24.05.05
21:36
Хубаво ли е да се прави разтягане(stetching) между сериите, на дадено упражнение,на натоварения мускул(по време на почивката да се разтяга) :?
Ами, всъщност се пише stretching.
И да, има огромна нужда да разтягаш мускула, който тренираш.Разбира се, трябва да знаеш и как точно да го разтягаш, за да има ефект.
Доскоро и аз правех такива растягания но чух в предаването на Недик че ваобще не е добре да се правят разтяганиа между сериите,било много вредно за мускулите
Давам ти пример с малките мускулни групи:
Да речем правиш упражнения за бицепс или трицепс, съответния мускул така се напомпва, че ако не направиш стретчинг просто не виждам как ще си сгъваш ръката до край при следващите серии.
Най-добре мускула да се разтяга по-помалко и в края на силовата част на тренировката.
От гледна точка на бодибилдинга, за хипертрофия на мускулите, не знам как, защо и колко... Но от здравословна гледна точна разтяганията на човешкото тяло са задължителни.
За повече информация може да се обърнете към трениращите гимнастика, акробатика и карате.
Темата е много обширна и многократно се е говорила за нея.Разтягането основно помага за избягването на контузии и също така помага във възстановяването на мускулите.Поддържа гъвкавостта на мускулите и съединителната тъкан.
Със здраве!
според мен е добре да правиш разтягане на групите които ще тренираш преди да започнеш за около 10 мин и после 5 мин почивка преди същиннската част
За това съм съгласен ,но не мисля че е добре да правиш разтягания между сериите
25.05.05
10:24
Здравейте
никога разтягане между сериите
защото натоварения мускул се шокира повече и не може да се възстанови пълноценно за следващата серия, разтягането предизвиква несъзнателно стягане на мускула като рефлех и това не е за препоръчване по време на тренировка
най добре е да се разтяга в отделна тренировка
преди тренировка гимнастика, махове и тн.
DJ MADMAN наистина е най-добре в отделна тренировка, ама понеже повечето хора тренират между другите си занимания (училище, университет, работа,..) не могат да си позволят толкова тренировки. Вярно че ако се реши човек може да си намери седнично 2 по 20 мин да разтяга вкъщи. Ама все пак, поправи ме ако греша, в края не тренировката е добро време да се разтегне мускула (е, не ведната, няколко минути след края й)
27.05.05
13:53
Зна4и стре4инга казват 4е е добре да се прави след края на тренировката като 1 вид допълнително натоварване и за да няма6 4ак такава мускулна треска на другия ден.
[quote author=“DJ MADMAN”]най добре е да се разтяга в отделна тренировка
преди тренировка гимнастика, махове и тн.
Задължително е според мен да се прави такава тренировка! Освен всичко друго, стречинга увеличава отделянето на простагландин, който е пъти по-анаболен от инсулина, растежния хормон, че дори и от инсулиноподобния растежен фактор! Това не значи, че от разтягането ще станете говеда, но наистина е много добро за мускулатурата!