team.org/forums/viewthread/32063
Съставянето на хранителен режим не е трудна работа. В началото изглежда много объркано, но схванеш ли му цаката и научиш ли някои от основните правила на храненето, всичко започва да изглежда много лесно. Та...виж линковете и тогава ако имаш нещо неясно - питай.
Относно тренировките и физическото натоварване не бих искал да ти давам съвети, просто защото не съм наясно с дисковата херния като заболяване и не бих искал да ти препоръчвам нещо, което може да ти навреди. Ако можеш да обясниш какво можеш и какво не можеш да правиш. Другият вариант е да се консултираш със специалист. При всички положения явно натовареното ти ежедневие и личен живот не ти позволява да ходиш във фитнес зала, но бъди спокоен - с упражнения със собствено тегло и малко потичване през уикенда можеш да постигнеш чудесни резултати.
Поздрави!
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 25.05.11 14:16.
25.05.11
14:34
Здрасти!
Не знам от кога имаш дискова херния за това само мога да се надявам че е от скоро.
Ако е така прегледай ето тук http://lubomirivanov.com/1383
25.05.11
15:05
Отново благодаря на всички за отговорите, както и на ProXxX за доста обширното и полезно писание.
Захващам, се да чета и съставям някакъв режим, ако има нещо пак ще питам стига да не досаждам ;)
Относно хернията, преди 2 години ми се появи със изтръпване на крака, ходил съм на скенер и ми казаха, че не е от “лошите” и може с упражнения да си намаля болката и дори премахна дископатията. Започнах с едни упражнения бях ги намерил в една книга, не помня на Норбеков ли беше, основното упражнение се нарича “Златната рибка”даже някои от упражненията ги има и тази табличка от линка. Мина ми следващата една година нямах никакви проблеми, до тази зима този път само с болки в пръсеца. явно грешката ми е, че съм спрял упражненията. Сега съм ги възобновил, ще добавя и тези които не съм знаел.
Относно дископатията, упражнения мога да правя всякакви, с изключение на коремната преса при която тялото се свива до 90* ... мога но с болки. Иначе на мястото, мъкна метални колове за зарзавата, торби цемент и пясък без проблеми, а най-интересното е, че при такава физическа дейност болките отшумяват. Баща ми е с двустранна дискова и само постоянното му движение го държи на крака, работата му е такава, че няма миг почивка. Но при няколко дена почивка и после има проблеми с болката.
Така, че си мисля няма да имам проблеми с фитнес залата, но на този етап не мога да отделям много време за такава и искам да постигна поне някакви малки резултати в с къщи и с подръчни материали дето се казва. Ще взема да си намеря по-тежки дъмбели.
Иначе преди 3 години имах кростренажор и правих през вечер по 15км, чувствах се изключително добре.
Мнението беше редактирано от Ivan Todorov на 25.05.11 15:25.
25.05.11
19:29
Разгледай тази тренировъчна програма - http://www.bb-team.org/workout/1697_da-tonizirame-u-doma-s-golemite-6#axzz1NNlFTXWO . Виж дали упражненията в нея предизвикват болки и ако всичко е ок карай по нея за 6-8 седмици. Заедно с правилно хранене можеш да постигнеш доста. Като имаш време можеш да потичваш на стадион/парк или около блока...общо взето няма значение къде :)
01.06.11
10:51
Здравейте, все още си съставям табличка с храните които бих могъл и обичам да ям, защото съм малко злояд :) за да мога да направя калорийния дефицит. За сега само от това, че вкарах още 2 хранения между основните и редуцирах количествата и вида на храните, виждам някакъв напредък, почти 2 кила надолу, е разбира се и с малкия фитнес у дома.
Но имам въпрос,
сега като се постопли и малкия иска да играе с другите деца на вън след градина. Аз го взимам след работа и следователно съм с него на вън понякога почти до 8-8:30. След това не искам да вечерям толкова късно. Как да процедирам? Лягам си късно така, че няма да се наям и да легна, но не знам какво да ям, или ако ям на докато съм на вън, какво мога да купя от готовите храни по магазините, което да не навреди на правилното хранене?
Благодарско и успешен ден на всички!
Мнението беше редактирано от Ivan Todorov на 01.06.11 12:35.
21.03.12
10:17
Ето ме отново, да ви потормозя с още въпросчета. :)
Към септември 2011-та вече бях с 10 кила надолу, купих си дъмбели със солидни тежести, вечер правя по 300 коремни и почти забравих за болките в кръста. Сега като се постопли подновявам бягането.
До скоро втората ми закуска към 10 беше варени яйца с някаква салатка, обаче след като вдигнаха цената им, все по-трудно стана да отделям пари за по 5-6 яйца на ден (освен тези които купувам за моите хора в къщи). Започнах вместо тях да похапвам обикновени солети, но не знам дали стават за тази работа или повече вредят.
С какво друго мога да заместя айцата за тази закуска?
Благодаря и успешен ден на всички.