06.06.11
22:56
Здравейте,
интересува ме кои упражнения може да ми препоръчате за корем, които, така да се каже, са безопасни за гръбнака?!
Понеже четох доста теми из сайта и в някои от тях пише, че класическите коремни са опасни за гръбнака и аз ги спрях, и започнах да правя коремни с повдигане на крака. След това попаднах на друга тема където се казва, че и тези са опасни за гръбнака, и така да се каже, настъпи едно объркване. Ако може да ме насочите какво да правя ще ви бъда доста благодарен. :)
06.06.11
23:33
Започни с крънчове повдигането на крака от лег е също хубаво упражнение просто трябва да се научиш поне малко да контролираш самата преса и да се изпълнява плавно. Ако имаш хубава техника на ”привеждане на горен скрипец” можеш да го включиш ,но трябва да си много сигурен в това което правиш.
Мнението беше редактирано от Anatoli Ivanov на 06.06.11 23:33.
06.06.11
23:44
Упражненията които са безопасни за кръста са стационарни
1. лакътна упора с задържане на таза горе.
2. лакътна упора с виоко вдигнати крака на таборетка с задържане на таза горе
3. странична лакътна опора с широко разтворни кръка с пройиниране на таза
4. повдигане (контролирано ) на краката от вис на лост(свити в коленете или изпънати контра шпиц)
5. набирания и кофички със свити крака(свити в коленете или изпънати контра шпиц).
Ако се замисля сигурно ще изкочат и други, но се надявам и тези да ти свършат работа.
Успех -:)
Мнението беше редактирано от Delfin Dimitrov на 06.06.11 23:44.
07.06.11
09:03
за съжаление има такъв мит че коремните преси са опасни(за още по-голямо съжаление и аз съм участвал в създаването му).
първо няма опасни упражнения, има опасна техника.
второ няма противопоказани упражнения, има противопоказани индивиди.
познавам много хора които правят коремни преси и гръбни преси всеки ден за да се чувстват по-добре.
07.06.11
10:50
Съгласен съм. Не знам, каква е ситуацията с човека, а и щом не е описал не ми се задълбава. Може да има проблем!
Има упражнения, които по малко натоварват кръста. За това съм описал тях. Някои хора правят и с колело за ръце от стойка, но не бих го препоръчал на никой - доста по рисковано е от коремните преси и стационарни упражнения.
Успешен ден.-:)
07.06.11
11:05
опасявам се че аз също съм участвал и в създаването на объркването за това че т.нар. “планк” е “упражнение.” предните и страничните лакътни опори са добър инструмент за заучаването на движенията(или липсата на такива), създаване на двигателен навик(или стабилност като навик), но могат да са “упражнение” само за начинаещи и бързо се изчерпват. също така има идея че са по-безопасни....мда...при някои хора, с добра техника провокират по-малко симптомите(АКА болежки). виждал съм много криви планкове и много хора ми се оплакват че ги болят кръстовете от тях.
07.06.11
14:32
Планка наистита е доста леко упражнение, аз го правя след трен за корем, примерно след последната серия, която вече ми е до отказ и тогава пражя планк по 2мин. за доизжеждане и пак не усещам нищо :) Иначе в началото ми товареше пресата доста и го усещах, но този ефект го няма от доста време.