08.06.11
19:02
И така, срам несрам, това е. Човек и добре да живее, се спича. Моля ви, помогнете-кажете ми храна, източник на белтъчини, който да е качествен и да не е запичащ-сирене, кашкавал, мляко, яйца-все запичащи! А месо на закуска..не ми се ще. Много ще съм ви благодарна и ако споделите опит-с какво мога да се разхлабя малко! Навярно ви се е случвало и знаете колко е гадно. :(
Много благодаря, ако сте решили да ми помогнете!
08.06.11
19:05
Няма такова нещо “запек”. Има “недостатъчен прием на вода и/или фибри”. :)
казано от Miss Fight на 08.06.11, 19:02:
Много ще съм ви благодарна и ако споделите опит-с какво мога да се разхлабя малко!
Половин кило киви ми вършат тази работа
А ти какво очакваш да ти се случи при такава закуска? На закуска си търси източник на фибри и вода, както вече ти споменаха по-горе.
казано от Margaritka на 08.06.11, 20:01:
А ти какво очакваш да ти се случи при такава закуска? На закуска си търси източник на фибри и вода, както вече ти споменаха по-горе.
Брех, аз пък точно с такива неща на закуска (яйца с масло) от 5 години сигурно без пропуск, пък пърформънсът е на макс :D Та, мисълта ми е - много неща могат да се случат с такава закуска, да не кажа всичко :D
Иначе по темата - литър мляко сутринта на гладно, работи безотказно. Ако е и от магазина може и с половинка да минеш :D И не е майтап това, много действа тая лактоза...
08.06.11
21:45
Кога точно казах какво закусвам, че съм проспала моменто май?!!
Казах, че НЕ бих яла месо като източник на протеин за закуска, ЗАЩОТО обикновено къв въглехидратите и фибрите сутрин добавям и протеин! (да не повярваш направо)
Някой може ли да ми помогне наистина?
Мнението беше редактирано от Miss Fight на 08.06.11 21:46.
08.06.11
21:49
Моят съвет си беше истински. :)
Ако проблема е еднократен, отиваш в аптеката и си поръчваш от едни вълшебни шоколадчета, които хем са сравнително вкусни, хем имат слабително в тях. Евтини са много. Ако проблема обаче е често явление - обръща се внимание на храната (първо). Повече вода и фибри. Ако и това не помага се гледат другите десетки причини, които могат да доведат до констипация (запек). :)
Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 08.06.11 21:50.
казано от Miss Fight на 08.06.11, 21:45:
Кога точно казах какво закусвам, че съм проспала моменто май?!!
Казах, че НЕ бих яла месо като източник на протеин за закуска, ЗАЩОТО обикновено къв въглехидратите и фибрите сутрин добавям и протеин! (да не повярваш направо)
Някой може ли да ми помогне наистина?
По начина, по който си се изразила горе, останах с впечатлението че те притеснява закуската.
И да, наистина ако имаш запек, най-подходящи са храни високо съдържание на фибри и вода. Ако проблема е еднократен, както ти казаха, можеш да ползваш шоколадчета. Само че най-добре разбери на какво точно се дължи. Освен храната, принос могат да имат хормони, стрес и т.н. Първо изследвай причината преди да лекуваш симптомите. :)
08.06.11
22:00
Много голяма вероятност има проблема да се окаже в храната, която консумираш и не визирам само закуската. Повече вода наистина е вариант, но не оправя проблема напълно.
08.06.11
22:00
Miss Fight, често тонът ти е излишно остричък, а това не е много в твоя полза, да знаеш...
Защо реши, че проблемът идва от неподходящ източник на белтъчини?
Може би храненето като цяло има някаква особеност.
Според личния ми опит решението също се свежда до вода и фибри.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.06.11 22:02.
Това с водата и фибрите го разправяйте на бухалките, които през ден снасям във WC-то, често играещи ролята на бент спрямо сериите водни маси изливащи се върху тях.
08.06.11
22:10
казано от Hикoлaй на 08.06.11, 22:07:
Това с водата и фибрите го разправяйте на бухалките, които през ден снасям във WC-то, често играещи ролята на бент спрямо сериите водни маси изливащи се върху тях.
Чудесно - значи сега очакваме да покажеш къде и защо грешим, след което ефектно да дадеш най-доброто решение за този случай. Благодаря предварително.
Мнението беше редактирано от Кольо Пияндето на 08.06.11 22:11.
Чудесно средство е чаша топла вода сутрин на гладно - направи го навик.
И повече фибри - зеленчуци, овесени ядки, ядки. Това в дългосрочен план. Иначе в краткосрочен - слабителните трябва да свършат работа :-)
08.06.11
22:43
Първо да се извиня, ако съм била груба, не съм искала.
След това да се обясня-храня се с пълнозърнест хляб, яйца, сирене, кашкавал, извара, зеленчуци, плодове, ядки, месо, кълнове, ленено семе. Обичам да закусвам пълноз. хляб, яйце и някакъв плод, напоследък ми действаше слабително, но вече не. Топлата вода на гладно пробвах. Ако видите съдържанието на фибри в повечето зеленчуци-та то е минимално. От къде аджаба да взема повече фибри, от това, което консумирам?
Благодаря ви за отговорите и още веднъж, не съм искала да обидя някого.
09.06.11
10:42
Ще попитам друго тогаз - сигурна ли си, че имаш какво да изкараш във WC-то? Може да не е запек, а просто...примерно да усвояваш почти всичко от това, което ядеш и да не остава нищо за “отделяне”. Някои хора ходят по 3 пъти на ден по голяма нужда, други пък ходят веднъж на 5 дни. :)
А фибри се продават и като добавка. Марка не мога да препоръчам, защото не съм се интересувал, но отиди в аптеката и питай. Те ще ти препоръчат. :)
Не си ли гледала рекламата на “Активиа”? :)
Мнението беше редактирано от maria на 09.06.11 14:34.
активията става само ако вземеш плодова и я оставиш на слънце 4-5 часа и тогава да я изядеш. :D
иначе аз бих ти препоръчала да си вземеш китайски зелен чай за отслабване. действа страшно разхлабително. има и по лек и по силен. но не прекалявай с него, че може да влоши положението. може да си вземеш ленено семе и да го добавяш към салати и други ястия. киселото мляко /особено домашното/ доставя доста полезни бактерии. може да пробваш и пробиотик. има и един чай на “цярь” за проблеми с корема и червата. той е безобиден и може да ти пологне да се възстановиш.
ако проблема продължава дълго време - консултация с гастроентеролог.
казано от Мария Никифорова на 09.06.11, 14:32:
Не си ли гледала рекламата на “Активиа”? :)
Ти сериозно ли? :D :D :D
Какво я нападнахте за активията, аз примерно от гадни храни много често се прокарвам доста неприятно, така че и от нея може да става, колко му е :D
09.06.11
22:40
Личен опит - въглехидратите ми пречат да ходя до тоалетната.
Съветът ми - Първо си оправяш храносмилането ако имаш проблеми с него. След това ако има достатъчно мазнини, вода и зеленчуци, няма да имаш проблеми. При сериозен проблем бързото решение е шоколадчето “Комфорт”, за което говори ProXxX. В него има от билката майчин лист (сена), тя винаги върши работа, но при много честа употреба може да ти докара лениви чарва, а от тях после могат да произлязат 1000 други по-сериозни неща.
09.06.11
22:52
казано от ProXxX на 08.06.11, 19:05:
Няма такова нещо “запек”. Има “недостатъчен прием на вода и/или фибри”. :)
да, доста се спекулира с фибрите и водата, но се опасявам че не е толкова просто. примерно аз като ям повече фибри и се просирам, жена ми като яде и пак си е запечена. също така не мисля че “повече” е отговора винаги, дори да приемем че това е причината.
момичето се запича и търси какво да закуси. ако закуси фибри и вода, то те няма моментално да тръгнат да си ходят и да търчи към кенефа, или поне не би трябвало така да стане ако е здрава. виж кафе сутрин на гладно, превита пред компа може да даде ефект, ако търсим бързо, но неефикасно и нерешаващо проблема решение. виждам че са ти предложили чаша топла вода - вероятно ще има същия ефект ако можеш да го направиш. при някои хора солето(разтвор на хималайска сол, ама сега не ми се навлиза в подробности) дава резултат.
друга интересна теория е за храненето според типа. хора които не се хранят с подходяща за тях храна получават всякакви оплаквания - газове, запек, разтройство, подуване, кво ли не. мислила ли си за това дали диетата ти е съобразена с теб? дали ще ползваш метаболитните типове, кръвните групи, аюрведа, ХД, китайска медицина - ти сама си избери.
09.06.11
22:54
Твоето решение се казва пшеничен зародиш,с кисело мляко,действа много добре на перисталтиката
50% бавен въглехидрат,30% протеин,чудесна храна,лесна за приготване и пренасяне
09.06.11
23:24
Май е време да напиша статия за видовете екскременти :D
За това как се получават, следствие от какво и показателни за какво са.
поздрави
10.06.11
09:07
Храносмилането и отделителната система са много важни, а малко хора знаят как да си диагностицират проблемите и да си помагат. Една по-подробна статия по въпроса ще е доста полезна.
10.06.11
10:01
казано от Freelancer на 10.06.11, 09:07:
Храносмилането и отделителната система са много важни, а малко хора знаят как да си диагностицират проблемите и да си помагат. Една по-подробна статия по въпроса ще е доста полезна.
диагностицирането на каквото и да е по тялото(по колите е различно) от не-лекари(доктори по медицина) е престъпление и подлежи на преследване от закона. добре де...това сега си го измислих, но е истина че само лекарите имат право да поставят диагнози. всички останали могат да се ограничат до предположения.
проблема е че лекарите също така имат различна скала за здраве от нормалните хора(знам Владо, че това е към статията дето я пишем, ще ти напиша скоро по мейла):
за лекарите света изглежда така:
смъртно болен—->тежко болен—>болен—>здрав<—много здрав<—некоректно здрав
за хората е друго:
мъртъв—>смъртно болен—>много болен—>малко болен—>здрав<—прекалено здрав
както виждаме за лекарите е ОК да не си много здрав. за тях е важно да не умираш. леки болежки са част от живота. за мен поне клиничната дефиниция на здрав(без патологии) не е удовлетворяваща. да, не си тръгнал на умирачка, но дали се задъхваш по стълбите, дали можеш да си преместиш дивана, дали се чувстваш добре в кожата си е важно за мен.
в западния свят има специалисти, наречени “функционални доктори,” които се занимава с това да функционираш добре, а не само да си лишен от патологии.най-близкото което имаме до това са холистичните лекари, като д-р Мария Папазова например.
в разбиранията на голяма част от медицинските лица здравословната диета е с по-малко мазнини, евентуално повече плодове и зеленчуци. да, има протоколи за хора имащи заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса...но диетата за здрави хора е под всякаква критика.
няма да раздувам, понеже Лазар Изяви желание да пише, но накратко нещата опират до контролирани промени и проследяването на ефекта от тях. например аз като добавя въглехидрати в големи количества, освен в следтренировъчния период, и ми се доспива зверски. след тренировка ми се отразяват добре. опитал съм, наблюдавал съм се и смятам че имам план.
10.06.11
12:03
И аз съм имала този проблем и от както започнах да ям по 1-2 лъжички мед(истински) сутрин съм си ОК :)
казано от Лазар Радков на 09.06.11, 23:24:
Май е време да напиша статия за видовете екскременти :D
За това как се получават, следствие от какво и показателни за какво са.поздрави
Аз съм за, дано стане. Интересно би било да се знае.
10.06.11
21:35
Много ви благодаря, хора. Изброихте доста възможни решения, някои съм пробвала, други не съм и ще опитам.
Ям ленено семе, ям мед, ям пшенични трици, но зародиш не-ще си купя. Чай ЦарЪ съм чувала, че помага. А за статията-наистина би било супер.
Благодаря още веднъж.
пОздрави
11.06.11
14:00
Аз имах същия проблем от първата седмица на протеиновата ми диета. Истината е, че трябва да се увеличи приема на фибри и течности. Аз процедирах с печени тиквички, салата от зеле и моркови и намалих драстично яйцата и сиренето. Започнах да пия зелен чай (ръчно бран на едри листа) и всичко е ок при мен, иначе беше голямо мъчение. Пия кафе сутрин с мед и мляко, сами по себе си комбинацията мляко и мед дава добри резултати.
11.06.11
16:54
Да, и аз си мисля, че многото протеини се отразяват по подобен начин на женския организъм. А иначе при всеки нещо различно действа-топла вода, мляко, мед, трици, а други са привикнали и не повлияват.