Без хранене преди тренировка = повече мускулна маса ?

Прескочи до:
P&

12.06.11
17:04

Преди няколко дни си купих новото списание на МиФ, в което пише, че ако целта на трениращия е повече мускулна маса, то той по-добре да кара на една чаша кафе преди тренировка, отколкото на овес и яйца например, а ако целта е загуба на мазнини, по-добре да се наяде хубаво преди тренировка. И ето цитирам “Храната, която ядеш преди тренировка, зависи от целта ти. Наското проведено изследване, публикувано в European Journal of Applied physiology, разкрива, че тренирането на празен стомах удвоява степента на сигналите за мускулен растеж. Затова по-добрата опция е да пиеш само кафе преди тренировка, ако целта е мускулна маса.”  Досега винаги съм мислил обратното, но въпреки всички ми стана интересно и затова ви питам, какво е вашето мнение :)

АН

12.06.11
17:10

Живял съм в заблуда. :ѝ

TN

12.06.11
17:14

Значи,ако искаме мускулна маса ДА НЕ ЯДЕМ? :)

12.06.11
17:16

От най-сериозна важност е общия прием на храна от към количество, качество и съотношение. Кога ще ядеш се отнася само за “лошите” храни - там вече си трябва тайминг, ако не искаш да ти се лепят на задника моментално. Поне това научих от воинската диета последната една година.

12.06.11
17:19

По скоро искат да кажат, че е по-хубаво да се тренира сутрин на гладно !

12.06.11
17:24

Ами това не е нищо ново. То отдавна е ясно, че 2 часа преди тренировка е най-доброто време за поглъщане на каквато и да било храна. За бързите въглехидрати пък преди тренировка е дискутирано - повишават инсулина, който пък спада по време на тренировка и т.н..  За водата е същата работа - прекалено много вода преди или по време на тренировка намалява постиженията.

Кафето преди тренировка е също доста мъглива тема и научните доказателства са доста нееднозначни. Ефекта е доста плацебо, но и аз да си призная пия кафе преди тренировка. Даже две .

MF

12.06.11
17:42

Абе не ми звучи обедително на мен. Аз се чувствам супер, ако час преди тренировка хапна половен кофичка мляко с ядки.

TN

12.06.11
18:01

Аз по принцип ям 2 часа преди тренировка и после ям пак 1 час преди тренировка,като имам в първото протеин/въглехидрат,във второто само въглехидрат и мазнини(за да изкарам тренировката доста добре)

12.06.11
18:06

Наското проведено изследване, публикувано в European Journal of Applied physiology, разкрива, че тренирането на празен стомах удвоява степента на сигналите за мускулен растеж.

Какво е “преди тренировка”? Да се надъниш 30 минути преди залата със сигурност не е оферта, ама и повече от 2-3 часа започват да се усещат доста негативно.
А това със “сигналите за мускулен растеж” ми звучи точно като от МиФ, ако не беше написано че е от там щях да питам :D

Мнението беше редактирано от G33K на 12.06.11 18:06.

Има ли дадено заглавието на проучването, че нещо не мога да го намеря? Много зависи какво точно са имали в предвид в изследването, а е съвсем друг въпрос как са извъртяли нещата от списанието.

Като цяло яденето преди тренировка няма пряка връзка с хипертрофията и протеиновия разпад по време на тренировка. Яденето е, за да имаш енергия. Ако можеш без него - ок. :)

P&

12.06.11
18:34

Не мога да кажа повече, защото вмомента списанието не е в мен, но ми се стори доста интересно и затова го постнах. Не знам защо всички говорят лоши думи за списанието, но според мен има голямо количество истина. Друг е въпроса, че в последния брой имаше 7 или 8 статии за коремните мускули, но нали целта на хората е списанието да се купува, а плажните вмомента това търсят, а именно “Как да извадим плочките за лятото”.

Да, има такова изследване. Важи общото правило - Колкото е по-голям катаболизма, толквоа е по-голям последвалия го анаболизъм. Доста логично, , не знам от какво се учудвате?

ProXxX, яденето е за възстановяване, а не за моментна енергия. Тялото си има доста голям запас от енергия, като калории една тренировка нищо не е за него.

12.06.11
19:50

Все по лъскаво става това списание и това не ми харесва напоследък,няма да се учудя ако в следващият брой изкарат противоположно изследване.Общо взето пробутват твърде комерсиални общо известни неща в статиите си.Любимото ми е “яжте мазнини,за да се отървете от такива по вас”,това го има във всеки брой.И с техните безумни тренировки по 8 дни в седмицата.
Само дано да не са направили грешка при превода и нещата да са точно на обратно в Американският вариянт,което няма да е голяма изненада.

Все пак замислете се че по света има хиляди университете и лаборатории,всеки плаща да се изследва нещо и много често си плащат за определени резулати.

Признавам си,че новият брой ще си го купя само заради Тери Крюз,голямо него фен съм като актьор и фигура.

Мнението беше редактирано от Biad__ на 12.06.11 19:56.

12.06.11
19:50

Безкрайно интересно. На мен ми се е случвало да ходя да тренирам доста време след последно хранене и съм се затискал много здраво. Освен това колкото повече ям, толкова повече качвам, както и обатното... няма как да повярвам, че тренировка на гладно би имала какъвто и да е позитив. Час и половина след хранене за мен работи добре :)

Списанията, барабар с t-nation и другите нет издания, предлагат лесен отговор на труден въпрос. Всяка статия изобилства с безумици от сорта на да бутаме шейни, за да сме като Колман, или да си стягаме ластици на бицепсите, за да им спрем кръвопотока по време на тренировка, йо-йо ефектът идвал след това и т.н.

Общо взето, по-добре питай батките във фитнеса.

12.06.11
19:55

казано от Freelancer на 12.06.11, 19:46:

ProXxX, яденето е за възстановяване, а не за моментна енергия. Тялото си има доста голям запас от енергия, като калории една тренировка нищо не е за него.

Абе то тялото има запас енергия да оцелее и да функционира, ама как се дърпат 200+ кила тяга на примерно 5 часов глад, или недай си боже - 20+ повторения на клек с пределна тежест ... аз лично не го виждам.
Че сигурно има мутанти да го направят не се и съмнявам, но за сравнително обикновен трениращ ми се вижда тегавичко да е ептен на гладно (2 часа ми е лимит на мен, колкото повече мине тази бариера, толкова по-осезаем е спада, не толкова в тежестите, колкото в темпото, което мога да поддържам).

Пълни глупости ! Веднъж отидох на фитнес без да ям час-два преди това и тренировката беше адски непълноценна и с намалени работни тежести.

казано от Freelancer на 12.06.11, 19:46:

По принцип си прав. Особено при теб (циклично хранене) по време на тренировка разчиташ изцяло на запасите си. Аз обаче гледам на нещата като за презареждане на запасите. При гладуване от няколко часа чернодробния гликоген не е на мах. В зависимост от хранителния режим, който се следва и целта на тренировката е добре да се хапнат (или не) малко въглехидрати, за да позапълнят гликогена. Нищо, че мускулния гликоген се използва за енергия.  Малко протеин също няма да е зле да докара аминокиселини в кръвотечението, които по време на тренировка ще бъдат от полза. А, че храната не става за моментна енергия е така. Още при старта на тренировката храносмилането спира.

Пък и на мен както при другите писали се наблюдава непълноценна тренировка ако не съм ял.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 12.06.11 20:45.

P&

12.06.11
20:46

След месец ще пиша, за да видиме дали ми се е отразило добре :)

TN

12.06.11
20:54

Зависи каква ти е тренировката!

P&

12.06.11
21:00

5х5

“Постът ви се дублира с вече съществуващ.” Кога ще го махнете това .  . .. .  . . .  ..  . . . .

ProXxX, прав си по принцип.
Аз обаче ти препоръчвам да си потренираш организма да не прави такива спадове в силата, то и това си е до тренировка и адаптация ;)

Има време. Ще стигна и до цикличното хранене. Може и да ми хареса. :)

13.06.11
00:55

И да допълня към предния си пост - специално “енергията”, т.е. разбирайте го сила, темпо и т.н., зависи много и от тяло, който имате. Клечо там, в ъгъла на залата може и да припада на връщане ако не е дал предпоставка за енергия по време на тренировка, но аз мога да си гладувам цял ден, вечерта да опукам 10 серии тяга и 10 серии раменни преси и да се чувствам като нов човек. Това е едното . Другото е за навика от глада, режима, в който тялото минава когато го научите да се оправя и без храна.

13.06.11
01:33

Правил съм брутални тренировки напълно гладен- говоря за часове. Дори първия път, като дръпнах 150 тяга 2 пъти 23-24 часа не бях сложил залък в устата си. Правил съм и ужасни тренировки на гладно. тия двете неща важат и за обратния вариант, когато съм ял.  За мен най-оптимално е 3-4 часа след хранене да тренирам. Въобще зависи от навиците на човек, тренировките, храната разбира се конкретната и индивидуалноста на всеки. Та тотала за деня храна е важна от там на сетне кой как иска да се оправя.

казано от picco ’ на 12.06.11, 17:04:

...че тренирането на празен стомах удвоява степента на сигналите за мускулен растеж...

Какво преставляват тези сигнали?
И второ: да предположим, че има такива сигнали, които казват на тялото да расте. Ако ние не сме му дали градивен материал за растеж, то има ли значение дали сигналите са удвоени, утроени, на 8 степен и т.н.? Иначе се получава като Анджелина Джоли да ми пише от ЛА по скайп, че Брад Пит го няма за 3 часа и може да ида до тях. Е, аз съм получил сигнал, но имам ли възможност да свърша работата?

13.06.11
09:53

И аз като Скота имам перфектни тренировки без да ям преди това, само на протеин и кафе. И то говоря за тежки силови тренировки с максове. Също толкова добри съм правила и със закуска, но доста скромна. Ям ли повечко преди тренировка, трябва и някой друг да тренира вместо мен : ) Щом не падам на сила, вероятно не губя мускули...

TN

13.06.11
13:53

казано от Инис на 13.06.11, 09:53:

Щом не падам на сила, вероятно не губя мускули...

Едва ли това е критерия.

P&

13.06.11
14:45

казано от Oranje на 13.06.11, 09:22:

казано от picco ’ на 12.06.11, 17:04:

...че тренирането на празен стомах удвоява степента на сигналите за мускулен растеж...

Какво преставляват тези сигнали?
И второ: да предположим, че има такива сигнали, които казват на тялото да расте. Ако ние не сме му дали градивен материал за растеж, то има ли значение дали сигналите са удвоени, утроени, на 8 степен и т.н.? Иначе се получава като Анджелина Джоли да ми пише от ЛА по скайп, че Брад Пит го няма за 3 часа и може да ида до тях. Е, аз съм получил сигнал, но имам ли възможност да свърша работата?

Прав си. Нали обаче след тренировката се приема храна, както и през другата част от деня, та това е градивния материал. На мен не ми е правило впечатление дали съм по-силен или по-слаб, когато не се храня преди тренировка, но знам, че ако последното хранене не е минимум час и половина преди тренировката, ще повърна.

13.06.11
15:20

казано от The Next на 13.06.11, 13:53:

Едва ли това е критерия.

Това определено не е критерий. Те мускулите са една малка част от това, което дава способността да вдигаш тежко.

Както и в обратния случай - това, че натежаваш, пък не качваш сила не означава, че не качваш мускули.

Това си е критерий, не го отписвайте така лесно. Критерий е, но не е единствения. :)

P&

13.06.11
17:13

Пешо качва 10кг. мускули, но не повишава силата си, а Гошо сваля 10кг, но силата му не намалява. Това ли искате да кажете ?

13.06.11
21:54

казано от Thrashmetal на 13.06.11, 00:55:

И да допълня към предния си пост - специално “енергията”, т.е. разбирайте го сила, темпо и т.н., зависи много и от тяло, който имате. Клечо там, в ъгъла на залата може и да припада на връщане ако не е дал предпоставка за енергия по време на тренировка, но аз мога да си гладувам цял ден, вечерта да опукам 10 серии тяга и 10 серии раменни преси и да се чувствам като нов човек. Това е едното . Другото е за навика от глада, режима, в който тялото минава когато го научите да се оправя и без храна.

Абсолютно точно. На нашите състезания или карания наблюдавам хората. Тези с повече запаси в тялото нямат нужда да ядат толкова често и могат да откарат часове в анаеробен режим. Други пък, клечовците, направо умират без въглехидрати и “удрят стената”.
И с втората теза се съгласявам. Също наскоро ми се случва да наблюдавам човек, които гладува 20 и няколко часа и после караме заедно 2 часа добро темпо. Аз наполовината на тренировката си търся въглехидрати, а на него нищо му няма дори след края.

казано от Anelia на 13.06.11, 21:54:

Тези с повече запаси в тялото нямат нужда да ядат толкова често и могат да откарат часове в анаеробен режим. Други пък, клечовците, направо умират без въглехидрати и “удрят стената”.

Лека корекция - предполагам си имала в предвид аеробен режим. :)

Историята ти за запасите ме подсети за част от един документален филм. В него показаха плувец, който се кани да преплува...май Ла Манша беше. Та, човека нарочно качи 10-тина килограма само мазнини, които да му служат за енергия по време на плуването. След като преплува протока ги беше стопил. :)

А “стената” доколкото знам често бива удряна, а истинкото предизвикателство е да продължиш въпреки това. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.06.11 22:07.

13.06.11
22:20

Точно анаеробен имам предвид. На състезание съм в такъв режим, няма как. По книгите пише да не прескачаш много много в анаеробната зона и да се движиш на границата, само понякога нагоре. На състезания карам 80% и нагоре от максималния ми пулс, което е анаеробно натоварване. Е, на спусканията си почивам леко и може и да мина в аеробен за кратко, но едно спускане е 2-5 мин, рядко повече. Освен това съм от хората, които карат със сравнително нисък пулс, другите го вдигат до небесата и си седят там. Бе колоезденето е мъка... :)
А като удариш стената, не е проблем да продължиш. Щеш не щеш: трябва да се довлачиш до финала. Кофтито е, че нямаш сила и си по-бавен и ти коства позиции. Заради това целта е тактически така да си разпределиш енергията че хем да караш близко да макса си, хем да не удряш стената. Тънка работа :)

Мнението беше редактирано от Anelia на 13.06.11 22:23.

13.06.11
22:32

По принцип тренирам силово и на гладно. Сутрин съм на NO Xplode и тренировка. След това добавки и чак половин час след тренировката - закуска, богата на белтъци. После се храня нормално.
Тренирам по този начин не заради проучвания/тестове, а само защото нямам време сутрин.

Не мога да кажа за някакви резултати. Все пак суплементацията ми в момента е много силна. Но постиженията са ми много нагоре. А и визуално съм доволен от резултатите.
Като цяло не се чувствам зле. Доволен съм от силата, визията и мотивацията си.

Все пак малко хормонология: Сутрин нивата на инсулин са високи. Чрез нахранване (закуска), нивата ще спаднат. Няма как инсулина да образува нов пик за 2 часа. Следователно, след тренировка нивото на инсулин пак ще е високо, мускула ще е гладен и чрез действието на инсулина гладният мускул ще бъде нахранен по-бързо и по-качествено => по-голям растеж.

@ Orange - Сигналите, това са хормоните, които се активират чрез ВНС (вегетативна нервна система). Тоест: блъскаш -> активираш хормони. Те после си вършат работата: тестостерона - за него знаеме; протеитовия синтез - подрежда аминокиселините в нужната на мускула последователност, демек изгражда белтъци; адреналин - повече миоглобин.

казано от LDoeN на 13.06.11, 22:32:

Все пак малко хормонология: Сутрин нивата на инсулин са високи. Чрез нахранване (закуска), нивата ще спаднат. Няма как инсулина да образува нов пик за 2 часа. Следователно, след тренировка нивото на инсулин пак ще е високо, мускула ще е гладен и чрез действието на инсулина гладният мускул ще бъде нахранен по-бързо и по-качествено => по-голям растеж.

Мисля, че бъркаш. Сутрин нивата на инсулин са ниски. Причината е, че няколко часа преди събуждане, в сутрешните часове, тялото започва да секретира хормоните кортизол, епинефрин (адреналин) и норепинефрин (норадреналин). Целта е да започне доставяне на енергиини съставки в кръвта, които да дадат енергия да се събудиш и да станеш от леглото (грубо казано). А изброените хормони са противоположни на инсулина. Закуската покачва кръвната захар, което от своя страна увеличава секрецията на инсулин и неговото ниво. А след тренировка инсулина също е нисък поради това, че по време на тренировка тялото е в катаболен режим т.е. глюкагона е висок, което пък не оставя друг избор на инсулина освен да е ниско. Следтренировъчното хранене цели именно повишаване на инсулина, който да транспортира глюкозата и аминокиселините до мускулите.

13.06.11
22:57

казано от ProXxX на 13.06.11, 15:24:

Това си е критерий, не го отписвайте така лесно. Критерий е, но не е единствения. :)

Добре де, но заема съвсем малка част от картинката. Силата идва от това до каква степен съумява човек да “отпусне спирачките” на нервната система, която действа почти като инстинкт за самосъхранение - казва ти “недей, че не си адаптиран за такова натоварване и можеш да се контузиш”. Успееш ли да активираш правилно, да не я претренираш (или поне не хронично, това не се отнася за ударните програми), ще бъдеш по-силен от някой с два пъти повече маса от теб, който не умее това. Сами по себе си мускулите са невъобразимо силни, просто я имат тая спирачка. Самото им трупане идва като страничен ефект от това, което правиш с CNS-a. Пример са олитата, трибойците в по-леки категории.

Както е казал един мой любим гуру - “Това с трупането на мускули върши работа, но нервната система е шефа.”

п.п. А, да, и един термин, който дочух в Славия - тренирана и нетренирана мускулна маса.

Мнението беше редактирано от ~ DN на 13.06.11 22:59.

14.06.11
10:10

Много хора правят грешката да тренират според това как са се хранили вместо да се хранят според това как са тренирали.

14.06.11
14:22

казано от Thrashmetal на 13.06.11, 15:20:

казано от The Next на 13.06.11, 13:53:

Едва ли това е критерия.

Това определено не е критерий. Те мускулите са една малка част от това, което дава способността да вдигаш тежко.

Както и в обратния случай - това, че натежаваш, пък не качваш сила не означава, че не качваш мускули.

Хм, а уж нарочно написах “вероятно”...

Дайте конкретен пример за човек, който е загубил мускули и е увеличил силата си... : )
Сигурно има, но аз не познавам...

14.06.11
21:32

Ça moi.

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1