04.06.11
20:06
Привет,
Един въпрос за общ размисъл...нещо като продължение на темата Какво е “сила”?
Важна ли е абсолютната сила?
Ако да - за кого и защо? Ако не - защо?
Прикрепям няколко снимки като жокер. :)
Поздрави!
Темата беше редактирана от Тихомир Велев на 06.06.11 17:55.
04.06.11
20:11
аз бих добавил и това.... като цяло няма как човек да е изцяло силен... имам предвид едновременно да вдига големи щанги, да бяга хиляди метри, да е икона на цял един спорт, да има големи мускули или да е многократен шампион в боен спорт просто всяка една от тези течения в спорта ( ако може така да се нарече ) изискват да си изцяло отдаден на съответния спорт и дисциплина за да станеш наистина добър играч там... а щом си изцяло отдаден на бягането неможе да си цепеняк ( изключваме бегачите на къси разстояния ) или ако стоиш цял ден в залата няма как да бягаш 15-20км за време :) може би американския футбол ( снимката която дадох е на американски футболист ) съчетава бягане с размери но пък те са на як зоб и не се знае дали щангите които вдигат отговарят на размерите
това което казвам мисля, че се отнасяза за професионалистите всеки запален цивилен като нас може да изгради комплексна сила ( кросфитърите може би са такива цивилни граждани :D )
Мнението беше редактирано от Кристиянчо на 04.06.11 20:17.
Има ОГРОМНА разлика от сила и сила.Най-малко важно е това каква сила имаш да вдигнеш еди колко си килограма на лежанка и колко големи мускули имаш.
04.06.11
20:21
В предишната тема стигна ли се до единно мнение, та е нужна нова такава ? Иначе, да, мнението ми е, че е нужна абсолютната сила, но с много други допълнения. За бодибилдинга(това е първата снимка)не е важно колко си силен, а как изглеждаш. За спринтьорите е важно да са експлозивни, силни и не толкова издръжливи, доколкото за маратонците е точно отбратното, при другите два спорта пък техниката е най-важна, т.е. всичко е нужно.
04.06.11
21:12
казано от picco ’ на 04.06.11, 20:21:
В предишната тема стигна ли се до единно мнение, та е нужна нова такава ?
Темата има по-дълбок смисъл отколкото (вероятно) изглежда. Няма за цел да повтаря предишната, а да я допълни в друг аспект. И с общи усилия да се стигне до определено твърдение, като по пътя се ръсят ценни съвети вместо трохички. :) Дали ще стане е друг въпрос. :)
04.06.11
21:50
Зависи каква сила - сила при удар, силова издържливост..., но като цяло силата за мен е важно нещо, защото нямаш ли сила в спорта, трудно стават нещата. И аз като типичен лостаджия ще кажа, че някои ако правят на лостовете по 20 набирания, 50 кофи и тем подобни, не означават, че са супер силни. Просто имат силова издържливост при тренировките. ” И нека силата бъде с Вас” :)
04.06.11
21:52
Според мен силата си има място, време и повод. Чрез сила човек е стигнал днешното си ниво на разпространение и власт на планетата Земя. Силата е необходима, за да се справяме с живота всеки ден. Силата, физическа и психическа, е необходима на всекиго. За мен силата е понятие със смисъл много по-дълбок от идеята за мускулна маса и обем. Големите мускули невинаги означават сила. Силата е и в тялото, и в ума, и в духа, и в сърцето. Силата е умение, което отчасти е заложено, отчасти е придобито. Тя може да бъде възпитана у човек. Всъщност истинската сила за мен се проявява например когато човек, притежаващ физическа сила и способност да нанесе жестоки поражения, избере пътя на решаването на проблемите с мир, със спокойствие и търпение.
04.06.11
22:05
Важна е силата,все пак ни помага да дигаме камиони :D F=ma :D
04.06.11
22:05
Абсолютна сила, а не маймунска... :(
04.06.11
22:06
Особенно първата снимка на Арнолд! Арнолд = RESPECT !
04.06.11
23:15
Даже доста е важно според мен :)
04.06.11
23:18
казано от The Next на 04.06.11, 22:06:
Особенно първата снимка на Арнолд! Арнолд = RESPECT !
Културистите като Арнолд са минало. Сегашните добичета нямат толкова сила, макар и да се бутат с “протеин” по 40 години. Едно е да правиш клек всеки ден до пълен отказ, а друго да се клатиш на скрипеца.
Не е баш така. Сегашните културисти от неговото ниво са поне 20 кила над него. И повечето от тях си правят сериите с тежести, които той евентуално е вдигал по веднъж.
Мнението беше редактирано от Петко К на 04.06.11 23:48.
04.06.11
23:53
Това са единици. Колман тренираше тежко(тренираше, защото едвали сега е в състояние вече), Кътлър го гледам размахва ръце там с някви щанги и още няколко такива, но къде са другите няколко стотин милиона, къде ? А по времето на Арнолд наистина се е тренирало тежко и всички са били силни. Вярно, щангите които са вдигани някога, сега са смешни като килограми, но след 100 години тея 460кг, които са рекорд на тягата, ще се слагат за загрявка.
05.06.11
00:08
За Арнолд или добро или нищо.Колко професионални културисти сгъват за бицепс със 150 килограма,а и малко не е съпоставимо сравнението,защото Арнолд не се е готвил с ‘’днешните препарати’‘,интересно как ли би изглеждал? :)
05.06.11
07:22
До тук добре. :)
За да вникнем по-дълбоко във въпроса е важно първо да си изясним какво е абсолютната сила. В този ред на мисли - какво ще кажете за тренировъчни методи от сорта на 5х5, 7х3, 10х2? Виждате ли връзка между тях и спортовете, които атлетите на снимките практикуват (а и за други спортове ако се сещате за такива)? :)
05.06.11
09:36
http://www.youtube.com/watch?v=VdPgG_AmBM8 Strongman ! Нямат много оралефени тела, но пък са като Супермен :) http://www.youtube.com/watch?v=8fvWdk4bzho&feature=related
Мнението беше редактирано от Ачо на 05.06.11 09:50.
казано от Rikoo на 04.06.11, 20:29:
Офтопик; кой е 2рия пич?
David Oliver ако не се лъжа
По темата: За мен най-важната сила е психическата.
Мнението беше редактирано от Xeeu3 на 05.06.11 09:56.
@ Kristiancho, в “американските” спортове - NFL, NBA,NBL, NHL няма допинг контрол. Именно за това ЛеБрон изглеждаше като културист в сравнение с останалите баскетболисти, когато стартира в NBA, но на световно и олимпиада ... не го видяхме.
Може би като пример с американския футбол, ще те контрирам с ръгби - големи рамена, малкки талии, постоянно тичане и бутане. БЕЗ ПРОТЕКТОРИ, с които 60-килограмов QB изглежда като цепеняк.
Ще добавя снимки на хора с мощна физика и истински машини в спортовете си:
1. Dwight Howard - ще кажете, че не е много нацепен, ама е над 2 метра. Също така е национал за САЩ, което значи, че не е на системен зоб и играе на високо ниво и извън NBA.
2. Alistair Overeem - Шампион в K-1, Pride. Една от емблемите на нашумяващите StrikeForce, където държи титлата в категория с Федор Емиляненко.
Гледал съм тренировки на тези хора. Вярно, използват техники конкретно за спорта - подобряващи старт рефлекса, бързината, експлозивността. Но когато става дума за щанги - физиката им си говори сама по себе си :)
05.06.11
10:23
За да не се превърне темата в идентична с предишната, ще ви помоля да се въздържате и да не качвате клипове и снимки сравняващи телата или силовите постижения на атлети, освен ако не са пряко свързани с въпроса на темата. Клипчета и снимки на силни батковци и всеки сам може да си намери. Темата се нуждае повече от текстов материал, а не от видео-снимков. Благодаря :)
Moето мнение е че най-голямата сила на човек е да се приспособява според обстоятелствата. Какво значение има колко си як или колко си бърз не винаги се налага да правим това което можем най-добре... ;)
05.06.11
10:55
LDoeN,
в грешка си мой човек.
На олимпийските игри и 2004 и 2008ма го имаше Леброн. Даже май беше с най-голям брой откраднати топки средно на мач в Пекин.
Дуайт Хауърд е 211см и го помня преди 6 години, като беше новобранец ква щека беше в сравнение със сега. Той си е пъревенец в зоба!
Кевин Гарнет е 213см и до “Супермена” е като хасма. Но пък е с баскетболни класи над него.
Извод: Големите мускули и силата не са необходими и задължителни, нали?
Още примери:
ЛеБрон ти е замазал очите, а виждал ли си бившия гард на Чикаго- Бен Гордън, с какви дъмбели прави флайс? Сигурно бяха над 40кг.
Помниш ли Карл Малоун как прекарваше сигурно наравно време във фитнеса и в баскетболната зала?
А как бягаше спринтове по пистата с едни подобни на парашут платна отзад?
Помниш ли Алонзо Морнинг? ЛеБрон ако е културист от Републиканското, Зо ще да е културист от IFBB. При това с трансплантиран бъбрек.
А по повод на темата, ProXx - в нашия форум 95% от хората ще ти отговорят, че силата е много важна. Моето мнение е, че ако си общак на строеж- силата е много важна; ако си спортуващ за себе си и за здраве и се занимаваш с интелектуален труд, силата е глупав приоритет.
Мнението беше редактирано от introducer на 05.06.11 10:56.
След като не можахме да се разберем “какво е сила”, не съм сигурен, че ще решим и колко е важна.
Важно е да сме силни, важно е да сме и образовани. Важно е да сме щастливи.
За теб и мен е важно да сме силни, но за човек с Level 80 Paladin не толкова.
Човечеството се е запазило като вид използвайки мозъците си повече от мускулите. Тактиката “удряй силно, бягай бързо, живей наблизо” носи повече успех от боя до последна капка кръв. Винаги се намира някой по-силен, в същото време никой не познава “най-силния мъж на планетата”.
Какво е сила? -> Давид срещу Голиат.
Важна ли е силата? -> Проверете в Библията кой печели.
05.06.11
11:21
ЛюбенК е прав ;) Но тук темата е за физическата сила, а не духовната :)
05.06.11
11:21
90% от тези, които дадоха мнението си, отговориха на заглавието, а не на същинския въпрос, който е зададен в първия пост.
9% пък директно дадоха снимка или клип, показващи най-силния човек на планетата, без това да има връзка нито със заглавието, нито със същинския въпрос.
Имаше и 1%, които вързаха 2 и 2. ;)
Ще се опитам да опростя още малко нещата и ще перефразирам въпроса си:
Важна ли е абсолютната сила ако сме бодибилдъри? А ако сме спринтьори или маратонци, балерини или фехтовчици? Как се тренира абсолютната сила, имат ли този вид тренировки място във всички спортове и защо? :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.06.11 11:49.
Ако мнението ми не е по темата автора и сам може да го изтрие.
Физическата, било тя е абсолютна, сила е нищо без духовната, независимо дали си културист, балерина или фехтовчик - това ми е мисълта.
казано от ProXxX на 04.06.11, 20:06:
Един въпрос за общ размисъл...нещо като продължение на темата Какво е “сила”?
Това изречение ме заблуди.
Един вид и значително по-конретно:
Важно ли е с колко клякаш(само като пример) с 1RM, ако си маратонец/спринтьор/футболист/друг вид лекоатлет?
Важно ли е... за някой боен спорт, тежкоатлети и др.?
Важно ли е за бодибилдъри?
За всичките е важно в една или друга степен. При някои е от първостепенна важност - ако си силов трибоец, то абсолютната сила на 3-те движения ти е най-важна, това е основна цел, респ. за щангисти, стронгмен-и и др. При другите, по-скоро може да е от второстепенна важност и като инструмент за постигане на атлетичността, нужна за практикуване на спорта и достигането на специфичните им спортни цели.
Ако съм разбрал правилно въпроса.... :))
Абсолютната сила е в основата на повечето атлетични качества. Е, с известни изключения (маратонците например).
За хората, които не гонят високи спортни резултати или тренират само за външен вид пак е важна, но по други причини.
05.06.11
13:20
Физичната сила следва от психическата.Лично за мен вървят ръка за ръка.Не може без едното не може и без другото.Важна е силата и още как.Още от древни времена.Просто сега всичко ни е улеснено и не всеки обръща внимание на това.От толкова много неща,които искам да кажа не мога да формулирам 1-2 изречения.Но лично за мен силата било то духовна и/или физична е повече от нужна :)
05.06.11
13:34
Добре, имаме отличен напредък с последните коментари. :)
Различават се абсолютна и относителна сила.
Силата, която се определя като единица на телесен килограми на човек е относителна, а тази, която се определя без да има връзка с личното тегло е абсолютна. Т.е., когато тренираме със собствено тегло използваме относителна сила, а когато работим с тежести - абсолютна.
Наблюдавайки трибойци, спринтьори и гимнастици (като пренебрегнем малкото изключения в определени дисциплини) се забелязва, че между относителната сила, абсолютната сила и телосложението очевидно има връзка. Каква е тя според вас? Защо повечето трибойци са грамадни, спринтьорите са мускулести, маратонците са хилави, а гимнастиците са дребнички? Защо не мога да съм як маратонец и хилав спринтьор. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.06.11 13:39.
Била е от първостепенна важност при пещерните хора. В днешно време, въпреки цивилизацията все пак на човек му трябва силно и здраво тяло, за да се чувства добре в кожата си и да има самочувствие. Психическото здраве и физическото също са взаимно свързани... От тук по косвен начин е важно да сме силни, дали вдигаме 300 лег и клякаме с 250 няма особено значение (не е важно), освен ако не сме общи работници или спортисти...
Защо не можеш да си як маратонец, или дребен спринтьор... Защо не може да си спортна кола 5 тона? Може, не е да не може но ще има по-бързи от теб. Всичко е до някакъв оптимум. При сринтьорите колкото и да си як ти трябва и тежест, за да имаш добър старт, сцепление демек. При 2рите дробовете ти и сърцето имат някакъв лимит да оросяват мускулите, при повече такива.....................
Мнението беше редактирано от andre7080 на 05.06.11 13:43.
05.06.11
13:40
казано от ProXxX на 05.06.11, 13:34:
Добре, имаме отличен напредък с последните коментари. :)
Различават се абсолютна и относителна сила.
Силата, която се определя като единица на телесен килограми на човек е относителна, а тази, която се определя без да има връзка с личното тегло е абсолютна. Т.е., когато тренираме със собствено тегло използваме относителна сила, а когато работим с тежести - абсолютна.
Наблюдавайки трибойци, спринтьори и гимнастици (като пренебрегнем малкото изключения в определени дисциплини) се забелязва, че между относителната сила, абсолютната сила и телосложението очевидно има връзка. Каква е тя според вас? Защо повечето трибойци са грамадни, спринтьорите са мускулести, маратонците са хилави, а гимнастиците са дребнички? Защо не мога да съм як маратонец и хилав спринтьор. :)
Според мен начина на трениране.
Защо повечето трибойци са грамадни, спринтьорите са мускулести, маратонците са хилави, а гимнастиците са дребнички? Защо не мога да съм як маратонец и хилав спринтьор. :)
Сериозно ли питаш? Мисля, че на всички е ясно защо. Различен режим на работа, от там различни енергообезпечаващи системи, различни мускулни влакна, което пък определя и различните тренировъчни методики.
Между другото, гимнастиците повечето са доста силни (не само относително).
Всъщност абсолютната сила са онези максимални стойности на силата, които може да достигне даден мускул в една единствена контракция независимо от неговите размери при оптимални условия. Тъй че това не е съвсем вярно
Т.е., когато тренираме със собствено тегло използваме относителна сила, а когато работим с тежести - абсолютна.
05.06.11
14:29
Да, така е, x_3_mar. Написаното от мен е неточно. Имах в предвид, че при хората, които работят главно със собственото си тегло, гимнастиците (и визирам главно акробатите, а не халки и т.н...не ги разбирам много :) )...по-важна е относителната сила. Докато при хора, които работят с тежести, например гюлетласкачите, е по-важна абсолютната сила, която е основа на останалите видове сила. :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 05.06.11 14:30.
05.06.11
15:22
Струва ми се, че малко се поизгубихме в термини ... силата си е сила ... как ще я измериш вече е различно ...
Примерно: при трибойците има абсолютно пресмятане (колкото дигнеш - толкоз, на никого не му пука, че си 60 кила мокър, а дърпаш 250 тяга), но има и формули, отчитащи личното тегло (относителна сила?). Не можем да кажем че трибойците ги интересува само абсолютна сила и толкоз.
Няма трениране за относителна и абсолютна сила ... има тренировки според целите.
Почти винаги повечето сила (да не се бърка с маса) е полезна за спортистите - когато имаш повече сила със съответната техника я трансформираш в нещо полезно.
Качествата като експлозивност, издръжливост и прочее също са свързани с начина на трениране ... както всички знаем и много хора отбелязха - спринтьорите са големи, маратонците - малки. Ако си голям маратонец трябва да си генетично чудо за да имаш някакъв шанс, вече спортовете са на такова ниво, че се изстисква и последната капка от атлетите ... няма как на гол талант да компенсираш изчислената до стотни програма на някой по-малко талантлив от теб.
Та понеже се отплеснах - абсолютната сила е важна там ... където е нужна абсолютна сила:
1) на състезания където се измерва абсолютна сила без отношение към лично тегло
2) ако работиш с тялото си - например хамалин .. никой не го интересува, ти колко тежиш - важното е да носиш пианото (но това вече не е спорт)
3) като някой те пита “колко вдигаш” :D (не върви да обясняваш лично тегло, стаж и прочее :))
Отделно трябва да разполагаш с правилната техника за да използваш силата си ... Може с по-добра техника да компенсираш повече сила на другия ... темата е безкрайна :)
И какъв е въпроса?
Намесиха се абсолютна, относителна сила, размери, тегло, външен вид...и N на брой спортове и спортисти.
Искаш да изброим, за кои спортове е по-важна абсолютната сила и за кои не чак толкова?
Накрая, ще опрем до Кросфит и прословутата дилема :D
Универсален “среден” спортист във всички дисциплини или елитен спортист в своята дисциплина?
т.е. за яйца и кокошки ще си говорим :)