ВМ НВД, моля кажете дали съм на прав път с храната?

Прескочи до:

12.06.11
22:53

Няма защо :)
При мен, за съжаление, премахването на смятането дойде на доста късен етап. Ако искаш да сваляш, засега май новините са че трябва да броиш, защото балансът е вървене по тънка червена линия: хем да си в лек недостиг, хем пък да не слизаш твърде ниско. Ако искаш да поддържаш: тогава няма нужда, тялото си казва кога е гладно.
Аз лично много харесвам ТАЗИ СТАТИЯ за калориите.

ЛР

12.06.11
23:14

Относно миризмата на потта:

- Ако действително мирише на амоняк, то значи тялото ти изхвърля повече амония, което е остатъчен продукт от разграждането на амино-киселините. Т.е. тялото ти разгражда повече протеини.

Според някои източници, хората бъркат слабата миризма на ацетон, с миризма на амоняк. Т.е. ако действително потта ти не мирише на амоняк, а на ацетон, това значи, че най-вероятно си в кетоза, понеже амонякът е едно от трите кетонни тела, които се образуват от мастните киселини, когато няма наличен достатъчно пируват (виж “Цикъл на Кребс”). Ацетонът е единственото кетонно тяло, което не може да се използва за енергия, и освен това в по-големи количества е токсично за тялото. Поради тези причини тялото го изхвърля посредством дъха, урината, потта и т.н.

Т.е.

- Ако потта ти мирише не на амоняк, а на ацетон, то вероятно си в кетоза.

Преди време бях чел разни изследвания какъв % от кетонните тела е нормално да бъде ацетона и какви са допустимите нива, но старост-нерадост, това ще да де било към 2006-та някъде и вече не помня.

Тук обаче е важно да се обърне внимание на друга мисъл - цитирах д-р Мауро Ди Паскуале по-горе: “Ако все още имате кетони в урината си, значи не сте се адаптирали към начина на хранене” (свободен превод)

Та тук въпросът е - какво ни казва наличието на кетони в урината и потта с напредване на времето, през което сме на този режим ан хранене.

поздрави

Да, прав си за амоняка и ацетона. Не обърнах внимание на разликата и близките им имена. :) Но и горенето на повече протеин през адаптационните първи 3 седмици е нормално.

Мен обаче ме обърква цитата на д-р. Мауро Ди паскуале. Кетоните в урината са знак за кетозата. Когато произведените кетони са повече от тези, които тялото използва, остатъка се изхвърля от тялото. А ацетона (единия от кетонните тела) винаги се изхвърля. В началото мускулите използват повече кетони за енергия, но след 3-тата седмица настъпва пълна адаптация мускулите превключват от кетони на свободни мастни киселини, за да не лишават мозъка от кетони за енергия. Но ацетон винаги ще се изхвърля...нали все пак е токсичен и тялото не може да го използва. :)

ЛР

13.06.11
11:35

казано от ProXxX на 13.06.11, 09:25:

Да, прав си за амоняка и ацетона. Не обърнах внимание на разликата и близките им имена. :) Но и горенето на повече протеин през адаптационните първи 3 седмици е нормално.

Мен обаче ме обърква цитата на д-р. Мауро Ди паскуале. Кетоните в урината са знак за кетозата. Когато произведените кетони са повече от тези, които тялото използва, остатъка се изхвърля от тялото. А ацетона (единия от кетонните тела) винаги се изхвърля. В началото мускулите използват повече кетони за енергия, но след 3-тата седмица настъпва пълна адаптация мускулите превключват от кетони на свободни мастни киселини, за да не лишават мозъка от кетони за енергия. Но ацетон винаги ще се изхвърля...нали все пак е токсичен и тялото не може да го използва. :)

Хайде сега всички да започнем да говорим така, че да казваме максимално количество верни неща и да ако правим предположения, да казваме, че правим предположения, за да можеш да си смениш подписа в обозримо бъдеще.

Но и горенето на повече протеин през адаптационните първи 3 седмици е нормално

“Нормално” е нещо, което се случва на / при повечето хора в повечето случаи (виж определението в речника). “Нормално” не е еквивалентно с “общовалидно”.

Освен това, за да направиш подобно изказване, се предполага, че имаш наблюдения върху статистически репрезентативна извадка, върху която си провел изследвания. След като не си - най-вероятно се позоваваш на някакъв източник. След като го правиш, най-малкото е коректно да назовеш конкретния източник, за да може, който се интересува, да провери достоверността на цитирания от теб източник.

Ако читателят, който те чете, не иска да се рови на дълбоко и да провери откъде идва информацията и доколко адекватна е, няма значение, дали ще упоменеш и ще цитираш източника - човекът явно е решил да се довери на написаното от теб. Това води след себе си две неща:

1. този, който се доверява другиму, трябва да е наясно, че в следствие от това ще понесе последствия положителни или отрицателни
2. този, който дава акъл други му, трябва да е наясно, другият може да се реши да му се довери на 100% и по този начин и той частично е отговорен за последствията от акъла, който е дал.

Да се върнем на “нормалното горене на протеин”. Тялото използва постоянно аминокиселини за енергия. Въпросът е до колко и как това се влияе от тренировките и храната. За да кажа обаче, че нещо е “нормално” и че тялото го прави в големи количества - трябва или да съм го измерил лично, или да разполагам за необходимите изследвания, които да мога да интерпретирам. И в този ред на мисли - всяко изказване, което не се основава на достатъчно и необходимите факти, е като хвърлянето на боб. Някои може да го могат и да познават, но на мен все още ми чуждо.

Относно “3-те седмици на адаптация” - генерализирането е прекалено общо. Аз лично се адаптирах за 2-3 дни. Други хора, които съм наблюдавал, са се адаптирали за 1 седмица, 2 седмици, на трети им отнема месец, а четвърти и след месец се чувстват зле на ниски въглехидрати и високи мазнини.

В литературата двете седмици са по-скоро ориентировъчна, а не твърдо определена, и в повечето случаи адаптацията продължава от няколко дни, до няколко седмици, а понякога и не се случва.

И друг въпрос, който повдигна - ако “в началото мускулите използват кетони за енергия и след 3тата седмица превключват на мастни киселини”, откъде взимат пирувата, за да вкарат ацетил-КоА в Цикъла на Кребс?

А Ди Паскуале може да има предвид две неща - ако имаш повишени нива на кетони в урината:
- или все още не си се адаптирал към този начин на хранене
- или ако това се случва 3-4-5 седмици по-късно, то този начин на хранене не е за теб и трябва да вдигнеш въглехидратите

поздрави

Впечатлен съм как можа да изпишеш толкова много заради една дума. Вярно е, че трябва да подбираме внимателно това, което пишем/говорим, но да размишлявам с часове върху всяко изречение, което пиша и да се надявам, че всички ще го интерпретират еднакво - не мисля. Не пиша научна дисертация. Споделям скромно мнение и знания. В случая знанията и мнението ми се основават на книгата на Lyle McDonald - Ketogenic Diet, както и различни статии в интернет.

Под “нормално” имах в предвид точно “нещо, което се случва на / при повечето хора в повечето случаи”. Нямам лаборатория, където да правя изследвания. Пиша това, което смятам за правилно, според това, което съм чел. Според Lyle McDonald пълното приспособяване към кетозата отнема около 3 седмици. Ако има “зареждащи” дни или се спазва TKD (targeted ketogenic diet) този период може да се удължи. Не задължавам и не съм задължавал никой с мнението си. Теми от сорта “кой трябва да пише във форума” бяха пускани достатъчно и извода беше все един и същ - всеки пише каквото смята за правилно, а автора на въпроса сам трябва да реши на кой да се довери. Та, аз написах каквото смятах за правилно. Всеки има правото да не се съгласи с него, а аз нямам нищо против това :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 13.06.11 12:13.

ЛР

13.06.11
12:36

Нямам нищо против теб, няма претенции кой да пише и т.н. Единствената ми идея беше да се пише така, че да се получава максимално задълбочена и пълна информация, с минимално условия за неразбирателство и предаване на невярна информация.

Като цитираш - пиши, че цитираш. Като си тествал - пиши, че си тествал. Като те попитат какво точно си тествал и върху кого / колко души - пиши на какво се базира опита ти.

Защото ....

Информацията сама по себе си не е знание.
Информацията обаче може да се превърне в знание, когато я приложим.
Колкото повече пъти, в повече различни случаи и с различни аспекти я приложим, толкова по-обширно, по-задълбочено и по-многостранно е знанието, което придобиваме.

поздрави

14.06.11
15:29

здравейте,

дискусиите ви ме карат да чета и да се ровя все повече и повече и ви благодаря, че си споделяте знанията.
Тематиката ми става все по интересна, лошото обаче е, че напоследък всичко на теория ми е перфектно, а на практика - пълен провал. В последните 2-3 дни съм абсолютен парцал, постоянно ми се спи, а като легна да спя сънят ми е некачествен - често се събуждам и съня ми е много крехък. Вчера тренировката - пълен провал. Едва се завлачих до залата и с много зор направих около 30% от нещата, които правя с лекота по принцип. Не знам защо така, сякаш бях започнала да се приспособявам, а изведнъж - рязко дръпване назад :( Освен всичко друго, мисля, че и съм качила тегло, вместо очакваното сваляне. Не съм се теглила, но дрехите еднозначно мога да кажа, че са ми по-тесни. Хранителния прием на ден ми се върти около 1600-1700 ккал, а преди да мина на режима, приемах по около 1900-2000 и смъквах/поддържах. Не мога да си обясня защо така? Хем въглехидратите ми се въртят около 50-60 гр на ден, т.е. повече от 1гр на кг телесно тегло (моето е около 50 кг). Имайки предвид, че повечето хора на този режим ги държат под 30 гр и се чувстват ок, не мисля, че са ми малко В :(

Та, стига съм се оплаквала - реших да си взема от аптеката лентички, с които да проверя дали съм в кетоза със сигурност (че взех да се съмнявам) и ако съм да си дам още 1 седмица време за приспособяване. Ако не съм, май ще се върна на класическото НВД. По принцип много мразя да се отказвам от плановете си и го приемам едва ли не като слабост, обаче какво да се прави - ясно е, че режимът не е за всеки организъм и дали е подходящ за моя нямаше как да се разбере, освен с практически експеримент :) Друг възможен вариант е да вкарам някакви зареждащи дни, обаче виждам, че там трябва изключително внимание при определянето на менюто, за което си мисля, че нямам достатъчно рутина.
И така, отново съм в позицията да искам акъл :) Какво мислите, че е най-подходящо да направя в случая? Ако не намеря начин в скоро време да се преборя с отпадналостта, не е хич на добре, защото не мога да си свърша работата в офиса като хората и по цял ден само клюмам, усещам, че ми трябва много повече време за дадено нещо, което по принцип правя за 20-30 мин.

Май узрявам за идеята да направя дневник. Така или иначе си записвам какво ям, ако го направя публично, ще мога да получавам обратна връзка и коментари/съвети, а и освен това за мен ще е много по систематично и лесно да осъзная къде са ми препъни-камъчетата :) Като добавим и описание на тренировките и други фактори, влияещи на качеството ми на живот, ще стане бомба :)

Поздрави ;)

Може наистина режима да не е за теб. Има го и този вариант.

А по какво меню се храниш в момента? Приема на мазнини какъв е?

Идеята за дневника е повече от добра. ;)

14.06.11
16:03

Прилагам менюто ми от вчера, плюс това, което съм планирала за днес. Течностите ми са около 1л зелен чай и 1л вода вчера и около литър и половина вода досега за днес.

В първия момент си викам “Леле с тия плодове въглехидратите и хвърчат”, но след като сметнах менютата излизат по 60гр., колкото и при твоите сметки. Не знам...махни плодовете за всеки случай, че с тая фруктоза...та, смъкни въглехидратите още (от плодовете), изчакай още 7-10 дни и ако не се приспособиш по-добре смени режима. :)

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 14.06.11 16:43.

ЛР

14.06.11
16:51

казано от Нора Бобчева на 14.06.11, 16:03:

Прилагам менюто ми от вчера, плюс това, което съм планирала за днес. Течностите ми са около 1л зелен чай и 1л вода вчера и около литър и половина вода досега за днес.

Ако храненето действително беше толкова просто като М:Б:В, калориен баланс, ОКБ и т.н. всичко щеше да бъде много лесно и всички щяха да имат сходни или поне добри резултати. Обаче на практика се получават други неща.

Какво може да се е случило в твоя случай?

- може да ти е паднал лептина и да имаш нужда от “зареждащ ден” или поне едно-две хапвания от тези, които в момента не правиш

- може тялото ти да не реагира добре на честите промени на времето (топло - хладно, високо - ниско атмосферно налягане)

- може и тялото ти да не успяло да се адаптира да използва повишените количества мазнини и кетони за енергия

- а може и да задържаш вода и да ти пада енергия преди цикъл (там ти си знаеш най-добре)

Резонно е да си пуснеш дневник, ако действително смяташ, че можеш да различиш зърното от плявата.

поздрави

14.06.11
16:57

Аз бих заложила на подуване и временна отпадналост поради циклични типично женски периоди.
Но другото, което ми направи впечатление е теглото ти. На 50 кг защо си на отрицателен баланс и защо искаш да сваляш? Колко си висока?

ЛР

14.06.11
17:03

Направи ми впечатление нещо, на което не бях обърнал внимание по-рано - правиш интервално кардио.

Пробвай да го махнеш следващата седмица поне. Имам наблюдения по въпроса.

14.06.11
17:19

Такааа, светнахте ме за нещо, дето ще ми извади очите, ама няма да го видя :) Наистина цикълът е съвсем скоро предстоящ и пъзелът се нарежда с него. Има я и подробността, че пия противозачатъчни и моя цикъл не е “истински” цикъл, но вероятно си казва думата. Сега като се замисля, тия противозачатъчни като ги вкараме в задачката със сигурност влияят на хормоните и неизвестните се увеличават... :)

Значи си давам на организма още 1 седмица минимум, за да не прибързвам с изводите.

Иначе - ръста ми е 155, затова съм 50 кг. Целта ми е 45/46. Не съм падала под 48 в последните 7год. Разбира се, само килограмите не могат да бъдат показател, за да се получите коректна представа трябва да имам данни за активно тегло/%мазнини, но не съм се измервала скоро за съжаление. Последно мерих % мазнини преди около 2 месеца, но не с калипер, а при една консултантка от Herbalife, която според мен си беше пълна шарлатанка. Първо - измери ми над 10 показателя за цената от 2,50 лв, второ - каза ми, че всички кости в тялото ми тежат 2кг., което според мен е невъзможно. Та тя ме изкара с 25% мазнини. Стори ми се много, тогава бях 48 кг все пак :)

14.06.11
17:28

каза ми, че всички кости в тялото ми тежат 2кг., което според мен е невъзможно.

Офтопик :)
Може и да е възможно - преди години се мерих на някакъв кантар при една диетоложка и костите ми бяха 1.9кг ...
И аз се учудих....висока съм 1.62см

14.06.11
17:41

@Лазар - да махна интервалното кардио, или кардиото по принцип? Правя и тае-бо 2 пъти седмично, за него какво ще кажеш? В статията за кетонната диета на Владо Недков пише, че е подходящо за режима, но както знаем, всичко е относително и условно :) 10х!

Offtopic: Стига де. Само се замислете. 2кг. Целия скелет :D

Според Интернет част от факторите, които влияят върху това са възраст, пол, раса и др. Обикновено теглото е между 14% и 20% от общото телосложение. :)

P&

14.06.11
17:51

Само черепа и гръдният кош са около и над 2кг. Какво остава за целия скелет. Обаче това, че костите са здрави, далеч не означава, че са тежки.

ЛР

14.06.11
18:04

казано от Нора Бобчева на 14.06.11, 17:41:

@Лазар - да махна интервалното кардио, или кардиото по принцип? Правя и тае-бо 2 пъти седмично, за него какво ще кажеш? В статията за кетонната диета на Владо Недков пише, че е подходящо за режима, но както знаем, всичко е относително и условно :) 10х!

Съображенията ми са следните - наблюдавал съм следното - когато някой минава от хранене с повече въглехидрати на по-ниско въглехидратен режим, интензивните анаеробни дейности, които продължават по-дълго време с минимална почивка (т.е. не е силова тренировка със стабилни почивки) му се отразяват не особено добре.

За сега махни само интервалите. Принципът е следния - ако искаш да видиш как нещо пречи / помага - махни го и задръж всичко останало непроменено, доколкото това е възможно.

Ако се чувстваш по-добре - чудесно - за сега не го връщай. Тогава може да пробваш да извадиш друго натоварване и да наблюдаваш резултатите. След време, ако си се адаптирала - можеш да ги върнеш едно по едно.

Бърз работа нямаш - експериментирай, наблюдавай. Това, което научиш за себе си, ти остава Знание до живот. Прочетената информация идва и си отива и обикновено се забравя, ако не бъде приложена скоро след прочитането. Човек може да я преразказва на хората, но и това не я прави знание. Капка опит е повече от тон теория.

поздрави

17.06.11
00:08

Привет отново :)

днес реших да вкарам малко свежи силици с въглехидрати, че ми писна да ходя като призрак :) Въглехидратите се изразиха в около 50 гр овесени трици към закуската, плюс 100 гр ягоди като втора закуска. Другата храна - както всеки ден. А, пропуснах и малко парче черен шоколад 70% веднага след тренировката днес (т.е. към 22ч). Интересното е, че потта ми продължава упорито да мирише на амоняк (със сигурност не е ацетон) :) и взех да се тревожа за мускулчетата ми, които с толкова старание съм създавала в последната година.

Това е от мен. Вероятно като имам малко повече време през уикенда ще направя един дневник и там ще си споделям вълненията, така че в тази тема няма повече да ви занимавам със скромната ми особа.

Лека нощ :)

А какво показаха кето лентите? И намали ли въглехидратите (плодовете) както те посъветвах?

Между другото открих и друго възможно решение. Ето какво пише Lyle McDonald:

However, later studies established that most of these symptoms could be avoided by providing enough supplemental minerals, especially sodium. Providing 4-5 grams of sodium per day prevents the majority of symptoms of weakness and low energy, possibly maintaining normal blood preassure.

Също така казва, че тези симптоми са нормални в началото, но ако до няколко седмици (не е дадена точна бройка, предполагам 3-4) не изчезнат е добре диетата да се замени с по-балансирана.

Опитай като за начало с допълнителна суплементация на 3-4 гр. натрий.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 17.06.11 16:45.

17.06.11
19:50

Аз предлагам друго: увеличи мазнините. Недей едновременно да махаш въглехидратите и да изпадаш в калориен дефицит. Първо махни въглехидратите, ако трябва бъди на +калории от мазнини и белтъчини.

18.06.11
15:31

здравейте,

пуснах един дневник, ако ви е интересно, може да пренесем дискусията там. Относно кето лентите - не съм взела още. Плодовете - вчера и днес имам някакви в менюто, чудя се какво да ги правя, но май ще взема да ги махна. Относно натрия - това ще рече да слагам повечко сол на храната, или да си взема добавки с натрий? :) Аз вземам комплекс от витамини и минерали, ама така като гледам опаковката, не пише нищо за натрий.

Ти ако ядеш достатъчно сол (готварска) значи си поемаш достатъчно натрий. 5гр. готварска сол = 2гр. натрий.

Ако приемът ти на натрий е нормален, то може би имаш дефицит на калий. Разгледай статията Калиево-натриев баланс.

В статията има едно изречение, което ми привлече погледа:

Калият има и анти-катаболно въздействие - обезврежда амоняка, получен при разграждането на белтъците.

Също така се споменава, че ако си фенка на кафетата е възможно да имаш калиев дефицит. Препоръчителната доза калий е 4-5гр. Преди да си купуваш добавки разгледай най-често употребяваната от теб храна колко калий съдържа, защото над 18гр. е токсичен и опасен. Ако ядеш към 400-500гр. месо и 6-7 яйца най-вероятно приемаш всичкия необходим калий.

Мнението беше редактирано от Тихомир Велев на 18.06.11 15:55.

19.06.11
22:26

Мерси за инфото, ще прочета със сигурност. Със сигурност не ям толкова много месо и яйца, обаче ще сметна подробно и пак ще говорим :)

Прескочи до:
back-arrowbb-hexcalendarcheckoutfacebook-iconforumgoogle+instagramlinkedinlogo-smallmailmessagesmy-bbprofileprogressreadingsearchseparator-carrotseparator-dumbbellseparator-shoeservicestoresubmit-arrowtop-arrowtwitteryoutube1 forum-blockforum-deleteforum-editforum-favorite-postforum-flagforum-followforum-lockforum-mergeforum-moveforum-new-postforum-quoteforum-recommendforum-subscribeforum-unlock1