30.05.11
21:33
Здравейте от два месеца някъде съм на тази програма http://www.bb-team.org/workout/1358_klasicheska-programa-za-pokachvane-na-muskulen-obem#axzz1NojvIp2K , но в сряда когато тренирам гръб не права тяга така ми каза инструктора поради ред причини и най вече възраста ми ( нa 16 съм ) бихте ли ме посъветвали с какво мога да я заменя ?
Темата беше редактирана от Юлиян Тодоров на 30.05.11 23:36.
Още на 14 г ми е бил първия допир с базовите упражнения,тяга,лег и клек както и обръщания с щанга заради спорта който тренирах(борба)и не е било проблем.
А понеже виждам в програмата набирания 4x10,ако наистина ги изпълняваш,за момента не прави тяга щом не искаш!
Мнението беше редактирано от Jikata на 30.05.11 23:52.
31.05.11
09:51
с ТЯГА я замени. И инструктура също го ЗАМЕНИ!
Той ми каза да не я правя защото при неправилно изпълнение може да се контузя и била за ‘’ силачи ‘’‘
31.05.11
12:53
Мотивите му са ми ясни и без да ги споделяш :). Просто им е по-лесно вместо да те научат на нещо реално да замажат положението. Тягата може да я правиш с малко в начало и само да наблягаш на правилно изпълнение. Прочети изгледай няколко видеота, опитай с лост, с малко тежести, различни видове тяга и т.н. Сега кажи, че и клек не правиш?
31.05.11
13:06
не мисля че е коректно да обсъждаме някой, който не присъства(и не може да защити думите си, за които гадаем от трето лице). може да има различни подбуди и разбирания за това да не препоръчва тяга.
замени тягата с набиране, което струва ми се липсва и без това.
казано от Sporter74 на 31.05.11, 12:46:
Той ми каза да не я правя защото при неправилно изпълнение може да се контузя и била за ‘’ силачи ‘’‘
Първата част важи за всяко упражнение, а втората се отнася и за лежанката (”силачите” и в нея се състезават).
Или му кажи да се отстреля (правилното решение), или спри да правиш и лежанка, за да се пазиш от силачество. Ха да видим сега :P
казано от ts.vassilev на 31.05.11, 13:06:
замени тягата с набиране, което струва ми се липсва и без това.
Набиране има, а и да няма, то не е заместител на тягата.
31.05.11
14:16
Няма второ упражнение като тягата. Не случайно е една от трите дисциплини в трибоя.
Можеш да я замениш с хиперекстензии от гледна точка на тренировка еректори, глутеус и задно бедро, но тягата ти дава хиляди други неща, които екстензиите не могат.
31.05.11
15:15
Аз правя гребане с щанга вместо тяга,вярно или грешно,ДАЛЕЧ по-динамично упражнение ми се вижда гребането отколкото тягата..
Ами не знам не съм много опитен както разбирате за това питам, но щом казвате явно ще я правя когато го помолих да ми обясни тягата ( преди това бях гледал доста клипове но друго си е да ти я обяснат нагледно ) той каза че не е за мен.
31.05.11
19:50
Ако си от скоро в залата (3-4 месеца) изчакай още малко преди да я включиш в тренировката си. За момента можеш да включиш в програмата си Хиперекстензии, за да ти заякнат еректорите и седалището.
@The Next - тягата и гребането са коренно различни упражнения, като изключим началното вдигане на щангата от земята. Гребането се прави за развитие на големия гръбен мускул (латисимуса), а тягата - крака, еректори, седалище и още много малки мускули участващи в действието.
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 31.05.11 19:52.
31.05.11
19:57
казано от ProXxX на 31.05.11, 19:50:
Ако си от скоро в залата (3-4 месеца) изчакай още малко преди да я включиш в тренировката си. За момента можеш да включиш в програмата си Хиперекстензии, за да ти заякнат еректорите и седалището.
@The Next - тягата и гребането са коренно различни упражнения, като изключим началното вдигане на щангата от земята. Гребането се прави за развитие на големия гръбен мускул (латисимуса), а тягата - крака, еректори, седалище и още много малки мускули участващи в действието.
А колкото се отнася до сила? Тяга ли би препоръчал ти вместо гребането?
31.05.11
20:01
Както казах са две различни упражнения и не се самоизключват. Няма как да ти кажа прави тяга и няма да ти се налага да правиш гребане. Нищо не ти пречи да ги включиш и двете като в 5х5 ;)
Да кажа само, че съм доста висок не знам дали има значение де но все пак да споделя.
31.05.11
22:22
Ако ти се заменя тягата с нещо, може би единствения близък вариант е добро утро.
Само да кажа, че говорих с още един инструктор и той също каза да не правя тягата.
01.06.11
12:23
От колко време тренираш? :)
казано от Sporter74 на 01.06.11, 12:21:
Само да кажа, че говорих с още един инструктор и той също каза да не правя тягата.
По принцип и аз да бях “инструктор”, и аз щях да ти кажа така. Защо?
Първо, че откъде да те знам как ще я правиш. Ще хванеш да дърпаш там нещо, да се кривиш, ще се сецнеш и ще дойдеш да викаш “ти каза да правя, гледай до къде се докарах, ала-бала” - в най-добрия случай ще ме натовариш, в най-лошия - ще си загубя работата. Доста безопасно е да ти кажа просто “не прави” - а и като се има предвид, че шансът да ме питаш за наистина опасните упражнения клони към 0, най-лесно е да ти казвам “не прави” профилактично, колкото да не се занимавам после.
Това едното, второто - ако бях средностатистически инструктор във фитнес зала най-вероятно аз самият нямаше да имам понятие какво и как да я правя тая тяга и нямаше да мога и да ти покажа - защо да си създавам главоболия тогава?
Ето ти нещата от гледната точка на въпросния “специалист”. Като цяло ще е по-трудно да намериш фитнес инструктор, който да те научи какво и как да правиш, отколкото някой, който ще ти цитира клишета и митология - просто каквато е клиентелата (непретенциозна и напълно неосведомена на 90+%), такива са и специалистите - големи бицепси и тесен потник за реклама и научен урок от форумите на tialoto.bg или нещо от сорта, защото повече не му и трябва.
Ако ще слушаш инструктор, поне си намери истински - както ако те лекуват от гадна болест няма да се пуснеш при всеки лекар, така е и тук - ако ти е важно какво се случва не можеш да се довериш на поне 3/4 от “специалистите”. Аз лично познавам инструктори без елементарна двигателна култура, ако и да са им по 40-и-нам-си-колко санта бицепсите.
Мнението беше редактирано от G33K на 01.06.11 12:34.
01.06.11
13:32
някой замислял ли се е над думите на Майк Бойл че клякането с щанга е на път да си замине? може от същата гледна точка да изхождат и тия момчета.
01.06.11
13:39
Аз си мисля, че въпросните инструктори са му казали това, защото автора на темата е начинаещ и тренира от 2 месеца (примерно). Единия път му намекнах да отговори на този въпрос, а в последния си коментар го питах директно. Иначе и от коментара на G33K извира логика.
А клека не мисля, че е на път да си замине. Движение, което изпълняваме десетки и стотици пъти на ден, дисциплина в трибоя и начина, по който натоварва тялото...не мисля, но това е друга тема и да не разводняваме тази :)
01.06.11
14:02
казано от ProXxX на 01.06.11, 13:39:
Аз си мисля, че въпросните инструктори са му казали това, защото автора на темата е начинаещ и тренира от 2 месеца (примерно). Единия път му намекнах да отговори на този въпрос, а в последния си коментар го питах директно. Иначе и от коментара на G33K извира логика.
А клека не мисля, че е на път да си замине. Движение, което изпълняваме десетки и стотици пъти на ден, дисциплина в трибоя и начина, по който натоварва тялото...не мисля, но това е друга тема и да не разводняваме тази :)
ти мислиш, аз гадая. докато не дойде човека да каже какъв съвет е дал(или пък да опита да обясни логиката си), няма как да знаем. аз лично хората ги учат да клякат от първата тренировка, а от втората правят някаква форма на “тяга.”
ако искаш да си пуснем една темичка за клека и да си почешем езиците?
01.06.11
14:12
Така е. Човека може да е редил 5мин. какво, защо и как, а автора да е чул само “ще се контузиш”.
Ако искаш пусни тема пък да видим какво имат да кажат форумците (че и аз между тях). Аз винаги съм “ЗА” продуктивните дискусии в името на общото благо. :)
И двамата не обясниха много подробно, но общо взето ми казаха че не е за мен била за активни спортисти и някакви такива.